Miért fél a kutya a dörgéstől? Így nyugtasd meg vihar alatt

Miért fél a kutya a dörgéstől Így nyugtasd meg vihar alatt

Szívszorító lehet néznünk, hogy kutyánk a vihar előtt izgatottan kezd fel-alá járkálni, és gyakran az ágy alatt keres magának búvóhelyet. Vajon miért fél a kutya a dörgéstől és a vihartól? Milyen módszerekkel tudjuk megnyugtatni? Cikkünkből kiderül!

A hangos zajoktól való félelem rendkívül elterjedt a kutyák körében. Gyakran találkozhatsz gazdikkal, vagy akár Te magad is azon gazdik közé tartozol, akik otthon töltik a szilvesztert vagy a viharos napokat a házikedvenceikkel.

Mi baja lehet a kutyának némi zajtól? Teheted fel a kérdést magadban, hiszen egy hang önmagában nem jelenthet fenyegetést senkire sem. Olvass tovább és tudd meg, miért fél a kutya a dörgéstől és mit tehetsz a rettegés megszüntetéséhez.

Miért félnek a kutyák a vihartól és mennydörgéstől?

Félelem és rettegés az ismeretlen hangoktól

Hogyan élik meg a kutyák a félelmet?

Agresszió félelem esetén

Mit tehetsz, ha kutyád fél a vihartól?

Miért félnek a kutyák a vihartól és mennydörgéstől?

Az erős hanghatás okozta félelmet a kutyák érzékeny hallására is foghatnák, ám ennél jóval többről van szó.

A kutyák fejlett hallásuknak köszönhetően érzékelik a magas frekvenciájú hangokat, képesek különféle neszek megkülönböztetésére, és azt is megtalálják, honnan származik a zsivaj. Vihar vagy tűzijáték esetén azért félnek a kutyák, mert nem derül ki számukra, honnan jön a hang.

Ezért van az, hogy némelyik kutya még a porszívózást sem képes elviselni, viszont a beazonosítható hangforrás miatt könnyebben megbékélnek a szituációval.

Vannak persze kutyák, akik tudomást sem vesznek az őket körülvevő ricsajról, annak ellenére, hogy ők is hallják azokat. A zajra adott negatív válaszreakció okát keresheted kölyökkori traumákban vagy ismétlődő kellemetlen ingerekben.

Kiválthatja a szeparációs szorongás vagy bármi, amit a kutya megélt vagy nem élt meg a fejlődés érzékeny életszakaszában. A zajérzékenység bármikor kialakulhat, sok esetben az eb csak felnőtt korára válik félőssé. Az okok kutatásánál sokkal fontosabb, hogy felismerd és megszüntesd az aktuális stresszhangulatot.

A következőkben megtudhatod, mi okozza a félelmet, hogyan ismerheted fel annak jeleit, valamint hogyan szüntetheted meg a pánikreakciót.

Félelem és rettegés az ismeretlen hangoktól

Félelem és rettegés az ismeretlen hangoktól.

Hasonlóan hozzánk, a kutyák is tartanak az ismeretlen jelenségektől. Egy lufi kipukkadása téged is megijeszt és azonnal a durranás okait keresed. Az ijedtség egészen addig lesz úrrá rajtad, amíg fel nem fedezed a bűnöst és szépen megnyugszol.

Veled ellentétben a kutyák nem képesek felismerni a rettegésüket kiváltó rémisztő hang forrását, például azt, amikor a szomszéd petárdázik. Nem csoda, hogy tartós szorongás keríti hatalmába őket.

A félelem alapvetően hasznos érzés az emberek és állatok számára egyaránt, hiszen arra szolgál, hogy megóvjon bennünket a veszélytől, távol maradjunk a bajtól és sokáig életben maradjunk. Amikor a kutyád retteg, valójában ő is a saját testi épségét félti.

Gondolj csak saját tapasztalataidra!

Biztosan veled is megesett már, hogy fura hangok szűrődtek be a házba az udvarról, faágak karcolták az ablakot vagy lépkedés neszét hallottad az éjszaka közepén. Természetes reakció, hogy erős szívdobogások közepette, sodrófával a kezedben indulsz felderíteni a vélt illetéktelen behatolót.

Attól függetlenül, hogy a veszély valós, vagy csak képzelt fenyegetéssel állsz szemben, ugyanaz a gondolat játszódik le az elmédben és ugyanúgy tapasztalod a félelem fizikai jeleit a saját testedben is. Ahhoz, hogy megérthesd, mi zajlik a kutyád fejében és szervezetében, először fel kell ismerned a rettegés jeleit.

Hogyan élik meg a kutyák a félelmet?

Hogyan élik meg a kutyák a félelmet?

A félelem egy olyan érzelmi állapot, amely hatással van a kutya élettani, viselkedési és érzelmi reakcióira. Amennyiben olyan ingerek érik őket, amiket veszélyként azonosítanak, fizikai tünetek válnak láthatóvá rajtuk.

A gondot mindig a félelem mértéke határozza meg. A félelem megélése ebenként változó. Némely kutya normális keretek között esik túl a kellemetlen szituáción és mérsékelt módon reagál, míg mások súlyos tüneteket, akár fóbiát is mutathatnak.

Milyen jelei vannak, ha fél a kutya?

  • Veszélyhelyzet esetén fiziológiai eseményeket tapasztalhatunk rajtuk: megnövekszik a pulzusszámuk, gyorsabban veszik a levegőt, zihálnak, izzadnak, remegnek, járkálnak, esetleg bepisilnek, bepiszkítanak.
  • Megváltozhat a viselkedésük, például kerülik a szemkontaktust, elfordítják a fejüket, nyalogatják a szájukat, ásítoznak, vakaróznak vagy megrázhatják a bundájukat, mintha vizesek lennének.
  • A legszembetűnőbb változást a testbeszédükben láthatod, ilyenkor ugyanis leengedik a fejüket és a testüket, behúzzák a füleiket és maguk alá szorítják a farkukat, így próbálnak minél láthatatlanabbá válni.
  • A hangok produkálása, vagyis az ugatás és nyüszítés kevésbé jelentős félelem esetén, mint a testbeszéd. A felborzolt szőr, a testtartás, az arckifejezés megfigyelésével sokkal konkrétabb következtetéseket vonhatsz le a hangulatából, mint a csaholásából.
  • A rettegés átcsaphat elkerülésbe, ebben az esetben menekülőre veszik a figurát, vagy védett helyre próbálnak elbújni.

Agresszió félelem esetén

Agresszió félelem esetén.

A legjellemzőbb módszer a kutyáknál a konfliktuskerülés, ezért először távolodni próbálnak rettegésük tárgyától. A pánikszerű menekülés, a kóros nyugtalanság és destruktív magatartás már súlyos reakciónak tekinthető.

Abban az esetben, ha a rejtőzést nem tartják célravezetőnek, agresszív viselkedésmintát is felvehetnek, hogy elüldözzék a lehetséges ellenfelet. Az agresszió teljesen normális reakció a kutyáknál, hiszen ezzel is növelhetik a köztük és a veszélyforrás, például egy másik négylábú közötti távolságot.

Amennyiben nincs lehetőségük elmenekülni sem, akkor védekező vagy támadó agresszióba kezdhetnek. Kölyökkorukban megtanulták, hogy a fenyegetésre válaszolhatnak morgással és ugatással is, ezzel az agresszív viselkedéssel pedig sikeresen elüldözhetik a támadót.

Minél többször vált be veszély esetén ez a módszer életük során, annál magabiztosabbá és harcosabbá vállnak.

Agresszió esetén úgy tűnhet, hogy kedvenced kevésbé fél, ellenben tudnod kell, hogy ilyenkor is a félelem motiválja a viselkedését. Azt, hogy melyik metódust választja a túléléshez, függ a genetikai hajlamától, korábban szerzett tapasztalataitól, az inger típusától és az őket körülvevő környezettől.

Saját territóriumukat, gazdáikat nagyobb eséllyel védelmezik, mint számukra semleges helyszíneket és idegeneket.

Az agresszió egy bizonyos ponton túl ártalmas lehet más állatok vagy emberek számára, sőt megeshet, hogy a kutya saját testi és szellemi épségére is veszélyt jelent.

A szerzett fizikai sérülés egyértelmű mutatója a probléma súlyának, míg az érzelmi megterhelés mértékére a pánik lefolyásának időtartamából következtethetsz. Amennyiben kutyád hosszú órák elteltével sem bújik elő rejtekhelyéről, tudhatod, hogy komoly traumán ment keresztül.

A zajokkal szemben tanúsított pánik kezelés nélkül egyre borzalmasabb következményekkel járhat és az ijesztő hangok köre idővel bővülhet.

Mit tehetsz, ha kutyád fél a vihartól?

A vihar, a már sokat emlegetett mennydörgés mellett egyéb ingerkeltő tényezőkkel is jár. Csökken a légköri nyomás, sűrű, sötét felhők vonják be az eget, erősen fúj a szél, illetve gyakoriak a villámlások.

A kutyák mindezeket a baljós jeleket érzékelik, sőt még bundájuk is sztatikus elektromossággal töltődik.

1. Vedd komolyan!

Vedd komolyan!

Ugyan hazánkban nem jelentkeznek heti rendszerességgel viharok és a tűzijáték lövöldözés sem túl gyakori, mégsem szabad félvállról venned a kutyád mentális állapotát.

Komoly következményekkel járhat, ha esetleg az eb pánikhangulatban hagyja el otthonát. Felakadhat a kerítésen, autóbaleset érheti vagy akár a félelemtől vezérelve rátámadhat idegenekre.

Folyamatosan nem lehetsz mellette és nem óvhatod meg a bajoktól.

2. Kezdd el korán!

Kezdd el korán.

A pánik megelőzése már kölyökkorban megkezdődhet azzal, hogy korán szocializálódik és nyugodt körülmények között, proaktív módon ismerkedik meg minél több újdonsággal.

Fontos, hogy mindig jutalmazd meg a bátorságát. Válassz vidám és támogató attitűdöt, laza testtartást, amikor új dolgokkal találkoztok, például az állatorvosi rendelővel, vagy ismeretlen élőlényekkel.

3. Fáraszd le!

Fáraszd le, hogy elviselje a mennydörgést.

Ha előre látható a környezeti hatás, például tudod, hogy este tűzijáték lesz, vagy vihar közeledik a térségben, vidd el egy hosszú sétára!

Segíts neki, hogy teljesen kimerüljön a nap folyamán, így akár különösebb reakció nélkül átaludhatja a durrogást.

4. Tartsd távol a zajforrástól!

Tartsd távol a zajforrástól, hogy ne féljen a vihartól.

Amikor csak lehetséges, próbáld csökkenteni a hanghatást, amely megrémiszti az ebet. Ha túl sokszor teszed ki az ingernek a kutyát, még inkább félni fog.

Kapcsold be a tévét, hallgass zenét, hogy a benti hangok jótékonyan elfedhessék a külvilágból érkező robajokat.

Háttérzajként válassz ütemes basszusokkal tarkított muzsikát, mert ezek jobban elterelik a figyelmet, anélkül, hogy túl hangosra kellene feltekerned a zenét. Ne feledd, a kutyák hallása jóval érzékenyebb a tiednél!

5. Alakítsd át a környezetet!

Alakítsd át a környezetet.

Engedd be a lakásba a kutyát és zárd ki a külvilágot! Teremts nyugodtabb légkört az ablakok bezárásával a redőny leengedésével, hogy még kevesebbet érzékeljen a rémisztő kinti világból, beleértve a villódzó fényeket is.

Engedd, hogy maga választhassa ki a számára biztonságos közeget, ha ez épp a fürdőszoba, akkor oda tedd lehetővé a bejutást.

Jutalmazd a döntését, hogy ezzel is megerősítsd abban, hogy a lehető legjobb helyszínt választotta búvóhelyéül.

6. Te se félj!

Te se félj!

Soha ne mutasd szorongás, félelem vagy aggodalom jeleit, mert megerősíted abban, hogy jogos a rettegése és nyugodtan fel is veheti a mintádat.

Hagyd figyelmen kívül a zajt te magad is, viselkedj természetesen!

7. Tereld el a figyelmét!

Jutalmazd teljesítményét kivételesen finom falatokkal.

Kezdjetek el játszani a kedvenc játékaival, apportírozzatok vagy rejts el néhány szem száraztápot a lakásban, amiket megkereshet.

Kösd le a figyelmét számára ismerős feladatokkal és jutalmazd teljesítményét kivételesen finom falatokkal. Erős félelem esetén a kutya elvesztheti az étvágyát, ezért előfordulhat, hogy nem veszi el a kínált ételt.

Ilyen esetben próbáld más módon, például szóbeli dicsérettel díjazni viselkedését.

8. Legyen társaságban!

Legyen társaságban!

Az emberi társaság sem hátrány, de még hasznosabb, ha egy nála kevésbé félős kutyus mutathat példát az ingerek figyelmen kívül hagyására.

Egy másik fajtárs jelenlétében sokkal bátrabb a legfélősebb négylábú is. Ha nem ismersz ilyen ebet, akkor jobb, ha nem hagyod magára kedvencedet a riadtságával.

9. Ne fegyelmezd!

Ne fegyelmezd!

Rettegés során sose büntesd vagy szidd meg a kutyád. Azzal, hogy megregulázod, nem fog csökkeni a szorongása, sőt csak tovább rontod vele a helyzetet.

A félelem és a büntetés összekapcsolásával a negatív válaszreakció kialakulása garantált.

10. Ne vigasztald!

Ne vigasztald

Ne próbáld ölelgetni, simogatni, védelmezni őt, mert azzal, hogy megváltoztatod a viselkedésedet, már előre jelzed, igazolod sőt, súlyosbíthatod a félelmét.

A szeretgetést szorongó viselkedése dicséreteként, jutalmazásaként fogja értelmezni. Ha túl nagy figyelmet szentelsz a megnyugtatására elsőre lehet, hogy megnyugszik, de valójában nem tanulja meg, hogyan ne féljen az ingertől.

A későbbiekben ez visszaüthet, amikor egyedül kell megbirkóznia a pánikhelyzettel, miközben te távol vagy.

11. Készítsd fel a zajra!

Készítsd fel a zajra!

Fokozatosan megpróbálhatod hozzászoktatni őt a zajokhoz. Kezdetben egészen halkan játszd le neki a vihar vagy egyéb durrogás hangjait és használd a „nyugszik” vagy a „marad” vezényszavakat.

Teljesítményét időnként falatokkal díjazd. Hangosítsd fokozatosan a felvételt, ismételd meg a vezényszót majd a jutalmat, ha sikerül megugrania az akadályt.

Ezzel a módszerrel sok gyakorlással elérheted, hogy kevésbé reagáljon a zajokra. A jutalomfalatoknak köszönhetően, pedig pozitív élményt kapcsol össze a robajjal.

Vihar esetén, amikor a dörgés mellett légköri tényezők is hatással lehetnek az állat szervezetére, a módszer nem lesz minden esetben teljesen hatásos.

12. Fordulj állatorvoshoz!

Fordulj állatorvoshoz!

Sok háziállat képes pánikba esni vihar vagy tűzijáték esetén. Erős félelem veszi úrrá magát rajtuk és bármire képesek, hogy elszökjenek, megmeneküljenek.

Amennyiben nem tudod megnyugtatni, elterelni a figyelmét és egyik trükk sem válik be, a legjobb, ha szakember segítségét kéred.

Léteznek ma már biztonsággal adható gyógyszerek, melyekkel megelőzhető a kutya romboló magatartása, és használatukkal sokkal könnyebben átvészelhetitek ezeket a napokat.

Az állatorvos kivizsgálást követően, a kutya egyedi jellemzői figyelembevételével különböző típusú orvosságokat javasolhat, melyek csökkentik a szorongást, illetve nyugtató hatással bírnak. Gyógyszerkészítmények kizárólag orvosi felügyelet mellett adhatók!

Az aromaterápia és a gyógynövények beválhatnak négylábú barátainknál is, de ezekről szintén kérd ki az orvos tanácsát, mielőtt alkalmaznád!

Manapság kaphatók a relaxációt elősegítő mellények, melyek enyhe nyomást fejtenek az állat törzsére, valamint antisztatikus tulajdonságokkal rendelkeznek, ezáltal segíthetnek a belső feszültség csökkentésében.

Összegzés

A kutyák azért félnek a dörgéstől, mert nem tudják beazonosítani a hangforrás pontos helyét.

Legyél mindig felkészült a viharra és az ahhoz hasonló félelemkeltő eseményekre akkor is, ha korábban nem tapasztaltad pánik jeleit kedvenceden.

A kutya dörgéstől való félelme bármilyen életkorban jelentkezhet és még a legnyugodtabb természetű eb is kifordulhat önmagából. Félelem hatására megjósolhatatlanná válhat a viselkedésük, mely súlyos következményekkel járhat rájuk nézve.

Gondoskodj arról, hogy biztonságos közegben legyen az állat vihar esetén. Figyelj arra, hogy ne tudjon megszökni, és ne legyenek olyan tárgyak a közelében, melyek veszélyt jelenthetnek testi épségére.

Előrelátással, felkészültséggel, gyakorlással megelőzhető a baj!

June 30, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.