Miért nem játszik a kutya velem és fajtársaival?

Miért nem játszik a kutya velem és fajtársaival

Azt gondolnánk, hogy a kutyák és játékaik elválaszthatatlanok, azonban akadnak kivételes négylábúak. Szinte minden esetben, ha valaki eldob egy labdát vagy egy csipogó játékot, a kutyák azonnal a nyomukba iramodnak, rávetik magukat és vidáman csóválják a farkukat. De mi van akkor, ha nem játszik a kutya?

A játékra való kedv függ a kutya neveltetésétől, szocializációtól, kortól, egészségügyi állapottól és az általános tapasztalatoktól. Vannak kutyák, akik rá sem hederítenek a játékokra és tudomást sem vesznek róluk, látszólag ötletük sincs, hogy mihez kezdhetnének velük.

Ha azt tapasztalod, hogy a kutyádat teljesen hidegen hagyja a játék, derítsd ki, mi okozhatja kedvenced passzivitását, és hogyan hozhatnád meg a kedvét az örömteli játékidőre.

Miért fontos a játék a kutyáknak?

A játék egy olyan időtöltés, ami kellemes mind a kutya, mind az ember számára. A vidám pillanatok mellett számos előnyt is tartogat, ha a kutya rendszeresen játékkal tölti az idő egy részét.

Közös játék a gazdival pozitív élmény szerepét tölti be, javítja a kötődést és bizalmat épít. A kutyák imádnak a gazdáik közelében lenni, és még boldogabbá teszi őket, ha aktívan és élvezetesen használhatják ki ezt az időt.

A magányos játék szintén előnyös, hiszen a kutya megtanulja lefoglalni magát és saját magát szoktatja adott esetben a rágójátékokhoz, illetve elsajátítja az unaloműzés megfelelő módozatait. A játékok mentálisan stimulálják a kutyát és segíthetnek levezetni a kutya felesleges energiáit.

Továbbá jutalomként is szolgálhatnak például a sikeresen elvégzett feladatok után, így a kutyát még inkább motiválják a helyes viselkedésre.

A más ebekkel történő játék a szocializáció elengedhetetlen része, mely segít a kutyáknak elsajátítani a játék határait és a fajtársakkal való kapcsolat fejlődését eredményezi. Mivel a játék szórakoztatja az ebeket, boldogabbá, kiegyensúlyozottabbá és teljesebbé teszi az életüket. Röviden, a kutyának csak előnye származhat abból, ha sokat játszik veled, a játékaival vagy más állatokkal.

A kutya nem akar játszani senkivel

Általában nem okoz problémát a kutyáknak, hogy megtalálják a közös hangot az emberekkel vagy más állatokkal, amikor együtt vannak. Ritka esetekben azonban előfordulhat, hogy a nem játszik a kutya senkivel, sőt egyenesen elhatárolódik az interakció bármely formájától.

A kutyák többnyire élvezik egymás társaságát és harmonikus kapcsolat alakul ki köztük, főként, ha rendszeresen találkoznak, és jól ismerik egymást. Egyes kutyák mégis kerülik az interakciót mindenkivel, távolságtartóak, zárkózottak, esetenként akár agresszívak is lehetnek, hogy így őrizzék meg szuverenitásukat.

Minden ebnek meg kell tanulnia más kutyákkal és emberekkel játszania ahhoz, hogy le tudja vezetni a felesleges energiáit, kiegyensúlyozott legyen és képes egyen beilleszkedni az állatok és emberek alkotta társadalomba.

Minél több szocializációban részesül az eb, minél jobban kijön a fajtársaival, annál nagyobb valószínűséggel tud jó kapcsolatot kialakítani az emberekkel is.

Miért nem játszik a kutya?

Összeállításunkban magyarázatot adunk a szokatlan viselkedésre, és tippekkel segítünk Téged, hogy előcsalhasd a kutyád játékkedvét!

Idős kor

Az életkor előrehaladásával a kutyák energiaszintje fokozatosan csökken, és egyre több betegség érinti őket. Mozgásuk lassabbá, komótosabbá válik, és sokkal gyorsabban kifáradnak, mint fiatalabb fajtársaik.

Az egyébként is kevéssé aktív fajtáknál, mint a bulldogok és masztiffok igencsak hamar megfigyelhető a mozgás iránt tanúsított érdeklődés csökkentése.

A szervi megbetegedések nagy szerepet játszanak abban, hogy a kutya lomhábbá váljon, hiszen minden mozdulatot fájdalom kísér, ami nem teszi vonzóvá a kergetőzést, szaladgálást.

Mit tehetsz?

Időskorú kutya esetén teljesen természetes az aktivitás alábbhagyása, aggodalomra akkor lehet okod, ha további tüneteket is produkál az eb a fáradtság mellett. A kutya mentális egészségének megőrzése érdekében célszerű új mozgásformákat és programokat beiktatni az eb hétköznapjaiba.

Az úszás és az ismeretlen helyek meglátogatása ösztönözheti a kutyát a mozgásra. Kisebb mozgásigényű ebek esetén a jutalomfalatok elrejtése a lakás különböző pontjain, illetve a logikai játékok, a jutalomfalatok megkaparintására ösztönözhetik az kutyát és segíthetnek stimulálni és lefárasztani.

Egészségügyi problémák

Bármilyen változás a kutya viselkedésében, beleértve a játékosság hiányát, utalhat arra, hogy a kutya megbetegedett, fájdalmakkal küzd.

A fogfájás, a túlsúly, és az ízületi problémák elterjedt okozói a játékkedv csökkenésének. Ritkább esetben a légzési nehézség és a szorongás is felelőssé tehető, azért mert a kutya letargikus, kerüli az aktivitással járó tevékenységeket.

Mit tehetsz?

Először is vidd el állatorvoshoz a kedvenced, hogy fény derülhessen az esetleges egészségügyi problémákra, és szükség esetén kezelésben részesüljön.

Ezt követően kevesebb mozgást igénylő játékokkal felkelthető a kutya érdeklődése, például csipogó játékokkal, jutalomfalattal töltött gumicsontokkal, vagy szimatszőnyeggel.

Fogfájás esetén válassz puha ételeket, hogy ne okozzon további fájdalmat a rágás.

Félelem

A félelem az egyik legerősebb visszatartó erő a játék önfeledt gyakorlásában. Sok esetben a mentett kutyák mutatják a rettegés jeleit, mert korábbi rossz tapasztalataik, például a fizikai bántalmazás emléke üldözi őket.

A traumatikus élmények és a játékok hiánya miatt, ezek az ebek nehezen válnak nyitottá az emberek és állatok felé, és a rettegés visszatartja őket a játék élvezetének megélésétől.

Mit tehetsz?

A kutya bizalmának elnyeréséhez türelmesnek és nyugodtnak kell lenned. Engedd meg a kutyának, hogy megszokja az új környezetét, csábítsd magadhoz jutalomfalatokkal, kedvességgel és figyeld meg, mi ingerli a kutyát, például a kulcscsomó csörgése, vagy az ajtó csapódása – melyeket ezentúl kerülj.

A félénk kutya előtt játssz más kutyákkal, hogy vizuális tapasztalatot szerezzen arról, hogy nem jelentesz fenyegetést sem rá, sem más állatokra.

Törekedj arra, hogy ne tegyél hirtelen mozdulatokat, ne emeld fel a hangod, ne nézz a szemébe és minél csendesebb környezetet teremts a kutya számára. A rettegés idővel alábbhagy, ha a kutya megbizonyosodik arról, hogy biztonságban érezheti magát.

Tapasztalatlanság

Bármilyen meglepő, előfordulhat, hogy a kutya számára ismeretlenek a játékok és nem tudja, hogyan kell játszani velük, vagy másokkal.

Főleg kölykök és mentett kutyák esetében lehet ismeretlen a játék, akikkel nem foglalkoztak eleget, nem ismertették meg velük ezt az élvezetes időtöltést és az ahhoz kapcsolódó tárgyakat.

Előfordulhat, hogy a fajta jellegzetességeiből adódóan, más ösztönök vezérlik a kutyát. Egy Border Collie ösztönsen terelgetni fogja a családot és nem biztos, hogy az első pillanattól kezdve a játékokkal akarja elütni az idejét.

Mit tehetsz?

Befogadóként a Te feladatod, hogy az addig elmaradt tanulást bepótold a kutyával. Lépésenként próbáld őt szocializálni és vezess be játékidőt.

A játékos kutyafajták hamar ráéreznek a szórakozás ízére, a kevésbé érdeklődő fajtákat meg kell tanítani a játékra és annak szabályaira. Teremts ingerdús és stimuláló környezetet, adj nekik felváltva többféle játékot, amit felfedezhetnek.

Mutass Te is érdeklődést a tárgyak iránt, és motiváld őt étellel a játékok használatára. Amint megszokta az állat az új játékát, annak illatát, tapintását és formáját, elkezdhettek közösen játszani, például elguríthatod, eldobhatod a labdát!

Minél több új játékkal és játszótárssal ismerkedik meg az állat fiatal korában, annál kevésbé lesz félős idős korában.

Unalom

A kutyák képesek ráunni a játékaikra egy idő után. Valószínű, hogy némelyiket tönkreteszik, vagy már egyáltalán nem ösztönzi őket az interakcióra.

A kutyák is szeretik az újdonságokat és az új kihívásokat, feladatokat rejtő eszközöket. Fontos számukra a napirend, így a játékidőnek is pontosan megszabott időben kell ismétlődnie.

Mit tehetsz?

Időről időre vásárolj újabb és újabb játékokat a kedvencednek, amik különböző aktivitást igényelnek az állattól. Az új játék legyen egy különleges jutalom, néhány napra rejtsd el az eb összes többi játszóeszközét, hogy jobban értékelje az ajándékot.

A játékokat mindig cserélgesd, ne legyen elérhető az összes eszköz a kutya számára, hogy ne unjon rájuk olyan hamar. Ha túl sok játékot adsz a kutyának, azzal megnehezíted a döntését, és előfordulhat, hogy egyiket sem választja ki.

A játékidőn kívül, zárd el a játékokat, tréning után jutalomként iktasd be a játékidőt. Tartsd szem előtt a fajta sajátosságait, a terelő kutyák a frizbit és agility-t jobban kedvelik, a vadászkutyák az apportírozást szeretik, a terrierek pedig a kötélhúzásért rajonganak.

Stressz

A játékokkal szembeni érdeklődés elvesztése utalhat arra is, hogy kedvenced stresszes. A szorongást kiválthatja a környezetváltozás, a család összetételében bekövetkezett változások, de akár még egy kisebb átalakítás is a lakóhelyén.

Sokszor a szeparációs szorongás következtében veszti el a kedvét az eb, és letargiássá, destruktívvá válik magányában.

Mit tehetsz?

A stressz leküzdésének egyik módja a játék, ezért ösztönöznöd kell a kutyát arra, hogy játsszon. A rágójátékok különösen alkalmasak erre, mert a rágás mérsékli a szorongást.

Fontos, hogy különféle ingerek érjék a kutyát, ha például mindig csak veled játszik, akkor vidd más kutyák közé, hogy velük is szocializálódhasson. Ha az eb sokat van a lakásban, akkor iktass be több sétát és kirándulást, hogy másfajta stimulációban is részesüljön.

Tölts több időt közös játékkal és vásárolj új, érdekes játékokat az ebnek, ami felkeltheti az érdeklődését.

Összegzés

Számos oka lehet annak, hogy ösztönösen nem játszik a kutya a gazdáival vagy fajtársaival. A kutyák lehetnek félénkek, áteshettek különféle traumákon, egészségügyi és mentális problémáik lehetnek, szoronghatnak, vagy éppen unatkozhatnak is.

A problémák többségén segít a türelmes hozzáállás, a szocializáció pótlása, ezáltal a bizalom elnyerése, valamint a gazda által nyújtott törődés. A kutyák alapvetően szeretnek játszani és nyitottak az újdonságokra, új ingerekre.

A szocializáció biztosítja, hogy az ebek minél több tapasztalatot gyűjtsenek az őket körülvevő emberekről és állatokról. Az élvezetes időtöltések, foglalkozások hosszú távon hozzájárulnak a kutya jólétéhez, barátságosságához és játékosságához.

A kölyökkutyák esetében könnyen tanítható a játék szeretete, idős, vagy beteg kutyákkal pedig a kevesebb mozgást igénylő, mentális stimulációt biztosító játékokkal érhető el pozitív változás.

April 4, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.