Miért kergetik a kutyák a farkukat? [Okai és leszoktatása]

Miért kergetik a kutyák a farkukat

A kutyák állandóan szórakoztatnak minket gazdikat a mókás és bohókás viselkedésükkel és játékosságukkal. Az egyik ilyen tipikus dolog, amikor a kutya a saját farkát kergeti.

Számunkra ez általában mulatságos és sok esetben tényleg nincs is miért aggódni, de azért felhívom a figyelmedet, hogy ez a viselkedés eredhet mentális, vagy egészségügyi problémából is.

Ebben a cikkben annak járunk utána, hogy vajon normális-e, hogy a kutya kergeti a saját farkát, vagy van okod az aggodalomra? Amennyiben éppen ebben a témában keresgélsz, akkor ezekre a kérdésekre kaphatsz válaszokat.

Miért keregetik a kutyák a saját farkukat?

Mit jelent, ha a kutya kergeti a farkát?

Rossz, ha a kutya a farkát kergeti?

Lefekvés előtt miért kergeti a kutya a farkát?

Hogyan szoktassuk le a kutyát a farok kergetéséről?

Miért keregetik a kutyák a saját farkukat?

Miért keregetik a kutyák a saját farkukat

Több dolog van, ami miatt a kutya kergeti a saját farkát – kezdve az ártalmatlan mókázástól a komoly problémákig. Lássuk, hogy melyek a leggyakoribb okai a farok kergetésének:

Unalom

Ha a kutyád kergeti a farkát, az egyik fő oka, hogy bizony unatkozik és, mint ilyen, elfoglalja magát. A kutyának kell a rendszeres és változatos mentális és fizikális stimuláció, különben hamar befordul és unatkozni kezd – főleg, ha napközben a négy falat kell, hogy bámulja, amíg dolgozol.

A kertes házban élő kutyák között kevesebb az unatkozó egyed, de azért még ott is előfordul, hiszen a kert is unalmas tud lenni egy idő után. Amikor egy kutya nem tudja levezetni a fölös energiáit, akkor ezt a farkának kergetésével teszi.

Ezt relatíve könnyű kezelni, hiszen csak több mozgásra – játék, séta – van szüksége kedvencednek.

Korfüggő elfoglaltság

A kutya két életszakaszban is aktívan kergeti és rágcsálja a farkátkölyökkorban, amikor kezdi felfedezni a saját testrészeit és a világot. Ebben a korban a farokra leginkább valamiféle játékként gondol a kiskutya, amit azáltal fedez föl és tudatosít, hogy rendszeresen játszik vele, beleharap, meghúzza, stb. Ez a viselkedés idővel természetesen abbamarad.

A másik időszak, amikor a kutya rendszeresen rágja / kergeti a farkát, időskorban jelentkezik. Ebben a korban csökken a kutya mentális élessége és így a biztonságot keresve hajlamos kialakítani egy-egy ismétlődő viselkedést, mint a láb / farok rágás, farok kergetés.

Fontos, hogy amennyiben idős korban a farok kergetése / rágása konstanssá válik, el kell vinni a kutyát dokihoz, mert ez a viselkedés kognitív zavarra utalhat, amit kezelni kell.

Figyelemfelkeltés

Mi emberek általában jókat derülünk, amikor azt látjuk, hogy a kutyánk kergeti a farkát, mert gyakran úgy hisszük, hogy szimplán csak játszik és most ez esik jól neki. Nos, ez néha így is van, de nem mindig.

Az egyik fő oka ennek a viselkedésnek pont az, hogy mi láthatóan felderülünk a kutya mókázásán, ez pedig arra sarkallja a kutyát, hogy még több ilyen „játékot” játsszon, hiszen figyelünk rá, sőt, boldognak látszunk tőle!

Azt nyilván tudod, hogy a kutyád egyik fő célja az, hogy figyelj rá és, hogy boldoggá tegyen, ergo sokszor mi magunk tápláljuk a kutya ilyetén viselkedését. Ezt a szokást könnyen felülírhatjuk azáltal, hogy nem figyelünk a kutyára akkor, amikor kergeti a farkát, viszont megdicsérjük, amikor abbahagyja.

Egészségügyi ok

Ha arra leszel figyelmes, hogy a kutyád hirtelen elkezdi kergetni és rágni a farkát, akkor egyeztess egy időpontot az orvossal, mert könnyen lehet, hogy valamilyen egészségügyi probléma áll a dolog hátterében. Fontos, hogy ezeket a problémákat orvos diagnosztizálja és az eredmény tükrében kezelje.

Az alábbi egészségügyi okok állhatnak a farok kergetése és rágása mögött:

 • A farok sérülése (esetleg rácsukódott az ajtó, vagy valami megszúrta / elvágta)
 • Kezdődő ízületi gyulladás (elsősorban gerinc, medence és combnyak)
 • Bolha-, vagy parazitafertőzés
 • Ételallergiák
 • Begyulladt / elzáródott bűzmirigyek miatti fájdalom
 • Neurológiai probléma

Kényszeres viselkedés

Talán nem hiszed, de bizony a kutya is szenvedhet az úgynevezett kényszeres viselkedés betegségben, amiben mi emberek is, csak a kényszeresség a farok kergetésében, vagy rágásában merül ki az állandó kézmosás helyett.

Az a kutya, amely szeparációs szorongással küzd, azért kergeti a farkát, amiért mi emberek rágjuk a körmünket – pótcselekvés saját magunk megnyugtatása céljából. Egyes kutyák azért kergetik a farkukat, mert túlságosan izgatottá válnak egy látogató (barát, rokon, idegen) miatt, vagy egy vadállat (madár, mókus, stb.) láttán.

Az is előfordulhat, hogy a kutya sérülés után kényszeresen beleharap a farkába, amivel eltereli a figyelmét a fájdalomról. Lényegében bármi indikálhat a kutyában olyan viselkedést, amely idővel kényszeressé válik és a sikeres kezeléshez elengedhetetlen a pontos ok feltárása és célirányos gyógyítása.

Genetikai tényezők

Egy új kutatás (PubMed.gov – Serum lipid concentrations in dogs with tail chasing) arra kereste a választ, hogy lehet-e összefüggés a kutyák farok kergetési hajlama és a vér koleszterin-szintje között.

Az eredmény pedig azt lett, hogy abszolút van összefüggés a farok kergetése és az emelkedett szérum koleszterin között.

Azoknál a kutyáknál, akik kergették a farkukat, egyöntetűen magasabb volt mind a HDL, mind az LDL koleszterin szintje (összkoleszterin).

Fajtajellem

Néhány kutyafajta hajlamosabb kergetni a farkát, mint a többiek – ilyen pl. a Német Juhász, az Anatóliai Juhász, Bull terrier, West Highland White Terrier és Jack Russel Terrier, habár az erre irányuló kutatási adatok még foghíjasok.

Mit jelent, ha a kutya kergeti a farkát?

Kutya a saját farkát kergeti

Általánosságban elmondható, hogy az esetek többségében a farok kergetése azt jelenti, hogy a kutyád szimplán mókázik, esetleg a figyelmedet szeretné elnyerni, netán csak unatkozik.

Szerencsére ritkább az, amikor a farok kergetése, vagy rágása komolyabb problémát jelez, de persze előfordulhat. A lényeg, hogy nyugodtan kacagj, ha a kutyád bolondozik egyet, de mindig figyelj föl a normálistól eltérő jelekre, hogy megelőzd az esetleges komolyabb problémákat.

Rossz, ha a kutya kergeti a farkát?

Az esetek nagy részében teljesen ártalmatlan, vagy könnyedén kezelhető / megelőzhető dolgokról van szó. Általánosságban kijelenthető, hogy amikor a kutyád csak bolondozik, semmi okod az aggodalomra és a farok kergetése a kutya számára sem jelent semmi rosszat.

Vannak természetesen olyan esetek, amikor kifejezetten rossz, ha a kutyád kergeti, netán harapja is a farkát, mint pl. az, ha egy farok sérülés / fertőzés után is folyamatosan harapdálja magát és ezért nem tud meggyógyulni a seb.

Az sem túl jó, ha hagyod kialakulni a kényszeres farok-kergetést és harapást azáltal, hogy a kezdeti szakaszban nem neveled le róla a kutyádat. Például vendég jön hozzád és az izgalomtól körbe-körbe szaladgál a kutyád, a farkát kergetve, mert így vezeti le az izgatottsággal járó fölös energiát – és Te ezt hagyod.

Arra pedig feltétlenül érdemes odafigyelni, ha a kutyád konstans módon kezdi el kergetni / rágni a farkát, mert ez sajnos mentális / neurológiai / kognitív zavarokat jelezhet, amit feltétlenül ki kell vizsgáltatni szakorvossal.

Ezektől eltekintve nincs miért aggódnod, ha a kutyád néhanapján kergetőzik egyet a farkával, nyugodtan kacagj Te is ezen, de ésszel, hogy ne úgy értelmezze a kutyád, hogy ezzel a viselkedéssel tökéletesen megkapja az áhított figyelmedet és téves pozitív visszacsatolásként élje meg.

Lefekvés előtt miért kergeti a kutya a farkát?

A kutya ezt a viselkedést még farkas őseitől örökölte. Tudvalevő, hogy a farkasok, miután kiásták az aznapi alvó-gödrüket, többször körbe-körbe járkálnak, mielőtt lefeküdnének.

Teszik ezt azért, hogy:

 • megtalálják a számukra legmegfelelőbb alvási irányt (szeretnek a széllel szembe feküdni, mert az préda, vagy veszély jelére is figyelmezteti őket),
 • megtalálják a gödör legkényelmesebb pontját (nekik is fontos a puha, meleg alvóhely),
 • valamit, hogy megtalálják a falka többi tagjához viszonyított pozíciójukat (lehet védett, vagy védelmező pozíció is, így a kör belsejében, a közepén, vagy a peremén kapnak helyet)

Nos, nincs ez másképp négylábú cimborád esetében sem. Ő is a fentiek miatt kergetőzik lefekvés előtt a saját farkával egy kört.

Amennyiben ez a viselkedés kimerül csupán pár körben, aztán kényelmesen elhelyezkedik, úgy nincs miért aggódnod, de ha túl sokáig körözget, mielőtt lefeküdne, az bizony utalhat problémára.

Hogyan szoktassuk le a kutyát a farok kergetéséről?

Hogyan szoktassuk le a kutyát a farok kergetéséről

Tudnod kell, hogy a legtöbb kutyus kinövi ezt a viselkedést, amint teljesen tudatában lesz a testének anatómiájával – ergo, hogy a farok nem egy játék, ami követi őt, hanem az ő szerves része.

Amennyiben felnőtt kutyád néha kergeti a farkát, nincs miért aggódnod és nem is feltétlenül kell leszoktatnod erről, mivel a kutyák általában szeretnek mókázni és az, ha egyszer-egyszer így játszik, teljesen rendben van.

Figyelj oda viszont pár dologra, hogy az alkalomszerű farok kergetős játékból ne alakuljon ki rendszeresség, főleg ne kényszeresség. Tudj különbséget tenni a móka, az unatkozás, a kényszeresség, vagy az egészségügyi probléma miatt kialakuló farok kergetés között.

Ha úgy érzékeled, hogy a kutyád kissé túlságosan sokszor kergeti a farkát, akkor jobb, ha mielőbb leszoktatod erről a viselkedésről, mert úgy mindkettőtöknek jobb lesz. A leszoktatás akkor fog működni, ha az adott rossz viselkedést az elkövetés pillanatában állítod le és nem egy perccel később, mert akkor már fölösleges – a kutya nem fogja érteni, hogy mit akarsz.

Mire lesz szükséged?

 • a kutyádnak tudnia kell az alap parancsszavakat követni
 • jutalomfalatok
 • idő és türelem
 • játékok

A leszoktatás lépései

 • Állatorvosi gyorsvizit. Ez az első lépés és érdemes ezzel kezdeni, hogy ki lehessen zárni minden komolyabb problémát.
 • Tölts több időt a kutyáddal. Igen fontos lépés, hiszen a kutyád sokszor azért kergeti a farkát, hogy megszerezze a figyelmedet. Mivel több időt töltesz vele, nem fogja szükségét érezni ennek az extra figyelemfelkeltő viselkedésnek
 • Vigyél rendszert a napba. Azok a kutyák, akik egy adott napi rutin / rendszer szerint élnek, kevésbé hajlamosak bármilyen kényszeres viselkedést kialakítani.
 • Minden nap gyakorolj vele. Gyakorlat teszi a mestert és ez a mondás itt tökéletesen megállja a helyét. Ne várd el azt a kutyádtól, hogy egy nap alatt leszokjon egy, már kialakult kényszeres viselkedésből, ehhez idő kell és gyakorlás.
 • Taníts neki trükköket. Minden, ami elvonja a figyelmét a kényszeres viselkedésről, jót tesz a mentális egészségének és könnyebben ledobja a rossz viselkedést. Ezek a trükkök arra is jók, hogy amolyan egészséges csere-viselkedésként funkcionáljanak a kényszeres helyett (pl. ha a kutyád körbe-körbe szaladgált minden alkalommal, amikor valaki jött hozzátok, akkor amellett, hogy ezt a viselkedést tiltod, alternatív viselkedés-mintát is adsz a helyébe – leül, fekszik, stb.)
 • Használd az új trükkök parancsszavait. Fontos, hogy minden alkalommal azonnal használd valamelyik új trükk parancsszavát, amint azt tapasztalod, hogy a kutyád elkezdené kergetni a farkát – ezzel pillanatok alatt kizökkented a kényszeres viselkedésből
 • Ismételj. Mint mindenhez, ehhez is idő, türelem szükséges és nagyon fontos az ismétlés is. Addig gyakorolj a kutyáddal, ameddig azt nem látod, hogy az első elterelő parancsszóra abbahagyja a kényszeres viselkedést.
 • Jutalmazz. Tudvalevő, hogy a kutya sokkal hamarabb megtanul bizonyos dolgokat akkor, ha azt pozitív visszacsatolással tanítják neki – jutalmazással. Fontos, hogy amikor látod, hogy sikeres volt a kényszeres viselkedés leállítására kiadott parancsszó és a kutyád abbahagyta a farok kergetést, jutalmazd meg játékkal, falaktákkal és persze az időddel.

Összegzés

Csakúgy, mint mi emberek, a kutyák is szeretnek bolondozni és ezt sokszor a farkuk kergetésével teszik, amivel nincs is semmi probléma, ha az csak alkalomszerű.

Egy kis odafigyeléssel és szeretettel, no meg kitartással sikeresen megelőzheted, vagy leszoktathatod kedvencedet az esetlegesen kialakult kényszeres farok kergetésről.

Bízom benne, hogy sikerült választ adnom néhány kérdésedre és át tudtam adni pár hasznos információt ebben a témában.

March 31, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.