Miért eszik a kutya kakit, és hogyan szoktassuk le róla?

Miért eszik a kutya kakit, és hogyan szoktassuk le róla

Rutinos kutyatartóként biztos vagyok abban, hogy láttál már kutyát a wc-csészéből kortyolgatni, vagy esetleg a szemetesből snackelgetni. Ez mind semmi, ha azon kapod rajta, hogy épp az ürülékét próbálja elfogyasztani. Felmerül a kérdés, hogy miért eszik a kutya kakit, és mit tehetünk ellene?

Nos, igen! A kutyáknak van pár érdekes és számunkra szokatlan, akár visszataszító szokásuk. Számukra teljesen normális az, hogy rendszeresen nyalogatják a popójukat, vagy mindenféle dolgot megesznek, mint például:

Ám mi van akkor, ha kutyusod rákapott a kakievésre? Ez kényes téma, de beszélni kell róla, mert nem biztos, hogy csak “jó dolgában már nem tud mit kitalálni” esettel van dolgod.

Tarts velem és megtudhatod, hogy milyen okai vannak a kakievésnek, ez jelent-e problémát, és milyen megoldások vannak ezen visszataszító szokás megszüntetésére.

Miért eszik a kutya kakit?

A kutya ürülékevésének egészségügyi okai

A kutya kakievésének viselkedési okai

Miért probléma, ha kutyád saját vagy más kutyák ürüléket eszi?

A kutya leszoktatása az ürülékevésről

Miért eszik a kutya kakit?

Miért eszik a kutya kakit. A kutya a földön szimatol az ürülék után.

A kutyák kakievő viselkedésének tudományos neve van – koprofágia / scatogáfia, azaz ürülékevés és gyakrabban fordul elő, mint gondolnánk. A kakievésnek lehetnek egészségügyi és viselkedési okai is, hogy miért találja vonzónak a kutya az ürüléket. Mindegy, mi a viselkedést kiváltó ok, mindenképpen érdemes rá odafigyelni.

Statisztikai érdekességek a kutya ürülékevéséről:

 • A koprofágia nagyobb eséllyel fordul elő olyan helyen, ahol több kutya van. A kutyusok 33%-a eszik ürüléket több-kutyás házaknál, míg ahol csak egy kutya van, ott ez a szám 20%.
 • Szuka kutyák körében nagyobb számban fordul elő a kakievés.
 • Az ürülékevő kutyák 92%-a kizárólag a “friss” ürüléket eszi meg.
 • A kakievő kutyusok 85%-a nem eszi meg a saját, csak a más kutyák ürülékét.
 • A kutyák – akik kakit esznek – általában nem nyúlnak a lágy ürülékhez, sem a hasmenéses széklethez – kizárólag nomális állagú kakit esznek meg.
 • Azok a kutyák, amelyek általában az asztalról is elcsennek ezt-azt, nagyobb számban kakievők is egyben! (Jó lesz odafigyelni! 😊).

No, de lássuk hát a különböző okokat!

A kutya ürülékevésének egészségügyi okai

Ha azon kapod kedvencedet, hogy séta közben (vagy esetleg otthon) többször rástartol más kutyák (esetleg kóbor macskák) ürülékére és azt megeszi, vagy legalábbis próbálkozik vele, amíg el nem rángatod – az annak a jele lehet, hogy valamilyen ásványi anyag hiánya van, vagy nem képes megemészteni a kutyakaját, ami adsz neki.

Lássuk részletesen mi állhat a kakievés hátterében.

Enzimhiány

Ez a leggyakoribb okok egyike, hogy miért eszik a kutya kakit. A kutyák – csakúgy, mint az emberek – képesek többféle enzim előállítására, de ezek mennyisége nem mindig elegendő az általuk elfogyasztott ételek feldolgozásához. Ezért egyes enzimeket a táplálékból kell kivonniuk.

A dingók és farkasok táplálkozása tökéletesen a környezetükhöz igazodik – az általuk elejtett vad minden testrészét elfogyasztják, a belsőségeket is. Az emésztéshez szükséges enzimeket kinyerik az elfogyasztott préda belsőségeiből.

A kutyák esetében viszont ezek az enzimek sokszor nem elegendő mennyiségben találhatók meg az előregyártott eledelekben.

Ha kutyusod nem kapja meg az emésztéshez szükséges enzimeket, akkor nem lesz képes rendesen megemészteni az elfogyasztott táplálékot. Ennek következtében az étel nagy része emésztetlenül kerül ürítésre. Ezzel viszont további tápanyag és enzimhiányt okoz kedvenced szervezetében. Így magyarázható az, ha a kutya vágyat érez más kutyák (macskák) ürülékének elfogyasztására, mert abból próbálja meg fölvenni a hiányzó enzimet.

Emésztési zavar

Emésztési zavar.

Meglehet, hogy kedvenced szimplán elrontotta a gyomrát valamivel, ami akadályozza a megfelelő emésztést és a nagyobb mennyiségű kaki-evéssel kíván attól megszabadulni.

Ez lehet eseleg olyan étel, ami a számára mérgező, vagy netán vegyszerrel szennyezett fű.

Hasnyálmirigy-elégtelenség

Ebben az esetben kis kedvenced hasnyálmirigye túl kevés emésztőenzimet termel, vagy sajnos egyáltalán nem is képes előállítani azt. Ilyenkor minden esetben gyógyszeres kezelésre van szüksége – élete végéig emésztőenzim tablettákat kell adnod neki, hogy működhessen az emésztése.

Hasnyálmirigy-elégtelenség esetén egy másik tünet is jelentkezik: a súlyvesztés. Kutyád a kaki-evéssel próbálja meg fölvenni az életbenmaradáshoz szükséges tápanyagokat és enzimeket.

Férgesség és egyéb paraziták

Kutya férgesség

Abban az esetben, ha kutyusod bélférgességben szenved, szinte biztos, hogy rákap a más kutyák által kipakolt kakira, hogy biztosítsa magának a létfontosságú tápanyagokat, mivel a beleiben elszaporodó férgek és / vagy paraziták egyszerűen elvonnak tőle minden tápanyagot.

A kutya férgességről ebben a cikkünkben találsz érdekes információkat.

Egyes betegségek, amelyek étvágyat okoznak

Sajnos előfordulhat az is, hogy kedvenced éppen cukorbetegségben szendved, amely állapot megnövekedett étvágyat okoz.

Több étel elfogyasztására ösztönzi a kutyát az is, ha esetleg szteroidot kell szedjen, vagy különböző mirigyproblémával küzd. Ez mind arra sarkallja a kedvencedet, hogy – ha nem kap elég ételt – rákapjon a kakira, amelyből extra tápanyaghoz juthat.

Felszívódási zavar

Ez a probléma általában együtt jár más állapotokkal is, mint az emésztési zavar és az enzimhiány. Felszívódási zavar esetén a kutya szervezete egyszerűen képtelen megfelelő mennyiségű tápanyagot felszívni az elfogyasztott ételekből.

A felszívódási zavarral küzdő ebek egyébként előszeretettel keresik a macska-ürüléket, mivel az többéle finom, emésztetlen tápanyagot tartalmaz, amire éppen szüksége van.

Alultápláltság

Meglehet, hogy az a mennyiségű (és minőségű) kutyatáp, amit adsz kedvencednek, nem elegendő számára, mert vagy nincs az eledelben minőségi tápanyag, vagy szimplán a mennyisége kevés.

Ha kutyusod súlyt veszít a napi rendszeres étkezések ellenére is, meglehet, hogy ez a szituáció áll fent. Ebben az esetben az ásványianyag-hiány vezet ahhoz, hogy az eb rákap a kakievésre.

Gyomorsav problémák

Csak úgy, mint az embereknél, a kutyáknál is problémát okoz a gyomorsav szint csökkenése, mivel nem megfelelő emésztéshez, következésképpen tápanyag és ásványianyag hiányhoz vezethet.

Nagyrészt ez idősebb kutyáknál fordul elő, de fiatalabbaknál is jelentkezhet a nem megfelelő táplálás következményeként.

Ez megint csak arra ösztönzi a kutyát, hogy kakit egyen és onnan pótolja a szükséges ásványi anyagokat.

A fentiekben felsoroltam az ürülékevés leggyakoribb egészségügyi okait. Ezeket általában érdemes tisztázni egy állatorvos segítségével, aki a megfelelő gyógyszert / táplálékkiegészítőt is előírja kedvencednek.

De mi van akkor, ha a kakievés mögött nem egészségügyi ok, hanem szimplán unalom, vagy csak egy rosszul beidegződött szokás áll?

Olvass tovább és megtudod!

A kutya kakievésének viselkedési okai

Ha tehát kis kedvenced nem szenved semmilyen enzimhiánytól, vagy egyéb betegségtől, akkor nagy valószínűség szerint csak egy rossz szokásról van szó, amit nem olyan bonyolult kezelni.

Én a magam részéről mindenképpen fontosnak tartom a kakievésről való sürgős leszoktatást, mert amellett, hogy nem túl guszta, akár beteggé is teheti kedvencedet, vagy éppen Téged. Gondolj csak bele, ha a megevett ürülék esetleg parazitákat, vagy vírusokat tartalmazott…

Nézzük tehát a könnyebben kezelhető okokat!

Unalom és egyedüllét

Unalom és egyedüllét.

A kutya társas lény. Következésképpen nem jól tolerálja azt, ha sokáig hagyod egyedül, vagy ha nem kapja meg a számára szükséges figyelmet és impulzusokat.

Hosszú egyedüllét esetén meglehet, hogy bekakil a lakásba és mivel az nem kerül eltakarításra, így úgy gondolja, hogy rendben van, ha megeszi. Így próbál segíteni, hogy ne kelljen takarítanod utána.

Ez egyébként leginkább kölyökkutyáknál és idős kutyáknál fordul elő, de bármely korban lévő kutyusnál kialakulhat ez a szokás.

Olvasd el az egyedüllétre szoktatásról írt cikkünket is!

Figyelemre vágyik

Majdnem ugyanaz a helyzet, mint az egyedüllét okozta unalomnál, ám itt Te is otthon vagy, így kedvenced – ha elhanyagolva érzi magát – szinte biztos, hogy addig fog ügyeskedni, amíg magára vonja a figyelmedet.

Ez kimerülhet egy kis rosszalkodásban – mint pl. tárgyaink megrágása, engedély nélküli ágyban hempergés, kukabúvárkodás, de bizony akár megeshet, hogy a lakás közepére pottyant és azt kezdi el lakmározni.

A siker garantált – biztos, hogy erre fölkapod a fejed és vele fogsz foglalkozni.

Stressz

Stressz és kakievés.

Ez nem annyira jópofa helyzet, mint egy kis unalom okozta rosszalkodás, de sajnos ez is benne van a pakliban.

A stressz által kiváltott kakievés leginkább a szűk kennelekben tartott kutyáknál jön elő, vagy akkor, ha állandóan a kutyaketrecben kell lennie. Kutyád ebben az esetben szimplán igyekszik “tisztán tartani” a szűk helyet.

Erős anyai ösztön

Mint nyilván tudod, a kutyamama természetes ösztönétől vezérelve rendszeresen megeszi kölykei ürülékét, hogy ezzel is tisztán tartsa az almot.

Meglehet, hogy szuka kutyusodban egyszerűen csak túlteng ez az ösztön és ettől vezérelve eszi meg a körülötte élő kutyák / macskák ürülékét.

Felfedezési vágy

Felfedezési vágy.

Ez leginkább csak a kölyökkutyáknál fordul elő és csak akkor, amikor kis csipájukat kinyitván elkezdik felfedezni a világot maguk körül.

Mint a legtöbb gyerek, a kutyakölyök is szinte mindent a szájába vesz, amivel ismerkedik. Ezt a viselkedést normál esetben legkésőbb 6 hónapos korukra kinövik.

Utánzás

Ez szintén a kölyökkutyák esetében fordul elő leginkább. Hogyan tanul a gyerek? Hát a szüleitől lesi el, hogy mit, mikor és miért csinálnak.

A kölyökkutya pont ugyanezt teszi. Ha egy fiatalabb kutya azt látja a “rangidős” kutyától, hogy kakit enni jó móka, hát akkor követni fogja.

Érdemes tehát résen lenned, hogy még időben leszoktasd őket erről a rossz szokásról.

Büntetés és szidalmazás

Büntetés és szidalmazás.

Biztosan tudod, hogy kedvenced számára Te vagy a minden, az Alfa és az Omega egyben. Következésképpen, ha a véletlen kis baleset – azaz például az ajtó elé pottyantott kis szeretetcsomag – szidalmazással és büntivel jár együtt, akkor kutyusod mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy úgymond “eltüntesse” a baleset nyomait.

Nem mindennapi ok, hogy miért eszik a kutya kakit, de inkább megeszi, minthogy leszidd.

Dögevés

Kutyád ősei a farkasok és ennélfogva a mai napig génjeiben van a dögevés, mint olyan. A kutyák számára egyáltalán nem idegen a dögök megszaglászása, esetleg megkóstolása.

Őszintén, hányszor kellett már rászólnod kedvencedre, hogy ne fetrengjen bele az úton – sajnálatos módon – kilapított békába, egérbe és egyéb állatok elhullott tetemeibe? Na ugye!

Tudnod kell, hogy a kutyákat – ősi ösztönük által hajtva – vonzza a dögszag és ezzel együtt a széklet szaga sem visszataszító számukra. Bármikor kialakulhat bennük a más állatok által hátrahagyott ürülék iránti érdeklődés.

Kutyaszaporító telepeken

A Kutyaszaporító telepeken gyakran a saját ürüléküket eszik meg a kutyák.

Remélhetőleg van, ahol nem – bár ismerve az illegális kutyaszaporítást kétlem– , de kutyaszaporító helyeken nagyon gyakori a kakievés. Ez a pont nyilván nem vonatkozik Rád, de azért jó, ha tudsz róla.

A szűk ketrecekben való összezsúfolás, a nem megfelelő táplálás, a mozgáshiány és a stressz sok esetben ürülékevéshez vezet. Csak abban bízom, hogy kis hazánkban azért nem olyan rossz a helyzet és korrekt, felelősségteljes tenyésztők vannak.

Mint látod, a kakievésnek nagyon sokféle oka lehet! Ha Te magad is tapasztalsz valamit a fent leírt okok közül, akkor – a tudás birtokában – a Te feladatod megoldani a helyzetet és megelőzni a komolyabb problémák kialakulását.

Miért probléma, ha kutyád a saját vagy más kutyák ürülékét eszi?

Miért probléma, ha kutyád a saját vagy más kutyák ürülékét eszi.

Nyilván nem kérdés, hogy a kakievés egy olyan probéma, amit meg kell oldanod mind a saját, mind a kutyád egészsége és jólléte érdekében. Érdekesség, hogy míg a legtöbb eb a saját, vagy más kutyák és macskák ürülékére kattan rá, addig egyes kutyák kiváltképp vonzónak tartják a lovak és a libák ürülékét.

A ló – mint a legtisztább állat – ürülékének megevése szinte biztos, hogy nem okoz problémát kutyusodnak – csakúgy, mit a saját kakijának elfogyasztása sem -, ám a liba, vagy más kutyák és macskák székletének megevése bizony akár komoly egészségügyi problémát is okozhat.

A kutya férgek és paraziták okozta fertőzést kaphat

Az addig tiszta, hogy Te rendszeresen féreghajtózod kutyusodat és odafigyelsz arra, hogy más paraziták se kerüljenek a táplálékába, de ezt sajnos nem tudod kontrollálni abban az esetben, ha kedvenced séta közben belekóstol más kutyák, vagy macskák ürülékébe.

Sajnos nem minden gazda foglalkozik annyit a parazitákkal, amennyit szükséges lenne. Kedvenced komoly fertőzésnek van kitéve a parkban, vagy szimplán az utcán az elhanyagolt kutyák, kóbor kutyák és macskák székletében található paraziták által.

Te magad és gyermeked is veszélyben vagytok

Te magad és gyermeked is veszélyben vagytok.

A következő komoly következménnyel folytatom – és ha más nem, ez mindenképpen arra kell, hogy sarkalljon Téged, hogy sürgősen leszoktasd kutyusodat a kakievésről.

Meglehet, hogy Te is a többség közé tartozol és hagyod, hogy kedvenced elhalmozzon a csókjaival Téged és a többi családtagodat is (esetleg a pici babát is), sőt talán még viszonzod is a puszikat. Félre ne érts – nem ítéllek el, de én a magam részéről abszolút ellenzem ezt a viselkedést. Hogy miért? Mert soha nem lehetsz biztos abban, hogy mi kerül át Rád, vagy a gyermekedre a kutya nyálából.

Főleg akkor, ha kutyád néhanapján, vagy rendszeresen kakit eszik. Most nem megyek bele jobban, hogy miért is nem kellene hagynod, hogy puszit adjon a kutya – főleg az arcodra – talán egy következő cikkben kifejtem ezt is. A lényeg, hogy nagyon veszélyes fertőzéseket kaphattok el a kakievő kutyusod közvetítésével.

Tovább súlyosbodhatnak a már meglévő betegségek

Az alapvető probléma azzal, ha nem figyelsz és nem szoktatod le kutyádat arról, hogy más ebek és macskák (vagy bármely más állat / ember) ürülékét egye, hogy az egészségügyi kockázatokon felül kellemetlenséget és akár fájdalmat is okozhasz kedvencednek. Miért? Mert ha a kakievése a fenti egészségügyi okokból adódik és nem kezeled, akkor tovább súlyosbítod a már meglévő egészségügyi bajokat.

Nagyon fontos ezért, hogy ha a kutyánál ürülékevést tapasztalsz, mihamarabb találd meg és izoláld a valódi okot, majd kezeld is!

Ha szükséges, vond be az állatorvost is! Ha időben sikerül kezelni a problémát, akkor nagyban javíthatod kedvenced életminőségét és a sikeres kezelés után már csak a megelőzésre kell figyelned.

A kutya leszoktatása az ürülékevésről

A kutya leszoktatása az ürülékevésről.

Ahogy fentebb is többször írtam, nagyon fontos, hogy leszoktasd a kutyát a kakievésről. Ebben szeretnék most a segítségedre lenni. Kakievés ellen vesd be az alábbiakat.

 • Tisztaság – Gondolom, nem is kell említeni, hogy ügyelj az alapvető tisztaságra a lakásban és a kutyusod körül is. Ha a lakásban pottyantott, azonnal szedd össze és dobd ki, hogy még véletlenül se gondolja azt, hogy a kaki szabad préda. Séta közben szintén szedd föl azonnal az ürüléket és hívd magadhoz, hogy elvond a figyelmét a kakiról. Jutalmazd is meg, ha odament hozzád.
 • Táplálkozás – Szintén sarkalatos kérdés a megfelelő mennyiségű és minőségű táplálék biztostása kedvenced számára. Ha nem vagy biztos abban, hogy mire van szüksége, kérdezz meg egy állatorvost. Fontos, hogy mindig adj a kutyatáp mellé vitaminokat, probiotikumokat, vagy esetleg belsőséget (pl. májat) – ebből fedezni tudja a szükséges enzimeket.
 • Tengeri moszat – Ha kutyád ásványianyag hiánnyal küzd, akkor adj a táphoz tengeri moszatot – ezt por formájában tudod megvenni és érdemes a nedves táphoz keverni.
 • Féreghajtás – Nagyon fontos a rendszeres (3 havonta) féreghajtás, ezzel szinte biztosan megelőzheted a férgesség kialakulását.
 • Almaecet – Ha idősebb kutyusodnál kialakul a gyomorsav szint csökkenése, érdemes a nedves táphoz egy kis almaecetet adni (1 teáskanál), amely segíteni fog neki kompenzálni a savhiányt.

Összegzés

Bízom benne, hogy ebben a cikkben sok olyan hasznos információval lehettem a segítségedre, amelyeket hasznosítva sikerül rájönnöd arra, hogy miért eszik a kutya kakit, és ezt a problémát tudod is kezelni!

Sokszor ártalmatlannak tűnő dolgok mögött is komolyabb okok húzódhatnak és még komolyabb következmények.

Ezért nagyon fontos, hogy mindig figyeld kutyád viselkedését és időben előzd meg egy esetleges rossz szokás állandósulását. Egy kis figyelmességgel és szeretettel hosszú, egészséges életet tudsz biztosítani négylábú kedvencednek.

June 22, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.