Miért követ a kutyám mindenhova? [Mit tehetsz ellene]

Miért követ a kutyám mindenhova

Kutyásként biztos vagyok abban, hogy Te is jártál már úgy – talán nem is egyszer -, hogy reggel, amikor félálomban kikeltél az ágyból, hogy elkészítsd az amúgy abszolút életbevágó kávédat, majdnem átestél hűséges cimborádon, aki már reggel szorosan a nyomodban volt.

Ez a szituáció egyeseknél mindennapos, másoknál ritkábban fordul elő, de minden kutya-gazdival előfordult már legalább párszor, az biztos. Lefogadom, hogy ilyenkor Neked is az jár az agyadban, hogy miért követ a kutyád mindenhova? Miért tapad rád, mint a kullancs és, hogy ez normális-e?

Ebben a cikkben a következő témákkal fogunk foglalkozni:

A kutyák követő viselkedése

6 ok, hogy miért követhet a kutyád mindenhova

Miért követ a kutyám a mellékhelységekbe is?

Miért követ mindenhova az idős kutyám?

Mit tegyek, hogy a kutyám ne kövessen mindenhova?

Van a kutyáknak kedvenc gazdájuk?

A kutyák követő viselkedése – miért történik?

Vadászat kutyával

Az ember a kutyákat nagyjából 15ezer évvel ezelőtt kezdte el háziasítani és ennek következtében a „farkasnak lenni és a falkával tartani” természetükből átváltottak a „gazdival lenni és követni őt mindenhová” viselkedésre.

A kutyák háziasításának legfőbb oka az volt, hogy az ember szeretett volna egy kísérőt magának, aki segíti őt a halászatban, vadászatban – nos, ennél sokkal többet kaptunk a kutyáktól! Igaz, feltétel nélküli szeretetet, állandó rajongást és figyelmet, valódi barátságot és óvó-védő természetet.

Ennek tükrében már könnyű megérteni, hogy miért is követ Téged mindenhová négylábú cimborád. A kutyák és emberek barátságának mindkét félre nézve vannak előnyei. Társai és barátai egymásnak. A kutya szórakoztatja az embert, az ember gondoskodik a kutyáról, ételt és italt, szállást és biztonságot ad neki.

 • Néhány kutyafajta, mint a terrier-félék, általában függetlenebbek, így ritkábban alakul ki a követő viselkedés is ennél a fajtánál.
 • Vannak az átlagon felül ragaszkodó fajták, mint pl. a Csivava, vagy a Yorkie, akik úgy hozzátapadnak a gazdihoz, mint egy kis kullancs. Ezek a kis Toy-típusú kutyák általában egy embert választanak ki maguknak, akihez feltétlenül ragaszkodnak és követik őt mindenhova.
 • A terelőkutyák például – mint a Border Collie, a Labrador Retriever, a Komondor, vagy a Puli arra lettek tenyésztve, hogy a gazdájuk minden parancsát feltétel nélkül végrehajtsák és segítsenek az állatok kordában tartásában, terelésében, védelmezésében. Éppen ezért ezek a fajták lekövetik a gazdi minden egyes mozdulatát az esetleges parancsra várva.
 • Ha pedig egy 12 hetesnél fiatalabb kölyköt viszel haza, akkor az a kiskutya benned a szülőt fogja látni és, mint ilyen, mindenhova feltétel nélkül követni fog. Ez a viselkedés normalizálódik, amint a kölyök idősebb lesz, de az is előfordulhat, hogy megmarad.

Miért követ a kutyám mindenhova?

Amellett, hogy azt gondolja, finom falatok lapulnak a zsebedben, az alábbiak miatt követhet szinte mindenhova négylábú cimborád:

1. Kaja-idő, vagy séta-idő

A két legfőbb oka annak, hogy a kutyád elkezd árnyékként követni mindenhová, hogy ideje vacsizni, vagy éppen sétálni. Ez különösképpen akkor igaz, ha Te kialakítottál egy étkezési / sétáltatási rutint kedvencedben (pl. minden reggel 7-kor viszed le, vagy eteted meg először).

A kutyád ugyanis tökéletesen emlékszik a kialakult rutinra és tudja, hogy mikor jön el a megszokott időpont, így ekkor izgatottabbá válik és rád tapad, hiszen tudja, hogy jön az étal vagy a séta.

2. Figyelmet szeretne kapni

A kutya figyelmet szeretne kapni.

A kutya azért követi leginkább a gazdit, mert tudja, hogy ez a viselkedés a gazdi kedvére való és, hogy ennek fejében kap valamilyen jutalmat (ételt, jutalom falatot, játékidőt, sétát, simogatást, pár jó szót, stb.).

Ha a gazdi követése a fentiek egyikével (vagy mindegyikével) jár, akkor megjegyzi és gyakrabban fogja alkalmazni.

Habár ez a viselkedés jópofa lehet, ám egy idő után akár terhessé is válhat. Meglehet, hogy a kutyád annyira árnyékként követ mindenhova, hogy az már balesetveszélyes (átesel rajta, félrelépsz, kibicsaklik a lábad, stb.).

3. Fél

A legtöbb kutya fél valamilyen zajtól, ami általában durrogtatás (petárda, tűzijáték), vagy villámlás és ilyenkor a gazdihoz tapad, ami biztonságérzetet kelt benne és megnyugtatja.

4. Unatkozik

Unatkozó kutya

Ha nagyon elfoglalt vagy és nincs időd a kutyáddal játszani legalább a nap folyamán párszor pár percet, akkor hamar unatkozni fog és, mint ilyen destruktívvá válhat.

Elkezdhet rombolni a lakásban (cipők szétrágása, szőnyeg marcangolása, kárpit bepiszkítása, stb.), vagy éppen Téged fog árnyékként követni, hogy hátha figyelsz rá egy kicsit.

5. Mutatni szeretne valamit

Ha a kutyád hirtelen követni kezd szinte mindenhová, akkor próbáld meg visszakövetni őt, mert lehet, hogy mondani / mutatni szeretne Neked valamit. Mit? Például, hogy kiürült a vizes / tápos tál, vagy, hogy van valami fura állatka (egér, nagyobb pók, gyík, stb.) a házban, vagy netán felhívná a figyelmedet a kertben ólálkodó vadállatra / betolakodó emberre.

Akkor is követni kezd, ha azt szeretné közölni, hogy nem érzi jól magát, vagy beteg.

6. Szeparációs szorongás

Ez sajnos egy elég gyakori viselkedés-zavar a kutyák körében és javaslom, hogy mielőbb szoktasd le róla kedvencedet, mert mindkettőtöknek jobb lesz.

A szeparációs szorongásban szenvedő kutya abszolút kullancsként követi a gazdit és pánikba esik, sír és destruktívvá válik, ha a gazdi elmegy hazulról. Ezt a viselkedési zavart a gazdi táplálja azzal, hogy hangosan és izgatottan köszön a kutyának, amikor elmegy, vagy amikor hazaérkezik – kérlek, hogy Te ne kövesd el ezt a hibát.

Csak úgy hagyd otthon a kutyádat, hogy előtte teljesen lenyugtattad és soha, semmilyen körülmények között ne izgasd fel a hangszíneddel és nagy köszöngetésekkel! Ugyanígy járj el akkor, amikor valahonnan hazaérsz – ne örülj hangosan a kutyádnak, hanem csak nyugodtan simogasd meg a buksiját, mindenféle affektáció nélkül.

A szeparációs szorongás tüneteiről és kezeléséről itt olvashatsz bővebben.

Miért követ a kutyám a mellékhelységekbe is?

Miért követ a kutyám a mellékhelységekbe is.

A fent felsorolt okok bármelyike arra sarkallja a kutyádat, hogy akár a toalettre, vagy fürdőbe is kövessen Téged. Emellett a kutyák kifinomult érzékekkel rendelkeznek és valamilyen megmagyarázhatatlan oknál fogva igen érdeklődőek a kellemetlen szagokkal szemben is, mint amilyen a toalettről árad kifelé reggelente.

A számunkra kellemetlen szagok a kutya számára valamiért izgalmasak és ez a magyarázat arra, hogy a kutyád a wc-re is követ. Ne felejts el azt a tényt, hogy a legtöbb mellékhelyiségben van egy kis szemetes telis-tele a kutya számára érdekes és izgalmas dolgokkal – használt zsebkendő, babatörlő, egészségügyi dolgok, stb., amiket a kutyák kifejezetten szeretnek megszaglászni és megrágni, szétszaggatni.

Ezt mondjuk meg lehet előzni – és kell is! – azzal, hogy a kis szemetes tökéletesen zárható és nehezen hozzáférhető a kutya által.

Miért követ mindenhova az idős kutyám?

Ahogy a kutyusok öregszenek, sajnos elég gyakran kialakul náluk a Kognitív Diszfunkció Szindróma, vagy más néven a Kutya Demencia.

A KDSZ (angolul CDS) az agy leépülésével jár és a tünetek között szerepelhet a dezorientáció, a zavartság, az ébrenlét-alvás ciklus zavara, a szorongás.

A kialakuló betegség miatt az idős kutya ragaszkodóbbá, „tapadósabbá” válhat, mert a gazdinál keresi a biztonságot és nyugalmat.

Az idős kutyák ráadásul sokkal hajlamosabbak különféle betegségekre és krónikus állapotokra, így minden új, a megszokottól eltérő viselkedés jelezheti azt, hogy probléma van.

Mit tegyek, hogy a kutyám ne kövessen mindenhova?

Mit tegyek, hogy a kutyám ne kövessen mindenhova

A legtöbb esetben nincs miért aggódnod, amikor a kutyád árnyékként követ Téged. De ha ez a viselkedés túlzóvá, vagy zavaróvá válik számodra, akkor van pár dolog, amit megtehetsz, hogy redukáld a kutyád rossz viselkedését.

1. Fizikai és mentális aktivitás

Minimálisra csökkentheted a kutyád követő viselkedését azáltal, hogy biztosítod számára a megfelelő minőségű és mennyiségű fizikai és mentális aktivitást és kihívást. A mondás is úgy szól: „a fáradt kutya, nyugodt kutya” és ez teljesen igaz, ugyanis nagyon sok eb csak azért tapad a gazdira, mert unatkozik és nincs mivel elfoglalnia magát.

Adj neki jutalomfalatokkal töltött játékot, vagy puzzle-játékot, ami stimulálja az agyát és így mentálisan egészséges lesz, plusz ezek a játékok nagyon jó unalom-űzők is.

Ha ezeket biztosítod kutyádnak, kevesebb energiát fog rád szánni, ergo nem fog követni mindenhova.

2. Te vagy az oka az egésznek

Figyeld meg a saját viselkedésedet – meglehet, hogy Te magad erősíted kutyádban a rossz viselkedést akár tudattalanul is. Meglehet, hogy többször megsimogatod és dicséred, amikor mindenhova követ?

Nos, akkor ne is csodálkozz, hogy ez teszi, hiszen a kutya úgy értelmezi a jutalmat, hogy amit csinál, az jó és elvárt viselkedés, tehát gyakrabban teszi azt.

Ha nem akarod, hogy kövessen mindenhova, akkor ne „jutalmazd” ezt a viselkedését. Ehelyett próbáld meg figyelmen kívül hagyni a követést és csak akkor figyelj rá (simogatás, dicséret, játék, jutalom), amikor lenyugszik és például leül, vagy lefekszik valahol.

3. Ne ess át a ló túloldalára!

Soha ne szidd le a kutyádat, amikor követ!

Miért? Mert ezzel csak félelmet kelthetsz benne és inkább eltávolodik tőled. Ennek következtében akkor sem fog követni, amikor kellene – ha hívod, vagy, ha tényleg valami baja van.

4. Lehetséges betegség

Ha az egyébként teljesen független kutyád hirtelen elkezd követni Téged mindenhová, az annak a jele lehet, hogy valami nincs rendben és mielőbb vedd föl a kapcsolatot az állatorvossal.

Meglehet, hogy a kutyád viselkedése szimplán egy viharnak köszönhető, de az is előfordulhat, hogy valami komoly egészségügyi gond van a háttérben.

Amennyiben bebizonyosodott – állatorvosi vizsgálat után -, hogy a kutyádnak nincs egészségügyi problémája, de a követése már zavaró számodra és nem tudsz mit kezdeni vele, javaslom, hogy vidd el kedvencedet egy kutyasuliba, ahol korrigálják a rossz viselkedést.

Van a kutyáknak kedvenc gazdájuk?

Van a kutyáknak kedvenc gazdájuk?

Nyilván minden családtag szeretné, ha ő lenne a kutya kedvenc gazdija, de vajon a kutya mi alapján választ magának preferált gazdit?

Az egész attól függ, hogy a kutya miként szocializálódott, ki és mennyi figyelmet és törődést adott neki, kitől kapta a legtöbb pozitív visszacsatolást és persze a kutya saját személyiségétől is.

Érdemes tudnod, hogy a kutya kedvence nem minden esetben az, aki az elsődleges ellátója. Van, hogy a kutya más szempontok alapján választ kedvenc gazdit magának.

Nézzük, hogy mik befolyásolják a kutyát a választásban!

Szocializáció

A legtöbb kutya ahhoz húz leginkább és az lesz a kedvence, aki a kritikus szocializációs időszakban törődik vele a legtöbbet – avagy a születéstől a 6 hónapos korig.

Ha tehát Te vagy az, aki ebben az időszakban gondját viseli és szeretgeti, Te leszel a kedvenc. A szocializáció nagyon fontos ebben a korban és, ha azt szeretnétek, hogy mindenkit egyformán szeressen a családban, úgy a kritikus időszakban mindenkinek egyenlő mértékben kell vele foglalkoznia.

Ekkor kell hozzászoktatni ahhoz is, ha valaki rendszeresen kalapot / sapkát hord a családban, mert, ha nem találkozik az első 6 hónapban a kalappal / sapkával, valószínűleg félni fog tőle és, mint ilyen, a viselőjétől is.

Gondoskodás és szeretet

A legtöbb kutya hajlamos azt az embert kiválasztani kedvencének, aki a legtöbb figyelmet, törődést és szeretetet adja neki nemcsak az első 6 hónapban, hanem bármikor!

A szeretet kifejezése nagyon erős kötődést alakít ki a kutya és gazdája között. A kutya hajlamos ahhoz húzni leginkább, aki a legtöbbet törődik vele – rendszeresen (nem csak alkalmanként) ellátja étellel-itallal, jutalomfalatokkal, játszik és sétál vele, valamint ápolja.

Pozitív visszacsatolás

A rendszeres törődés és szeretet kifejezése mellett a kutya ahhoz fog kötődni leginkább, akitől a legtöbb „jó dolgot” kapja az életben. Más szóval, ha Te vagy a jó dolgok forrása a kutyád életében, Te leszel a favorit.

Ha Te vagy az, aki folyamatosan foglalkozol vele, próbálod boldoggá tenni és leginkább pozitív visszacsatolással neveled, Téged fog leginkább preferálni.

Személyiség

Az ember és kutya saját, egyedi személyisége abszolút befolyásoló tényező, ha a kedvenc gazdi kiválasztásáról van szó.

A kutya ahhoz fog leginkább húzni, akivel hasonló személyiségjegyeket mutat. Mivel a kutyák általában vidám, pozitív, opportunista személyiségek, így, ha Te is ilyen vagy, Te leszel a befutó.

Tény, hogy a kutyák nem preferálják a morcos, haragos, gyűlölködő és negatív embereket – sőt, ezeket kifejezetten kerülik.

Fajták, amelyek kiváltképp hajlamosak csak 1 gazdit preferálni és azt követni:

 • Agár
 • Basenji
 • Cairn Terrier
 • Husky
 • Kuvasz
 • Malamut
 • Német juhász
 • Shiba Inu

Összegzés

Minden kutya egyedi és megismételhetetlen, saját személyiséggel és viselkedési mintázattal rendelkezik. Te, mint gazdi, nagy befolyással lehetsz arra, hogy miként viselkedik kutyád körülötted és úgy általában.

Fontos, hogy a jó és elvárt viselkedést mindig pozitív visszacsatolással jutalmazd, de soha ne told túl a dicséretet, mert az azt eredményezheti, hogy a kutyád a fejedre nő és árnyékként követ mindenfelé.

April 12, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.