Miért bámul a kutyám? | Szemkontaktus és farkasszemezés

Miért bámul a kutyám

Ha Neked is van kutyád, szinte biztos vagyok benne, hogy találkoztál már azzal a szituációval, hogy a kutyád a szoba másik végéből odament hozzád, leült eléd és csak bámult rád – Isten tudja, miért.

Azt is biztosra veszem, hogy tapasztaltad, hogy az ebédlőasztal mellé somfordáló és éppen éhen halni készülő kutyád tekintete teljes mértékben Rád, vagy leginkább a tányérod tartalmára szegeződött.

Az ételt kunyeráló kutyatekintetet elég könnyű felismerni és megérteni, mondjuk leszoktatni róla már nehezebb. De mi a helyzet azzal, ha szimplán odaül eléd és mélyen a szemedbe néz, vagy ehhez még a fejét is forgatja jobbra-balra? (Ennek a másik véglete, ha kerüli veled a szemkontaktust, és nem néz a szemedbe. Erről itt találsz bővebb infót.)

Elgondolkoztál már, hogy vajon mi járhat a kutyád fejében, amikor így bámul Rád? Nos, utánajártunk a dolognak – tarts velem és választ kaphatsz – többek között – erre a kérdésre is.

Mit jelent, ha a kutyám a szemembe néz, vagy bámul rám?

Mit jelent, ha a kutyám a szemembe néz, vagy bámul rám

Volt már olyan érzésed, hogy a kutyád szeme folyton rajtad van és szinte minden mozdulatodat lesi?

A kutyák nagyon sok időt töltenek azzal, hogy a gazdáikat fürkészik és a gazdik többsége persze azon agyal, hogy vajon miért. Nos, a válasz elég összetett és nincs olyan, hogy egy kaptafa. Az alábbiakban a kutyák nézésének leggyakoribb okait sorolom fel.

Kommunikáció

Egy kutyának rengeteg-féle oka lehet arra, hogy a tekintetét Rád emelje, de nagy általánosságban elmondható, hogy a „szemezések” nagy hányada azért történik, mert a kutya kommunikálni szeretne Veled, vagy arra vár, hogy Te kommunikálj vele.

Egy kis odafigyeléssel és tanulással Te is jobban megértheted, hogy miért bámul rád kedvenced, sőt – abszolút megtaníthatod őt arra, hogy alternatív módokon is kommunikáljon Veled!

A legtöbb kutya tökéletesen meg tudja értetni a gazdájával, amikor szeretne kimenni és elvégezni a kis- és nagydolgát. Ilyenkor az ajtó elé áll és többször a gazdira néz. Ha nem figyel rá, vakkant is.

Ezek a nézések az emberek között megszokott „hé, figyu” vállbökdösésnek felelnek meg leginkább.

Manipuláció

A kutya a génjeiben hordozza a manipulálás tudományát és ezt egyre inkább csak tökélyre fejlesztette, amelyet arra használ, hogy Téged levegyen a lábadról. Őszintén: hányszor ettetek már úgy a családdal az asztalnál, hogy a kutyád le sem vette rólatok (leginkább a tányérotokról) a szemét és szinte Oscar-díjat érdemlő alakítással játszotta el az éppen éhhalál küszöbén álló, szegény kutyát?

A legtöbbünk képtelen ellenállni azoknak a boci szemeknek és pont ez a lényeg, hiszen a kutya eléri a célját és jut neki is egy-egy falat az asztalról. Megjegyzem, hogy az asztalról való kunyerálás egy nagyon rossz szokás, amit sajnos Te váltottál ki akkor, amikor először beadtad a derekad.

Az asztalról való etetés sajnos káros a kutya számára, mivel ilyenkor olyan ételeket is megeszik, amelyeket normális esetben nem és a napi szinten „leeső” falatok hamar elhízáshoz, vagy különböző emésztési problémákhoz vezethetnek.

Tehát a kutya leginkább akkor manipulál Téged, amikor ételről van szó, de teheti ezt akkor is, ha ki szeretne menni, vagy egy – általa kiválasztott – játékkal akar játszani.

Információszerzés

A kutya minden állatnál jobban összhangban van az emberrel és, mint ilyen, képes érzékelni a hangulatunkat, az érzéseinket / érzelmeinket, vagy követni a mutató gesztusainkat és effektíve olvasni bennünk azért, hogy információt kapjon rólunk, vagy arról, hogy mi fog történni.

Ez azt jelenti, hogy a legtöbb esetben azért néz / figyel meg minket, hogy tanuljon rólunk és a saját környezetéről – lényegében arra vár, hogy valami olyat tegyünk, ami rá is hatással van. Ennek tökéletes példája az, amikor megtanulja, hogy a gazdi akkor nyúl a pórázért, amikor séta következik. Ebből kifolyólag onnantól, hogy erre rájött, ezt a jelet (cselekményt) egy általa pozitívnak ítélt dologgal, a sétával köti össze és legközelebb már tudni fogja, hogy mi következik.

Ugyanez érvényes az etetésre, a játékra, az autókázásra és sok más dologra is. Amint összekötött egy adott emberi jelzést, vagy cselekedetet (pl. tápos zacskó kézbe vétele / kajás szekrény kinyitása / kocsi kulcs csörgése / labda kézbevétele, stb.) egy számára kellemes esemény bekövetkeztével, onnantól fogva ezeket a jelzéseket külön figyelni fogja.

Parancskövetés

A fentieken kívül a kutya a szándékunk kifejezésére tett jelzések (parancsok) miatt is vizslat bennünket, hogy tudja, mikor, mit várunk el tőle. Például amikor speciális jelzéseket adunk neki egy adott viselkedés vagy cselekedet végrehajtására.

A kutya imád tanulni és fejlődni, főleg akkor, amikor a gazdi tanítja (és persze jutalmazza) őt. Elég gyorsan megtanulja, hogy a helyesen végrehajtott feladat után általában jutalom következik (falatka, játék, törődés, stb.) és mivel a kutya igen szereti a hasát, ezáltal még inkább hajlandó további trükköket megtanulni és helyesen elvégezni.

Amint megtanulja a jutalmazás mivoltát, kifejezetten figyelni fogja azon lehetőségeket, amikor egy kis munka árán finom falatokat, vagy közös játékot kaphat. Ez a viselkedés kiváltképp igaz arra a kutyára, akit a pozitív visszacsatolás (jutalmazás) eszközével neveltek – ő megszerette a különféle tréningeket és alig várja a következő lehetőséget, amikor tanítani szeretnénk neki valami újat.

Fenyegetés

A kutya a saját érzelmeit– legyen pozitív, vagy negatív – is azzal fejezi ki, hogy a gazdájuk (vagy más emberek) szemébe néz. A farkasok a szembenézést ellenségesnek és fenyegetésnek veszik és néhány kutya a mai napig génjeiben hordozza ezt a viselkedést.

Nem túl jó ötlet belenézni egy idegen kutya szemébe, mert azzal agressziót válthatsz ki. Ha egy kutya sokáig bámul rád pislogás nélkül, miközben merev testhelyzetet vesz föl, a legjobb, amit tehetsz, hogy nem nézel a szemébe és nyugodtan, de mielőbb hátrálsz úgy, hogy nem fordítasz hátat a kutyának, de nem is provokálod semmivel.

Néha előfordul, hogy a saját kutyádtól kell megtapasztalnod ezt a kellemetlen élményt – főképp idősebb korban örökbefogadott kutyák esetében – amikor valami számára értékes csont / játék a tét. Ilyen esetben a kutya nem feltétlen a szemedbe néz, hanem a kezedet figyeli, hogy mit csinálsz vele – elveszed-e azt, ami az övé – és ha hozzányúlsz a becses csonthoz / ételhez, akár vicsoroghat is rád, vagy rossz esetben rákap a kezedre.

Gondolom, hogy nem kell külön mondanom, hogy idegen kutya „értékeihez” sose nyúlj és amennyiben a saját kutyáddal van ilyen kellemetlen élményed, keress fel egy viselkedés terapeutát, aki sokat segíthet a kutyádon.

Szeretet

Természetesen a szemezés leggyakrabban a szeretet kifejezése irányodba! Amikor két ember szereti egymást és ezt a szemükkel is kifejezik, az intenzív érzelmeket kelt a másikban – ugyanez a helyzet a kutyáddal is. Amikor szeretettől túlcsordulva néz bele a szemedbe, az nem téveszthető össze mással és csodálatos élmény.

Köztudott tény, hogy a szeretetteljes és kölcsönös szemkontaktus a kutyáddal mindkettőtökre nagyon jó hatással van – oldja a feszültséget, megnyugtatja a kutyát (és Téged is), valamint arra serkenti az agyat, hogy oxitocint válasszon ki, ami közismertebb nevén szeretethormon.

Ez a hormon kulcsszerepet játszik az egymáshoz való kötődésben és növeli a szeretet és bizalom érzetét. Ugyanez a hormon árasztja el egyébként az újdonsült anyukát, amikor ránéz a kisbabájára – így már kissé jobban érthető, hogy miért is szeret nézni minket a kutyánk.

Figyelem

A legtöbb kutyanézés a szeretet és a figyelem keveréke, amit nagyon jól fel tudsz használni mindkettőtök javára. Lehet, hogy számodra néha kínos érzés, hogy bámul a kutyád, de tudd, hogy a legtöbb esetben szimplán el van tőled bűvölve, szóval ahelyett, hogy elbátortalanítanád ettől az ember-központú viselkedéstől, fordítsd az előnyötökre!

Hogyan? Először is figyelj arra, hogy milyen jelzéseket adsz a kutyád felé – például: azt mondod, hogy üljön le, de a testbeszédeddel valami egészen mást közvetítesz (hadonászol) felé, ami összezavarhatja. Fontos, hogy mindig legyél következetes és tisztán érthető a kutyád számára.

Másodszor, egy fókuszált kutyát sokkal könnyebb tanítani – ha a kutyád rád figyel, akkor a zavaró környezeti hatások sem jönnek be a képbe. Vedd fontolóra, hogy a kutyád szemkontaktusát kiegészíted egy parancsszóval, mint pl. „nézz rám!”. Ez azért jó, mert ha olyan helyzetbe kerültök, amikor a kutyád figyelmét valami nagyon eltereli, ezzel az egyszerű parancsszóval azonnal visszaterelheted magadra.

A kutya csodálatos figyelmét és összpontosító képességét jól lehet használni engedelmességi gyakorlatokban, vagy akár versenyeken is. Az ilyen gyakorlatok során a kutya minden idegszálával rád és a testtartásodra, valamint a szemkontaktusra figyel és ezek alapján végzi el a feladatot.

Szemkontaktus VS Farkasszemezés

Szemkontaktus kutya

Rossz döntés lehet belebámulni egy idegen kutya szemébe, azaz farkasszemet nézni vele, mert ezt a kutya fenyegetésnek veheti és támadhat. Ezzel ellentétben, amikor a saját kutyáddal teremtesz szemkontaktust, az erősítheti és mélyítheti a kettőtök közötti kötődést és szeretetet.

Ez most lehet, hogy kissé összezavar Téged, de elmagyarázom, mivel nagyon fontos, hogy különbséget tudjunk tenni aközött, hogy „bámulsz egy kutyát / farkasszemet nézel egy kutyával”, vagy, hogy „szemkontaktust létesítesz” a kutyával. Az egyik provokációként csapódik le a kutyában és negatív reakciót, a másik pozitív reakciót vált ki.

Szemkontaktus – rossz ötlet?

Attól függ, hogy milyenek a körülmények és leginkább, hogy ismered-e a kutyát, akivel szemkontaktust kezdeményezel, vagy sem. Például a saját kutyáddal való szemkontaktus minden esetben a szeretet és bizalom jele, amely kulcsfontosságú az egymás iránti kötődés kialakulásában, vagy éppen mélyítésében.

A pozitív szemkontaktus ideális esetben 2-5 másodpercig tart és ezalatt szeretetet sugároztok ki egymás felé. Ez a fajta szemkontaktus teljesen rendben van akkor, amikor a saját kutyádról, vagy egy olyan kutyáról van szó, akit már régóta ismersz.

Amennyiben egy idegen kutyáról van szó és a szemkontaktus közben határozottan pozitív kisugárzásod van, valószínűleg csupán felkelted a kutya figyelmét és lehet, hogy odajön hozzád, hogy közelebbről is szemügyre vegyen. Jó esetben ez a rövid intervallum nem kelt benne negatív benyomást és nem lesz problémád belőle, de azért kerüld el, ha lehetséges.

Szembe bámulás / farkasszemezés – rossz ötlet?

A legtöbb szakértő egyet ért abban, hogy 10 másodpercnél tovább tartó szemezés esetleg még a saját kutyánkban is bizonytalanságot kelthet és kényelmetlenné válhat neki. Természetesen akadnak kivételek itt is és meglehet, hogy a Te kutyád szeret hosszú másodpercekig, vagy akár percekig is szemezni veled mindenféle negatív mellékhatás nélkül.

Ettől függetlenül egy idegen kutya szinte biztos, hogy támadásnak fogja venni azt, ha több másodpercig belebámulsz a szemébe és nagy az esélye, hogy negatív reakciót vált ki belőle. Például vicsorítani, vagy ugatni kezd rád, netán megkap / megharap. Tehát nagy általánosságban véve rossz ötlet farkasszemet nézni egy idegen kutyával.

Kutyák közötti szemkontaktus, vagy farkasszemezés

Ha vitted már valaha is négylábú kedvencedet kutyaparkba, akkor biztosan láttad azt, amikor a kutyád egy másik ebbel kezdett el játszani, vagy éppen összeugrott vele. A kutyák közötti hosszú szemkontaktus igen ritka, mivel a hosszas szembebámulás náluk fenyegetést jelent és az sosem pozitív.

Az egyetlen eset, amikor két kutya szemkontaktust kezdeményez egymással, az egy rövidke pillanat és általában a közös játék előtt történik. Lehet, hogy már láttál is ilyen interakciót – amikor a két kutya készen áll egy kis játékra, először is egy pár másodpercre egymás szemébe néznek és mindketten felemelik a szemöldöküket (ez a játékosság jele), majd ha mindketten úgy érzik, hogy mehet a játék, akkor belecsapnak a lecsóba.

Előfordul olyan is, hogy a kutyád egy másik ebbel találkozik a parkban és egymás szemébe néznek, de nem emelik meg a szemöldöküket eközben, hanem merev testtel farkasszemet néznek. Ilyenkor pillanatokon belül gond lehet és ha nem húzod el a kutyádat, valószínűleg egymásnak ugranak.

A kutyák közötti szemkontaktus minden esetben kontextus-alapú, ellenben az ember-kutya közötti interakciókkal.

Összegzés

A kutyák azért bámulják a gazdájukat, mert így fejezik ki rajongásukat és szeretetüket. Valójában amikor a kutya és gazdája kölcsönösen bámulja egymást oxitocin szabadul fel, ami nem más, mint szeretethormon.

Ha tehát a saját kutyáddal veszel föl egy szeretetteljes szemkontaktust, az teljesen rendben van, viszont, ha belenézel egy kutya szemébe, de nem adsz közben vizuális, vagy szóbeli jelzést, akkor az a kutyát megijesztheti, vagy éppen provokálhatja, ami negatív választ fog eredményezni.

Éppen ezért nem jó dolog farkasszemezni egy kutyával, legfőképp akkor, amikor nem ismered, mivel az ismeretlen kutya nem tudja, hogy milyen vagy, nem bízik benned, így nem tudja azt sem, hogy mik a szándékaid.

March 29, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.