Miért eszik a kutya füvet? | Fűevés okai és kezelése

Miért eszik a kutya füvet

Utoljára frissítve: 2022. December. 03

Akinek már régóta van kutyája az tudja, aki pedig még csak most barátkozik a gondolattal, hogy jó lenne egy négylábú társ, az jobb, ha felkészül rá, hogy vannak fura szokásaik. A kutyák például elképesztően sok mindent képesek megenni, van, amit okkal, van, amit ok nélkül. Sok minden pedig akár káros is lehet az egészségükre. A fura szokások egyike, ha a kutya füvet eszik.

Miért eszik mégis a kutya füvet?

Nem kell egyből pánikba esni, ha rajtakapjuk, vagy a székletében hányásában füvet találunk. A legtöbbször a kutyák ezzel pótolnak bizonyos vitaminhiányt, de csupán ösztönös reakció is lehet. Sokszor, ha a kutyáknak fáj a hasa, székrekedése van, esetleg kevés rosthoz jut az étrendje által, azt fűvel egészíti ki.

De mégis milyen okokból eszik a kutya füvet? Hogyan alakult ez ki és mire hívja fel a figyelmünket? Olvass tovább és kiderül a cikkből.

Mit jelezhet a fűevés? A fűevés okai

Idős kutya a fűben.

Összeségében tehát kijelenthető, hogy a kutyák fűevése miatt nem kell aggódni, még a kiegyensúlyozott táplálkozás mellett is előfordulhat, hogy a kutya időnként füvet eszik. Ennek több oka is lehet:

Ösztönből esznek füvet

Ugyan a mai, háziasított kutyák emésztőrendszere úgy alakult ki, hogy megfeleljen a mindenevő életmódhoz. A vadon élő társaik a farkasok más állatok elfogyasztása mellett, sokszor füvet is fogyasztottak, akár úgy, hogy megették amit az elejtett állat gyomrában találták. Ezzel lett teljes és kiegyensúlyozott az étrendjük.

Tehát ez a cselekvés ösztönös is lehet. Így nem csoda, hogy főleg a tavaszi időszakban, amikor megjelennek a friss hajtások, bennük is beindult ez az ősi ösztön, és lelegelik a füvet.

Féreghajtás

A farkasok mindennemű mesterséges beavatkozás nélkül, a fű segítségével indítják be az emésztésüket, amely a természetes féreghajtásban segít nekik.

Így, ha egy kutya férges, sokszor látható, hogy magától kezd el füvet enni, a már említett ösztön miatt. Ezt főleg a kölyökkutyáknál lehet észrevenni, mert náluk még gyakoribb a férgesség.

Vitamin és tápanyaghiány

Vitamin és tápanyaghiány miatt is ehet füvet a kutya.

A kutyáknak nagyon sok vitaminra, tápanyagra van szükségük, amit természetesen ők is a táplálékukon keresztül szereznek meg.

Ha valamiből hiányt szenvednek, azt idővel a természetből, például fű formájában igyekeznek pótolni. Az egészségi állapotukat ezért is a legtöbb esetben a székletükön keresztül tudod ellenőrizni.

Ha gyakran találsz benne füvet, esetleg más elváltozást is észreveszel, lehet nem árt kicsit jobban odafigyelni az étkezésére és minőségibb táppal etetni. Legyen minél inkább változatos, rostban és vitaminban gazdag. De ne félj, egy kis fűevéstől még nem kell egyből megijedni.

Gyomorfájdalom

Bizony sokszor valamilyen hasfájás, gyomorpanasz állhat a fűevés mögött, amely megtudja nyugtatni a gyomrukat, esetleg beindítja az emésztésüket.

Ritkán, de az is előfordul, hogy hányás formájában távoznak a dolgok a fűevés alkalmával. Ne ijedj meg, ez ritka, és a legtöbb esetben nem jelez bajt, csupán könnyített magán a kutyus.

A kutyák szeretnek füvet enni?

A számos jól átgondolt magyarázat ellenére, nem lehet figyelmen kívül hagyni a legegyszerűbb magyarázatot sem.

A kutyák egyszerűen élvezhetik a fű ízét és állagát a szájukban. Valójában rengeteg olyan kutya van, akik tavasszal előszeretettel járnak rá a zsenge hajtásokra. Őket tekintsük amolyan időszakos ínyenceknek.

Van olyan, hogy túl sok füvet eszik a kutya?

Kutya túl sok füvet eszik

Most, hogy végig vettük, hogy miért eszik a kutya füvet, joggal merül fel a kérdés, vajon van-e olyan, hogy túl sokat esznek belőle. Igen, ehet túl sok füvet, de ez sok mindentől függ.

Akkor sem kell feltétlenül egyből megijedni, ha mondjuk azt látjuk, hogy habzsolva, rágás nélkül nyelik le azt, és utána hánynak. Mivel ilyenkor a fűszálak ingerlik a torkukat, aminek a következménye lesz a gyomor tartalmának kiürítése.

Ezek a reakciók ösztönösek, a már fent említett egészségügyi okokból. Ha ez az azonban nem csak egyszer vagy kétszer fordul elő, hanem huzamosabb ideig, akkor érdemes lehet felkeresni egy állatorvost, hogy nem-e valami komolyabb gyomorprobléma vagy egyéb panasz állhat a dolog mögött.

Mi állhat a túl sok fűevés hátterében?

A fizikai okokon kívül, akár lelki, pszichológiai problémák is állhatnak a háttérben. Lehet, hogy a kutyus egyedül érzi magát, szorong vagy depressziós, és a fűevéssel szeretné felhívni a gazda figyelmét. Esetleg unatkozik akár a séta során, de ha kertes házban élünk, és nincs játszótársa, ott is előfordulhat.

Sőt, az aggódó, félős kutyáknál is életbe léphet a fűevés, mint mechanizmus, mint mondjuk nálunk a körömrágás, mint egy pótcselekvés.

Minden esetben azt tudom ajánlani, hogy kicsit jobban figyeljünk oda a kutyánkra ilyenkor, vajon valóban mindent megkap-e tőlünk, a kiegyensúlyozott étkezésen keresztül a figyelemig.

Adjunk rizst a kutyának, ha rendszeresen túl sok füvet eszik

Ahogy már mondtam, nem kell kétségbe esni egy kis fűevéstől. A rendszeres és túl sok fű fogyasztása azonban gyomorproblémákra utalhat. Ilyenkor éghet az állat gyomra valamilyen nem megfelelő kutyatáptól vagy egyéb étkezési rendellenességtől.

Ilyenkor érdemes rizst kifőzni és a nedves táphoz keverni. A rizs bevonatot képez a gyomorfalon, ezáltal nyugtatja a kutya pocakját, és a gyomorégés meg fog szűnni. A rizzsel való etetésről itt olvashatsz bővebben.

Ha napokkal később is rendszeres marad a (túl sok) fűevés mindenképp konzultáljunk állatorvossal.

Hogyan szoktassuk le a kutyát a fűevésről?

Hogyan szoktassuk le a kutyát a fűevésről

Teljesen leszoktatni nem kell és nem is lehet, hiszen sok esetben ez nagyon is hasznos dolog, és a kutyák tudják mi a jó nekik.

Azonban az is tény, hogy manapság, amikor annyi mindent ér permetezés és káros anyag, talán nem mindig a legjobb snack kedvencünknek. Ráadásul akár bélparazitákat is szerezhetnek más kutyák széklete által. Bár ez nagyon ritka, ezt szeretném leszögezni.

Foglalkoztassuk aktívabban

Amit tehetünk, hogy kicsit jobban és aktívabban foglalkozunk a kutyussal. Nagy sétákat teszünk, játszunk, akár frizbizünk, labdázunk vele.

Hogy ne unatkozzon különböző kreatív jutalmazással összekapcsolható játékot, kirakóst vehetünk neki, amivel kicsit megdolgoztatjuk és mentálisan lefárasztjuk.

Figyeljünk oda a táplálkozására

Figyeljünk oda a táplálkozására: ha a kutya rendszeresen eszik füvet, adjunk vitaminokban és rostban gazdagabb tápot neki.

Ha úgy érezzük, az étkezése lehet a ludas a dologban, akkor próbáljunk vitaminokban gazdagabb, változatosabb és rosttal teli tápot venni neki. Itt is célszerű lehet rizst keverni a táphoz.

Sőt, mivel a kutyák a nyers zöldséget és gyümölcsöt nem szeretik, de főtt változatban belecsempészhetjük őket az éterendjükbe. Ez is előmozdítja az emésztésüket, ráadásul ásványianyagokban gazdag.

Itt találsz egy komplett listát, hogy milyen zöldségeket és gyümölcsöket ehet a kutya.

Figyelemelterelés jutifalatokkal

Megpróbálhatjuk őket rászoktatni, jutifalatokkal és hasonló módszerekkel, hogy fűrágcsálás helyett mást válasszanak. A jutalmazó rendszer, szinte mindig beválik.

Ehhez nem kell mást tenni, mint a séták alkalmával magunkkal vinni a nassolnivalót, majd amikor azt látod, hogy a kutya elkezdené a füvet enni, ajánld fel neki a snacket.

Ha kiskedvenced nem a jutalomfalatok kedvelője, akkor ehelyett ilyenkor megsimogathatod, pozitívan megerősítheted abban, hogy ne a füvet egye, hiszen tőled mindig számíthat egy kis törődésre.

Összegzés

Nem kell egyből megijedni és az orvoshoz rángatni a kutyát, ha füvet eszik, de az tény, hogy nem árt odafigyelni rá, főleg ha hányással is jár. Általában tápanyaghiány vagy gyomorégés állhat a hátterében annak, hogy miért eszik a kutya füvet, amit egy kis rizs hozzáadásával a kutyatáphoz, elég hatásosan lehet kezelni.

Legyen bár simán ösztönös a cselekvés, vagy utaljon valamilyen hiányra-akár vitamin, akár törődés- mindenképp gondoljuk át az eddigi kutyatartási szokásainkat. Biztosan megfelelően táplálom-e őt, és törődők-e vele eleget?

Ha ezekre őszintén válaszoltunk és megtettük az esetleges lepéseket, hogy a kutyus minden értelemben jobban érezze magát, nincs miért aggódni.

2022. March 29.

További érdekességek

Hírlevél

    A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.