Miért eszik a kutya kavicsot? Kavicsevés okai és megelőzése

Miért eszik a kutya kavicsot Kavicsevés okai és megelőzése

Biztosan Te is észrevetted már, hogy a kutyák rengeteg fura dolgot vesznek a szájukba, amit nem kellene. Mindközül a legveszélyesebbek a különböző kavicsok. De miért eszik a kutya kavicsot, és miért különösen kockázatos ez az állat számára? A cikkünkből kiderül.

A kavicsfogyasztás roncsolhatja a fogínyt és a fogakat, súlyos esetben pedig bélelzáródáshoz, bélperforációhoz és fulladáshoz vezethet, akár már a legelső alkalommal is.

Az éles és nehéz kövek nyilvánvaló fenyegetést jelentenek a kutyákra nézve, ezért okvetlenül fel kell lépnie minden kutyatartónak a viselkedés ellen.

Ebben a cikkben az alábbiakról lesz szó:

Miért eszik a kutya kavicsot?

A kavicsevés okai

Normális, ha a kutyám kavicsot eszik?

Mit tegyek, ha a kutyám kavicsot evett?

Milyen következményekkel járhat, ha a kutya kavicsot eszik?

Hogyan előzzem meg, hogy követ egyen a kutyám?

Miért eszik a kutya kavicsot?

A kavicsfogyasztást okozhatja egészségügyi, viselkedésbeli és pszichológiai probléma egyaránt. Az emészthetetlen tárgyak rágcsálása hátterében a tápanyaghiány okozta emésztési rendellenesség, daganatos elváltozás, cukorbetegség vagy parazitafertőzés állhat.

Szorongásra és frusztrációra utal, ha az a fizikailag egészséges eb köveket rág azért, hogy magára vonja a figyelmet.

Néhány kutyát csak a kíváncsisága hajt, és minden tárgyat megízlel a környezetében, hogy a lehető legtöbb információt begyűjtse a világról, mások viszont merő unalomból fanyalodnak az érdekes kavicsok megismerésére.

Bármelyik eshetőség is áll fenn, járj utána a kiváltó okoknak, hogy módszeresen megszüntethesd a meglehetősen veszélyes elfoglaltságot.

A kavicsevés okai

1. Fogzás

Biztosítsunk megfelelő rágó eszközöket a kölyökkutyának. Ezzel elkerülhető a kavicsevés.

A kölyökkutyák gyakran rágcsálnak a fogzás idején, hogy csökkentsék az azzal járó fájdalmakat. Az sem ritka, hogy ilyenkor kisebb-nagyobb kavicsot nyelnek le.

Gondoskodj arról, hogy megfelelő eszközök és játékok álljanak a rendelkezésére, melyek nem roncsolják az állat szájüregét és lenyelni se tudják ezeket.

2. Kíváncsiság

A kíváncsiság mindig nagy hajtóerő az ebek életében, ezért igyekeznek mindent felfedezni a környezetükben.

Időnként ez azzal is jár, hogy érdekes illatú vagy ismeretlen tárgyakat vesznek a szájukba. Mindkettőtök érdekében tanítsd meg nekik, hogy nem ehetnek meg bármit, amit meglátnak.

3. Megunt régi játékok

A kutyák imádnak játszani, ezért gyakran olyan tárgyakat is játéknak képzelnek, amik veszélyesek lehetnek rájuk. Intelligens kedvenceink rendszeres stimulációra vágynak, és ha nem kapnak elég figyelmet, illetve elegendő eszközt, akkor hamar feltalálják magukat.

Érdemes időnként új játékokat adni nekik, ha már megunták a régieket, mielőtt maguktól cserélik le a játszóeszközeiket. Ezzel a rutinnal könnyedén elterelheted a figyelmüket az unalmas és veszélyes kavicsokról.

4. Pica betegség

Miért eszik a kutya földet és hogyan szoktassuk le róla
Földevés

A Pica elnevezésű betegség a leggyakoribb oka annak, hogy miért eszik a kutya kavicsot. Az állapot legszembetűnőbb jele, amikor az eb szervetlen anyagok elfogyasztásába kezd.

A betegséget az elégtelen táplálás nyomán kialakuló tápanyaghiány okozza. Az étkezési rendellenesség könnyen felismerhető, ha a kutya rendszeresen emészthetetlen anyagokat vesz magához annak ellenére, hogy valódi élelmiszert is kap.

5. Szorongás

A stressz és a szorongás szintén megnyilvánulhat abban, hogy fura tárgyakat rágcsál a kutya. Legtöbbször így próbálják megnyugtatni magukat és felhívni a figyelmedet arra, hogy nem részesülnek elegendő törődésben.

Érdemes komolyan venni ezt a jelzést, és beiktatni a napi foglalkozásokat, mielőtt súlyos egészségügyi problémákhoz vezetne a mentális állapotuk.

Normális, ha a kutyám kavicsot eszik?

Gyakori és elterjedt jelenség, hogy a kutyák olyan dolgokat is megkóstolnak, amik egyáltalán nem minősülnek tápláléknak, vagyis nem rendelkeznek semmiféle tápértékkel. Gondolhatunk itt faágakra, cigaretta csikkre, textildarabokra, papír zsebkendőre, műanyagokra és persze kavics- és fémdarabokra is.

Minél szilárdabb, keményebb, vagy élesebb az elfogyasztott tárgy, annál nagyobb veszélyt jelent az ebekre nézve. Míg egyes falatok miatt nem kell aggódnunk, addig mások korántsem tekinthetők normálisnak vagy elfogadhatónak az emésztőrendszerben.

Mindenképpen aggodalomra ad okot, ha a kutya gyakran fogyaszt olyasmit, amit a szervezete nem képes megemészteni. Ilyen esetben további kivizsgálásokhoz és leszoktatásokhoz kell folyamodni, hogy elkerülhetők legyenek az esetleges szövődmények.

Mit tegyek, ha a kutyám kavicsot evett?

Amint rajta kaptad a kutyát azon, hogy lenyelt egy kavicsot, az első utad vezessen az állatorvoshoz! Az apró kövek többféle sérülést okozhatnak az emésztőrendszer felületén, melyek súlyos következménnyel járhatnak.

A kivizsgálás során fény derülhet arra, hogy milyen betegség, tápanyaghiány, vagy viselkedési probléma áll a rossz szokás mögött.

Amennyiben egészségügyi probléma okozza, úgy speciális diétákkal és gyógyszerekkel kezelhető a kiváltó ok. Ha pszichológiai okokra vezethető vissza, akkor pedig engedelmességi gyakorlatokkal leszoktatható az eb.

Milyen következményekkel járhat, ha a kutya kavicsot eszik?

A kavicsok és más szervetlen tárgyak elfogyasztása roncsolhatja a kutyák fogát és ínyét, lenyelve pedig súlyos betegségeket és sérüléseket okozhat, melyek akár kockázatos műtéti beavatkozásokat is igényelhetnek. Nézzük őket részletesen is.

Törött fogak

Kavicsevés törött fogakat okozhat

A kutyák fogazata idővel csorbul és kopik, ez önmagában természetes jelenség. A kövek és más kemény anyagok rágása okozta fogtörések és lepattogzások azonban kellemetlenséget jelentenek egy fiatal kutya számára.

A sérült fogakat javítani és pótolni szükséges, ám ez a beavatkozás sem mondható kényelmesnek a kutyák számára.

Gyomorrontás

Még a legkisebb kövek is irritálhatják az állat gyomrát, hiszen nem képes megemészteni őket. Jellemzően hányás és hasmenés követi az apró kavicsok elfogyasztását.

Várhatóan rövid időn belül megszűnik a rosszullét, amint minden oda nem illő anyag távozott a kutya emésztőrendszeréből.

Bélelzáródás

Bélerzáródás, mert a kutya kavicsot evett.

A nagyobb kövek akár bélelzáródáshoz is vezethetnek, ami igen veszélyes állapot. Az elzáródás ugyanis megakadályozza a megfelelő tápanyag-felszívódást és az étel zavartalan áthaladását az emésztőrendszeren.

Jellemzően hányás, erőtlenség és letargia kíséri az állapotot. A bélelzáródás röntgenvizsgálattal igazolható és műtéti úton szüntethető meg.

Nem tanácsos arra várni ilyen helyzetben, hogy idővel megoldódik a gond, mert a nehéz kövek nehezen haladnak tovább maguktól.

Gyomor- vagy bélperforáció

Amikor éles kövek haladnak át az emésztőrendszeren, bárhol felsérthetik a kényes szöveteket. A perforáció során képződött lyukakon keresztül a táplálék elhagyhatja a rendeltetési helyét, ezáltal a gyomor- vagy béltartalom a hasüregbe ürülhet.

A baktériumokkal teli emésztetlen táplálék életveszélyes gyulladásokat okozhat. A perforáció rendkívül fájdalmas folyamat, ezért ha szenvedni látod a kutyát, azonnal vidd el őt az állatorvoshoz.

Hogyan előzzem meg, hogy követ egyen a kutyám?

Hogyan előzzem meg, hogy követ egyen a kutyám

Mostanra már egyértelmű lehet számodra, hogy a kavicsok és más nem emészthető tárgyak lenyelése rendkívül életveszélyes lehet kedvencedre nézve.

Nem maradt más lehetőség, csupán az, hogy megelőzd a jelenséget és leszoktasd róla az ebet. Ismerd meg a lehetséges módszereket, melyekkel kivédheted a kavicsok okozta vészhelyzeteket!

Kiképzés

Az egyik legfontosabb lépcső az alapvető engedelmességi kiképzés gyakorlása már egészen pici kortól. A kiképzésnek olyan vezényszavak is részét képezik, mint az “add ide” vagy az “engedd el”.

Ezekkel a parancsokkal sikeresen elkerülhető, hogy a kutyák a szájukban tartsák vagy lenyeljék az ártalmas köveket, szilánkosra törő műanyagokat, faágakat, dióhéjat vagy akár a fémcsavarokat.

A vezényszavaknak mindig nyugodt és határozott hangnemben kell elhangozniuk, mert a kiabálás és az agresszív hanghordozás megijesztheti őket, és félelmükben lenyelhetik azt, ami éppen a szájukban van, ezzel pedig még nagyobb bajba kerülnek.

Az engedelmességet mindig jutalmazd meg néhány finom falattal és dicsérő simogatással, hogy alaposan rögzüljön a helyes viselkedési forma ilyen esetekben.

A mindennapi testmozgás és játék elejét veheti annak, hogy a kutya unatkozzon, és alkalmatlan rágcsálnivalókat keressen magának. Célszerű növelni a mozgással töltött időt, ha azt tapasztalod, hogy rossz szokásokat kezd felvenni a kutyusod.

Kerüld a kővel borított területeket

Kerüld a kővel borított területeket

Ha a kutyád nem tud ellenállni a kavicsok kísértésének, a legjobb lesz, ha elkerülöd azokat a helyeket, ahol sok szikla vagy kavics található.

Például nyaraláskor részesítsd előnyben a homokos tengerpartokat a kavicsfövenyekkel szemben, kirándulások alkalmával sétáljatok sík vagy erdős terepen, ahol nem botlotok sziklákba.

Gyógyszerek, táplálék-kiegészítők

Amennyiben az állatorvosi kivizsgálás igazolja a parazitafertőzést vagy a tápanyaghiányt, úgy mindenképpen szükséges elkezdeni a gyógyszeres kezelést vagy a vitaminok és ásványi anyagok pótlását.

A kúra történhet a jelenlegi tápok leváltásával, különböző tablettás vagy folyékony orvosságok beadásával és táplálék-kiegészítők bevezetésével. A tápanyaghiány megszüntetésével elmúlik a kavicsok iránti rajongás is.

Testmozgás és mentális stimuláció

Testmozgás és mentális stimuláció

Viselkedési zavarok esetén a kutya felesleges energiáit sokszor rongálással vagy kövek rágcsálásával vezeti le.

Biztosíts elegendő mozgást és gondolkodásra ösztönző feladatot az eb számára, hogy elkerülhesd a nemkívánatos viselkedést.

A nagy mozgásigényű munkakutyák számára egy hétköznapi séta nem lesz kellően kielégítő, ezért a gyaloglást egészítsd ki játékokkal, agility-vel, új trükkök betanításával és gyakorlásával, amelyek mentálisan is lefárasztják a kutyákat.

Figyelem

A fizikai és mentális stimuláció mellett nagy hangsúlyt kap a törődés. Sok kutya csupán még több figyelemre vágyik, és ezért sántikál rosszban.

Fordíts időt a szereteted kifejezésére, és a közös programokra, melyekkel elterelheted a kutyák figyelmét még a kavicsok létezéséről is.

Összegzés

Vitán felüli, hogy a kutyák szeretnek mindent megrágcsálni. A szabadban töltött idő során néha még a kövekre is ráfanyalodnak, hogy unalmukban lefoglalják magukat vagy magukra vonják gazdáik figyelmét.

A kíváncsi kutyafogakat sosem szabad felügyelet nélkül hagyni, nehogy olyat kezdjenek el rágni, ami veszélyt tartogat magában. A kavicsevés mögött állhat táplálkozási rendellenesség, tápanyaghiány, szorongás és különböző betegségek.

A kavicsok fogyasztása számos kellemetlen szövődménnyel járhat, mely feltétlenül állatorvosi kivizsgálást és akár műtéti beavatkozást is igényelhet az életveszély megszüntetése érdekében.

Az emészthetetlen tárgyak fogyasztása ellen azonnal fel kell lépned. Amint sikerül beazonosítanod a rossz szokás forrását, sokkal könnyebb lesz leszoktatnod róla.

Gondoskodj arról, hogy kutyád megfelelő táplálékot fogyasszon, biztosíts számára elegendő testmozgást, mentális stimulációt és törődést, hogy egészséges és kiegyensúlyozott élete lehessen.

April 23, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.