Miért nyalogat a kutya, és mit akar ezzel kifejezni?

Miért nyalogat a kutya, és mit akar ezzel kifejezni

Nincs is jobb annál, mint amikor kedvencünk örömmel fogad bennünket egy fárasztó nap után. Elgondolkodtál már azon, hogy vajon miért épp nyalogatással üdvözöl téged a kutyád? Ez csupán a szeretet jele lehet?

Miért nyalogatják a kutyák a gazdájukat?

Jó néhány oka lehet annak, hogy a kutya nyalogatja a gazdáját, a leggyakoribb a motivációjuk a szeretet, de okozhatja stressz, félelem vagy akár éhség is. A legjobb módja, hogy megfejtsd, mit is szeretne közölni veled, ha megfigyeled a viselkedését.

A nyalogatást ugyanis különféle reakciók is kísérik, amik segíthetnek rájönni arra, hogy mi jár a kutyád fejében, és hogyan szüntetheted meg az állapotot.

Mi áll a cselekvés hátterében?

Mit akarnak a kutyák a nyalogatással kifejezni?

Mit jelentenek a nyalogatás különböző fajtái?

A kutyák nyalogatása puszinak felel meg?

Miért nyalogat a kutya?

Hagynod kell, hogy a kutyád nyalogasson Téged?

Mi áll a cselekvés hátterében?

A nyalogatás a kutyák számára ösztönös tevékenység, melyet már születésükkor is megtapasztalnak az édesanyjuktól. Az anya talán első és legfontosabb, sőt létfontosságú tevékenysége a kölykök nyalogatása.

Születéskor ezzel motiválja őket az első levegővételre, miközben meg is tisztítja őket. Mind a háziasított kutyák, mind a vadon élő rokonaik számára kiemelt jelentőséggel bír a nyalogatás rituáléja, hiszen ez is egy módja annak, hogy kifejezzék alárendeltségüket a falkavezérrel szemben és fenntartsák a csoportharmóniát.

Megfigyelték, hogy a kutyafélék családjába tartozó farkasok, rókák, prérifarkasok kölykei megnyalják a vadászatról visszatérő egyedek arcát, hogy kérődzésre ösztökéljék őket.

Valószínűleg jobban jársz, ha a tányérodon lévő maradékot megosztod a kutyáddal, mielőtt hevesen nyalogatni kezdené az arcodat.

Mit akarnak a kutyák a nyalogatással kifejezni?

Mit akarnak a kutyák a nyalogatással kifejezni

Akár hiszed, akár nem, a kutyák egész nap kommunikálnak veled: jeleznek a füleikkel, az arckifejezésükkel, a farkuk csóválásával, ugatással és még a nyalogatással is információt továbbítanak feléd.

A nyalogatással többféle üzenetet közvetíthetnek, például jelezhetik, hogy éhesek, szeretnek téged, örülnek, hogy hazaérkeztél, vagy csak emlékeztetnek arra, hogy te vagy számukra az alfa, akinek maximálisan alárendelik magukat.

Érdemes ilyenkor körbenézni a kutya háza táján, hogy ne szenvedjen semmiben hiányt. Lehet, hogy üres a vizes tálja, vagy szeretne kimenni, és így próbálja közölni veled, hogy a segítségedre lenne szüksége.

A nyalogatás kódjelzését önmagában nehéz megfejteni, mindig a körülményekkel együtt érdemes vizsgálni, ha szeretnéd kideríteni mi indokolhatja.

Mit jelentenek a nyalogatás különböző fajtái?

Figyeld meg a kutya testbeszédét és a nyalogatás fajtáját!

 • A nyugodt testhelyzetet kísérő hosszas és zajos nyalogatás általában a szeretetük kifejezésének az egyik lehetséges módja.
 • A ficánkoló test és csordogáló nyál azt jelzi, hogy nagyon jól érzi magát a közeledben.
 • Az apró puszik az arcodon valójában nem neked kedveskednek, hanem épp mintát gyűjtenek, hogy kitalálják merre jártál, mit ettél és mi történt veled.
 • Ha vég nélkül és intenzíven nyalogat, amikor meglát, akkor nagyon hiányoztál neki és boldog, hogy hazaérkeztél.
 • Elképzelhető, hogy már nagyon éhes, és szeretne emlékeztetni arra, hogy ideje gondoskodnod róla.

A kutyák nyalogatása puszinak felel meg?

A nyalogatás valóban az egyik módja a kutyaszeretet kifejezésének, így a legtöbb esetben gondolhatunk arra, hogy puszit kaptunk kedvencünktől.

Ilyenkor a kutya szervezetében endorfin szabadul fel, mely nyugtatólag hat rájuk és komfortérzetet nyújt számukra. Természetesen a puszikat általában valamiféle viszonzásra várva osztogatják.

Szeretnének tőlünk egy kis törődést vagy pár falatot kapni cserébe, és minél többször viszonozzuk a puszikat szeretetteljes viselkedéssel, annál biztosabbak lesznek abban, hogy ezzel a módszerrel mindig célt érhetnek.

Miért nyalogat a kutya?

Miért nyalogat a kutya - Kéznyalás

Ismerd meg, hogy milyen jelentést hordozhatnak a kutyapuszik és miért szeretnek bennünket nyalogatni!

Szeretetet fejeznek ki

A farokcsóválással egybekötött nyalogatás bizony a szeretet jele.

A nyalogatás hátterében az esetek döntő többségében a szeretet kinyilvánítása áll, és hétköznapi üdvözlési formává vált a négylábúak körében.

Szeretetteljes puszikkal halmozzák el örömükben a gazdájukat, amikor azok végre hazaérkeznek.

Szeretik a bőröd ízét

A gazdik illata és közelsége mindig megnyugtatja a kutyákat és ezért szokták elcsenni a levetett ruhákat és ugyanez vezérli őket, amikor megnyalják a bőrödet.

Érdekesség, hogy a kutyák egyenesen rajonganak az emberek bőrének sós ízéért, különösen az edzés közben megizzadt bőr kelti fel az érdeklődésüket. Emellett gyakran megesik, hogy a kezünkben tartott étel illatát érzik meg a bőrödön, és ezért kezdenek heves nyalogatásba.

Stresszcsökkentés

A gyakori nyalogatás nem mindig jelent jót, bizonyos esetekben a kutya ideges, fél vagy fájdalmai vannak, és ezzel a tevékenységgel próbálja megnyugtatni magát.

Ha túlzottan nyalogatja magát a kutya, az betegséget, fertőzést vagy allergiát jelezhet, de feltételezhető az is, hogy szorong valami miatt.

A kihegyezett fül, aggodalmas testtartás és a megdöntött fej mind-mind azt jelzi, hogy a kutya rosszul érzi magát és feszült. Ha ilyenkor téged nyalogat, akkor valószínűleg a stressztől próbál megszabadulni.

Ápolás

A kutyák sok gondot fordítanak a tisztaságuk megőrzésére, ezért rendszeresen nyalogatják a lábaikat és a bundájukat, hogy eltávolítsák magukról a különböző szennyeződéseket.

Természetesen ebből a szertartásból te sem maradhatsz ki, ezért igyekeznek ily módon is gondoskodni rólad.

Hagynod kell, hogy a kutyád nyalogasson Téged?

Hagynod kell, hogy a kutyád nyalogasson Téged

A gazdik két táborra oszlanak, ha a nyalogatás kerül szóba. A társaság egyik felét nem zavarja különösebben, ha kedvencük csorgó nyállal közelít feléjük, míg a csapat másik fele egyenesen írtózik a kéretlen kutyapusziktól.

Az éles véleménykülönbséget legfőképpen a baktériumok jelenléte és az alapvető higiéniáról alkotott elképzelés magyarázza. A kutyák és emberek szájában egyaránt találhatók baktériumok, melyek egyensúlyt alkotnak az adott gazdaszervezettel, azaz a baktériumok típusa nagyban különbözik az ebek és embertársaik szájában.

Mi szól a kutya nyalogatása ellen?

Az emberek rendszeresen tisztítják a fogaikat, a kutyákra ez kevésbé jellemző, ezért az idősebb állatoknál gyakori a rossz lehelletet okozó fogszuvasodás és ínygyulladás. Általánosságban elmondható, hogy a kutyák több baktériummal, parazitával találkoznak, hiszen olyan dolgokba is belekóstolnak az udvaron vagy az utcán, amit az emberek nagy ívben elkerülnének.

A legtöbb baktérium a kutyák szájában ártalmatlan, azonban akadnak kivételek, melyek nemcsak a kutyákat betegíthetik meg, hanem a gazdáikat is.

Ilyenek lehetnek például:

 • Salmonella
 • Pasteurella
 • Campylobacter
 • Leptoszpirózis
 • Férgek
 • Cryptospirodium
 • Giardia paraziták

Ezek a kórokozók meglehetősen gyakoriak, és bárhol találkozhatnak velük az ebek, könnyen megfertőződhetnek velük.

Kik vannak nagyobb veszélyben?

Előfordulhat, hogy tünetmentesen átvészelik a betegségeket és észrevétlenül adják tovább a fertőzést a családtagoknak. A gyengébb immunrendszerrel rendelkező emberekre, így a gyerekekre és az idősekre, várandós nőkre, illetve az immuhiányos beteségben szenvedőkre, szervátültetettekre, kemoterápiával kezelt személyekre nagyobb veszélyt jelentenek a különböző fertőzéseknek.

Esetükben célszerű kerülni a kutya nyálával és ürülékével való kontaktust, és gyakori kézmosást javasolt alkalmazni, miután érintkeznek a kedvenceikkel.

Megfelelő higénia mellett nem okozhat problémát

Megfelelő higénia mellett nem okozhat problémát

Természetesen senkitől sem szeretnénk megvonni a kutyapuszik nyújtotta örömforrást, csupán hangsúlyozzuk a rendszeres kézmosás jelentőségét, mellyel megelőzhető a megfertőződés.

Amennyiben a kutya beteg, vagy sebes a kezed, mindenképpen kerüld a nyalogatást, mert ilyen esetekben magasabb a fertőzésveszély.

Különösen érzékeny terület a szád, az orrod és a szemed. A nyálkahártya felületén sokkal könnyebben átjuthatnak a baktériumok, de akár a kezedről is átviheted a baktériumokat, ha például evés előtt nem mosol alaposan kezet.

Ha nagyon zavar a nyalakodás, természetesen léteznek módszerek arra is, hogy leszoktasd erről a tevékenységről és más módokat taníts neki arra, hogy kifejezze szeretetét feléd.

Összegzés

Ne feledd, a nyalogatás megértése is egy fontos módja annak, hogy jobban megismerd a kutyádat és ezáltal közelebb kerülj hozzá. Az ebek már egészen kicsi koruk óta nyalogatások közepette szocializálódnak, ezért a rituálé szerves részét képezi a falkában való együttélésnek.

A puszik többségében ártalmatlanok, de ha túlzott mértéket öltenek, mindenképpen fordulj állatorvoshoz, mert lehetséges, hogy valamilyen betegség áll a viselkedés hátterében.

Ha a kutya legtöbbször magát nyalogatja az utalhat allergiára, sérülésre vagy idegességre. Abban az esetben ha inkább téged nyalogat, akkor figyelemre és törődésre vágyik, vagy szorong valami miatt.

Fordíts különös figyelmet a higiéniára, így a rendszeres, szappanos kézmosásra miután a kutyádat simogattad, feltakarítottál utána, vagy megnyalta a kezedet, hogy minimalizálhasd a fertőzések kialakulását.

Ha úgy érzed, túl sok nemkívánatos kutyapusziban van részed, a legjobb, ha ott hagyod a kutyát, amikor puszilgatni kezd téged, így gyorsan megtanulja, hogy nem fogadod szívesen a csókokat.

May 2, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.