Miért mutatják a kutyák a hasukat, ha bűnösek?

Miért mutatják a kutyák a hasukat ha bűnösek
Getty Images

Bűnbánó szemek, majd egyből egy kis hasvillantás, és már tudjuk is, hogy valami rosszat tett a szőrős kedvencünk. Bár a pontos okát nem tudjuk ennek a viselkedésnek, az biztos, hogy imádnivaló látványt nyújtanak.

A kutyákra úgy tekintünk, mint az ember legjobb barátjára, aki mindig kedves, és bár ez nem áll messze az igazságtól, de bizony sokszor ők is képesek rosszalkodni.

Miért mutatják a kutyák a hasukat, amikor bűnösek?

Ahogy rosszalkodnak, vagy tönkretettek valamit, egyből jön a hasvillantás. Meglehet, hogy ennek az az egyik oka, hogy szeretnének minket megnyugtatni. A kutyák pontosan érzik az adott lelkiállapotunkat és gyorsan reagálnak is rá. Pontosan tudják, hogy egy kis hasvillantás milyen hatást vált ki belőlünk, emberekből. Vagyis nem fogsz rá sokáig haragudni.

Gyanakodj, ha a kutyád a hasát mutatja

Ha legközelebb ezt a viselkedést tapasztalod, a biztonság kedvéért menj körbe a házban, és nézd meg, nem történt-e valamilyen „baleset”.

Mivel a kutyák nagyon intelligensek, és pontosan tudják, hogy amit tettek az milyen következményekkel jár majd nagy valószínűséggel, így hamar a dolgok elébe akarnak menni egy kis megnyugtató cukiskodással.

Ez egy trükk, amit arra használnak, hogy ne tudjunk rájuk haragudni.

Azonban még számos oka lehet annak, ha a kutyánk a hasát mutatja. Hoztunk pár példát erre, hogy megfelelően tudjuk dekódolni és szétválasztani, amikor rosszat tett a kedvencünk, vagy csak a szeretetét igyekszik kimutatni.

Miért mutatják a kutyák a hasukat?

1. Megpróbálnak megbékíteni

A kutyák bizony nagyon okos teremtmények. Amint érzékelik, hogy valami miatt dühös vagy, azonnal bedobják ezt a mutatványt.

Így próbálják elterelni a figyelmedet. Lehet rákakiltak a kedvenc szőnyegedre, vagy éppen eltörtek valamit, de hát ki tudna haragudni ezért egy ilyen aranyos cukiságra?

2. Figyelemfelkeltés

Lehet, hogy kedvencünk csupán figyelemre vágyik, ezért egyfajta játékba kezd. Hiszen tudja, hogy ez után biztosan törődni fogsz vele.

Ez egy fajta pszichológiai hadviselés is lehet részükről, hiszen például a legtöbb kutya utálja, ha egyedül hagyják. Így a hátára fordulás mutatvány egyfajta trükk is lehet arra, hogy otthon tartsák a gazdit.

3. Bűnösség beismerése

Minden kutya más, így a viselkedésüket is sokszor eltérő módon kell értelmezni.

Míg néhányuknál a has mutatása a békítés jele lehet vagy, hogy próbálják elkerülni a büntetést, más kutyáknál ez akár a beismerést is jelezheti.

Hiszen ez lehet az alázatosság jele is: tudja, hogy rosszat tett és sajnálja. Mindenesetre ha így tesz, jobb, ha körül nézünk, minden rendben van-e a lakásban.

4. Jelzik, hogy bántja őket a szidás

A kutyák nagyon érzékenyek, és könnyen olvasnak a jelekből. A megváltozott hangszín, hangtónus jelzi számukra, hogy éppen leszidják őket, ami könnyen szomorúvá teheti őket.

Így a szomorú tekintetüket egyből követheti egy kis hasvillantás is.

Arról, hogy miként érdemes a kutyát jutalmazni és büntetni, itt olvashatsz bővebben.

Összegzés

A kutyák számtalan okból viselkedhetnek így, ezért fontos, hogy mindig vegyük figyelembe a kedvencünk személyiségét és a körülményeket.

Lehet, hogy kiakarnak minket békíteni, vagy palástolni szeretnék a rosszalkodást. De az is benne van a pakliban, hogy csak egy kis figyelemre vágynak.

Viszont azt is számításba kell venni, hogy mivel nagyon érzékeny lényekről van szó, így a stressz jele is lehet náluk. Mindig próbáljuk figyelembe venni, hogy minden állat és helyzet más, és eszerint utána járni a viselkedésnek.

March 4, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.