Miért eszik a kutya földet és hogyan szoktassuk le róla

Miért eszik a kutya földet és hogyan szoktassuk le róla

Gondos gazdiként valószínűleg megtanultad már, hogy a kutyák a legfurább dolgokat is képesek megenni, és ez teljesen természetes számukra, alighanem már Te is hozzászoktál. Ám ha kedvenced földet, vagy más szervetlen anyagokat fogyaszt, az valóban aggodalomra adhat okot, és ideje kiderítened, hogy mit tehetsz ellene.

A rendszeres földevés komoly egészségügyi problémákkal járhat, amit nem szabad félvállról vennünk.

Tarts velem, ismerd meg a földevés okait, veszélyeit, és azt mit tehetsz ellene.

Miért eszik a kutya földet?

Valami hiányzik a kutya szervezetéből, hogy földet eszik?

Milyen okai lehetnek annak, ha a kutya földet eszik?

Veszélyes, ha a kutya rendszeresen földet eszik?

Hogyan szoktassuk le a kutyánkat a földevésről?

Miért eszik a kutya földet?

Az emészthetetlen tárgyak elfogyasztását okozhatja a pica nevű betegség, a földevés, vagy más néven geofágia kialakulhat viselkedési probléma, mentális zavar, vagy tápanyaghiány következtében. A kényszeres földevés hátterében feltehetően ásványi anyag vagy vitaminhiány és gyomorpanaszok állnak, de okozhatja az unalom is.

A túlzott és rendszeres földfogyasztás okának felderítéséhez feltétlenül állatorvosi kivizsgálásra van szükség. Az elfogyasztott föld különböző betegségeket okozhat, amitől jobb, ha megóvod a kutyát, és megelőzésként időben leszoktatod a viselkedésről.

Valami hiányzik a kutya szervezetéből, hogy földet eszik?

Miért eszik a kutya földet?: Legtöbbször táplálkozási rendellenesség miatt.

A válasz egyszerű: igen! A földben számos ásványi anyag található többek között réz, kálcium, foszfor és szelén, ezért a kutya ösztönösen földet eszik akkor, ha valamilyen tápanyaghiány lép fel a szervezetében. A hiányt okozhatja elégtelen táplálkozás vagy egyoldalú tápanyagbevitel.

Gyakran a házi koszton élő kutyák szenvednek ásványi anyag vagy vitaminhiányban, mert a számukra készített ételek nem minden esetben tartalmazzák megfelelő mennyiségben a szükséges nyomelemeket.

Okozhatja rosszabb minőségű táp is, mely nem tartalmaz kellő mennyiségű rostot, értékelhető minőségű állati fehérjét és vitaminokat. Ilyen esetben érdemes másik tápra váltani, csontot adni, vagy különböző probiotikumokkal és táplálék-kiegészítőkkel pótolni a házi készítésű ételekből hiányzó tápanyagokat, hogy orvosoljuk az emésztési rendellenességet.

A föld azonban nem nyújthat biztonságos megoldást a problémára, hiszen tartalmazhat ártalmas állati eredetű ürüléket, csiganyálat, vegyszereket, növényvédő szereket, melyek veszélyeztetik a kutya egészségét.

Milyen okai lehetnek annak, ha a kutya földet eszik?

Milyen okai lehetnek annak, ha a kutya földet eszik

Nyilvánvalóan több oka is lehet annak, hogy a kutyád földet majszol. Derítsd ki, hogy mi motiválhatja az ebet geofágiára, hogy könnyebben elejét vehesd a veszélyes rágcsálásnak és időben orvosi segítséget kérhess.

1. Ízlik neki

A legkevésbé aggasztó ok az, ha a kutya azért eszik földet, mert valamiért finomnak találja.

A föld önmagában nem ízlik egy kutyának sem, viszont ha korábban a földre pottyant egy ínycsiklandó falat, akkor a kutya hajlandó még a földet is megenni az íz kedvéért.

A földevés ilyen esetben nem válik kényszeressé, csupán egyszeri jelenségről van szó.

2. Viselkedési probléma

Az unatkozó ebek, különösen a kölykök képesek földet enni azért, hogy lefoglalják magukat. Amikor egy ember unatkozik, megeshet, hogy gyakran nyitogatja a hűtőt pár falatért vagy rágcsálnivalót keres.

Ugyanez a helyzet a kutyákkal is, csak ők általában nem találják meg az előző napi menü maradékát a táljukban. Az unalom akkor alakul ki, ha a kutya tartósan egyedül van, kevés figyelem szegeződik rá és nincs része kellő mennyiségű mozgásban.

A problémára rendkívül egyszerű a megoldás: biztosítsd a kutya napi mentális is fizikai stimulációját, hogy ne legyen alkalma unatkozni és a szabadidejét inkább alvásra fordítsa.

3. Gyomorrontás vagy emésztőrendszeri zavar

Gyomorrontás esetén a kutya értelemszerűen rosszul érzi magát, ezért különböző módszerekhez fordul, amit megnyugtatja a felkavarodott gyomrát.

Gyakran eszik ilyenkor füvet, homokot vagy más tárgyakat annak érdekében, hogy javítson az állapotán. A föld serkentheti a bélmozgást vagy elősegítheti a hányást, ezáltal megszabadítja a kutyát az emésztőrendszert irritáló anyagoktól.

4. Krónikus egészségügyi problémák

A geofágiát okozhatja gyulladásos bélbetegség vagy pajzsmirigy alulműködés. A bélgyulladás fekélyt vagy vérzést okozhat a kutya emésztőrendszerében és ilyenkor csökken a B-vitaminok és más tápanyagok felszívódása.

A földevés utalhat arra, hogy az eb az elégtelen felszívódás miatt próbál több vitaminhoz jutni. A pajzsmirigyhormonok csökkenése a vörösvérsejtek termelődését mérsékli, ami anémiához vezet.

Feltétlenül fordulj orvoshoz, hogy elkerülhesd a gyomor- vagy bélperforációt és az esetleges belső vérzéseket.

5. Anémia

A pajzsmirigy betegsége és az emésztőrendszeri vérzés mellett, a földben élő vérszívó paraziták is okozhatnak anémiát, közismertebb nevén vérszegénységet.

Éppen ezért, amikor a kutya földdel igyekszik gyógyítani a vérszegénységet okozó tápanyaghiányt, olyan parazitákat is megehet, melyek még tovább rontanak az állapotán.

Ezzel egyidejűleg, a föld irritálja az amúgy is rossz állapotban lévő beleket, ami így még nagyobb károsodást szenved.

A vérszegény kutyáknál elégtelen a B-vitaminok és a vas felszívódása, hiszen nem rendelkeznek elegendő vörösvértesttel, ami az éltető oxigént szállítja a sejteknek. A vas a földben található nyomelemek egyike, mely hozzájárul a vörösvérsejtek termelődéséhez, ezért esik a kutya választása pont a piszokra, amikor ásványi anyagokat keres.

A vérszegénységgel csökkent étvágy és letargia társul további tünetként, laborvizsgálattal igazolható és azonnali gyógyszeres kezelést igényel.

6. Elégtelen táplálás

Mint már említettük, a kiegyensúlyozatlan táplálás különféle hiánybetegségek kialakulásához vezethet. A föld elfogyasztásával a kutya igyekszik kompenzálni az egyensúlyi deficitet, és ezzel a módszerrel próbál hozzájutni a szervezete megfelelő működéséhez szükséges alapvető ásványi anyagokhoz.

A betegség nem jár mindig együtt vérszegénységgel, önmagában a bevitt tápanyagok egyensúlyának felborulása is földevésre készteti az ebet.

A tápanyaghiány okozhatja a pica elnevezésű betegséget, amikor a kutya tartósan fennálló étkezési rendellenességben szenved, és élelmiszernek nem minősülő tárgyakat, vagy földet eszik.

Veszélyes, ha a kutya rendszeresen földet eszik?

Kutya földről eszik: Ne ettesük az állatot a földre helyezett étellel.
Ne a földről etessünk

Nem meglepő az eddig olvasottak alapján az, ha kutyád rendszeresen földet eszik, az számos egészségügyi kockázatot jelenthet számára.

  • Különösen veszélyes a kutya emésztőrendszerére nézve a föld, ha sokat fogyaszt belőle, mert eltömítheti a beleket.
  • A homokszemcséken túl a föld tartalmazhat apró kavicsokat, fadarabokat melyek felsérthetik a kutya ínyét, nyelőcsövét vagy a beleit.
  • A kavicsok vagy más szilárd tárgyak károsíthatják a kutya fogazatát, de ami még ennél is veszélyesebb, fulladást vagy bélelzáródást okozhatnak, amit csak műtéti úton lehet orvosolni.
  • A természetben előforduló szervetlen anyagok mellett számos mesterséges összetevőt tartalmazhat a talaj, például növényvédő szereket, műtrágyát vagy más toxinokat, melyek mérgezést okozhatnak a kutyának.

Paraziták, gombák, baktériumok

A földben bőven akadhatnak élőlények is, amik szintén fenyegetést jelentenek. A talajban élő paraziták vagy azok lárvái bekerülhetnek a kutya testébe, ahol tovább szaporodhatnak és növekedhetnek.

Az orsóféreg, horogféreg, galandféreg és a gömbféreg a leggyakoribb paraziták, melyek fellelhetők a talajban és a kutya testében élősködhetnek.

Ezek a paraziták jellemzően elvonják a tápanyagot a gazdaszervezettől, és ezáltal csökkentik az immunrendszer betegségekkel szembeni ellenálló képességét, valamint beköltözhetnek a létfontosságú szervekbe, és akadályozhatják azok megfelelő működését.

Az élősködőkön túl gombák, vírusok és baktériumok is megtelepedhetnek a kutya szájában vagy emésztőrendszerében, melyek további betegségek kialakulását eredményezhetik.

Hogyan szoktassuk le a kutyánkat a földevésről?

A föld elfogyasztása mindenképpen káros a kutyára nézve, ezért nem szabad tétlenül hagyni, hogy az eb ráfanyalodjon.

A leszoktatás módszerének megválasztása elsősorban a viselkedés okától függ.

Unalmában földet evő kutya

Azt a kutyát, aki unalmában, önmaga szórakoztatására eszik homokot, le kell foglalnod más hasznos tevékenységekkel, például sporttal, játékkal vagy társasággal. A fáradt kutya nem tesz kárt sem magában, sem a környezetében.

Minden alkalommal, amikor a kutya földevésbe kezd, próbáld meg elterelni a figyelmét, alkalmazz vezényszavakat és ajánlj fel játékot vagy más rágcsálnivalót a sár helyett.

Alkalmi földevés

Etetésnél mindig figyelj arra, hogy az étel a kutya tányérjába kerüljön, így elkerülheted, hogy a szaftosabb falatokat a földről egye fel a kutya. Így kevesebb késztetést fog érezni a földevésre.

Táplálkozási rendellenesség

Fennálló tápanyaghiány következtében kialakult betegségek esetén fontold meg a kutya táplálásának módját és kérj tanácsot az állatorvostól a diéta javítására.

A legnagyobb jóindulattal megválasztott vagy készített étel is kialakíthat hiánybetegségeket, ha nem tartalmazza megfelelő arányban a nélkülözhetetlen nyomelemeket, ásványi anyagokat és vitaminokat. Az étrend megváltozatásával és különböző étrend-kiegészítők segítségével helyreállítható a kutya egészsége.

Érdemes csirke farháttal, kacsanyakkal vagy más állati csontokkal kiegészíteni a napi menüt, hiszen rengeteg ásványi anyaggal gazdagíthatjuk segítségükkel a diétát.

Vérszegény kutya esetén

A gyakori földfogyasztást okozhatja a vashiány következtében kialakult vérszegénység, mely feltétlenül orvosi kivizsgálást és gyógyszeres kezelést igényel.

Az egyensúly helyreállításával és a hiányzó tápanyagok pótlásával megszüntethető a geofágia, és az azzal járó kellemetlen tünetek.

Összegzés

Több oka is lehet annak, hogy miért eszik a kutya földet. A rendszeres földevés azonban komoly betegségekre utalhat és súlyos egészségügyi következményekkel járhat, amit nem szabad félvállról venni.

Kísérd mindig figyelemmel, hogy hogyan viselkedik a kutya a szabadban és mit vesz a szájába. Ha azt tapasztalod, hogy több alkalommal földet eszik, mindenképpen próbáld megszüntetni a folyamatot akár játékokkal vagy emészthető rágcsálnivalókkal.

Bármennyire is elterjedt a jelenség négylábú kedvenceink körében, ismétlődése esetén feltétlenül konzultálj állatorvossal. Vesd alá alapos kivizsgálásnak a kedvencedet, mely feltárhatja az étkezési rendellenesség okait és a földevés következtében kialakult lehetséges szövődményeket.

A geofágia rendszerint az étel leváltásával, táplálék-kiegészítőkkel, rendszeres mozgással és odafigyeléssel megszüntethető, azonban a féregtelenítés erősen javasolt, még akkor is, ha csak egyszeri esetről volt szó.

April 12, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.