Miért csámcsog a kutya? | Ezért képtelen szépen enni

Miért csámcsog a kutya

Utoljára frissítve: 2022. April. 02

Biztosan elgondolkodtál már azon, hogy miért csámcsog a kutyád evés közben. Miért eszik olyan hangosan nyammogva?

Nos, a válasz rendkívül egyszerű: azért mert másképp nem tud enni. A kutyák mindig zajosan és rendetlenül esznek, nyalogatják a szájukat, kitúrják az ételt a tálból, fröcskölik a vizet és összemaszatolnak mindent.

Miért csámcsog a kutya?

Fontos megjegyezni, hogy a kutyák nem udvariatlanságból vagy neveletlenségből nem tartják magukat az asztali etiketthez, hanem fizikai korlátaik vannak a kifinomult étkezés gyakorlására.

A kutyák arccsontozata egészen más, mint az embereké. Míg az emberek képesek alsó állkapcsuk oldalirányba és előre hátra történő mozgatására, addig a kutyák csak az állkapocs nyitását és zárását tudják végrehajtani.

Nem képes csukott szájjal rágni

Gondolj úgy a kutya szájára, mint egy csibecsőrre, amit csak kisebbre vagy nagyobbra lehet kinyitni. Érthető, hogy evés közben minden kihullik a szájukból, amit éppen nem szorítanak össze a fogaik. A kutyák csak úgy tudnak rágni, ha folyamatosan kinyitják a szájukat, majd újra összezárják a fogaikat.

A rágás nem tud csukott szájjal megvalósulni, ezért nagyon zajosnak tűnik, amikor a szemes tápot ropogtatják vagy a főtt ételt majszolgatják. Az ebek arccsontozata miatt az illedelmes evés gyakorlatilag szinte kivitelezhetetlen.

Habzsolás

Sok kutya hajlamos a habzsolásra, ami azzal jár, hogy az eb táplálkozás közbe sok levegőt nyel, és ez tovább fokozza az auditív jelenség intenzitását. A szürcsölést és csámcsogást néhány gazdi elviselhetetlennek találja, ezért nem szeret a kutya mellett tartózkodni, amíg az elfogyasztja a vacsoráját.

Más gazdikat viszont elégedettséggel tölt el, ha kedvencük elégedett lakmározásának muzsikáját hallgathatják. Természetesen vacsora után a takarítás az emberekre marad, hiszen a kihulló falatokat előszeretettel nyalogatják fel az ebek és gyakran összekenik a padlót, vagy ragacsos foltokat hagynak maguk után.

Nem tehetsz mást, mint elfogadod, hogy így képesek táplálkozni és rendszeresen tisztítod az etető környezetét. A csámcsogás ugyanakkor jelentkezhet szaglászás közben is, mert a kutyák nemcsak az orrukon keresztül vett levegővel érzékelik az illatokat, hanem a szájukon át is.

Utalhat betegségre, ha a kutya sokat csámcsog?

Egy kutya a táljából csámcsogva eszik.

A csámcsogás hozzátartozik a kutya étkezéséhez, ahogy a horkolás a nyáladzás és szürcsölés is. Az evéssel járó zajok teljesen normálisnak mondhatók, azonban ha az eb nemcsak táplálkozás közben csámcsog, hanem evés nélkül is, az többféle állapotot jelezhet.

Amikor az eb szája üres és nem rágcsál semmit, akkor nem kellene csámcsogó hangokat kiadnia. Nézzük meg, hogy miért csámcsoghat a kutya látható ok nélkül.

A levegő rágása

A levegő rágása kényszeres viselkedésre utal. A rendellenességet különböző érzelmi problémák válhatják ki, például a stressz, a frusztráció, az unalom, a szorongás vagy csak a gazda figyelmét szeretnék felhívni magukra.

Kényelmetlenség

Fájdalmas sérülés vagy betegség esetén a kutyák csámcsogásba kezdhetnek, hogy közöljék a gazdájukkal, hogy nem érzik jól magukat.

Vizsgáld meg a kutyád mozgását, tapogasd meg a testrészeit, hogy mutatja-e más jelét annak, hogy sajognak a tagjai. Az erőtlen, sántító, remegő vagy nyüszítő eb biztosan fájdalmat tapasztal.

Fogzás

A kölyökkutyák csontfogai az első hónapokban bújnak ki, ami meglehetősen kellemetlen élmény számukra.

A csecsemők rendszeresen sírnak a fogzás alatt, a kutyák pedig kocogtatják az állkapcsukat, ami szintén csámcsogásra emlékeztető hanghatásokkal jár a lelógó pofazacskójuk miatt. A fogzás befejeztével körülbelül 6 hónapos korukra teljesen megszűnik ez a viselkedés.

Állkapocs problémák

Lehet, hogy a kutyának gondjai vannak az állkapcsával. A gondot okozhatja a rossz tenyésztés is, de bármelyik kutya fogai nőhetnek rossz helyre.

A leggyakoribb probléma a mélyharapás és az alulharapás, amik megnehezítik, hogy jól zárja a kutya a száját, ezért csámcsogó hangokat adhatnak, amikor összecsukják a szájukat.

A harapási rendellenességek okozhatnak ínygyulladást vagy a fogak károsodását, amik szintén fájdalommal járnak.

Mentális problémák

A rohamokkal járó betegségek vagy a mentális zavarok kiválthatják, hogy a kutya rendellenes mértékben mozgassa a száját, akár még alvás közben is.

A gondok általában pupillatágulással és az egyensúlyzavar miatt nehézkes mozgással járnak, ha tudatánál van az eb. Ijesztő látvány lehet, ha a kutyád ezzel küzd, ezért inkább keresd fel az állatorvost és kérd a kutya kivizsgálását.

Leszoktatható a kutya a csámcsogásról?

A csámcsogás abbahagyására nem tudod kényszeríteni a kutyát és semmilyen tréninggel sem tudod jobb modorra tanítani, ha evés közbeni nyammogásról van szó. A csámcsogás nem tanult és nem ösztönös viselkedési forma, hanem biológiai okokra vezethető vissza.

A legtöbb kutya csak csámcsogó hangok kiadása mellett képes a táplálkozásra, amiről nem tehetnek. A kutyák állkapcsa úgy működik akár egy hatalmas olló, amit csak kinyitni és összecsukni lehet.

Az étel széttépését és rágását főként a hátsó fogak végzik, amikhez csak tátott szájjal juthat el az étel. Az étkezéssel összefüggő csámcsogás ezért nem szüntethető meg, de arra van mód, hogy a táplálkozáson kívüli csámcsogást minimalizáld.

A stressz eredetű, frusztrációból eredő rágcsálás leghatékonyabb kezelése, ha segítesz nyugodt körülményeket teremteni a kutyának, és gondoskodsz arról, hogy biztonságban és kényelmesen érezze magát.

Az állandó csámcsogás felhívhatja a gazda figyelmét fájdalomra, az állkapocs betegségeire vagy mentális rendellenességekre is, melyekre orvosi kivizsgálás során fény derülhet.

Összefoglaló

A kutyák étkezési szokásaihoz hozzátartozik a különböző mértékű csámcsogás. A zajos és rendetlen étkezést az állatok állkapcsának működése okozza, nem pedig a faragatlanság.

A kutyák nem képesek minden irányba mozgatni az alsó állkapcsukat, ezért minden kutya tátott szájjal tudja csak elfogyasztani a táplálékát. Az étkezést kísérhetik morgó, horkantó és szürcsölő hanghatások is.

A viselkedésről nem lehet leszoktatni a kedvenceinket, mert nem szándékosan vagy téves berögzülések miatt gyakorolják. Ritka esetekben az indokolatlan csámcsogást okozhatja szorongás vagy unalom, illetve álmukban is nyammoghatnak, amikor az evésről álmodnak.

A stresszel összefüggő csócsálás pedig a frusztrációt kiváltó tényezők megszüntetésével és a kutya megnyugtatásával orvosolható.

2022. April 02.

További érdekességek

Hírlevél

    A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.