Miért böfög a kutya? [Mi okozza és hogyan szüntessük meg]

Miért böfög a kutya

A kutyák ugyanúgy képesek a böfögésre, mint az emberek. A böfögés célja, hogy gyomrukban található felesleges levegőtől megszabaduljanak. Étkezés után a legtöbb kutya böfög, hiszen evés közben az étellel együtt levegőt is nyelnek, valamint gázok termelődnek a táplálék emésztése során.

Ebben a cikkben az alábbiakról lesz szó:

Miért böfög a kutya?

Mit jelenthet, ha túl sokat böfög a kutya és milyen okai lehetnek?

Hogyan szüntessük meg a kutya böfögését?

Miért böfög a kutya?

A böfögés teljesen hétköznapi és normális jelenség.

A kutyák állkapcsa nem teszi lehetővé, hogy csukott szájjal rágjanak, ezért elkerülhetetlen, hogy a táplálékkal együtt levegő is kerüljön a gyomrukba. Az étel gyors elfogyasztása és a habzsolás érthető módon túlzott levegőnyeléshez és böfögéshez fog vezetni.

Az esetek többségében a böffentés egészséges, de vannak kivételek, amikor a túlzott méreteket is ölthet. A gyakori böfögés jelezheti, hogy a kutyád emésztőrendszerében túl sok gáz keletkezik az elfogyasztott ételek emésztése során.

A tápcsatorna rendellenessége ritkábban okoz bajt. Sokkal jellemzőbb, hogy az állat arccsontozata (ami a csámcsogást is okozza), vagy táplálkozási szokásai felelősek az ismétlődő büfögésért.

A lapos orrú fajták, mint a Boxerek, Bulldogok és a Mopszok sokkal többet szenvednek a kellemetlen levegőáramlásoktól a gyomrukban, mert sokkal több levegőt nyelnek le a szájukon keresztül, mint hosszú állkapcsú társaik.

A böfögést sokan mókásnak találják, pedig a legtöbb emlős szokott büfögni és még egészséges is. Amennyiben az eb nem tud böfögni, az arra utalhat, hogy elzáródott a nyelőcsöve például egy gyomorcsavar következtében. A felgyülemlő gáz pedig puffadáshoz vezethet, ami igen súlyos, életveszélyes állapot.

Mit jelenthet, ha túl sokat böfög a kutya?

Mit jelenthet, ha túl sokat böfög a kutya

Gyakori, hogy a kutya étrendje okozza a túlzott gáztermelődést, és nem a lenyelt levegő okozza a puffadást, hanem az emésztés során keletkező gázok.

Ha a kutyád minden étkezés után sokat böfizik, esetleg hasi fájdalmat vagy hányást tapasztal, akkor érdemes arra gondolni, hogy az étrendje lehet a hibás.

A kutya böfögésének lehetséges okai

  • A túl lúgos ételek a gyomorsavval találkozva megnövelhetik a bőfögési ingert. Esetenként a nem megfelelő minőségű tápok váltják ki a gondokat, amiket a kutya csak részlegesen emészt meg.
  • A túl sok böffentés felhívhatja a figyelmet arra is, hogy a kutya esetleg érzékeny a táp valamely összetevőjére, és nem képes kellően feldolgozni a szervezete a falatokat.
  • Sokszor a hirtelen jelentkező böfögést kiválthatja, ha a kutya a szemetesből falatozott, vagy az utcán evett fel valamit. A romlott vagy szennyezett ételek gyomor- és bélrendszeri panaszokat okozhatnak, amik gázokhoz, hányáshoz, hasmenéshez vagy adott esetben bélelzáródáshoz vezethetnek.
  • A problémát bármilyen élelmiszer kiválthatja, ha a kutya túl gyorsan fal, vagy evés után rögtön testmozgásba fog. Az elzáródás életveszélyessé is válhat, ha a puffadás oly mértékű, hogy a kutya gyomra kitágul és semmilyen irányban nem képes megszabadulni a kínzó gázoktól.

Az elzáródás onnan ismerhető fel, hogy a kutya próbál hányni vagy üríteni, de nem jár sikerrel.  Egyes esetekben az emésztőrendszer elégtelen működése miatt a kutyák jellemzően nagyon büdöseket bőfögnek, akár záptojásra emlékeztető szagokat is produkálhatnak.

A kellemetlen szagokért a bélben élő rossz baktériumok tehetők felelőssé, amik a táplálék fehérjetartalmának lebontása során kénes szagú gázokat termelnek.

Hogyan szüntessem meg a kutyám böfögést?

Az étkezést követően jelentkező néhány böffentés nem ad okot az aggodalomra, sőt még egészségesnek is tekinthető. A túlzott böfögés viszont már senkinek sem kellemes, ezért célszerű lépéseket tenni azért, hogy a kutya emésztése rendeződjön. Számos módszer létezik arra, hogy a gázosodás mértékét csökkentsük.

Lássuk ezeket!

1. Lassabb evés

A túl sok levegő lenyelésének a leggyakoribb oka, hogy a kutya túl gyorsan eszik és ahelyett, hogy megrágná az ételt, szinte egészben nyel le mindent.

Ha a kutyád leginkább egy porszívóra emlékeztet vacsoraidőben, ne csodálkozz azon, hogy túl sok levegőt nyel.

Az evést különböző trükkös kutyatálakkal vagy habzsolásgátló tálbetétekkel lassíthatod, amikből nehezebben tudja megenni a kutya az ételt. Az új etetők nem csak lassabbá, hanem élvezetesebbé is teszik az evést, hiszen mentálisan stimulálják a kutyát arra, hogy megküzdjön minden falatért.

2. Emészthetőbb ételek

Emészthetőbb ételeket adjunk a kutyának, hogy megszüntessük a böfögést.

A jól emészthető fehérjékből és szénhidrátokból álló menü csökkenti a tápcsatornában keletkező gázok mértékét. Minél tisztább és emészthetőbb a táplálék, annál könnyebben dolga van vele az ebnek.

Kutyatápok esetén

A kutyatápokban a szénhidrátforrást gyakran a kukorica és búza jelenti, melyeket szerkezetük miatt nehéz megemészteni. Válassz helyettük inkább rizs- vagy burgonyaalapú ételeket.

A fehérjék tekintetében a jó minőségű állati eredetű fehérjéket kell előnyben részesíteni, melynek aránya nem haladja meg a táplálék 30%-át. A puffadásra hajlamos kutyáknál kerülni kell a szójafehérjével dúsított tápokat, keressünk inkább halas vagy bárányos eledeleket.

Házi koszt esetén

Házi koszt esetén pedig a gyorsan erjedő ételektől tartsuk távol a kutyát. A babfélék, a hüvelyesek, a tojás, a tejtermékek, a káposztafélék és a kelbimbó fogyasztása erőteljes gázképződéshez vezet.

A túl magas rostbevitel szintén gondokat okozhat, a gyümölcsökben található oldható rostok szintén könnyen fermentálódnak emésztés közben, ami hozzájárulhat a felfúvódáshoz vagy a hasmenés kialakulásához.

A kutya étrendjét fokozatosan cseréld jobb minőségű táplálékra, hogy a bélbaktériumok alkalmazkodni tudjanak az új összetevők lebontásához.

3. Többször keveset

Az egészséges emésztés megőrzésének fontos eleme, hogy a kutya megfelelő adagokat fogyasszon egyszerre. A felnőtt kutyákat napi egyszer kell etetni, azonban akadhatnak kivételek.

A nagytestű kutyáknak hatalmas mennyiségű ételt kell egy ültő helyükben elfogyasztaniuk ahhoz, hogy biztosított legyen a napi tápanyagszükségletük. A hatalmas tál étel olykor megterhelő lehet az emésztőrendszernek.

Jó ötlet lehet reggelire és vacsorára osztani a napi adagot, hogy csökkenjen a kutya puffadása és javuljon az emésztése.

4. A verseny megszüntetése

Böfögés esetén ne etessük egyszerre a kutyáinkat.

Az emésztési gondok kialakulását az is fokozhatja, ha több kutyánk van, akik egyszerre esznek. A kutyák ösztönösen habzsolnak egy fajtárs jelenlétében, mert attól tartanak, hogy a másik eleszi majd előlük az élelmet.

Célszerű eltérő időpontban vagy különböző helyszínen etetni a kutyákat, hogy ne induljon be a versenyszellem közöttük.

Különösen fontos a nyugodt evés garantálása olyan fajták esetében, akik testi vagy mentális adottságaik, például lapos orruk vagy habzsolási mániájuk miatt eleve több levegőt nyelnek le evés közben.

5. Testmozgás

A séta és a sport segíti a kutyák emésztését és hozzájárul a helyes bélmozgás megtartásához. Nagyon fontos, hogy evés után legalább 1,5-2 órát pihenjen a kutya, mielőtt aktív mozgásra bátorítanánk.

Séta után legalább ilyen fontos, hogy ne azonnal adjuk a vacsorát az ebnek, hogy legyen ideje kiszusszannia magát. A testmozgás után a kutyák kifulladnak, erősen lihegnek és kellően megéheznek ahhoz, hogy azonnal rávessék magukat az etetőre.

A gyors evés és a levegő kapkodása miatt túl sok levegőt nyelhetnek le az étellel együtt, ami extrém böfögéshez vezet.

6. Kivizsgálás

A túlzott böfögés utalhat arra, hogy valami nincs rendben odabent. A bélgyulladás, a vírusok vagy paraziták jelenléte általában gyomorpanaszokat okoz és fokozza a gázképződést a béltraktusban.

Az egészségesnek látszó és jókedvű ebet nem szükséges orvoshoz vinni, de ha letargikussá válik, többször hány vagy hasmenés jelentkezik, akkor gyanítható, hogy a böfögés gyakorisága az egészségi állapotának romlásával van összefüggésben.

Összefoglaló

A kutyák táplálkozásának természetes velejárója a böfögés. Az evés során lenyelt levegőnek és az emésztés során termelődő gázoknak szükségszerűen távozniuk kell a kutya gyomrából, különben kedvenceink úgy felpuffadnának, akár egy léggömb.

A táplálkozást követő néhány böffentés teljesen normális és üdvözlendő jelenség, ám a túlzott büfögés már emésztőrendszeri gondokra utalhat.

A helytelen táplálás, a rossz minőségű összetevőket tartalmazó tápok és a habzsolás hozzájárul a kellemetlen probléma fokozódásához.

A gyomorpanaszok rendszerint a diéta átalakításával és nyugodt körülmények között történő etetéssel maguktól rendeződnek.

April 12, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.