Miért ijednek meg a kutyák, amikor tüsszentünk?

Miért ijednek meg a kutyák, amikor tüsszentünk

Épp mindenki nyugodtan pihen, vagy teszi a dolgát, amikor sikerül egy nagyot tüsszentened, a kutyád pedig azonnal pánikba esik, vagy akár gyorsan el is menekül. Felmerülhet bennünk a kérdés, vajon miért reagál erre így a kedvencünk?

Miért ijednek meg a kutyák, amikor tüsszentünk? Ennek több oka is lehet. Az esetek többségében csak a hirtelen erős hang okozta ijedtségről beszélhetünk, de azt is hiheti, hogy a gazdinak valami baja van.

Ilyenkor mindig nyugtassuk meg őket, hogy minden rendben van velünk, esetleg játszunk velük egy kicsit, hogy oldjuk a feszültséget a hangos zajt követően. Hiszen könnyen veszélynek vagy agressziónak is gondolhatja ezt.

Íme 9 ok, miért ijednek meg a kutyák, amikor tüsszentünk

1. A kutyád meg akar bizonyosodni róla, hogy jól vagy

Miután kiengedtünk egy hangos tüsszentést, a kutyánk azt hiheti, hogy sírunk, mert fájdalmunk van. Ezért van, hogy a kedvencünk sokszor aggódó arccal rohan hozzánk, mintha arra lenen kíváncsi, hogy jól vagyunk-e.

Ilyenkor nyugtassuk meg, hogy jól vagyunk, és segítsünk, hogy idővel megértse, a tüsszentés egy természetes dolog, nincs oka félni.

2. Megrémítettük vele a kutyát

Mi is képesek vagyunk összerezzeni egy nem várt és nagyon hangos tüsszentéstől, ez nincs másképp a kutyáknál sem.

Próbáljuk a hangos zajokkal edzeni néha a kutyánkat, hogy ne ijedjen meg könnyen ezektől.

3. Azt hiheti, hogy ez felhívás játékra

Olyasmi reakciót válthat ez ki belőlük, mint amikor azt Mondjuk nekik, hogy “Hozd ide a labdát” vagy “Kapd el!“.

Azonnal izgalomba jönnek, mert úgy gondolják, minden hangos vagy hangosabb jelzés azt jelenti, most pedig játszani fogunk.

4. Még nem találkozott ilyennel

Képzeld csak el magad tüsszentés közben: fura arckifejezés, majd egy általában nem éppen visszafogott hangos hang kíséri.

Ha a kutyád ráadásul nem gyakran találkozott eddig ezzel, akkor könnyen a frászt hozhatod rá.

5. A kutyád azt hiheti mérges vagy

A tüsszentés, akár úgy is hangozhat, mintha éppen kiabálnál vagy kiáltanál egy nagyot. Ezért a kutyusunk úgy is értelmezheti ezt, hogy éppen leszidod valamiért.

Ettől könnyen megijedhet vagy kiborulhat az állat. Ilyenkor nyugtassuk meg, hogy nem vele van a gond, ez egy természetes dolog.

6. Az agresszió egy jelének is tekintheti

Mivel a kutyáknál a hangos morgás, ugatás sokszor az agresszió jele, így könnyen értelmezhetik a tüsszentést is annak, főleg, ha nem éppen visszafogottra sikerült.

Ilyenkor vagy elszalad, vagy megpróbálja megvédeni magát, és esetleg visszamorog. Ebben az esetben jelezzük, hogy nincs szó támadásról, és igyekezzünk nyugodtak maradni.

Ha így reagál a kedvencünk, akkor próbáljunk esetleg máshol tüsszenteni, ne a jelenlétében. Ez persze nem mindig megoldható, de azzal próbálkozhatunk, hogy például kiadunk pár hangot tüsszentés előtt, amit idővel megtanul azonosítani az állat, és tudni fogja mi következik.

7. Ezt súgják az ösztönei

Beléjük van kódolva, hogy óvatosak és jó megfigyelők legyenek. Ha hangos és furcsa zajt hallanak, azt könnyen támadásnak vagy veszélynek értelmezhetik.

Ezért lehet az első reakciók között a pánik vagy az elrejtőzés.

8. Meglepődik

Reagálhat így azért is, mert egyszerűen csak meglepődött. Gondold át, hogy milyen hangerőn szoktad hívni például, amikor etetés van.

Könnyen összetévesztheti ezzel a hangot, és már jön is farok csóválva, hogy kapjon valami finomságot.

9. Izgatottá válik

Bizony, könnyen lehet, hogy a hangos tüsszentés hallatán izgatottá válik. Ugyanis, ha a semmiből egy hangos zajt hall a kutyus, könnyen értelmezheti úgy, hogy ez most felhívás, hogy valami izgalmasat fogtok mondjuk csinálni.

Ilyenkor megfigyelhető, hogy a tüsszentés után, ha mondjuk éppen addig feküdt a kutya, akkor gyorsan feláll.

Ekkor ne okozzunk neki csalódást, játszunk velük egy kicsit, vagy ölelgessük meg őket.

Összegzés

Számos oka lehet annak, hogy a kutyánk zaklatottá válik egy hangos tüsszentés után. Lehet, hogy simán megijed, vagy félteni kezd minket, esetleg éppen rosszul értelmezi a jeleket és azt hiszi játék vagy valami izgalmas dolog fog következeni.

Azonban az is megeshet, hogy veszélyként vagy agresszióként értelmezi a hallottakat.

Mindig igyekezzünk megnyugtatni ilyenkor az állatot és idővel megfogja szokni, hogy az emberek ilyen furcsa hangokat is képesek kiadni.

March 4, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.