Miért bújik el a kutya? | Mit tegyünk rejtőzködés esetén?

Miért bújik el a kutya Mit tegyünk rejtőzködés esetén

Észrevetted már, hogy a kutyád időnként elrejtőzik valahová és hiába hívod, nem jön elő? Ilyenkor felmerülhet benned a kérdés, hogy vajon miért bújik el a kutya az ágy vagy az asztal alá.

A legtöbb esetben nincs okod aggodalomra, hiszen minden kutyánál előfordulhat, hogy magányra vágyik. Bizonyos esetekben viszont érdemes utána járni annak, hogy mi állhat a rejtőzés hátterében, hogy kizárd az esetleges betegségeket vagy a mentális eredetű problémákat.

Miért bújik el a kutya?

A kutyák körében meglehetősen gyakori viselkedés a rejtőzés. Előfordulhat többek közt akkor, ha stressz érte őket, bántalmazásban volt részük, betegségek kínozzák őket, vagy számukra ismeretlen szituációba keveredtek. Időnként viszont csak kedvük van elhúzódni egy kényelmes és csendes kuckóba, ahol kipihenhetik a nap fáradalmait.

Amennyiben a bujkálás krónikussá válik, és túl gyakran fordul elő, derítsd ki a viselkedés okait és szükség esetén kérj segítséget az állatorvostól.

Összeállításunkból megtudhatod, hogy milyen tényezők járulhatnak hozzá az ismétlődő bujkáláshoz.

1. Kincsrejtés

Kincsrejtés.

A kutyák szeretik elrejteni a számukra értékes tárgyakat, csontokat, ételeket, hogy később, ínséges időkben elő tudják szedni. A kertben tartott kutyák rendszerint elássák a dolgaikat, míg a benti kutyák keresnek egy biztonságos rejtekhelyet a lakásban apró kincseik számára.

Mindig nézd meg, hogy a kis szarka mit visz magával a menedékhelyére, lehet, hogy épp az egyik zoknidat lopja, vagy az asztalról csent el egy csirkecombot.

Ahogy a gyerekekre, a kutyákra is igaz a szabály, hogy ha túl sokáig vannak csendben, akkor ott valami nincs rendben.

2. Vihar és erős zajok

Vihar és erős zajok-Tűzijáték

Sok kutya fél a hirtelen jelentkező erős zajoktól, például a mennydörgéstől, tűzijátéktól, porszívótól vagy a közelben zajló építkezéssel járó kellemetlen hanghatásoktól.

A vihar közeledtét már jóval előre megérzik a légnyomás változásából, és emiatt már a felhőszakadás előtt is feszültté válhatnak. Amint meghalják a zavaró hangokat önkéntelenül is fedezékbe vonulnak egy biztonságosnak ítélt helyre.

A hangokat gyakran kísérik fényhatások is, például villámlás, ami csak tovább fokozza bennük a rettegést. Szerencsére hazánkban kevésbé jellemző az tűzijáték durrogtatás ünnepek alkalmával, ezért csak évente néhány alkalommal kell készülnünk rá.

A zajoktól való félelem akár szorongássá is fajulhat, ami nehezen kezelhető. A megelőzés és a figyelemelterelés fontos szerepet játszik abban, hogy megóvjuk kedvenceinket a megrázkódtatásoktól.

3. Stressz

A stressz a kiváltó ok lehet miért bújik el a kutya.

A kutyák nehezen kezelik a stresszt, ezért sok esetben inkább elmenekülnek a probléma forrása elől egy apró, sötét búvóhelyre.

Stresszt bármilyen külső tényező okozhat számukra, akár egy családtag elvesztése is mélyen megviselheti őket. Az ebeknek időre van szükségük, hogy feldolgozzák a váratlan eseményeket.

Bármilyen trauma érhette a kutyát napközben, amiről sejtésed sincs, és kiváltotta kedvencedből a rejtőzés ösztönét. Kifejezetten megviselheti őket, ha összetűzésbe keveredtek egy másik kutyával a reggeli séta közben, vagy átalakítás zajlott az életterületükön.

A kutyák nem szeretik a változást, mert nem mindig értik, hogy mi történik körülöttük és nem látják a lehetséges következményeket sem.

4. Látogatók

Látogatók. Rejtőzködés.

Sok kutya kellemetlenül éli meg, amikor idegen emberek vagy számukra ijesztő állatok látogatnak el az otthonukba.

Mivel kitessékelni nem tudják a gazdik által invitált behatolókat, ezért inkább maguk húzódnak a ház legbiztonságosabbnak tartott pontjára, ahol oltalmat találhatnak. Tudnod kell, hogy nem minden kutya barátságos, nincs mindegyik kellően szocializálva, mások pedig ösztönösen éberek és gyanakvóak az idegenekkel szemben.

Az ebek sajátosságait mindig figyelembe kell venni, és sosem szabad rájuk kényszeríteni a látogatók üdvözlését és szórakoztatását.

5. Bántalmazás

Bántalmazás.

A bántalmazott vagy elhanyagolt kutyák érthető okokból kifolyólag félősebbek és ezért szívesen bújnak el kis helyekre, ami látszólagos biztonságot és kényelmet nyújt számukra.

A félénk kutyákkal nem szabad agresszíven viselkedni, vagy rájuk erőltetni az előbújást, mert a bennük élő félelem ellenséges vagy agresszív viselkedést válthat ki belőlük.

Különösen igaz ez a rossz körülményekhez szokott kutyákra, akik korábbi rossz tapasztalataik miatt nehezen alakítanak ki bizalmat az új gazdájuk felé.

6. Betegség

Betegség.

Az ebek gyakran elhúzódnak valahová, amikor nem érzik jól magukat. Betegség esetén az ősi ösztön lép működésbe, ezért elrejtőznek az ragadozók esetleges támadásai elől, hiszen gyengeségük miatt sokkal inkább kiszolgáltatottá válnak a veszélyes fenyegetéseknek.

Amennyiben nem találsz rajtuk szemmel látható sérüléseket, figyeld meg, hogy milyen tünetek társulnak a rejtőzéshez.

A letargia, az étvágytalanság, a hányás, vagy a fájdalomra utaló jelek, mind-mind jelezhetik, hogy a kutya valamilyen betegségben szenved.

Ilyen esetben feltétlenül vidd el őt kivizsgáltatni, hogy a megfelelő kezelésben részesülhessen. Amint jobban érzi magát, magától elő fog bújni a rejtekhelyéről.

7. Biztonságra törekvés

Biztonságra törekvés. Kiskutya a függöny mögé bújik el.

Bizonyos események hatására, a kutyák biztonságos közeget keresnek maguk számára, ahol átvészelhetik a vészterhes időket. Rejtőzéssel igyekeznek elkerülni a bajt és a kilátásban lévő sérüléseket.

Előfordulhat abban az esetben, ha ismeretlen helyszínen tartózkodnak, vagy természeti csapások fenyegetik őket.

8. Magány

Magány.

A kutyák is vágynak a békére és a magányra, ahogy Te is. Azok a kutyák, akik gyakran alszanak az ágy alatt vagy a kanapé mögött, a legtöbbször csak kényelmesnek találják a választott helyet.

Amikor kimerültnek érzik magukat, olyankor ők is szeretnének tartani egy kis szünetet. Nem feltétlenül kell problémára gyanakodnod, ha az eb szeret magányosan pihenni, inkább csak kényelmes számára az egyedüllét.

A nagy és nyüzsgő családok kedvencei gyakrabban keresnek csendes menedéket, ahol zavartalanul aludhatnak napközben, anélkül, hogy valaki felébresztené őket.

Mit tehetsz az ellen, ha bujkál a kutyád?

Abban az esetben, ha kedvenced időnként elvonul pihenni egy kicsit, azzal nincs különösebb teendőd, hiszen ez teljesen hétköznapi tevékenység a részükről.

Probléma akkor adódhat, ha a félelem bármilyen formája motiválja őt az elrejtőzésre. Nagyon fontos, hogy semmiképp se próbáld őt vigasztalni, simogatni és szeretgetni a rettegés alkalmával. A támogató magatartással csupán megerősíted abban, hogy valós és jogos a félelme, és egyre gyakoribb vendég lesz nálatok a félelem.

A legjobb döntés, ha ilyenkor nem veszel tudomást arról, hogy elbújt, így megakadályozhatod, hogy követendő viselkedésként gondoljon rá. Amikor előjön, akkor viszont látványosan dicsérd meg és erősítsd meg abban, hogy jó helyen van odakint.

A képlet egyszerű, jutalmazd a helyes magatartást és hagyd figyelmen kívül a helytelent!

Hogyan előzheted meg, hogy a kutya rendszeresen elbújjon?

Önmagában a rejtőzés nem veszélyes állapot, ha csak időről-időre fordul elő. Azonban, ha felborítja az addig megszokott napi rutint, vagy szorongás társul hozzá, akkor felétlenül figyelmet kell rá fordítanod.

  • A kölyökkori szocializáció sokat segíthet a krónikus rejtőzködés kialakulásának megelőzésében. Kölyökkorban gondoskodj róla, hogy minél több új inger érje a kutyát, és tapasztalatot szerezhessen az őt körülvevő világról és a benne élő állatokról.
  • Menhelyről hozott kutyák esetében, ha korábban bántalmazásban volt részük, sok időbe telhet, míg sikerül megbizonyosodnia az ebnek arról, hogy az új közeg és az új család biztonságos számára.
  • Biztosíts neki nyugodt és kiegyensúlyozott környezetet és légy sok türelemmel felé. Abban az esetben, amikor a vihar vagy más hangos zajok félelmet váltanak ki a kedvencedből, készülj fel a közelgő kellemetlen hanghatásokra. A felkészülés lehet kiemelt mennyiségű testmozgás a vihart vagy tűzijátékot megelőzően, figyelemelterelő játékok és háttérzene az esemény alatt, és persze egy komfortos környezet kialakítása is.

Összegzés

Számos jelenség és élethelyzet indokolhatja, hogy miért bújik el a kutya. A rejtőzködés általában egy stresszhelyzetre adott átmeneti reakció, ugyanakkor egészségügyi gondokra is utalhat.

A legfontosabb, hogy felismerd a változást a napi rutinban és megkeresd a viselkedés kiváltó okát. Természetesen a rutin kialakításában fontos szerep jut neked, törekedj arra, hogy mindig azonos időben etesd, sétáltasd és játssz vele, így ő is kiegyensúlyozottabb lesz, és te is könnyebben észreveheted, ha eltérés jelentkezik a mindennapokban.

Figyeld meg, milyen egyéb tünetek kapcsolódnak a bujkáláshoz, és ha betegség jeleit tapasztalod, keresd fel az állatorvost és kérj segítséget szakembertől.

Amennyiben kizárható a betegség, a sérülés, és az esetleges fájdalmak, nézz körül a külső tényezők között, melyek stressz faktort jelenhetnek az eb számára. Gondold át, hogy történt-e változás a kutya életterében, érkeztek-e idegen emberek vagy állatok vendégségbe, ami traumát válthatott ki benne.

A rejtőzésnek nem szabad gátat szabni, jobban teszed, ha kényelmes és biztonságos helyet biztosítasz arra az időszakra, amikor a kutya bármi oknál fogva magányra vágyik. Tréninggel, gyakorlással megtanítható a kutyának, hogy nem szükséges folyton a búvóhelyen lennie. Ha semmi nem utal betegségre vagy megrázkódtatásra, akkor maradj nyugodt és fogadd el, hogy kedvenced alkalomadtán szeretne egyedül lenni.

May 17, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.