Miért alszik sokat a kutya? | Mit tehetünk ellene?

Miért alszik sokat a kutya - Mit tehetünk ellene

Az emberekhez hasonlóan a kutyáknak is alvásra van szükségük ahhoz, hogy egészségesek maradjanak. De vajon miért alszik sokat a kutya, és hány óra alvásra van szükségük egy nap?

Kezdő gazdiként biztos rácsodálkoztál már, hogy a családba érkező kölykök szinte egész nap képesek aludni. Cikkünből megtudhatod normális-e az állandó szunyókálás?

Normális dolog, ha a kutyám egész nap alszik?

20 órát alszik a kutyám, mit tegyek?

Mennyi alvásra van szüksége a kutyáknak?

Miért alszik sokat a kutya?

Mit tegyek, ha túl sokat alszik a kutyám?

Normális dolog, ha a kutyám egész nap alszik?

Normális dolog, ha a kutyám egész nap alszik?

Valószínűleg nem alszik egész nap a kutyád, csak neked tűnik túl soknak az alvásra fordított idő. Az emberek alvási ciklusa meglehetősen egyszerű. Este álomra hajtjuk a fejünket és átlagosan 7-9 óra múlva kipihenten ébredünk és egész nap éberen látjuk el a különböző feladatainkat.

A kutyák alvási mintázata ennél jóval tagoltabb. Jellemzően ők is alszanak éjszaka, de nekik nem elég egyetlen alvás ahhoz, hogy a nap maradék részében mindvégig éberek maradjanak. A kutyák ezért napközben többször fordítanak néhány órát a pihenésre.

A gazdi mindebből csak annyit tapasztal, hogy a kutya mindig éppen alszik, amikor hazaérnek a munkából. Az alvási periódusok között nagyon aktívak, őrzik a házat, körültekintően átfésülik a területüket az esetleges betolakodók nyomait keresve, illetve járőröznek, hogy senki se férkőzhessen a szeretett falkájuk közelébe. Az ébrenlét alatt testmozgással és játékkal fárasztják magukat és a gazdáikat.

A kutyák közel sem alszanak annyira hosszasan és mélyen, mint az emberek. A REM-fázis, ami a szövetek helyreállításnak és az immunrendszer megerősítésének időszaka náluk csupán 15 percig tart, míg az embereknél akár két órás is lehet.

A mélyalvás hozzájárul a tanult ismeretek és kiképzések elmélyítéséhez, és a memória fejlődéséhez. Mentális stimulálás után, például új trükkök tanulását követően hagyjuk pihenni a kutyát, mert alvás közben képesek feldolgozni az őket érő új ingereket és az addig tanultakat.

Túl kevés alvás esetén, például ha folyton bolygatják a gyerekek az ebet, akkor alváshiány léphet fel, ami a stresszhormonok növekedésével jár. Tartós álmatlanság esetén a kutya viselkedése megváltozhat, akár agresszív is lehet.

20 órát alszik a kutyám, mit tegyek?

Ha a megfigyeléseid helyesek és valóban 20 órát alszik a kutya, akkor ideje kiderítened, hogy miért alszik ennyit. Természetesen, ha 4 hónaposnál fiatalabb kutyáról van szó, akkor nincs ok az aggodalomra, mert számukra a sok alvás garantálja a megfelelő növekedést.

Felnőtt és idős kutyáknál azonban feltétlenül utána kell járni, hogy miért alszanak rengeteget, mert betegségek is okozhatják a túlzott alvást. Elképzelhető hogy pajzsmirigybetegségek vagy rák áll a háttérben.

Narkolepszia? (Nem valószínű!)

Narkolepszia.

Minden betegség, ami kimeríti a kutyát, vagy megterhelő a szervezete számára, okozhat megnövekedett alvásigényt. Ritka esetekben örökletes idegrendszeri probléma, narkolepszia okozza az állandó alvást.

Ilyenkor a kutya bármilyen tevékenység közben összeeshet, és hirtelen álomba szenderülhet. Röviddel ezután felébredve ott folytatja a dolgát, ahol abbahagyta. A narkoleptikus epizódok korántsem pihentetőek, hiszen ilyenkor valójában nem relaxálnak, hanem eszméletüket vesztik az ebek.

Kényelmes életmód

Kényelmes életmód, kutya az ágyban.

Többnyire azonban a gazdi életmódja tehető felelőssé az elhúzódó alvási periódusokért. A háziasítás velejárója, hogy a kutyák elkényelmesedtek. Nem kell vadászatra indulniuk az élelemért, nem kell folyamatosan őrizniük a falkát, hiszen biztonságos kerítés veszi körül a területüket, illetve, ha ivartalanították is őket, még a szaporodási ösztön sem űzi el az álmot a szemükből.

A kutyák létfenntartó feladatait, így az élelem, a víz és a rejtekhely biztosítását teljes egészében átvették az emberek, ezért rengeteg idejük felszabadult.

A kutyák általában akkor alszanak, amikor egyébként sincs jobb dolguk és a gazdájuk sem elérhető, vagy éppen ő is pihen. Az unatkozó kutyák ezért többet alhatnak, mint amennyi alvásra szervezetüknek szüksége lenne.

Ha kizárhatók a terhet jelentő betegségek, akkor ideje felpörgetned a kutyát. Foglalkozz többet a nevelésével, vidd őt gyakrabban sétálni, ajánlj fel új játékokat, és meglátod, hogy a lusta kedvenced szemei azonnal kipattannak majd, ha több időt tölthetnek veled.

Mennyi alvásra van szüksége a kutyáknak?

A kutyáknak átlagosan napi 12-14 óra alvásra van szükségük, ami rendszerint az éjszakai alvásból és a napközbeni szundikálásokból tevődik össze. A kutya alvási szokásaira befolyással van az eb kora, aktivitása, a fajta mérete és egyéb sajátosságai, valamint az egészségügyi állapota.

Összességében arra kell számítani, hogy a kutya a nap felét átalussza. Érdekel, hogyan változik az kutya alvásigénye a különböző életszakaszokban?

Kölyökkutya

Kölyökkutya alvási igénye.

A kölyökkutyáknak van a legtöbb alvásra szükségük. A kisbabákhoz hasonlóan az ő napjuk is jórészt alvásból áll, és a rövid ébrenlétek alatt leginkább esznek vagy ürítenek.

Nem tűnik túl izgalmasnak, de valójában a kölykök óriási fejlődésen és növekedésen mennek keresztül, és rengeteg minden zajlik a testükben.

Az első 12 hétben akár 18-20 órát is alvással tölthetnek a napból. 16 hetes korukban már csak 11-14 órát szoktak aludni.

Körülbelül egyéves korukra, amikor már felnőttnek tekinthetők rendeződik a napi alvásigényük.

Ivarérett kutya

Ivarérett kutya alvási igénye.

Az ivarérett vagy felnőtt kutyák alvási ideje körülbelül 12-14 óra, amit egészen idős korukig tartanak is. A felnőtt kutyák a legaktívabbak, őket éri a legtöbb inger, ami miatt gyorsabban elfáradnak, és gyakrabban iktatnak be egy-egy szünetet az alvásra.

A felnőtt kutya akkor lesz kiegyensúlyozott, ha a fajta igényeinek megfelelő mennyiségű mozgást iktatunk a napjába. Az egészség megőrzése érdekében nyugodtan vállalkozhatunk velük hosszabb túrákra is.

Öreg kutya

Öreg kutya alvási igénye.

Az idős kutyák energiaszintje sokkal hamarabb kimerül, mint fiatal társaiké, ezért nagyobb aktivitásokat követően pihenésre van szükségük ahhoz, hogy feltöltsék tartalékaikat. Általában napi 13-18 órát töltenek alvással.

Minél öregebb egy kutya annál kevésbé aktív, és annál több alvásra van szüksége, hogy a teste újra erőre kapjon.

Idős kutyákkal inkább rövidebb sétákat kell tenni, amik kevésbé megerőltetők számukra és nem fulladnak ki félúton. A mozgásról nem szabad lemondani, mert fitten tartja őket és segít abban is, hogy jobban aludjanak.

Miért alszik sokat a kutya?   

Az ebek alvási szokásait mindig önmagukhoz képest kell mérni. Teljesen normális, ha a nap felét alvással tölti, de ha bármilyen irányú változás következik be az alvás gyakoriságában vagy hosszában, akkor el kell gondolkodni a lehetséges magyarázatokon.

A megváltozott pihenési szokások és a kutya hangulatingadozásai különféle állapotokra utalhatnak egészen a stressztől a súlyos betegségekig, de a még a túlsúly is indokolhatja a túlzott alvást.

Lássuk milyen okai lehetnek, ha sokat alszik a kutyád!

1. Idősödik

Az alvási idő növekedésért gyakran az öregedés tehető felelőssé. 6 év gyorsan elszalad, és észre sem veszed, hogy a nagytestű kutyád máris idősnek tekinthető.

Minél öregebb egy kutya, annál több alvásra lesz szüksége a feltöltődésre, még a leghétköznapibb feladatok ellátását követően is.

Ne lepődj meg, ha azonnal álomba szenderül, miután elkergetett egy idegen macskát.

2. Fajtasajátosság

Fajtasajátosság-Bullmasztiff

A kutya fajtája meghatározza a kifejlett méretét, az aktivitását és azt, hogy mikor kezd el öregedni. Ezek a tényezők hatással vannak az alvási szokásokra is.

A kistestű kutyák később kezdenek öregedni, és jóval kisebb az alvásigényük is az életük során. Egy közepes testű Bulldog vagy egy nagytestű Bullmasztiff sokkal lustább természetű, emellett állandó légzési nehézségeik is eltántorítják őket a kitartó futkározástól.

Esetükben egyértelmű, hogy sokkal hajlamosabbak lesznek a szundikálásra, mint egy magas mozgásigényű Vizsla, vagy egy kistestű energiabomba, mint a Papillon.

3. Stressz és szorongás

A nehéz szituációkba kerülő kutyákat megviselhetik a körülöttük zajló változások, például egy családtag elvesztése, vagy új lakó érkezése, sőt akár a költözés is.

A pszichológiai természetű problémák stresszessé és szorongóvá tehetik a kutyákat. Felfigyelhetsz rá, hogy a depresszióban szenvedő kutyák többször elszundikálnak.

A szorongós kutya figyelmét próbáld meg elterelni hétköznapi gyakorlatokkal, hogy mind fizikailag, mind mentálisan állandó ingerek érjék őket.

4. Aktivitás

Aktivitás terelőkutya.

A munkakutyákra jellemző, hogy keveset alszanak, hiszen a nap jelentős részében komoly feladatokat kell ellátniuk, ezért nincs lehetőségük annyit aludni.

A nyájat terelgető skót juhászkutya még akkor sem hajthatja álomra a fejét munka közben, ha egész nap bárányokat számol. Ebből következik, hogy a kedvtelésből tartott “munkanélküli” kutyák jóval többet alhatnak.

5. Hormonzavarok

A pajzsmirigy által termelt tiroxin hormonok hiánya is megnövelheti az alvásra fordított órák számát.

Az idős kutyák hajlamosak a pajzsmirigy-alulműködésre, de időnként fiatal kutyákat is érinthet a betegség, különösen az egyébként aktív Labradorokat, Tacskókat vagy Törpe pinschereket.

6. Cukorbetegség vagy kajakóma

Cukorbetegség vagy kajakóma.

Cukorbetegség esetén a hasnyálmirigy nem termel elegendő inzulint ahhoz, hogy a szénhidrátokat feldolgozza a szervezet.

A glükóz ahelyett, hogy a szervekhez érve energiával látná el a sejteket, a véráramban kering, és később a vizelettel távozik.

Az emberek általában akkor álmosodnak el, ha túl sokat ettek egyszerre, például egy kiadós ünnepi ebéd után. A kajakóma a kutyákat is érinti, sőt még csak sokat sem kell enniük hozzá, ha nem termelnek elég inzulint, ami a sejtek felé terelhetné az értékes energiaforrást.

7. Vírusok

Az erősen fertőző Parvo-vírus főként a kölyökkutyákat támadja. A vírus akadályozza a tápanyagok felszívódását, és könnyen kiszáradáshoz vagy éhenhaláshoz vezethet, hiszen a kutya nem képes hasznosítani az elfogyasztott tápanyagokat.

A másik jellemző vírusos megbetegedés a kennel köhögés, ami egy levegőben terjedő légúti betegség. A kennel köhögés általában jól kezelhető, de a 6 hónaposnál fiatalabb kutyák számára akár végzetes is lehet.

A vírusokkal szembeni védekezés egyetlen módja az oltások korai beadatása.

8. Bakteriális fertőzés

Bakteriális fertőzés.

A leptospirózis az egyik legveszélyesebb bakteriális fertőzés, amit a kutya más állatok vizeletétől vagy fertőzött vízből és talajról szedhet össze.

Hazánkban viszonylag ritkán fordul elő, de a meleg időjárás kedvez a baktériumok terjedésének.

9. Anémia

Az anémiát vagy más néven vérszegénységet legtöbbször a kutya szervezetében élősködő, vérszívó paraziták jelenléte okozza. Az orsóférgek már az anya méhében megfertőzhetik a magzatokat, vagy anyatejes etetés közben is bekerülhet a szervezetükbe.

A kampósférgeket szintén elkaphatják az anyától, de szennyezet talajban is megtalálhatók. A férgek jellemzően a bélfalon telepednek meg, ahol elszívják a tápanyagokat és a vért az apró erekből.

Az ostorférgek a vastagbél nyálkahártyájához tapadva irritálják a bélfalat és gyakran hányást és hasmenést okoznak. Az apró élősködök nem láthatók a kutya székletében, ezért nem könnyű felismerni a kórt.

A galandférgek petéit bolhák terjesztik. A bolhás ebek vakarózás közben lenyelhetik a fertőzött bolhákat, és a peték akár 15 cm-es férgekké is fejlődhetnek. Nem csoda, hogy a férges kutya többet alszik, ha ilyen élősködők szívják el az életerejét. A megelőzés és a kezelés egyetlen módja a rendszeres féreghajtás.

A kutya férgesség fajtáiról, tüneteiről és kezeléséről ebben a cikkünkben találsz hasznos információkat.

10. Mérgező ételek

Mérgező ételek-Csokoládé

Az ebeket nemcsak akkor érheti mérgezés, ha valami ismeretlen ételt esznek fel az utcán, hanem akkor is, ha a gazdi nincs tisztában a kutya számára mérgező ételekkel.

Gyakran megesik, hogy a kutyákat a saját gazdijuk mérgezi meg anélkül, hogy tudna róla. Nagyon fontos, hogy csak olyan növényeket tarts a lakásban és ültess a kertbe, amik nem toxikusak a kutyára nézve.

Még lényegesebb, hogy ne adj nekik csokoládét, kávét, alkoholt vagy avokádót, mert mindegyik emberi csemege végzetes lehet.

Tájékozódj arról, hogy mely ételek veszélyesek a négylábúakra, hogy elkerülhesd a bajt.

Mit tegyek, ha túl sokat alszik a kutyám?

Mit tegyek, ha túl sokat alszik a kutyám?

A túlzott alvás rendszerint két okból történhet. Az unatkozó kis kedvencek egyik bevált időtöltése a céltalan szundikálás, melyre valójában igényt sem tartanak.

A henyélő ebeket könnyen aktivizálhatod, ha több közös programot iktatsz be a napjukba és többet foglalkozol velük. A kutya döntően a gazdi életmódjához alkalmazkodik, ezért ha a gazdi sokat van távol, vagy maga is sok időt tölt pihenéssel, akkor a kutya életritmusa is lelassul.

Nem kell emiatt megválnod a kedvencedtől, de kérhetsz segítséget kutyasétáltatótól vagy kiképzőtől az eb mozgásigényének kielégítésében.

Sok esetben a megemelkedett alvásidőt okozhatják betegségek is, ezért elsőként a nyavalyákat kell kizárni. Kritikus, hogy ha beigazolódik valamilyen betegség a kutyánál, először azt kell kezelésbe venni, hogy a kutya egészsége rendeződjön.

A túlzott alvást különböző tünetek is kiegészíthetik, amiket sokkal könnyebben felismernek a gazdák. A depresszió, a hasmenés, a nehézlégzés és a taknyos orr szembetűnő jelei annak, hogy betegség kínozza az ebet.

A kór főként akkor szúrhat szemet, ha a kutya nem hajlandó játszani, nem érdeklődik kedvenc tevékenységei iránt, és a társaságod helyett is az alvást preferálja.

Amennyiben az alvási problémák rendszeressé válnak, sokáig elhúzódnak, vagy egyéb tünetek is kísérik, feltétlenül látogassatok el az állatorvoshoz és kérjetek alapos kivizsgálást.

Összegzés

Az egészséges felnőtt ebek hozzávetőlegesen 12-14 órát alvással töltenek naponta, ezért nem kell túlaggódnod, hogy miért alszik sokat a kutya.

Kedvenced alvásigényét számos tényező befolyásolja kezdve a korától, aktivitásától egészen az egészségügyi állapotán át. Kísérd figyelemmel a kutya alvási szokásait és indokolatlan változás esetén vidd el őt állatorvoshoz.

A pihenési idő megnövekedését okozhatja a kutya ellustulása, ami a napi aktivitás növelésével orvosolható, de sok esetben olyan betegségek is kiválthatják, amik szakszerű kezelést igényelnek.

Legyél tekintettel a kutya igényeire, gondoskodj a napi szintű mentális és fizikai stimulációról, hogy a kutya mindig jól aludjon, és egészséges maradjon.

June 26, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.