Miért fekszik rám a kutya? (…és mit tehetsz ellene)

Miért fekszik rám a kutya (...és mit tehetsz ellene)

Kényelmes fekhelye van a kutyádnak, mégis gyakran inkább rád fekszik? Vajon szeretetből közeledik feléd vagy más indoka van rá? Ha valaha is feltetted magadnak a kérdést, akkor most jó helyen jársz!

Miért fekszik rám a kutya?

Némely kutya csak kedvtelésből fekszik a gazdájára, míg másokat valamilyen belső ösztön késztet arra, hogy elfoglalják azt a bizonyos kiemelt helyet. A lehetséges okok között szerepel a kényelem, melyet lábaid nyújtanak számára és az is, hogy így próbálja kifejezni a szeretetét. Motiválhatja védelmező ösztön, figyelemhiány és szeparációs szorongás is.

A legtöbb kutyatartó szembesül ezzel a viselkedéssel a kutyája részéről, de kevesen tudják, miért teszik. Amíg a kutya kicsi és a gazdája örömmel fogadja ölébe az aprócska állatot, akit bármikor könnyedén odébb tehet, addig nem szokott problémát okozni az esemény.

A nagytestű kutyák életében azonban mindig eljön az a pillanat, amikor súlyuknál fogva terhet jelentenek a gazdik számára, és a továbbiakban már nincs lehetőségük a megszokott helyen pihenni. A kistestű kutyák élete sem fenékig tejfel, hiszen az ő családjuk is vágyhat néha egy kis nyugalomra.

Időnként szeretnék zavartalanul elfogyasztani a reggelit az asztalnál, vagy csak egyedül akarnak ledőlni a kanapéra egy jó könyv társaságában. Ugye ismerős a helyzet, amikor hirtelen belehuppan valaki az öledbe, miközben Te a kávét kortyolgatod?

Lehet, hogy találkoztál már Te is olyan kutyával, aki minden vendég lábára ráül. Maga a jelenet igen viccesnek tűnhet, de nem minden látogató fogadja kitörő örömmel a plusz súlyt és a szőrcsomókat a lábain.

Falkához való tartozás

Falkához való tartozás.

Nem szabad megfeledkezned arról a tényről, hogy a kutyák a farkasok leszármazottai, akik falkában élnek. A falkához való tartozás jele az összebújás, mely egyben a falka biztonságát is szolgálja. A falkaösztön még ma is él az ebekben.

A kölyökkutyák is az anyjukhoz közel, testvéreikkel összebújva alszanak és az egész napjukat ugyanebben a társaságban töltik. Az alom biztonságos közegéből kikerülve, a kutyák embertársaikkal képeznek újabb falkát.

A gazdával való kötődést erősíti az összebújás élménye is, hiszen ezzel kifejezik összetartozásukat és szeretetüket az új falkatag felé. A védelem és a biztonságérzet szintén nagy szerepet játszik a jelenség kialakulásában.

Rengeteg oka lehet annak, hogy kutyád élő fotelként tekint rád, ezért elsőként érdemes kideríteni, mi állhat a viselkedés hátterében. Ha már tudod, miért csinálja, sokkal egyszerűbben orvosolható a probléma.

Cikkünkből megtudhatod, mi ösztönzi a rajtad töltött perceket és mit tehetsz ellenük.

Milyen okai lehetnek, hogy a kutyád rád fekszik?

1. Területjelölés

Amin a kutya szaga van, az a kutyáé. Ilyen egyszerű! A rádtelepedés és a dörgölőzés a jelölés egyik módja, mellyel az eb kifejezheti, hogy te bizony hozzá tartozol!

Idegen kutyák társaságában gyakrabban előkerül ez a lehetőség, hiszen tudatni akarják fajtársaikkal, hogy ez az ember már foglalt. Amennyiben kutyád egy hosszú séta vagy egy másik kutya látogatása után előszeretettel járja végig a lakást, és mindenhol meghempereg, akkor jusson eszedbe, hogy nagyobb figyelmet igényel és dolgozni kell az önbizalmán.

Sokkal jobban jársz azzal, ha bújik és nem a cseppfolyós jelölést választja rajtad vagy a lakásban. Domináns hímekre inkább jelemző a viselkedésforma. Gondoskod róla, hogy mindig tudja, hogy te vagy a falkavezér!

2. A szeretet jele

Kutyád elfoglalhatja az öledet a szeretete jeleként is. Egyes kutyafajták hajlamosabbak ilyen módon kifejezni a szeretetüket, akár hatalmas méretük ellenére is.

A Dán dogok és Labradorok híresek arról, hogy tudomást sem véve fizikai tulajdonságaikról, “súlyosan” is képesek ily módon kifejezni érzelmeiket.

Mindemellett persze oltalmukat is nyújtják kétlábú barátaik számára, amikor egész testükkel védelmeznek még a levegőtől is. Ember legyen a talpán, aki egy kifejlett nagytestű négylábút magára ültet.

3. Figyelemre vágyik

Amikor kutyád úgy érzi, hogy kevés törődést kapott tőled, akkor megpróbálja kivívni a figyelmedet. Mindezt úgy teszi, hogy arról biztosan tudomást szerezz és garantáltan megkapja azt, amire vágyik.

Ha belemész a játékba, akkor hamar megtanulja, hogy ezzel a módszerrel elérheti a céljait.

Alapvetően a közös heverészéssel, simogatással nincsen baj, hiszen te is tudod, milyen jól esik egy fárasztó nap után lehuppanni a kanapéra egy jó kutyatársaságban. Figyelj arra, hogy ne akkor legyen játékidő, amikor kiharcolja magának.

4. Szeparációs szorongással küzd

A kutya szociális kötődése időnként túlzott méreteket ölthet. Szeparációs szorongás esetén a kutya fél attól, hogy magára marad.

Az egyedül hagyott kutya gyakran sír, nyüszít vagy akár rombolásba is kezdhet. Azzal, hogy rádhajtja a fejét, biztonságot ad neki a közelséged, és megnyugtatja a tudat, hogy nem tudsz elmenni, legalábbis észrevétlenül nem.

Árulkodó jel lehet, ha gyakrabban fekszik rád reggel, amikor tudja, hogy munkába fogsz indulni, mint este, amikor hazaérsz. Ha nyugtalan és szorongó akkor, amikor éppen indulni készülsz, akkor sejtheted, hogy gond van.

Hogyan szoktathatod le a kutyád arról, hogy rád üljön vagy feküdjön?

Hogyan szoktathatod le a kutyád arról, hogy rád üljön vagy feküdjön

Vannak helyzetek, amikor nincs lehetőséged vagy kedved kényelmes bútordarabot szimulálni kutyád számára.

Előfordulhat egyszerűen az is, hogy párod az új kanapét kutyamentes övezetté nyilvánítja és az ebnek nincs tovább maradása a régi helyén. Ilyen esetekben jól jöhet néhány trükk, amivel elérheted a pozícióváltást a négylábúnál.

Pozitív megerősítés

A gyakorlásához először is szükséged lesz egy, a kutyának kijelölt kényelmes fekvőhelyre és némi jutalomfalatra.

Gondoskodj róla, hogy az új fekvőhely tágas, puha és vonzó legyen a kutyád számára. Megtaníthatod neki, hogy ezt a helyet foglalja el mindig, amikor pihenni szeretne.

Ezután kérd őt, hogy menjed oda a helyére, és jutalmazd meg őt egy falattal. Kérd, hogy foglaljon helyet az új ágyában és alaposan dícsérd meg, ha leült. Végül pedig fektesd le a kutyát és díjazd a sikerét újabb jutalomfalattal.

A gyakorlatot ismételd meg többször egy nap, amíg meg nem tanulja, hogy az övé a legszuperebb hely mind közül.

Ne bátorítsd arra, hogy rád üljön

Ahogy arról már korábban szó esett, kutyádnak korábban sikerült célt érnie azzal, hogy rád telepedett, hiszen önkéntelenül is elkezdted őt simogatni.

Minden alkalommal, amikor tetteiddel megerősíted abban, hogy jól járhat azzal, hogy rád ül, méginkább biztos lesz abban, hogy ez a legjobb módszer a figyelem és törődés megszerzéséhez.

Ehelyett inkább tanítsd meg őt arra, hogy jutalom bizony annak jár, aki a saját helyét foglalja el. Finoman eltolhatod őt magadról, mindig amikor rádteszi a tappancsait, és megdícsérheted, akkor ha a lábad mellé fekszik.

Ezzel tudathatod vele, hogy nem zavar a közelsége, csak az eddigi forma kényelmetlen számodra.

Csökkentsd a szeparációs szorongást

Ha kutyád szimplán csak azért ül rád, mert szeretne mindig maga mellett tudni, és szeretné elkerülni, hogy elhagyd az ingatlant, akkor dolgoznotok kell azon, hogy az elválás ne járjon traumával.

Mielőtt elmész, adj neki feladatot, vidd le sétálni, engedd ki elvégezni a dolgát, vagy adj neki enni. Ha minden szükséglete kielégítést nyer, kevesebb szorongás jelentkezik majd addig, amíg távol vagy.

Összegzés

Számos dolog motiválhatja a kutyát arra, hogy rád feküdjön. A legtöbb indok miatt nem kell aggódnod, sőt, még talán neked is jól esik a társasága és szívesen marasztalod.

Ellenben, ha túl erős benne a szociális kötődés irántad vagy egyszerűen csak túl termetes az eb ahhoz, hogy a párnája legyél, akkor próbáld meg leszoktatni vagy kérj segítséget szakembertől!

May 15, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.