Dögvész: miért hempereg a kutya a dögben?

Miért hempereg a kutya a dögben

Mi ronthat el egy csodálatos tavaszi napot, melyet a természet lágy ölén töltesz a legjobb négylábú barátoddal? Mosolyogva nézed, ahogy önfeledten szaladgál, el-eltűnik a susnyásban, de mindig visszaszalad hozzád. Az egyik alkalommal azonban a köztetek lévő távolság csökkenésével egyenes arányban kezd egyre jobban torzulni az arcod.

Nem érted, honnan termett oda hirtelen egy komplett dögkút, mikor a tisztáson jól láthatóan nincs semmi. Aztán magad mellé tekintesz, és hirtelen minden világossá válik: a kutya dögbe hempergett!

Cikkünkben az alábbiakról lesz szó:

Miért hempereg a kutyám elhullott állatokba?

5 ok, hogy miért szeretnek a kutyák dögben hemperegni

Mit tehetsz az ellen, hogy a kutya dögbe hemperegjen?

Miért hempereg a kutyám elhullott állatokba?

Azt hiszem, kevés az a kutyás, akit nem tréfált még meg az ebe azzal, hogy alaposan bepanírozta magát a környéken fellelhető legundorítóbb dologba. Talán ezek között is külön kategóriát képviselnek az elhullott állatok tetemei.

Nem részletezem, milyen érzés a szőrbe ragadt ezt-azt kiszedni a kutyából, a többszáz mosás ellenére hetekig kitűnően érezhető szagról már nem is beszélve.

Az egyre gyarapodó tudományos ismeretanyag ellenére a mutatvány mögött meghúzódó okok még a szakemberek számára sem világosak.

Számtalan elmélet kering arról, mi inspirálhatja kutyánakt arra, hogy dögbe hemperegjen. Ahogy nagyon sok egyéb, kutyaviselkedéssel kapcsolatos dologban, így valószínűleg itt sem lehet megfogalmazni minden egyedre igaz, általános érvényű megállapításokat.

Mennek az orruk után

Jó szaglás, ha a kutya kiszagolja a dögöt akkor belehempereg

A kutyák fejéhez nem ritkán az orrukon keresztül vezet az út. Nem túlzás azt mondani, hogy a kutya orra a természet mérnöki teljesítményének az egyik csúcsa.

Az emberi orrban található, körülbelül 5 millió szaglóreceptorhoz képest a kutyákéban 300 millió van. Orrlyukuk sem csak a szimmetria miatt van kettő: ezek külön-külön, egymástól függetlenül veszik fel a szagokat. Így nem csak magukat a szagokat képesek érzékelni, de azt is meg tudják állapítani, hogy milyen irányban található a forrás, illetve, hogy él-e még, vagy sem.

Míg az embernél ugyanott halad át a be- és kilélegzett levegő, a kutyáknál az orrcimpák külső részénél, elkülönülten vezet az út kifelé. Ezáltal még hatékonyabban képesek felvenni a szagmolekulákat.

Az így megszerzett, számunkra elképzelhetetlen mennyiségű információt azonban fel is kell dolgozni valahogy. A kutyák agyában a szaglószervi rendszer sokkal nagyobb területet foglal el, mint az emberi agyban.

Ezáltal nem csak megkülönböztetni képesek a szagokat, de el is tudják azokat raktározni. Sőt, orruk segítségével még az idő múlását is képesek érzékelni. Az pedig közismert tény, hogy az ember hangulatán kívül azt is ki tudják szagolni, hogy betegek vagyunk-e vagy sem.

Halottakat éreznek

Ezek után nem meglepő, hogy mindenbe beleütik az orrukat. Te sem lennél képes ellenállni egyetlen szagnak se, ha egy ennyire érzékeny szerkezet foglalná el az arcod közepét.

A magyarázat arra tehát megvan, hogy miért szirének éneke számukra a szag, amivel téged a világból ki lehet kergetni. De mi szükség van arra, hogy a pokol szobaparfümjét magukon is viseljék?

Ahogy azt fent említettem, a tudósok sem tudják rá az egyértelmű magyarázatot, már ha létezik egyáltalán az egyedüli igazság. De nem adjuk fel ilyen könnyen!

Vegyük sorra a legvalószínűbb okokat.

5 ok, hogy miért szeretnek a kutyák dögben hemperegni

1. Rejtőzködő borzalom

Farkasok az erdőben

Kutyáink farkas ősei igen tehetséges vadászok. Megfigyelések szerint a farkasok is előszeretettel hemperegnek mindenféle förtelembe, dögökbe, amit az elmélet szerint azért tesznek, hogy saját szagukat elrejtsék a zsákmány elől.

Ami azonban érdekes, hogy van egy preferencia-listájuk: a legkevésbé a zsákmányállatok ürülékét/hulláját szeretik magukra kenni, míg a ragadozókkal nem ilyen finnyásak. Ez viszont meglehetősen kontraproduktív lenne az elrejtőzés szempontjából.

Ráadásul a vadon elő farkasok elég ritkán támadnak lesből, az esetek többségében lerohanják áldozatukat, akit akár hosszú időn keresztül üldöznek. Vadászat-technikailag tehát nincs szükségük arra, hogy elrejtsék saját szagukat.

2. Másnak látszani

2016-ban Max Allen környezetkutató érdekes megfigyelést tett kaliforniai szürke rókákat vizsgálva. Az egyébként roppant visszahúzódó állatok rendszeresen bemerészkedtek a pumák szagukkal megjelölt területére.

Ez az alig négy kilós jószágoktól nem csak elsőre, de másodikra sem tűnik jó ötletnek. A rókák azonban nem nézelődni jártak vissza a pumák portájára: friss vizelet-nyomokat kerestek, amikbe aztán igen alaposan beledörgölőztek.

Allen elmélete szerint ezzel a prérifarkasok jelentette közvetlen konkurencia ellen védekeztek, pumának álcázva magukat.

3. Nyomot hagyni

Kutya szeret macska dögbe hemperegni

Stephen Harris, a Bristoli Egyetem kutatója szerint a kutyák nemhogy nem elrejteni akarják saját szagukat azzal, hogy dögbe hemperegnek, épp ellenkezőleg: ott akarják hagyni a szagukat a dögön és környékén. Ezzel akarják jelezni a többi arra járó kutyának, hogy az a holttest bizony foglalt.

Rókáknál figyelték meg, hogy minél erősebb szagba ütköztek, annál intenzívebben dörzsölték magukat a forrásába. Ez persze neked, mint gazdának, meglehetősen rossz hír.

4. A jó hír hozója

Van azonban különbség abban, ahogyan a rókák és a kutyák hemperegnek a dögbe: a rókák általában arcukat és nyakukat borítják be a maradványokkal, míg a kutyák igyekeznek egész testüket befedni.

Pat Goodman, az Indiana állambeli Wolf Park állatkurátora hosszú éveken keresztül figyelte a farkasok „hempergési szokásait”. Arra a következtetésre jutott, hogy a farkasok így szolgáltatnak információt társaiknak arról, hogy merre jártak, s mit találtak. Ha például megtalálták egy elhullott állat tetemét, nem csak ettek belőle. Szinte minden esetben bele is hemperegtek.

Ezek alapján mind az ürülékbe, mind az állati tetembe hempergésnek lehetséges, hogy hírvivő funkciója van. Az állatok, esetünkben a kutyák, az erős szagok általi stimulus miatt ellenálhatatlan késztetést éreznek arra, hogy megmártózzanak a földi maradványokban, s testükön vigyék hírét a leletnek.

5. Sztárság

Hiéna

A hiénáknál megfigyelték, hogy azokat az egyedeket, melyek dögbe hemperegtek, sokkal nagyobb figyelem övezte a többi hiéna által, mint „tiszta” társaikat.

Egyes vélemények szerint ez a kiemelt figyelem az, ami miatt négylábú barátaink előszeretettel használják parfümként az elhullott állatok tetemeit.

Tény, ami tény, ha a cél a figyelmünk felhívása, azt maradéktalanul el is érik. 🙂

Mit tehetsz az ellen, hogy a kutya dögbe hemperegjen?

A rövid válasz: nem sokat. Ha a kutyádban megvan a hajlam, akkor erről leszoktatni nem lehet. A póráz persze jelenthet megoldást, de akkor is szemfülesnek kell lenned.

Emlékezz: a kutyád jóval előbb kiszúrja a szagot és a forrását, mint te. Nagyon is jól tudja, hogy merre kell mennie, hogy megtalálja a számára oly vonzó tetemet, te pedig mit sem sejtve követed őt vesztedbe, hisz jó gazdiként igenis hagyod, hogy orrával felfedezze a környéket.

Az erős tiltásnak, büntetésnek semmi értelme. Egy nagyon mélyen, ösztönszinten beágyazott viselkedésről van szó azoknál az ebeknél, akiknél jelen van ez az igény.

Nem azért csinálják, hogy téged bosszantsanak. A nagyon stabil, jutalmazással megszilárdított, bizalmi viszonyon alapuló visszahívás az egyetlen reményed. Ha időben észreveszed a tetemet.  

A legjobb, ha megbarátkozol a gondolattal, és mindig tartasz otthon kutyasampont.

March 22, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.