Emlegetett szamár, avagy miért csuklik a kutya?

Miért csuklik a kutya

Se szeri se száma az olyan videóknak a neten, melyeken egy kölyökkutya csuklik. Valld be őszintén, egy intenzív „úristendecukiiiiiiiiii” lesz úrrá rajtad egy ilyen videó láttán. Nade miért csuklik a kutya?

Ahogy az embernél sem az váltja ki a csuklást, ha emlegetik, a kutyáknál is valami más kell hozzá.

Ha meg akarod tudni, hogy mennyire normális a csuklás a kutyáknál, mit tehetsz ellene, és még sok egyebet a jelenségről, olvass tovább!

Normális, ha csuklik a kutyám?

Miért csuklik a kutya?

Mennyire gyakori a kutyáknál a csuklás?

Megelőzhető a csuklás a kutyáknál?

Hogyan lehet megállítani a kutya csuklását?

Mikor forduljunk orvoshoz az erős csuklás miatt?

Normális, ha csuklik a kutyám?

Kezdjük azzal, hogy mi is a csuklás. A csuklás okozója a kutyáknál is, csakúgy, mint az embereknél a rekeszizom rohamszerű, önkéntelen, összehúzódása.

Normális esetben a kupola alakú rekeszizom belégzéskor összehúzódva lefelé mozog, hogy helyet csináljon a levegővel megtelő tüdőnek. Kilégzéskor ellentétes irányban „kisegíti” az elhasznált levegőt a tüdőből.

A mechanizmus normál esetben kiegyensúlyozott ritmusban történik. Ez a normális ritmus borul fel csuklás közben. Ahogy az embereknél, négylábú barátaink esetében is teljesen ártalmatlan és normális dolog. Még egy intenzívebb csuklásroham sem jelent semmilyen veszélyt.

Kölyökkutyák esetében azonban előfordulhat, hogy a közelben tartózkodók elolvadnak.

Cuki kölyökkutyák csuklás közben

Miért csuklik a kutya?

Számos dolog beindíthatja a csuklást a kutyáknál, úgyis mint:

 • Túl gyors evés, vagy ivás
 • Túl sok levegőt nyelt
 • Túlzott izgalmi állapot
 • Stressz
 • Intenzív mozgás közbeni felgyorsult légzés

Mennyire gyakori a kutyáknál a csuklás?

Teljesen általános és ártalmatlan jelenségről lévén szó, a csuklás egyáltalán nem megy ritkaságszámba a kutyáknál. A kutyák kora nagyban befolyásolja, hogy milyen gyakorisággal kezdenek csuklani.

A kölyköknél jóval gyakoribb, mint a fiatal felnőtt, vagy felnőtt kutyáknál. Idős korban pedig rendkívül ritkán kezd egy kutya csuklani.

Miért csuklanak gyakrabban a kölyökkutyák?

Egy biztos: nem a nagy YouTube nézettség miatt. Sokkal inkább amiatt, mert gyerekek: mindent hevesen csinálnak, legyen szó evésről, ivásról, vagy éppen játékról. Mindez képes olyan módon befolyásolni a légzésüket, hogy annak csuklás legyen a vége.

A belső szerveik sincsenek még teljesen kifejlődve, mely önmagában ugyan nem elég a csukláshoz, azonban hozzájárul annak létrejöttéhez.

Szerencsére, csakúgy, mint a felnőtt kutyáknál, a kölyköknél sem jelent semmilyen egészségügyi problémát vagy kockázatot a csuklás.

Megelőzhető a csuklás a kutyáknál?

Csuklik a kutya

Bizonyos mértékben meg tudod akadályozni, hogy csuklásig fajuljanak a dolgok. Persze ehhez az is szükséges, hogy felismerd, melyek azok a dolgok, amiktől a kutyád csuklani kezd.

 • Ha mindig evés után kezd csuklani, akkor nagy valószínűséggel habzsol és ez okozza nála a csuklást. Használj evéslassító tálat az etetéshez, így nem fogja tudni felszippantani a kaját, s jó eséllyel megússza a csuklást. Segíthet, ha több kisebb adagra osztod el a napi ételadagját.
 • Ha ivás után kezd csuklani, akkor lehet, hogy nem egyszerűen félrenyel. Lehet, hogy a tál kialakítása miatt sok levegőt is nyel a vízzel együtt, s ez okozza a csuklását. Próbálj ki többféle tálat, hogy megtaláld azt, amiből könnyebben és lassabban tud inni.
 • Izgalmában kezd el csuklani? Igyekezz fokozatosan kitenni ingereknek, próbálj nyugodt környezetet biztosítani számára. Kezdj el vele egy  deszenzibilizációs tréninget, hogy jobban tudja kezelni az izgalmas helyzeteket, ingereket.

Hogyan lehet megállítani a kutya csuklását?

Az első és legfontosabb: ne ijeszd meg! Lehet, hogy nálunk embereknél ez egy bevált népi gyógymód a csuklásra, de a kutyák azért rosszabbul élik meg a hirtelen, semmiből jövő intenzív ingereket. És ahogy az embereknél is könnyen lehet a módszer vége egy büdös nagy pofon, ne lepődj meg ha kedvenced az ijedtség hatására a szájára(ba) vesz.

Az esetek túlnyomó többségében a csuklás magától elmúlik. Nem szükséges semmilyen beavatkozás. Ha azonban elhúzódik, akkor a következőket teheted:

 • Eltereled a figyelmét: adj neki valami egyszerű feladatot, vagy vegyél elő olyan dolgot, amiről tudod, hogy nagyon szereti.
 • Adj neki inni: csak keveset és tegyél bele valami édest, hogy akarjon inni. Pont, mint az embernél, ugyanúgy a kutyánál is megszünteti a csuklást az ivás.
 • Simogasd: ezzel megnyugtatod a kutyát, mely által légzésének ritmusa hamarabb visszaáll a normálisra, így megszüntetve a csuklást.

Mikor forduljunk orvoshoz az erős csuklás miatt?

Mikor forduljunk orvoshoz csuklás miatt

A krónikus, szűnni nem akaró csuklás általában valamilyen betegség kísérőtünete. Ilyenek lehetnek például:

 • Paraziták: bizonyos féregfajták megjelenését a kutya szervezetében krónikus, nem szűnő csuklás kísérheti. A szívférgek és a fonálférgek elszaporodása igen súlyos légzőszervi állapotokat tud teremteni a kutyában, melynek egyik jellemző tünete lehet a krónikus csuklás.
 • Emésztőrendszeri betegségek: hasonlóan a férgek okozta betegségekhez, az emésztőrendszeri problémák is provokálhatnak nem szűnő csuklást. Rengetegféle emésztőrendszeri betegség létezik, tehát a nem szűnő csuklás mellett a kutyád rendszeresen hány, megy a hasa, esetleg mindkettő véres is, akkor ne habozz irány az állatorvos!
 • Légzőszervi betegségek: tüdőgyulladás, hörghurut, de akár a hőguta egyik kísérőtünete is lehet a folyamatos csuklás. E mellet a kutya tüsszög, köhög, zihál. Ha ezt tapasztalod, akkor mihamarabb keresd fel az állatorvost!

Összegzés

Ahogy látod, ha a kutyád csuklása nem krónikus, hanem aránylag hamar magától megszűnik, akkor semmi félnivalód nincs tőle. Nem fog semmilyen bajt okozni, sőt, lelkileg sem viseli meg a kutyust annyira, mint mondjuk egy kiadós hányás.

Legyen fiatal vagy idős a kutyád, a csuklása egy teljesen normális jelenség, melyet pofonegyszerű praktikákkal megszűntethetsz, de akár meg is várhatod míg magától elmúlik.

Kölyökkutyák esetében pedig ne felejtsd előkapni a telefont, a videó fel fogja robbantani a netet.

March 31, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.