9 ok miért pisilik le a kutyák más kutyák jelölését

miért pisilik le a kutyák más kutyák jelölését

Lehet, hogy te is észrevetted már, hogy a kutyák előszeretettel pisilnek rá más kutyák „pisi foltjára”, vagyis mondjuk egy megjelölt fára vagy más helyre.

Talán zavarba ejtő lehet az emberek számára, ez a talán elsőre furcsa szokása a kutyáknak. Azonban, mint mindennek, ennek is megvan az oka.

Miért pisilik le a kutyák más kutyák jelölését?

Ez egy nagyon hatékony módja a kutyák kommunikációjában. A legtöbb esetben ezzel üzennek más kutyáknak, illetve ezzel jelzik a hímek más kan kutyáknak, hogy harcba szállnak a környék nőstényeiért. A kölykök nagyjából 3 hónapos koruktól kezdik meg ezt a viselkedést.

A kutyák és a területjelölés

Ezzel a módszerrel azt jelzik más állatoknak, hogy ez az ő territóriumuk. A kutyák legáltalánosabb viselkedése az, hogy elkezdenek ugatni amikor egy másik állat vagy élőlény be akar hatolni a területükre. Majd ezt a védelmező viselkedést emelik egy következő szintre a vizelettel való megjelöléssel.

Ezekkel a módszerekkel lehet leszoktatni a kutyát, ha az otthonunkban jelöl.

9 ok, amiért a kutyák rápisilnek más ebek vizeletére

1. Védik a területüket

Azzal, hogy rávizelnek egy másik kutya jelölésére, azáltal úgymond felülírják azt. Ezáltal igyekeznek érvényesíteni a dominanciájukat, és kiterjeszteni a területüket.

Így próbálja közölni más kutyákkal, hogy ez bizony az ő földje, és jobb, ha távol marad.

2. Szomszédos jelölés

Ez nagyban hasonlít a túljelölésre, csupán apró különbségek vannak benne.

Ha konkréten egy másik kutya vizeletét jelölik meg, akkor az a túljelölés, ha viszont közvetlenül mellé, az a szomszédos. Mindkettőt ellenjelölésnek nevezik.

3. Párzás

A hímek nagyobb valószínűséggel jelölnek meg területet, ahol már egy másik hím is tiszteletét tette, jelezve, hogy készen áll a harcra az adott nőstényért.

Ez azért fontos, mert ha a nőstény nem érzi a hím szagát, akkor lehet nem találja meg. Az ovuláció idején a női egyedek is viselkedhetnek így.

4. Szorongás

Ha a kutyákat zavarja vagy aggasztaja valami, akkor többször is jelölhetnek. Ezek adhatnak okot szorongásra:

  • Hangos zajok
  • Kutya és ember közötti konfliktus
  • Valaki a családból elköltözik vagy meghal
  • Új emberek

Bár a vizelettel való jelölés általában a dominancia jele, bizony adhat rá okot félelem és szorongás is. Ha egy új barát és vele együtt új illat jelenik meg a házban, vagy felborul az addigi rutin, az könnyen stresszessé teheti az állatot.

Ez eléggé zavarhatja őt ahhoz, hogy vizeletjelölésbe kezdjen. De ugyanígy felzaklathatja más kutyák illata vagy ha találkozik velük.

Ha nagyon stresszesnek tűnik a kutya ezekben a helyzetekben, akkor nem árt esetleg konzultálni az állatorvossal vagy elkezdeni a képzését.

5. Társadalmi szerep, hatalom

A kutyák általában a dominancia jeleként vizelik le más kutyák jelölését. Ezzel jelzi, hogy ki az alfa a környéken, és igyekszik is megtartani a társadalmi szerepét.

6. Kül-és beltéri túljelölés

A túljelölés számos különböző helyzetben előfordulhat. Az idősebb kutyák például gyakran megjelölik az új kölyök vizeltét, ezzel is jelezve a házszabályokat.

Illetve az is gyakran előfordulhat egy kinti séta során, hogy a kedvencünk szorosan követ egy ebet, csak hogy rá jelölhessen a vizeletére.

7. Illatjelzés

A kutyák saját területüknek tekintik az otthont és ha megjelenik ott egy új kutya, aki esetleg megjelöli azt, azt biztos, hogy észreveszik.

Kölykök esetében az idősebb kutya ezzel jelzi, hogy kié a ház.

Illetve, ha fenyegetve érzik magukat akár egy új állat, vagy látogató miatt, akkor is gyakran folyamodhatnak a jelöléshez, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy a ház még mindig az övék, hiszen az ő illatuk van rajta.

8. Versengés a nőstényekért

Néha azért vizelnek rá más kutyák jelölésére, hogy elfedjék a tényt más hímek elől, hogy ott bizony egy nőstény lakik.

Ha hölgyekről van szó, a kutyusok bizony nagyon ambiciózusok tudnak lenni.

9. Nemek és a túljelölés

A hímek és a nőstények is képesek erre a viselkedésre, de túlnyomó részt a hímekre jellemző ez. De soha ne feltételezzük, hogy a nőstények nem vesznek részt ilyen tevekénységben.

Összegzés

Ha kültéren viselkedik így a kutyánk, akkor az nem igazán érint minket, bár mindig ügyeljünk arra, hogy ne tegyen kárt másban vagy más tulajdonában.

Ha viszont bent kezdi el ezt a viselkedést, hogy jelezze a dominanciáját, az már más tészta. Mindig próbáljuk szagtalanítani az otthonunkat, ha más kutyák is jártak ott.

Illetve azt is próbáljuk megtisztítani, amit megjelölt a kutyánk. De nem árt képezni az állatot, hogy elkerüljük a problémákat.

March 4, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.