Miért alszik velünk a kutya? | Megengedjük a közös alvást?

Miért alszik velünk a kutya

A legtöbb kutya imád a gazdái közelében tartózkodni, így ha teheti még az ágyba is bekéredzkedik. De miért akar velünk aludni a kutya? A viselkedés legfőbb oka visszavezethető az ősi falkaösztönökig, amikor a vadon élő ebek összebújva aludtak fajtársaikkal.

A falka napszaktól függetlenül mindig összetartó marad, és éjszaka egymás mellett fekve melegítik egymást és garantálják társaik biztonságát.

Miért alszik velünk a kutya?

Kétség sem férhet hozzá, hogy a kutyák nagyon szeretik a gazdájukat és bármire képesek lennének azért, hogy minél több időt tölthessenek szeretteik társaságában. A falkaösztön összetartó erőként működik az emberi családokban is. Ezért a kutya mindig az alfától reméli a törődést és a biztonságot.

Természetesen a védelmezés kölcsönös, ezért a kutya másik motivációja arra, hogy közös ágyban hajtsa álomra a fejét veled az, hogy éjszaka őrző szerepet láthasson el. Különösen szembetűnő a védelmező viselkedés megjelenése akkor, amikor újszülött vagy kis gyerek van a háznál és az eb legszívesebben velük töltené az éjszakát.

Kölyökkor során berögzült viselkedés

Miért alszik velünk a kutya: Kölyökkori kötödés a testvérekhez és az anyjukhoz.

Hasonló a helyzet akkor, amikor kölykök születnek és az egész alom egymás hegyén-hátán pihen. A kicsik születésük pillanatától megtapasztalják a szoros kötődést az anyjukhoz és a testvéreikhez, ezért szinte elválaszthatatlanná válik tőlük a korán berögzült viselkedés.

Az újszülöttek számára a legkényelmesebb és legbiztonságosabb, ha folyton az alom közelében maradnak, hiszen ott állandóan gondoskodásban, melegségben és táplálékforrásban van részük. A kölyökkori pozitív tapasztalatok arra motiválhatják, a kutyát, hogy ezt az állapotot újra kialakítsa magának.

Nem szeretnek magányosnak lenni, nem szeretnek fázni, de szeretnek nagyokat nyújtózni és érezni a gazdi illatát. Sőt! Néhányan még jogot is formálnak maguknak az ágy használatára, hiszen úgy gondolják, a legjobb hely nekik jár, mert jobb falkavezérek nálad.

De hogy kerül a kutya a hálószobába?

Nos, sokan megengedik kedvenceiknek, hogy behuppanjanak melléjük a pihe-puha ágyba. Megnyugtatónak találják a kutya közelségét, kevésbé érzik magukat magányosnak, vagy örömmel veszik az élő fűtőberendezésként funkcionáló négylábúak közelségét a hideg éjjeleken.

A szüntelen kapcsolódás arról tanúskodik, hogy hűségesek hozzád, bíznak benned és védelmezni szeretnének téged a félelmetes sötétségben is.

Mi a helyzet azokkal a kutyákkal, akik a saját helyükön szeretnek aludni?

Szó nincs arról, hogy a magányosan éjszakázó kutyád kevésbé szeretne, vagy nem vágyna a közelségedre, netalán nem aggódna a biztonságod miatt.

Bizonyos fajták, például a bulldogok és a retriverek hajlamosabbak az összebújásra, és szívesebben pihennek az emberekkel. Mások viszont magányos farkasként szeretnek szundikálni, vagy éppen túl kicsik ahhoz, hogy egyedül felugorjanak az ágyadra.

Aludni egyedül a legkényelmesebb, mert nem lesz túl melege és nem kelti fel őt a mozgolódásod. A kutya számára kedvezőbb, ha saját fekhelye van, amit kedve szerint megágyazhat és akadály nélkül bármikor elfoglalhat.

Az emberek ágya jóval puhább, mint a kutyafekhelyek, ezért nem nyújtanak kellő támaszt alvás közben.

Együtt aludjunk a kutyával?

A kutyatartók véleménye megoszlik a kérdésről. Vannak, akik előszeretettel alszanak egy ágyban a kedvenceikkel, míg mások elképzelhetetlennek tartják, hogy a kutya egyáltalán a hálószobába tegye a lábát.

Egy biztos, a két tábor kutyái között nem igazán van átjárhatóság. Ha egy kutyát arra neveltél, hogy ne lépje át a küszöböt, akkor be fogja tartani a szabályokat, és nem fogod soha az ágyadban találni.

Az a kutya, aki pedig egyszer engedélyt kap arra, hogy az ágyban töltse az éjszakát, rendszeresen vissza fog térni a hatalmas fekhelyre. Nagyon nehéz lesz megértetned vele, hogy amit tegnap még lehetett, azt ma miért tilos.

Sokkal jobban jársz hosszú távon, ha a kutya nem szokik az ágyadba. A hangosan horkoló, ütemesen szuszogó, álmában “beszélő” és a futást fekvő helyzetben lábaikkal imitáló rosszcsontok nem segítik elő a nyugodt és pihentető alvást. És valljuk be, a te mocorgásod vagy horkolásod sem fogja lenyűgözni a pihenésre vágyó kutyádat.

Falkaegyensúly megtartása

Falkaegyensúly megtartása

A falkaegyensúly megtartására kifejezetten káros, ha a helyünkre engedjük a kutyát. A kutyák társadalmi rendszerében a falkavezér minden tekintetben előnyöket élvez, így a legkiválóbb fekhely is őt illeti.

Abban a pillanatban, hogy a saját fekhelyedre engeded a kutyát, megengeded neki, hogy azonos lépcsőfokra helyezze magát a hierarchiában és elindul benne a rivalizálás. Ez pedig további viselkedési problémákhoz vezethet.

A kutyáknak is szükségük van személyes térre, olyan fekhelyre, amit magukénak tudhatnak, szükség esetén visszahúzódhatnak és zavartalanul kihasználhatnak.

Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy egyes kórokozók képesek megfertőzni az embereket és az állatokat is. A közös fekhely így hamar betegségek melegágyává válhat, bármilyen tiszta is a kutyád.

Miért nem ajánlott megosztani az ágyunkat a kutyával?

A legtöbben bele sem szeretnének gondolni abba, hogy kedvenceik közelsége egy ponton túl káros lehet. A háziállatokról sokan úgy tartják, hogy semmiféle betegséget nem hordoznak, mert velünk élnek a lakásban, vagy a biztonságosnak hitt környéken járkálnak épp ott ahol mi is.

A valóság viszont közel sem ennyire steril.

A kutyák bundája úgy működik akár egy seprű, ami a levegőből is képes összeszedni a szennyeződéseket és számos élősködőnek nyújthat menedéket. A kutyák szőre ráadásul hullik, és a legkevésbé sem vágyunk arra, hogy reggelre kutyaszőr borítson be minket.

Tudj meg többet azokról a veszélyekről, amiket a közös alvás tartogathat magában.

Egészségügyi kockázatok

Piszkos kutya

Sétálás közben a kutya nem csak tappancsával szedi össze a piszkot, hanem a bundájával is. Sőt, időnként még szájon át is megfertőződhet.

Észrevétlenül találnak otthonra a baktériumok és a vírusok a kutyában akár pocsolyában vagy szennyezett talajon lépked. A mikroszkópikus méretű kéretlen vendégek beteggé tehetik a kutyát és egyes férgek még az emberekben is gazdatestre találnak.

A vérszívű bolhák és tetvek több napig is feltűnés nélkül rejtőzhetnek a sűrű bundában, mielőtt felfigyelnél rájuk.

Egyáltalán nem életszerű minden nap megfürdetni a kutyákat és az emberekkel ellentétben, nekik egyáltalán nem tesz jót a mindennapos tusolás. Elkerülhetetlen tehát, hogy az utca porát vagy nyavalyákat hordjon fel a kutya az ágyadba.

Kevesebb pihenés

A nyugtalan alvás és a rendszeres ébredések borítékolhatók, ha egy rosszcsont négylábúval osztozol az ágyadon.

A kutyák alvási ritmusa egészen más, mint az embereké. Sokkal többször ébrednek fel maguktól az éjszaka folyamán, hiszen rövidebbek az alvási ciklusaik.

A kutya próbálhat tekintettel lenni rád, és ha igazán jól nevelt, nem fog játékra hívni az éjszaka közepén, de az önkéntelen rángásokra a REM-fázis alatt egyáltalán nincs ráhatása.

Kapcsolatromlás

Kapcsolatromlás kutya

Az állatban kialakulhat féltékenység, ha nem ő az egyetlen hálótársad. A párodat vagy a gyerekedet valószínűleg nem szívesen menesztenéd amiatt, mert Buksi szeretne kisajátítani téged magának.

A kutya ragaszkodik a megszokott napirendhez és nem veszi jó néven, ha valaki a pozíciójára tör. Ily módon ez káros lehet az emberi kapcsolataidra is.

Mindemellett a kutya és gazdi közötti kapcsolat is megromolhat a közös alvások nyomán. A problémát okozhatja egy új kétlábú lakótárs, a családi hierarchia eltolódása, valamint az is, ha kialvatlanságodban sokkal türelmetlenebb vagy a kutyával.

Allergia

A kutyák szőre sokaknál allergiát válthat ki, ezért egyértelmű, hogy a kutyaszőr allergiában szenvedők nem alszanak együtt négylábúakkal.

Mielőtt megnyugodnál, hogy téged nem érint ez a probléma, eláruljuk, hogy a kutyák bundájába növényi pollenek is tapadhatnak, amíg az eb kint hancúrozik.

A nyárfa szélben libbenő vattaszerű termései vagy a mezőn terülő parlagfű virágpollenjei remekül tapadnak a kutya dús szőréhez, de a házi port is megemlíthetjük, mint a szénanátha és allergia kiváltó okát.

A napközben begyűjtött apró anyagokat a kutya porzóként egyenesen az ágyneműdre szállítja, hogy egész éjszaka érthetetlenül tüsszöghess miattuk.

Összefoglaló

A közös alvás a kutyákban már születésükkor kódolódott azáltal, hogy minden idejüket a meleg és biztonságos alomban töltik a társaikkal.

Az évezredes múlttal rendelkező falkaösztöneik szintén hozzájárultak ahhoz, hogy a falka közelében maradjanak éjszaka is. Ösztöneik miatt örömmel tartózkodnak az alfavezér közelében, amikor csak lehetőség adódik rá, így könnyen rászokhatnak arra, hogy felnőtt kutyaként is egy ágyban aludjanak veled.

Az emberekkel való alvás azonban sokkal több hátránnyal jár mindkét fél számára. Amellett, hogy megnehezíti a pihentető alvást és rombolja a falkasorrendet, egészségügyi kockázatokat is hordoz magában.

Bármilyen tisztának is tartod a kutyát, egészen más baktériumflórával rendelkezik, mint az ember, ezért adódhatnak kellemetlenségek. A kutyák séta vagy egyéb szabadidős tevékenységeik során különböző kórokozókkal találkozhatnak, amik megbetegíthetik az embereket is.

A legjobb döntés, ha nem engeded magadhoz a kutyát az ágyadba és biztosítasz számára egy megfelelő és kényelmes fekvőhelyet, amit sajátjaként szerethet. Tölts minőségi időt napközben a kedvenceddel és pihenjétek ki a nap fáradalmait egymástól külön, a saját ágyatokban.

March 25, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.