Miért forog körbe a kutya? | Ősi ösztön vagy betegség?

Miért forog körbe a kutya Ősi ösztön vagy betegség

Kevés olyan szívmelengető dolog van a világon, mint kutyusod örömtánca körülötted, amikor mondjuk hazaérsz a munkából, vagy arra készülsz, hogy levidd kedvencedet egy jó kis sétára, esetleg autós kalandozásra.

Kutyasétáltatás közben sokszor beszélgetek más gazdikkal és többen mondták, hogy az ő kutyájuk is körbetáncolja őket. Miután nem tanítottam semmi ilyesmire kutyusomat, így hát belevetettem magam annak kiderítésébe, hogy miért is forog körbe a kutya körülöttem, mint a búgócsiga. Tarts velem és megtudhatod, hogy milyen okok állnak ennek a hátterében.

A 3 leggyakoribb ok, hogy miért forog körbe a kutya

Viselkedési problémák, amiért körbeforoghat a kutya

A kutya körbeforgásának lehetséges egészségügyi okai

Miért köröznek a kutyák, mielőtt lefekszenek?

Miért köröznek a kutyák, mielőtt ürítenek?

Az idős kutyák miért forognak egyre többször körbe?

Vicces kutyus 😀

A 3 leggyakoribb ok, hogy miért forog körbe a kutya

Kutya körbeforgásának többféle oka lehet – kezdve az egyszerű örömködéstől, a genetikán át egészen a háttérben megbújó komolyabb betegségekig.

Fontos kihangsúlyoznom, hogy amennyiben kutyusod nem csupán örömében táncol körbe téged, mikor hazaérsz a munkából, vagy séta van kilátásban, minden esetben vidd el állatorvoshoz, mrt néha – és most nem megrémíteni szeretnélek – akár az élete is múlhat a pontos orvosi diagnózis felállításán és az időben megkezdett kezelésen.

Nézzük hát a lehetséges okokat:

1. Örül neked

Örül neked.

A legtöbb kutya teljesen egészséges és mindössze örömében jár táncot körülötted, amikor belépsz a lakásba – amolyan „üdv végre itthon, de örülök neked! Mehetünk sétálni?” üzenettel a háttérben.

Ez teljesen rendben van és nincs miért aggódnod.

2. Terelő ösztön

Terelő ösztön.

Amennyiben „juhászkutya” / „pásztorkutya” fajtájú kutyusod van – amelyet arra tenyésztettek, hogy terelje és óvja a nyájat – a nyilvánvaló örömködésen felül azért forog körbe többször (főleg séta közben), mert éppen terelget és óv Téged.

Az ilyen kutyáknál megfigyelhető, hogy még erőteljesebben óvják és terelik a gyerekeket. Ez a viselkedés a terelő kutyák természetes velejárója, így ha nem farmra veszed az ilyen ebet, mindenképpen biztosítsd neki az extra mentális és fizikális stimulációkat, mert szüksége van rá!

Ezek a kutyák – genetikájuk miatt – nem tudják csak úgy kikapcsolni a terelő ösztönüket egy lakásban és ebből lehet némi probléma. Leginkább az szokott előfordulni, hogy a gyerekre úgy tekint, mint terelendő juh-ra és bizony ezek a kutyák terelés közben oda-oda csípnek az állatnak – ami gyerek esetében akár sérülést is okozhat és ezt nem szabad hagyni.

3. Fájdalom

Fájdalom.

A legtöbb kutyus – ha fájdalma van, vagy nem érzi valamiért jól magát – a gazdinál keres menedéket és segítséget.

Ha ezt tapasztalod kedvenced viselkedésén, érdemes tüzetesebben megnézni, hogy nem-e lépett bele valamibe, nincs-e esetleg egy másik – fenyegető – kutya a közelben, nem evett-e esetleg valamit, amivel elrontotta a gyomrát, stb.

Ha ezek egyike sem áll fenn, de kutyusod továbbra is forog körülötted és esetleg kissé zaklatottnak is tűnik – vidd el az állatorvoshoz, az a tuti.

Viselkedési problémák, amiért körbeforoghat a kutya

A fenti három a leggyakoribb oka annak, hogy kutyusod esetenként körbetáncol, vagy forog körülötted, de előfordulnak viselkedésbeli problémák is, amelyeket kedvenced körbeforgással jelezhet.

Nézzük, melyek ezek:

Szorongás

Szorongás.

A kutyák falka-állatok és mint olyan, szeretnek egymás közelében lenni, ez megerősíti és megnyugtatja őket. Szorongó kedvenced nálad fog megnyugvást keresni azáltal, hogy szorosan a közeledben van, vagy körbejár körülötted akár otthon, akár séta közben.

A szorongás eredhet abból, hogy túl sokszor van egyedül hagyva, vagy esetleg fél más kutyáktól egy rossz emlék miatt.

Feltétlenül javaslom, hogy derítsd ki a valódi okát és ha szükséges, vonj be állatorvost is, mert a szorongás nagyon megkeseríti kutyusod életét.

Unalom

Unalom.

Azok a kutyák, amelyek többször egyedül vannak hagyva, hajlamosabbak erre a viselkedésre. Gyakran unalmukban elkezdenek körbeforogni maguk körül, vagy a farkukat kezdik el kergetni, hogy elfoglalják magukat valamivel.

Fontos, hogy kutyusod megkapja a mindennapos mentális és fizikális stimulációkat is ahhoz, hogy egészséges maradjon.

A kutya körbeforgásának lehetséges egészségügyi okai

A viselkedésbeli okok mellett néha előfordulnak egészségügyi okok is, amelyek körbetáncolásra késztetik kedvencedet. A legtöbb ilyen probléma neurológiai eredetű és sajnos néha hirtelen jelentkezik, minden előjel nélkül.

Általánosságban azért elmondható, hogy ha figyelsz kutyusodra, akkor nagy valószínűség szerint időben érzékelhetsz bizonyos jeleket, amelyek ilyen problémára utalhatnak.

Nagyon fontos, hogy ha ilyet tapasztalsz, azonnal vizsgáltasd ki, mert itt is érvényes az az elv, hogy „minél hamarabb derül ki valami, annál sikeresebb lehet a kezelés”. 

Nézzük hát azon okokat, amelyek kedvenced egészségét veszélyeztetik:

Vesztibuláris szindróma

A Vesztibuláris rendszer egy rendkívül bonyolult és nagyon fontos szerv, hiszen feladata a kutya egyensúlyának és testhelyzetének érzékelése. Ennek a rendszernek a megfelelő működése elengedhetetlen kedvenced normál mozgásához. Ez vezérli a kutya egyensúlyának megtartásához szükséges izmok működését és négylábú cimborád térben elfoglalt helyzetének megfelelően korrigálja a fej pozícióját és a szemmozgást.

A vesztibuláris rendszer perifériás és centrális részből áll, mindkettő károsodása okozhat tüneteket, amelyek leggyakrabban: a ferde fejtartás, a körbejárás, az akaratlan szemmozgás, vagy kancsalság és az egyensúlyvesztés. Durván hangzik, ugye? Sajnos az is.

A következő betegségek okozhatják a vesztibuláris rendszer perifériás részének károsodását:

 • középfülgyulladás (pl. toklásztól),
 • idiopátiás vesztibuláris szindróma (idősebb kutyáknál),
 • veleszületett vesztibuláris szindróma (leggyakrabban beagle, cocker spániel, német juhász és dobermann fajtáknál),
 • pajzsmirigy alulműködés,
 • polip és daganat,
 • fejsérülés és egyes gyógyszerek.

A vesztibuláris rendszer centrális része is károsodhat, amelyet okozhat fertőző betegség, fejsérülés, agyi érbetegség, daganat, B1 vitamin hiánya (ez kizárólag hússal etetett kutyáknál jön elő).

Szóval azt mondom, hogy soha ne legyints arra, ha kutyusod esetleg „esetlenül” kel föl a fekhelyéről, vagy séta közben elhúz az egyik irányba, vagy többször is megbotlik.

Javaslom, hogy mielőbb vidd el állatorvoshoz, aki a megfelelő vizsgálatokkal ki tudja deríteni, hogy mi lappang a háttérben és megfelelő kezeléssel remélhetőleg sikerül meggyógyítania kedvencedet.

Ízületi gyulladás

Ezt nem túl bonyolult észrevenni, mivel azok a kutyák, akik ízületi gyulladástól szenvednek, általában sokszor körbejárnak és hezitálnak, mielőtt lefeküdnének a földre.

Úgy lehet kiszúrni, hogy valami nincs rendben, hogy kutyád a normális – lentebb részletezett – körbejárkálási rituáléját sokkal hosszabb ideig végzi, mint általában.

Ha ezt tapasztalod, akkor érdemes mielőbb elvinni az orvoshoz, mert egy idejében elkapott ízületi gyulladás jó eséllyel teljesen rendbejön a megfelelő kezeléssel.

Miért köröznek a kutyák, mielőtt lefekszenek?

Miért köröznek a kutyák, mielőtt lefekszenek?

Gondolom, hogy Te is elszórakoztál már azon, ahogy négylábú cimborád az esti lefekvéskor nagy gonddal túrja jobbra-balra az alvóhelyét és vagy tízszer körbejár, mielőtt végre leteszi a hátsóját és megpihen.

Én mindig megmosolygom a szitut és azt is tudom, hogy ezt a viselkedést vajon honnan és miért hozta magával hű társam. Valószínűleg nem mondok Neked újat azzal, hogy bizony kutyusod farkas őseitől származik ez a viselkedés és fontos dolgokat hivatott reprezentálni!

 • Illatok – kutyád ősei, a farkasok azért járnak körbe-körbe a fekhelyük körül többször is, mielőtt lefekszenek, hogy kitapasztalják a szél irányát. Miért? Több okból kifolyólag is: a szél fontos információkat hoz magával, amely lehet préda-állat illata, vagy esetleg egy erősebb ragadozó szaga. Széllel szemben fekve tehát minderről hamarabb informálódnak és így van elég idejük reagálni.
 • Kényelem – nem csak mi szeretünk kényelmesen pihenni, hanem az állatok is így vannak ezzel. A farkasok minden estre kiássák a fekhelyüket a saját ízlésüknek megfelelően. Igyekeznek minden szemetet és nem kívánt kártevőt (kígyót, rovarokat, stb.) eltávolítani a kis gödrükből és sokszor leveleket, fűcsomókat is elhelyeznek a kényelem érdekében. Ha mindezzel végeztek, körbejárják többször is, hogy megfelel-e minden fontos követelményüknek az elkészült fekhely.
 • Időjárás és hőmérséklet – azok a farkasok, amelyek melegebb éghajlaton élnek, szeretnek mélyebb, hűvösebb fekhelyet kialakítani maguknak. A hideg éghajlaton élő farkasok szintén mélyebb fekhelyet ásnak, de igyekeznek kibélelni azt levelekkel, hogy az alvógödör minél jobban megtartsa a test-hőjüket. Mindkét esetben addig járnak körbe a fekhelyük körül, mielőtt lefekszenek, ameddig a számukra tökéletes pontot megtalálják a gödrükben.

Miért köröznek a kutyák, mielőtt ürítenek?

Miért köröznek a kutyák, mielőtt ürítenek?
 • A Föld mágneses pólusai – ezt el sem hittem volna, ha nem látom a tanulmányt! Gondoltad volna, hogy kis kedvencünknek az sem mindegy, hogy a Föld mágneses pólusai az ő helyzetéhez képest merre vannak! Nem viccelek – le is teszteltem és tényleg! – a kutyák többsége úgy szeret pottyantani, ha teste igazodik a Föld észak-déli mágneses pólusához – ergo fejjel északnak, farral délnek. Következésképpen a legtöbb kutyus nem preferálja a keleti-nyugati (vagy fordítva) irányt. Ezt tudván már nem is meglepő, hogy mi a csudáért forog körbe négylábú cimborád, mint a búgócsiga, mielőtt kegyeskedik kitolni a kis (vagy nagy) csomagot, ugye?
 • Internetezés – én csak így hívom, de biztos, hogy nem vagyok egyedül ezzel. A kutyák ürüléke rengeteg információval szolgál kedvenced számára és hát séta közben nem egyetlen kutya-kakiba fut bele. Gondolj úgy más kutyák ürülékére, mint Facebook profilokra. Kutyusod információt gyűjt, amikor körbeszaglászik, mielőtt ő nagysága is lehuppanna kakilni, vagy pisilni. Nem gondolnád, hogy kutyád mit ki tud olvasni ezekből a szagokból. Például azt, hogy pontosan hány kutya van a környéken, azok milyen neműek, mikor jártak az adott ponton, mit ettek és még azt is képes kiszimatolni, hogy ezek közül van-e lehetséges cimbora, vagy éppen ellenség!
  Amikor kutyusod pisil, vagy kakil – ő is mindenféle üzeneteket küld más kutyáknak magáról. Egyes ürülékekben lévő információk arra sarkallják az ebet, hogy ő is pont a másik mellé tegye ki csomagját, de van, hogy ez az infó küldi máshová kutyádat.
 • Preferenciák – egyes kutyák kölyökkutya-korukból hoznak olyan emlékeket és szokásokat, amelyek meghatározzák, hogy milyen összetételű talajon szeretnek a későbbiekben is pottyantani. Ez alatt értem, hogy az eb jobban preferálja a puha, füves területeket, míg más kutyák a sima földes területeket. Az olyan kutyák, amelyekre pelenkát adott a gazdájuk kiskorukban, csak nehezen fognak átszokni a természetes felületekre és felnőtt korukban is jóval tovább köröznek a megfelelő hely kiválasztása előtt.

Miért forognak körbe egyre többször az idős kutyák?

Akármennyire is fáj kimondani, a kutyaévek sajnos gyorsan szállnak és tudom, hogy sokan vagyunk úgy kedvenceinkkel, hogy bárcsak örökre velünk lennének egészségben, boldogságban. 

A különböző időskori betegségek és általános legyengülés nemcsak minket, embereket érint, hanem a kutyákat is.

Van egy idős kutyusod és az utóbbi időben észrevetted, hogy néha csak ül és a semmibe réved, vagy körbe-körbe járkál éjszaka? Esetleg megijed a korábban megszokott emberektől, tárgyaktól és gond van a szobatisztasággal is? Mi lehet a háttérben?

Időskori demencia

Kutya Időskori demencia

Időskori demencia – másnéven időskori kognitív működészavar, amely sajnos a kutyákat is érinti. Az ebben szenvedő ebek szellemi képességei hanyatlanak az agyukban végbemenő fizikai és fiziológiai változások miatt és a betegség nem természetes része az öregedésnek.

Szokták kutya-Alzheimer-kórnak is mondani, mert a kutyusokban kialakuló elváltozások e két humán-betegséghez hasonlóak. Tanulmányok szerint 8 éves kor felett 60%-os az előfordulás esélye, a kockázat pedig a kor előrehaladtával fokozatosan nő.

Jó hír viszont, hogy időben történő felismeréssel  jó esélyed lehet megelőzni, hogy kialakuljon ez a betegség.

Az időskori kutya demencia leggyakrabban előforduló tünetei:

 • fel-alá járkálás, vagy körbe-körbe mászkálás egyazon irányban
 • semmibe révedés, elmerengés
 • sarkokba, vagy szűk helyekre való besétáláskor kutyusod ott is ragad, mintha nem tudná a kiutat
 • ismerős helyeken is eltéved
 • dezorientálttá válik, esetleg csapdába esik bútorok között / alatt
 • az ajtó rossz oldalán (zsanér felől) áll és várja, hogy kinyisd
 • nehezen találja meg a fekhelyét és nem tud benne sokáig elhelyezkedni
 • leesik a kanapéról, fotelről
 • küzd a lépcsővel, rámpával – nem tudja, mit kell csinálni, hova kell lépni
 • visszahúzódóvá válik, nem keresi a figyelmedet
 • könnyen megijed akár ismerős tárgyaktól, emberektől (és sajnos Tőled) is
 • nem akar játszani, nem érdeklik más állatok a lakásban
 • nappal jóval többet alszik, mint éjjel – akkor céltalanul körbejárkál
 • éjjelente ok nélkül ugat, akár órákon át
 • lecsökken az étvágya, esetleg az étel kiesik, a víz kifolyik a száján

Ezek csak a leggyakoribb tünetek, de persze sok más dolog is utalhat arra, hogy kutyádnál jelentkeznek az időskori demencia jelei. Ha úgy érzed, ez a helyzet – javaslom, hogy mielőbb vidd el orvoshoz, mert a még nem súlyos eseteket gyógyszeres kezeléssel elég jól kordában lehet tartani.

Megelőzhető-e? Ez attól függ, hogy kódolva van-e a génjeiben, vagy nem és hogy milyen szinten él aktív és egészséges életet. Mindenesetre 5 éves kora után célszerű félévente megvizsgáltatni az állatorvossal és akkor biztos, hogy időben észreveszitek az esetleges változást.

Összegzés

Mint látod, számtalan oka lehet, hogy miért forog körbe a kutya. A mulatságosnak tűnő viselkedésre azonban érdemes odafigyelni.

Az biztos, hogy amennyiben jól táplálod kutyádat és figyelsz arra, hogy mindig megkapja a szükséges mentális és fizikális impulzusokat az életében, akkor szinte garantálhatod a hosszú és egészséges életet kedvenced számára.

July 3, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.