Miért nem alszik a kutya a házában? | Így szoktasd hozzá

Miért nem alszik a kutya a házában

A kinti kutyák számára fontos egy valóban komfortos, és mindenekelőtt praktikus védelmet nyújtó kuckó. Hiszen ez az a hely, ahova be tud húzódni a hideg vagy éppen az eső elől, és persze jobb esetben itt is alszik. Ha azonban valamiért a kutya nem hajlandó a házában aludni, annak jobb minél hamarabb a végére járni.

Miért nem alszik a kutya a házában?

Elég sok oka lehet ennek, ezért érdemes megfigyelni hogyan viselkedik. Ha mondjuk kifejezetten közel a házhoz, mondjuk a lábtörlőn alszik, akkor valószínűleg a gazdival akar lenni. De okozhatja a nem megfelelő kialakítású kennel, esetleg ha van más kutya is a háznál.

Ha kíváncsi vagy az okokra és hogy hogyan lehet megoldani a problémát, akkor mindenképp olvass tovább.

Milyen okai lehetnek, hogy a kutya nem akar a saját házában aludni?

Kutyaházban nem alszik a kutya

Persze, minden kutya és minden élethelyzet más. Az sem mindegy, hogy kölyökről, felnőttről, mentett kutyusról beszélünk-e.

Ezért érdemes valóban megfigyelni a viselkedését az állatnak, hogy közelebb kerüljünk a probléma megoldásához. Lássuk az okokat bővebben.

1. Hiányzik a gazdi

Ez talán főleg a kölyökkutyáknál jellemző, de bármely, inkább érzékenyebb, kötődő természetű kutyánál előfordulhat.

Ilyenkor a házhoz közel tanyázhat le, ezzel is közelebb érezve magát a gazdihoz. Emellett előfordulhat az is, hogy sír, nyűszít, ha már nagyon nehezen viseli, hogy ő el van szeparálva.

Ezt a problémát a kölykök esetében elválasztós, szeparációs szorongásnak nevezzük. Hasonló kicsit ahhoz, mint amikor a gyereket próbáljuk a saját ágyába szoktatni.

Ez egy nehéz és türelmet igénylő folyamat, és fő a fokozatosság. Próbáljuk az elején csak rövidebb időkre bent hagyni a házában, és gyakrabban kimenni hozzá, hogy érezze nem tűntünk el.

Illetve fontos, hogy mondjuk ott etessük és minden kedvenc tárgyát is tegyük be neki, ami megnyugtathatja. Esetleg az is segíthet, ha berakunk mondjuk egy pokrócot, ami felvette az illatunkat.

A lényeg, hogy tényleg legyünk türelmesek, de határozottak is. Ne feledjük, ez egy folyamat! Nem szabad abbahagyni, mert megsajnáltuk a kutyust, de mindig legyünk tekintettel az igényeire.

2. Környezetváltozás

A kutyák a legkisebb változásra is nagyon érzékenyek. Elég ha kicsit arrébb tesszük a házat, vagy kimossuk a benne lévő pokrócot vagy párnát és a kutya máris összezavarodhat.

Ha megoldható, akkor inkább helyezzük vissza az eredeti helyére a házat, ha nem, akkor mindig legyen bent neki mondjuk egy olyan plüss, amit sosem mosunk ki neki és ismerős lehet az illata.

Illetve ne reagáljunk a sírására ilyenkor, mert gyorsan tudnak egyébként alkalmazkodni a kutyák az új dolgokhoz.

Az sem árt, ha jutalmazzuk amikor bemegy a helyére, esetleg adunk neki egy rágókát, hogy azzal foglalja le magát a hiszti helyett.

3. Büntetés

Negatív asszociáció, vagyis a büntetéssel való összekapcsolás veszélyes lehet.

Bár egyszerűnek tünhet, hogy ha valami rosszat csinál a kutya, akkor beparancsoljuk a házába, azonban ez idővel visszaüthet.

Így ugyanis a kutya, ha csak meglátja a házát, negatív érzésekkel fogja párosítani, nem pedig azzal a szuper hellyel, ahol jókat tud aludni. Tehát a kutya nem akar majd a házában aludni.

Igyekezz más módszert alkalmazni a büntetésre.

4. Más kutya, esetleg macska ment be a házába

Macska bement a kutya házába

A kutyák egyből kiszúrják egy másik állat szagát. Ha pedig esetleg idegen szagokat érez a háza körül, akkor az nagyon taszíthatja őt. Ezért érdemes átmosni a dolgokat, és csak pár ismerős illatú tárgyat bent hagyni.

5. Dominancia

De mi van akkor, ha két kutya van és az egyik a másik miatt nem megy be? Ennek bizony a dominanciához lehet köze.

A kutyákba genetikailag benne van a falkaösztön, mindig van egy erősebb, aki vezeti a többieket. A kutyák között is létezik a büntetés rendszere, amelynek egyik formája lehet, hogy nem hagyja bent aludni az egyik a másikat.

Ha a kevésbé domináns állat fél az erősebbtől és a büntetéstől, akkor nem is mer majd kockáztatni, még akkor sem, ha neki saját, kijelölt helye van. Ezt a feszültséget úgy lehet feloldani, ha átrendezzük az erőviszonyokat egy új, erősebb fél bevonásával, aki nem más, mint az ember.

Ha a gazdi a főnök, akkor ő átírhatja a játékszabályokat. Ettől függetlenül, amikor két vagy több kutyát eresztünk össze, érdemes odafigyelni, hogy nagyjából hasonló mértékben dominás állatok legyenek, illetve nekünk is meg kell tanulnunk vezetőnek lenni.

6. Határfeszegetés

Vannak olyan kutyák, akik szeretik feszegeti azokat a bizonyos határokat. Lehet, hogy egyik nap egyszer csak megunja az addigi házát és hogy ott aludjon.

Ha úgy reagáltunk a viselkedésére, hogy megpróbáltuk megnyugtatni, akkor a kutya a fejében azzal társítja ezt a cselekedetet, hogy ekkor kap figyelmet.

Próbáljunk nem reagálni a dologra, hiába sír, ugat stb. Hiszen ha semmi nem változott, akkor nincs oka a hisztire. Illetve fordítsuk meg a dolgot, és ne étellel, simogatással jutalmazzuk a hisztit, pont ellenkezőleg, a nyugodt viselkedést díjazzuk. Idővel pedig a kutya is rájön, hogy jobban jár, ha bent alszik.

Hogyan szoktassuk a kutyát a házába

Most pedig jöjjön pár trükk és módszer, amivel be lehet szoktatni a kutyát a házába. Fontos, hogy legyünk kitartóak és következetesek, hiszen ha látja a kutya, hogy nem tud minket befolyásolni, idővel elfogadja a helyzetet és szeretni is fogja a házát.

Fiatal vs idős kutya házhoz szoktatása

Kölyökkutya kutyaházhoz szoktatása

Egy fiatalabb kutyát sokkal könnyebb beszoktatni a házába. A kölyökkutyák kifejezetten szeretik az ilyen kis barlangszerű, kuckós helyeket, ahol elbújhatnak.

Egy felnőtt egyednél, aki eddig sosem aludt kint, már nehezebb a helyzet, hiszen ő büntetésnek is veheti vagy egy nem biztonságos helynek láthatja a házat.

Erősítsük a házához való kötődést

Fontos, hogy egy valóban kényelmes, minden igénynek megfelelő helyet válasszunk, ne legyen túl nagy, de túl kicsi se. Tegyünk be neki akár szalmát, akár a kedvenc pokrócát vagy mindkettőt.

Legyenek körülötte a kedvenc tárgyai és persze az étel is. Ezek mind pozitív dolgok, amelyek a házához kötik majd a kutyust.

Jutalmazzuk, ha bent marad a házában

Nem szabad erőltetni viszont semmit, ne kényszerítsük, hogy bent maradjon és ki se jöhessen onnan. Amikor pedig már elértük, hogy ki és bejár a házból, akkor jutalomfalatokkal lássuk el, amikor befekszik. Végig maradjunk ott vele, jutalmazzuk meg, simogassuk közben, hogy érezze, ez egy jó hely számára.

Fokozatosan szoktassuk egyre messzebb a házunktól

Készítsünk egy ütemtervet, amelyhez aztán ragaszkodjunk is. Ez egy folyamat, ami nem az egyik napról a másikra történik.

Szépen szoktassuk egyre kijjebb és kijjebb a kutyát a házunkból azáltal, hogy a kedvenc játékait, alvós pokrócát máshova helyezzük.

Semmiképp ne engedjünk a csábításnak, hogy azonnal kiszaladunk, ha este sír a kutya. Idővel pedig ő is megszokja, hogy a nap egy bizonyos szakában neki kint kell aludnia.

Legyen megfelelő kényelme

Fontos, hogy kényelmes és szerethető hellyé tegyük számára az új alvóhelyét. A lehető legjobban szigetelté kell tenni, hogy se túl meleg, se túl hideg ne legyen. A kutyának ki kell bírnia a zordabb időjárást is a házában.

Ezen kívül fontos még, hogy minden olyan játék, kiegészítő legyen ott számára, amit szeret és persze víz és eledel is.

A méret nem szabad, hogy túl nagy legyen, hiszen főleg az ő testhője teszi folyamatosan meleggé a helyet, elég ha pont akkora, hogy kényelmesen megtud benne fordulni, ha akar.

Összefoglaló

Sok bosszúságot tud okozni, amikor a kutya nem akar a házában aludni. A kutya házba szoktatása nagyban hasonlít arra, mint, amikor a gyerekeket akarjuk valamire megtanítani, rászoktatni. Ehhez sok türelem és kötélidegek kellenek.

Ne veszítsük el a hidegvérünket sohasem. Ne kényszerítsük az állatot semmire, mert így csak negatív hozzácsatolása lesz a házához.

Apró, megfontolt lépésekben haladjunk, főleg ha olyan állatról beszélünk, aki még sohasem aludt kint. A kutyák nagyon érzékenyek minden apró változásra és a szagokra is.

Ha idegen szagokat érez a házában, legyen az mondjuk más állat, biztos, hogy nem akar majd bemenni. De ezzel ellentétben az ismerős illatok könnyen becsalogathatják az újdonsült fekhelyére.

Figyeljünk minden esetben a kutya jelzéseire, személyiségére, és annak megfelelően járjunk el a siker érdekében.

March 12, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.