Miért fél a kutya tőlem? | A félelem okai és kezelése

Miért fél a kutya tőlem

Utoljára frissítve: 2022. April. 05

A kutyák számos okból kifolyólag félhetnek a saját gazdáiktól, vagy általánosságban az emberektől. A félelmet okozhatja a kutya helytelen nevelése, a szocializáció elmaradása, az előnytelen környezet, a kutya előélete és származása, illetve a habitusa is.

Egy rettegő ebbel nem egyszerű az együttélés, hiszen a leghétköznapibb gondozási feladatok ellátása, mint a kutya fésülése, tanítása és etetése is nehézkessé válik. A kutya bizalmának visszaszerzése és a félelem megszüntetése azonban nem lehetetlen.

Szerencsére kis odafigyeléssel fel lehet ismerni a kutya félelmének jeleit és rengeteg praktika létezik, mellyel javítható és szorosabbra fűzhető az ember és kedvence közötti kapcsolat.

A cikkben a következő témákkal foglalkozunk:

Miért fél a kutya tőlem?

Az emberektől való rettegés okai

A félelem és szorongás tünetei kutyáknál

Fél a kutyám az emberektől

Mit tegyek, ha fél a kutya tőlem?

Miért fél a kutya tőlem?

Általánosságban a kutya rossz tapasztalatai nyomán alakul ki a félelem, amit okozhat a helytelen nevelés, a rossz életkörülmények és a szocializáció elmaradása is. A leggyakoribb ok a félelemre és szorongásra a szándékos vagy véletlen bántalmazás, fájdalomokozás, a tartós elhanyagolás, a traumatikus események, illetve a betegség.

A kutya emberekkel szembeni félelmét egészen apró mozdulatok és hétköznapi helyzetek is könnyedén előidézhetik.

Menhelyekről származó állatoknál gyakran még tudomásunk sincs arról, hogy a kutyát milyen hatások érték, mielőtt befogadtuk volna, melyek azok a helyzetek, amik ingerelhetik a kutya idegrendszerét.

Az emberektől való rettegés legelterjedtebb okai a kutyáknál

 • Menhelyről érkező, elhagyott kutyák gyakran félnek az emberektől.
 • A kutya korábbi gazdája fizikai erőszakot alkalmazott az eben.
 • A korábbi vagy jelenlegi gazda felemeli a hangját, kiabál, vagy verbálisan bántalmazza az ebet.
 • Büntetéssel és fegyelmezéssel szembesült a kutya a tettei nyomán, vagy tréning közben pozitív megerősítés helyett tiltással és bántalmazással korrigálták a viselkedését.
 • A gazda véletlenül rálépett az eb mancsára vagy a farkára, esetleg figyelmetlenségből elbotlott a kutyában és ezzel fájdalmat okozott neki.
 • Agresszív kutyák vagy más agresszív állatok vették őt körül, gyakran szorongott a saját életterében.
 • A gazda testbeszéde agressziót feltételez, stresszre ad okot, illetve a félelem jeleit mutatják az emberek maguk is.

A félelem és szorongás tünetei kutyáknál

Fél a kutya

A kutya félelmének felismerése az első lépés ahhoz, hogy hatékonyan kezelhető legyen az eb rettegése. A kevésbé tapasztalt kutyatulajdonosok számára kihívást jelenthet dekódolni a kutya testbeszédét.

Összeállításunkból megtudhatod, hogy mire kell figyelned, milyen viselkedési minták és non-verbális jelek utalhatnak arra, hogy a kutyát rettegés tartja a markában, és a jelek segíthetnek a probléma azonosításában.

A tudás hiányában félreértelmezheted a kutyád viselkedését, és tovább fokozhatod a félelmét, ronthatod az életminőségét, ha nem megfelelően kezeled a kialakult helyzetet.

A behúzott fülek és maga alá húzott farok, illetve a szemkontaktus kerülése valószínűleg mindenki számára egyértelmű, hiszen ezek a félelem legszembetűnőbb és legáltalánosabb jelei, azonban ennél mélyebbre kell tekintenünk.

A helyzetfelismeréshez elengedhetetlen, hogy minél több ismérvről tudomásod legyen, és képes legyél beazonosítani ezeket, hogy minél pontosabb képet kaphass a kutyád mentális állapotáról.

Szorongásra utaló jelek:

 • maga alá húzott farok, a száj merev összezárása
 • lekonyuló, hátrahúzott fülek
 • szemkontaktus kerülése, fokozott ásítás
 • száj túlzott nyalogatása, és a szőr felborzolódása a tarkón
 • lihegés, zihálás, gyors levegővétel
 • ugatás, morgás, harapás, nyafogás
 • ragaszkodás, a gazda követése, a jutalomfalat visszautasítása
 • az evés megtagadása, még éhség esetén is
 • rejtőzködés, bujkálás, túlzott éberség, zaklatottság
 • csöpögő vizelet, bevizelés
 • lassú, megfontolt lépések, folyamatos járkálás
 • valamelyik mellső láb állandó megemelése
 • nyugtalanság, pihenésre való képtelenség
 • fokozott vedlés, izzadás

A fizikai tüneteket bármelyikét természetesen más problémák is okozhatják, akár az időjárás, betegségek és egyéb egészségügyi állapotok, mint a vemhesség. Amennyiben egyik tényező sem szolgál magyarázattal a kutya viselkedésére, például nincs hőség, de a kutya mégis izzad, liheg, akkor okkal feltételezhető, hogy az eb fél.

Fél a kutyám az emberektől

Fél a kutya a gazdájától
Ismerd fel, ha a kutya fél tőled

Először is, ha bebizonyosodik, hogy a kutyád valóban félelemmel és szorongással küzd az emberek társaságában a tanúsított jelek alapján, akkor kerülj minden olyan tevékenységet, ami a kutya további félelmére okot adhat.

A türelmetlenséget, frusztráltságot megérzik a kutyák, és hatással van a hangulatukra is. Amikor a kutya egyedül akar lenni, elhúzódik a helyére, akkor ne menj oda hozzá, hagyd, hogy biztonságban érezze magát a búvóhelyén.

Ha a kutya ennek ellenkezőjét teszi, azaz követ téged, bújik hozzád és szeretetre vágyik, akkor ne lökd el őt magadtól, maradj mellette. Amikor csökönyös, fél valamitől, akkor ne erőltesd rá, ne forszírozd a cselekvést kiabálással, verbális bántalmazással és minden esetben hagyd el a büntetést, fizikai bántalmazást.

Figyelj ezekre a tényezőkre, mert önmagukban is képesek mérsékelni a kutya szorongását és nem járulnak hozzá a szituáció romlásához. Az alapvető békés és elfogadó légkör megteremtése után elkezdhetsz dolgozni a kapcsolat javításán és helyreállításán, melyben a következő hasznos tippek állnak a rendelkezésedre.

Mit tegyek, ha fél a kutya tőlem? – 10 tipp, hogy elnyerd a kutya bizalmát

1. Légy türelmes

Minden kutya személyisége más, másképp alkalmazkodik a környezetéhez és mindegyik a saját tempójában tanul.

Attól függően, hogy a kutya mitől és mennyire fél, illetve milyen képességekkel rendelkezik, néhány naptól akár hónapokig is eltarthat, amíg megtanul egy-egy feladatot. Minél stresszesebb a kutya, annál több erőfeszítés és türelem szükséges ahhoz, hogy jól teljesítsen a kiképzésben.

A kutya oktatása során adj időt neki, hogy megbízzon benned és ráérezzen az általad elvárt feladatok helyes végrehajtására. Soha ne erőltesd a feladatok elvégzését sem verbális agresszióval, sem fizikai beavatkozással.

A helytelenül végzett feladatokért ne büntesd, a helyes viselkedésért bőségesen jutalmazd, így pozitív megerősítést kaphat.

2. Hagyd magára a kutyát

A kutyának is kell néha magány
Néha a kutyának is szüksége van magányra

Bármennyire is társasági lények kedvenceink, nekik is szükségük van magányra, egy helyre ahová elvonulhatnak és zavartalanul pihenhetnek. Teljesen természetes, ha a kutyád mindenféle interakciót mellőzni kíván, amikor fél.

Biztosíts a kutya számára egy mindentől távol eső, biztonságos kutyaházat, fekhelyet és vizet, ahová bármikor kényelmesen elrejtőzhet. Bízd a döntést a kutyádra, hogy mikor akar előjönni, mikor látja jobbnak elhúzódni, vagy kapcsolatba lépni veled.

Engedd, hogy a kutya magától jöjjön oda hozzád, amikor retteg, ne menj hozzá megvigasztalni, vagy bátorítani, ezzel elnyerheted a bizalmát. Fontos, hogy a szemkontaktust kerüld a félénk kutyával akkor is, ha ő jön oda hozzád, mert tévesen fenyegetésként értelmezheti.

3. Vezess be kiszámítható napirendet

A kutyáknak szüksége van a kiszámíthatóságra és a megbízhatóan ismétlődő epizódokra a hétköznapokban. A stressz és szorongás csökkentésének egyik lehetséges módja, ha a kutyával minden nap pontosan ugyanabban az idősávban foglalkozunk.

Amikor a kutya megszokja, hogy mikor etetik, mikor játszanak vele, mikor várható a séta és a tréning, akkor nagyobb biztonságban érzi magát.

Az ismétlődő cselekvések és helyzetek nyugalommal töltik el az ebeket, számukra ez a biztonság kulcsa. Koncentrálj tehát arra, hogy mindig ugyanolyan metódus szerint és azonos időszakban tölts időt a kutyával, hogy nagyobb bizalommal forduljon feléd.

4. Kapcsolódj a kutyádhoz

A fizikai bántalmazáson átesett ebek rendszerint félnek az emberi érintésektől, és nincsenek kézhez szoktatva. Ezt a hiányosságot minél előbb pótolnod kell, és meg kell tanítanod a kutyának, hogy a simogatás és vakargatás lehet élvezetes is.

A kapcsolat kialakításának egyik lehetséges módja, ha finom falatokkal édesgeted magadhoz a kutyát, és folyamatosan eteted őt, miközben finoman vakarászod a fülét, vagy lassan simogatod a hátát.

Ha a kutya elhúzódik, akkor a jutalomfalatokat simogatás helyett kedves szavakkal és dicsérettel párosítsd, hogy megerősíthesd abban, hogy biztonságban van melletted és jó szándék vezérel.

Segíthet az is, ha apránként távolodsz a kutyádtól, és kivárod, hogy ő közelítsen hozzád a csemege reményében.

5. Célzott tréning

Célzott tréning

Minden kutya más módszerek mellett tanul hatékonyan. Egyesek a klikkeres edzésekben hisznek, mások pedig a pozitív visszajelzéseken alapuló kiképzés mellett teszik le a voksukat.

Próbálj ki több módszert is, és figyeld meg melyikre reagál a legjobban a félős eb! Minden esetben mellőzd a büntetést! A hibás gyakorlatokat hagyd figyelmen kívül, és csak a jól elvégzett trükkökért jutalmazd, mert ez bizonyul a legcélravezetőbb módszernek.

A kutyák számára fontos, hogy örömet szerezzenek a gazdájuknak, a jól végzett munkáért járó finom falatok egyértelművé teszik az eb számára, hogy mi az elvárt viselkedés, és mivel érdemelhetik ki a legtöbb jutalmat.

A büntetés azonban kedvüket szegi a teljesítésben és fokozza az emberekkel szembeni félelmet.

6. Klasszikus kondicionálás

A klasszikus kondicionálás alapját a pavlovi reflexek biztosítják, ezért nagyon hatékonynak bizonyul félénk ebek esetén. A módszer lényege a pozitív asszociáció és az ingerek társítása.

Te is megfigyelhetted már, hogy a kutya izgatott lesz, ha meghallja az étel csomagolásának neszét, mert tudja, hogy itt bizony vacsora lesz. Ugyanezen az elven alapszik a félelem csökkentésére irányuló módszer is.

Amikor tudod, hogy pontosan mitől fél a kutya, társíts hozzá pozitív élményt, például ízletes falatokat. Adott esetben, ha a kutya fél a szakállas szomszédtól, vagy a randalírozó gyerekektől, minden alkalommal kínáld étellel, amikor a közelükben van. Ezzel a negatív tapasztalásokat összeköthetik a jutalommal. Így egyre kevésbé lesz ijesztő számukra a helyzet, és megtanulnak a jó élményekre fókuszálni.

Ha a kutya tőled fél, ejts le egy szem tápot a földre minden alkalommal, amikor elhaladsz mellette, és idővel a kutya nem fenyegetést, hanem az étel forrását fogja látni benned és várni fogja, hogy újra közel lehessen hozzád.

Kerüld a félős kutya közvetlen megközelítését és a szemkontaktust, mert ezt a falatok ellenére is fenyegetésként foghatják fel.

7. Szocializáld a kutyát

Minden kutya számára elengedhetetlen az állatokkal és emberekkel való szocializáció. Félős kutya esetén érdemes magad mellé venni egy jól szocializált és kiképzett kutyát is a tréning idejére, mert a jól nevelt kutyák maguk is tanárként funkcionálnak.

Ha a kutya azt látja, hogy egy másik fajtársa bizalommal közelít feléd, játszik veled, az segíthet a félénk kutyának abban, hogy elhiggye, nem akarod bántani.

A barátságos kutyák jó példát mutatnak a kevésbé érdeklődő és távolságtartó kutyáknak a beilleszkedésben.

8. Vidd kirándulni a kutyát

Vidd kirándulni a kutyát, ezzel is bizalmat ébresztesz benne. és csökkented a félelmét.
Bizalomépítő közös kirándulások

Az izgalmas és ingerdús kirándulások és hosszú séták fokozhatják a kutya bizalmát és kötődését feléd. Az ebek szeretik az új szagokat, az ingereket és az ismeretlen tájak felfedezését.

Ha ezekben a percekben együtt vagy a kutyával, a társaságodat a pozitív élményekhez fogják társítani. Mindemellett fontos, hogy közösen fedezzétek fel azokat a szépségeket és tárgyakat, amiket a kutya érdeklődéssel figyel.

Például, ha a kutya talál egy botot, akkor engedd meg, hogy játsszon vele, később pedig te is vedd kézbe, szemléld meg, és add oda az ebnek.

Ha a kutya belemegy a patakba, akkor te is mártsd vízbe a kezed és fodrozd a habokat. Minden, amit közösen ismertek meg segíthet elmélyíteni a kapcsolatot és a bizalmat.

9. Játssz sokat az ebbel

Egy félénk kutyával sokszor nem egyszerű a játék. A félős kutya felé soha ne dobj labdát vagy más játszóeszközt, mert megrémítheti még a játék puffanása is a földön.

Sokkal jobb, ha a játékszerre madzagot kötsz és távolról húzod magad felé, így a kutya anélkül kezdheti követni a kiszemelt játékot, hogy túl közel kerülne hozzád. Ha a kutya megkaparintja a játékot, engedd, hogy egyedül játsszon vele és ne próbáld meg elvenni tőle, hogy ne veszítse el a bizalmát feléd.

Jó ötlet lehet, ha rágójátékokat alkalmazol, és finom csemegéket rejtesz a játék üreges belsejébe. A rágás csökkenti a kutya szorongását, eltereli a figyelmét és megnyugtatja, és mivel a játékokat tőled kapja, jó színben fogsz feltűnni a szemében.

10. Építs bizalmat

A kutya félelmének látható csökkenése után sem szabad abbahagyni a tréninget. Az eddig elkönyvelt sikerek könnyen elveszhetnek, ha nem folytatod tovább a bizalom építését.

Fontos, hogy következetes maradj a kiképzés, etetés és a játék során is! A javulásra nem tekinthetsz eredményként, csak a fejlődés átmeneti szakaszaként.

A félénk kutyák közelébe nem engedhetsz agresszív állatokat, vagy olyan embereket, akikről feltételezed, hogy félni fog tőlük a kutya. Új emberek bemutatásakor tarts távolságot az ebtől. Hagyd, hogy a kutya magától jöjjön oda megszaglászni az ismeretlent, amikor kedve tartja.

A látogatókat lásd el jutalomfalatokkal, amiket egyenként adagolhatnak a kedvencednek, hogy ezzel is kivívhassák a kutya szimpátiáját.

Összegzés

Számos oka lehet annak, hogy a kutya a kezdetektől fél tőled vagy a fajtársaitól, de a félelem bármelyik életszakaszban kialakulhat, ha időközben rossz élmény éri az ebet.

A kutya rettegését elsősorban a testbeszédéből ismerhetjük fel, ami egyértelműen tükrözi a kutya mentális állapotát.

Ha a kutya sok dologtól fél, egyszerre több minden is szorongást vált ki nála, akkor valószínűleg nem részesült megfelelő és kellően széleskörű szocializációban kölyökkorában.

A szocializáció elmaradása miatt a kutya számára a leghétköznapibb dolgok is ismeretlenek, ezért alakulhat úgy, hogy egészen apró jelenségektől is megijed. A szocializáció pótlása idő és munkaigényes folyamat, ami sok türelmet igényel a gazda részéről.

Elsődleges, hogy mély kapcsolatot építsd a kutyával és elnyerd a feltétlen bizalmát. Elengedhetetlen, hogy pozitív habitussal, támogató attitűddel és persze rengeteg dicsérettel, finom jutalomfalattal ösztönözd a kutyát a félelem elhagyására.

2022. April 05.

További érdekességek

Hírlevél

  A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.