Miért nem néz a kutyám a szemembe?

Miért nem néz a kutyám a szemembe

Utoljára frissítve: 2022. March. 12

Az embereknél nagyon fontos és sok jelentéssel bír a szemkontaktus. Sokszor várnánk, hogy hozzánk hasonlóan a kutyusunk is viselkedjen így, mélyítve ezzel a kötődést. Azonban a legtöbb kutya kerüli ezt a cselekvést, és nem néz a gazdája szemedbe. De mielőtt aggódni kezdenél megmutatom miért.

Miért nem néz a kutyám a szemembe?

Ennek nagyon egyszerű oka van, ugyanis a kutyáknál a hosszas szemkontaktus, bámulás más jelentéssel bír. Ez az agresszió és a domináns viselkedés jele. Így természetes, hogy a gazdáikkal szemben kerülik ezt.

Nézzük milyen okai lehetnek, ha a kutya nem néz a szemünkbe

Habár embereknél ez a kötődés, a kapcsolatfelvétel egyik formája, a kutyák esetében teljesen más jelentése van. Ugyanis, ha két kutya hosszan bámulja egymást, abból bizony sok esetben akár harc is lehet.

Két kutya bámulja egymást. Domináns kutya nézés

Tehát a kutyák ösztönösen nem néznek a gazdáik szemébe, mert nem találják helyes viselkedésnek. A jó hír, hogy ez sok esetben azt jelzi, hogy a kutya engedelmes, és tudja a helyét.

Ez a jelenség a félénk kutyánál, és traumát átélt társaiknál is többször előfordul, akik sok rossz tapasztalatot szereztek a fegyelmezés, büntetés terén, ha esetleg nem úgy cselekedtek.

Valójában inkább akkor kell aggódni, ha egy kutya folyamatosan és hosszasan bámul. Ha emellett még morog, vagy más, dominanciát jelző testi tüntet mutat, akkor jobb közbe lépni.

Azonban ez elég ritka, a legtöbb kutya elégedett és nem fél a gazdájától. Ha azonban az vesszük észre, hogy sokszor, pár pillanatra ránk néz a kutya, lehet azt akarja jelezni, hogy megsérült vagy valami baja van.

A kutyák ugyanis általában nem akarnak gyengének tűnni, és igyekeznek eltitkolni a fájdalmukat, ezért ilyenkor fokozottan ügyeljünk rájuk. Figyeljük meg, hogy sír, nyafog-e, esetleg nem sántít, ahogy megy. Ha bármi eltérést látunk, akkor keressük fel az állatorvost.

Miért fordul el a kutya, ha ránézek?

Ha az állat fizikailag elfordul tőlünk, akkor lehet, hogy feszültnek érzékeli a helyzetet. Próbáljuk csökkenteni a stressz szintjét, vagy megbékíteni.

Vegyük figyelembe, hogy a kutyák különböző módokon kommunikálnak; egyrészt fizikálisan, másrészt hangok segítségével. Nagyon jól tudnak olvasni a hangulatváltozásinkban, cselekvéseinkben.

Olyan apró jelekből is észreveszik a változást, mint egy apró mozdulat vagy hanglejtés. Vagyis amikor azt látják, hogy feszült vagy, kiabálsz, akkor sokszor inkább visszavonulnak.

Ilyenkor néha meg is ijednek, és szükségét érzik, hogy elkerüljék a szemkontaktust, ezzel pedig a konfrontáció lehetőségét is.

Ez bizony a félelemre adott egyik válasz. De lehet ez annak is a jele, hogy valami rosszat csináltak, akár mondjuk bútorrongálás után stb. Bármit is tettek, kerülik, hogy rád nézzenek, mert félnek a következményektől.

Egy jó gazdi nem szeretné, hogy a kedvence félelemben éljen. Járjunk utána, hogy mi lehet az oka ennek, ha esetleg viselkedésbeli probléma, akkor próbáljuk tanítással, kiképzéssel orvosolni.

A kutyák szociálisan is nagyon érzékenyek, így egy-egy viselkedésük mögött sokszor sokkal több van, mint gondolnánk.

Mi van, ha figyelmen kívül hagy a kutyám?

Ez sokszor annak a jele, hogy nincs jól fegyelmezve és képezve. Persze mindig megvan annak a lehetősége is, hogy orvosi probléma áll a háttérben, például nem hall jól az állat.

Ha kizártuk annak a lehetőségét, hogy hallásproblémákkal küzd a kutya, akkor ideje górcső alá venni a képzettséget, és a szocializációt.  Ez a viselkedés jellemzőbb a fiatal kutyákra, vagy azokra az örökbefogadott példányokra, amelyek még nem bíznak teljesen az új gazdában.

A megfelelő, megerősítés technikán alapuló képzés mellett, egy idő után meg kell tanulnia az állatnak, mi a helyes és mi a helytelen viselkedés, és el kell kezdenie hallgatni a gazdára.

Az is megfigyelhető, hogy ha büntetéssel próbáljuk őket fegyelmezni vagy tanítani, akkor a kutya csak azértis figyelmen kívül hagy minket. De megesik az is, hogy csak bizonyos helyzetekben cselekednek így, például séta közben vagy ha meglátnak valamilyen állatot.

Erre jó megoldás lehet a jutalmazás. Cél, hogy nagyobb legyen a nyeremény azáltal, hogy maradásra bírjuk, mint amennyit az üldözés adna az állatnak.

Az sem árt, ha profikra bízzuk, és elvisszük mondjuk egy kiképzőhöz, vagy csoportos edzésekre.

Meg lehet tanítani a kutyát a szemkontaktusra?

Lehetséges beléjük nevelni a szemkontaktust, ami sokkal egyszerűbb, ha már kölyökkorukban nekiállunk ennek a folyamatnak. Azonban legyünk óvatosak a szemkontaktus edzés közben.

Ha a folyamat közben bármilyen agresszióra utaló jelet látunk a kutyánkon, jobb ha szakemberre bízzuk azt. A legtöbb kutya fogékony erre, és nem olyan nehéz ezt beléjük nevelni.

Hagyni kell, hogy a szemkontaktus magától, természetes módon történjen. Először biztos, hogy rövidebb lesz, de aztán idővel ez megnövekedhet.

Nézzük lépésről lépésre, hogyan tanítsuk meg a kutyát, hogy a szemünkbe nézzen

Első lépés

Az első lépés, hogy tartsuk pórázon az állatot. Vigyük étel közelébe. Várjuk meg, amíg a kutya magától a szemünkbe néz, és akkor jutalmazzuk és dicsérjük meg.

Ha kicsit félénkebb, visszafogottabb állatról van szó, aki ritkán fordul az irányodba, próbáld a csemegét az arcod irányába tartani és ezzel is ösztönözni őt.

Második lépés

Ha észrevesszük, hogy a kutya tekintete a finomságról az arcunkra irányul, akkor adjuk azt oda neki, és dicsérjük meg.

Ha abba a szakaszba érünk, hogy az állat képes rutinszerűen ránk, a szemünkbe nézni, akkor bevezethetünk olyan parancsokat, mint a “Nézz”.

Idővel pedig a kutyának rá kell jönnie, hogy a szemkontaktus pozitív élmény.

Harmadik lépés

Ezt követően még jobban el lehet mélyíteni a szemkontaktust kutya és gazda között.

Például, ha olyan pozitív cselekvések között teremtünk szemkontaktust vele, mint amikor simogatjuk őt. Próbáljuk meg ezt különböző szögekből megtenni, ugyanis a kutyusnak szoknia kell a szemkontaktust más-más helyzetekben.

De igyekezz ezt a tevékenységet házon kívül, például séta közben is gyakorolni. Valamint fontos a “Nézz!” parancs használata is. Ne felejtsük el a pozitív megerősítést, hogy a kutyusban ne okozzunk stresszt vagy agressziót.

Ha észreveszed, hogy mégis kialakulna ez nála, akkor lehet, hogy túl messzire mentél vagy túl gyorsan akartál haladni. Mindig egyből adjuk oda a csemegét, hogy valódi pozitív élmény legyen ez az állatnak.

Bele szabad néznem a kutyám szemébe?

Ez függ attól, hogy milyen a kapcsolat köztetek, legyen szó saját vagy más kutyájáról. Mennyire ismeritek egymást és mennyire bíztok egymásban.

De olyan egyéni dolgoktól is függ, hogy milyen régóta élsz vele, mennyi idős az állat, milyen a magatartása a kutyának és mennyire mutat hajlandóságot a szemkontaktusra.

Ha kiskortól erre neveljük őket, akkor nagy valószínűséggel nem okoz gondot az állatnak. A helyzetet viszont minden esetben a gazdának kell felmérnie.

Fontos viszont, hogy soha ne bámuljuk az állatot, és ha azt vesszük észre, hogy ez neki kellemetlen, akkor vigyük át a tekintetünket máshova.

Összegzés

Ha a kutyád nem néz a szemedbe, az nem azt jeleti, hogy nem szeret vagy fél tőled. A kutyáknak a szemkontaktus, bámulás egészen más jelentéssel bír, mint nálunk, embereknél.

Ez a dominancia, a birtoklás kifejezése náluk, amely egyes kutyák esetében, akár harcig is elmehet. Így természetes, hogy nem szívesen néznek a gazdájuk szemébe.

Azonban ha kicsi kortól, bizonyos képzés formájában erre neveljük őket, akkor megtaníthatóak a szemkontaktusra. Arra azonban mindig figyeljünk, hogy ne okozzunk nekik stresszt és legyünk végig óvatosak.

2022. March 12.

További érdekességek

Hírlevél

    A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.