Miért csóválja a kutya a farkát? | Beszéljünk kutyául!

Miért csóválja a kutya a farkát

Elgondolkodtál már azon, hogy a kutyák miért csóválják a farkukat és egyáltalán miért rendelkezenk farokkal? Nyilvánvalóan evolúciós okokra vezethető vissza a gerinc rugalmas meghosszabbodása, mely elsősorban a kutya biztonságos közlekedését szolgálja.

A farok kétségkívül hasznos tartozék az ebek számára, hiszen hozzájárul az egyensúly kialakításához és a stabil testhelyzet megtartásához. Hasznosnak bizonyul futás közben, hirtelen irányváltás és úszás során, valamint szűkös, meredek helyeken történő manőverezés esetén.

Sík terepen álldogálva, kényelmes sétálgatva, amikor a kutya sem hederít a balanszra, akkor viszont egyfajta nonverbális kommunikációs jeladóként tekinthetünk rá.

Ebben a cikkben arról lesz szó, hogy miként kommunikálnak a kutyák a farkukkal:

Miért csóválja a kutya a farkát?

A kutya testbeszédének megértése

Mit jelentenek a különböző farokcsóválási formák?

Mire utalhat a kutya farkának pozíciója?

Mire utalhat a kutya farokcsóválásának intenzitása?

Hogyan kommunikálnak a farok nélküli kutyák?

Miért csóválja a kutya a farkát?

Kiskutya csóválja a farkát

Szavak hiányában a kutyák különböző testrészeikkel kommunikálnak: különféle testhelyzeteket vesznek fel, borzolják a szőrüket, mozgatják füleiket, ugatnak, morognak, vicsorítanak, vagy éppen mozgatják a farkukat.

A farokcsóválás a kutya testbeszédének egyik leglátványosabb eleme, hiszen a testrész, akárcsak egy zászló, jól elkülönül a kutya törzsétől, így akár tisztes távolságból is beszédes lehet a közeledő számára.

A kutyák számos módon tarthatják és mozgathatják a farkukat és sokféle jelentést hordoznak az egyes mozdulatok abban a bizonyos kutyaszótárban. A csóválás csupán az egyik lehetséges mód, mely segítségével kifejezhetik aktuális hangulatukat, szándékaikat fajtársaik és az emberek felé.

A csóválás folyamata nem ösztönös, hanem tanult viselkedésforma, melyet a kölykök életük első heteiben sajátítanak el. Megtanulják, hogyan jelezzék vele, ha éhesek, játszótársat keresnek vagy épp kimerültek.

A kutyák testbeszédének ismeretében sokkal könnyebben felismered kutyád igényeit. Pontosan tudhatod, mikor van szükségük vigasztaló simogatásra, bátorító jutalomfalatokra, határozott fellépésre vagy nyugtató szavakra.

A következőkben a leggyakoribb csóválásformákról és azok jelentéséről esik szó, hogy ezentúl te se érezd magad kutyául, ha nem érted, mi járhat a kutyád fejében.

A kutya testbeszédének megértése

Beszéljünk kutyául: Farokcsóválás jelek

Mielőtt bevezetnélek a farokcsóválás nyelvébe, tudnod kell, hogy minden kutyafajta más és más módon tartja természetes körülmények között a farkát. A legtöbb kutya a talaj felé lógatja a farkát, amikor nem szócsőként használja.

Bizonyos fajok, például a Beagle inkább függőleges szögben pihenteti, míg az agarak maguk alá húzzák semleges helyzet esetén. A mopszok és bulldogok kurta farka pedig alig, vagy egyáltalán nem mozog.

A kutya szimata nem csal! A vizuális élmény mellett a farokcsóválás közben kibocsátott feromonok, azaz kémiai vegyületek is szerepet játszanak az üzenet értelmezésében.

Mit jelentenek a különböző farokcsóválási formák?

Sokkal összetettebb a jelentés, mint azt elsőre sejtenéd!

Gondoltad volna, hogy a farok pozíciója, a csóválás iránya és a mozgatás sebessége egyaránt összetevői az üzenetnek?

Kezdjük az alapigazsággal: minél intenzívebb a mozgás, annál erősebb érzelmek jellemzik adott pillanatban az ebet. Sőt, ha nagyon figyelmes vagy, azt is észreveheted, hogy az örömben lubickoló kutyád inkább jobbra csóvál, ellenben balra, amikor megrémül valamitől.

Mire utalhat a kutya farkának pozíciója?

Mire utalhat a kutya farkának pozíciója

Figyeld meg, milyen magasságba emelkedik a kutya farka! Az eb gerince mentén húzott képzeletbeli tengelyhez viszonyítva különféle lelkiállapotokra következtethetsz.

Felkészültség vagy izgalom

Az éberség egyik jele, amikor fülüket-farkukat magasra emelik és pásztázzák a külvilágot. Ebből a viselkedésből megtudhatod, hogy kutya készenlétben áll és szükség esetén azonnal képes lenne reagálni a felmerülő helyzetre.

Jellemzően akkor tapasztalhatod, amikor postás jár az utcában és a környéken minden kutya figyelmeztető csaholásba kezd.

Alkudozás vagy meglepetés

Ha a kutyád hirtelen abbahagyja a farokcsóválást egy idegen jelenlétében és szinte lefagy, amikor kéretlen simogatásban részesül, jusson eszedbe, hogy talán nem is örül annyira a közeledésnek.

Ilyen helyzetben próbálj véget vetni az interakciónak, hogy a kutyus megnyugodhasson.

Agresszió

Aggodalomra adhat okot, ha a feléd tartó kutya magasra emeli, vagy gerince fölé íveli a farkát. Minél magasabbra nyújtja, annál biztosabb lehetsz benne, hogy fel kell venned a nyúlcipőt.

A magasra helyezett pozíció lehetővé teszi a bűzmirigyek felszabadulását, mely a fajtársak számára egyértelműen jelzi, hogy ki az alfa a környéken.

Alárendeltség

Félelem- és fenyegetettségérzet esetén a kutya maga alá húzza a farkát. A behúzott farok, nemcsak ártalmatlanságot fejezi ki, hanem elzárja a farok tövénél elhelyezkedő bűzmirigyeket, hogy a kutya még észrevétlenebb maradhasson fajtársai társaságában.

A fülét-farkát behúzó, meghunyászkodó kutyáról tudhatod, hogy veszélytelen, leginkább abban bízik, hogy a számára ijesztő szituáció mihamarabb véget ér.

Ez történik akkor is, amikor leszidod – tudhatod, hogy valóban bűnösnek érzi magát.

Kíváncsiság

A kíváncsiság legbiztosabb jele, ha a kutya farka a hátával egy vonalban, vízszintesen helyezkedik el.

Ha ehhez a pozícióhoz laza, lassú csóválás is társul, akkor aggodalomra semmi okod, hiszen egy nagyon nyugodt négylábú van a közeledben.

Boldogság

A boldogságérzetet úgy ismerheted fel, ha semleges pozícióban vagy kicsit megemelt helyzetben, lazán mozgatja a kutyus a farkát. Természetesen a jól ismert mosoly is segít megbizonyosodni az örömteli hangulatról.

Mire utalhat a kutya farokcsóválásának intenzitása?

Mire utalhat a kutya farokcsóválásának intenzitása

A farok tartásához a legtöbb esetben mozgatás is társul, mely tovább árnyalja számunkra a négylábú hangulatát.

Izgalom

Minél gyorsabban csóvál, annál izgatottabb állapot jellemzi az ebet. Biztosan megfigyelted már, hogy egy új játék milyen gyors farokcsóválást vált ki kedvencedből.

A mozgás extrém esetben, akár vibrálásnak is tűnhet. Mivel nem ápolnak rokonságot a kolibrikkel, így elrepülni biztosan nem fog egy kutya sem.

Bizonytalanság

A jelenség előfordulhat olyankor, amikor új kutyákkal vagy emberekkel találkoztok. Amennyiben kutyád nagyon enyhén csóvál, úgy bizonytalanságát fejezi ki az ismeretlenekkel szemben.

Megeshet olyankor is, amikor nem tudja eldönteni, hogy mennyire bízhat benned. Klasszikus példa, amikor tudja, hogy rossz fát tett a tűzre, vagy sejti, hogy gyógyszert fogsz adni neki.

Barátságosság

A nagyon barátságos kutyáknál láthatod, hogy szabadon és erősen csóválnak. A csóválás mértéke akár a kutya csípőjét is átjárhatja.

Barátságos négylábúak esetében bizony a farok csóválja a kutyát! Amennyiben a csóválásról egy macskát kérdeznél, ő valószínűleg fenyegetésként interpretálná a jelet és játék helyett bizony fújásba kezdene.

Szerintem a közös nyelv hiányából fakadó félteértés lehet az egyik oka a kutya-macska civakodó kapcsolatának.

Agresszió

A fenyegetően magasba emelt farokpozícióhoz gyakran intenzív mozgás is a társul, sokszor csak a farok utolsó harmadában.

A kutya testbeszéde alapján megállapítható, hogy veszélyt jelent rád nézve, és akár harapásig is fajulhat a szituáció.

Mikor nem csóválja a farkát a kutya?

A csóváláshoz rengeteg jelentés társulhat, amiből arra következtethetnél, hogy a kutya folyamatosan közölni szeretne valamit. A kommunikáció viszont közel sem állandó részükről.

Négylábú barátaink azonban sosem beszélnek magukban, kizárólag más állatok és emberek társaságában vetik be az információközlés ezen eszközét. A csóválás tehát mindig egy másik élőlénynek szól!

Hogyan kommunikálnak a farok nélküli kutyák?

Hogyan kommunikálnak a farok nélküli kutyák?

Bizonyos fajták nagyon apró farokkal rendelkeznek, míg például a rottweilerek és dobermannok farkának kurtítását műtéti úton végzik.

A kurtafarkú kutyák számára kevesebb lehetőség áll rendelkezésre érzelmeik kinyilvánítására. Éppen ezért jóval óvatosabban közelítenek kutyatársaikhoz, hogy közeledésük ne adjon okot a félreértésre.

A farok nélküli kutyák inkább más testrészeikre hagyatkoznak, amikor figyelmeztetni szeretnék a körülöttük lévőket. Gyakrabban jeleznek a fülükkel, arckifejezésükkel, testhelyzetükkel és nem utolsó sorban jóval többet és hangosabban hallatják a hangjukat.

Összegzés

Számtalan oka lehet annak, hogy miért csóválja a kutya a farkát. A farokcsóválás azonban nem csak izgatottságot jelez, ahogy sokan gondolják. A csóválás magabiztos értelmezéséhez figyelembe kell venned a kutya további testbeszédét, valamint a körülményeket is.

Ne feledd a füleivel, arckifejezésével együtt vizsgálni a különböző típusú farokmozgatást, hiszen egy vicsorgó fogazat vagy felborzolt szőrzet egyaránt árulkodó jele a kutya hangulatának.

Az aktuális állapot okait keresd a külvilágban. Nézz körül, milyen esemény okozhatta a hirtelen hangulatváltozást és ahhoz mérten próbálj közeledni felé vagy távolodni tőle!

April 9, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.