Miért rágja a kutya a kezem? | A kézrágcsálás megszüntetése

Miért rágja a kutya a kezem A kézrágcsálás megszüntetése

Elkötelezett kutyatulajdonosként kiskedvenced valamely életszakaszában már szembesülhettél a kézrágcsálási szokással. Egyes kutyák hamar kinövik, mások azonban felnőtt korukban is folytatják a kellemetlen viselkedést.

De miért rágja a kutya a kezem és hogyan lehet leszoktatni róla a kutyust? Mikor számít agresszív fellépésnek és mikor játéknak? A cikkből kiderül!

Miért rágja a kutya a kezem?

A szeretet jele, ha a kutyád a kezedet rágja?

Honnan ered a rágcsálás?

Magától leszokhat-e a kutya a kézrágcsálásról?

Mi a különbség a játékos és az agresszív kézharapdálás között?

Hogyan szoktassam le a kutyámat a kézrágásról?

Miért rágja a kutya a kezem?

A kutyák kézrágcsálása egy teljesen normális szocializációs folyamat, amelyet nemcsak az ember felé, de ebtársaik felé is gyakorolnak. Így „ízlelik meg” a világot, fejezik ki boldogságukat vagy frusztrációjukat.

Bizony, létezik az agresszív harapás is, ám jóval távolabb áll attól, amit a kutyák szimplán kedvességből művelnek. A félreértések és az állat rossz megítélése ezeknek az összekeveréséből adódik. Ám mindegyik kellemetlen szokás kezelhető és kis odafigyeléssel elhagyható.

A szeretet jele, ha a kutyád a kezedet rágja?

A szeretet jele, ha a kutyád a kezedet rágja.

Van abban némi féligazság, hogy a kézrágcsálás a szeretet jele, de nem teljesen fedi a valóságot. A rágcsálás tulajdonképpen egy megnyugtató tevékenység, ha izgatottá válik a kutyus.

Nagyjából ahhoz kell hasonlítani, mintha izgatottságodban fel-alá járkálnál, lengetnéd a karodat, vagy tördelnéd az ujjaidat. Mivel a kutyáknál a száj a „kéz”, ezért ők izgalmi állapotban azt aktivizálják feszültséglevezetésként.

Teljesen ösztönös folyamat, amiről általában leszoknak a kutyák. De ha mégsem, akkor sem kell pánikba esni, hiszen vannak kíméletes és hatékony módszerek, amelynek segítségével elfelejthető ez a kellemetlen szokás.

Honnan ered a rágcsálás?

Honnan ered a rágcsálás.

A rágcsálás egészen kölyökkorig vezethető vissza. Kéz hiányában a kutyák szájukkal és nyelvükkel fedezik fel a körülöttük élő világot. Míg a csecsemők többnyire a kezükkel tapogatják, simogatják a tárgyakat és az élőlényeket, addig a kölyökkutyák mindent megrágcsálnak.

Az első rágcsálást saját testvéreiken próbálják ki. Ha megfigyeled a kipattant szemű alomtársakat, akkor a napot az evés mellett játékos hancúrozással töltik, amelyben jócskán akad egy-egy harapdálás. Nem kell megijedned, ha egy-egy kicsi felnyüszít, hogyha a másik erősebben megcibálta, hiszen így jelzik egymás felé a testvérek: „legyél óvatosabb, ez fájt nekem és nem akarok így játszani!”.

Egy egészséges kölyökkutya már az alomban megtanulja a határokat, és tudja, milyen erősségű harapás okoz fájdalmat és mi fér bele a kedves csipkelődés kategóriába.

Az alomból kikerülve a szokását az új családjánál, az új falkában, vagyis Nálad folytatja. Egy fiatal kutya tekintetében a kézrágcsálás, a ruha cibálás tehát az izgatottság, boldogság jele, egyfajta játékra hívás és figyelemfelkeltés. Egyes esetekben egyszerű unaloműzés is lehet, ha nem biztosítasz a számára megfelelő kutyajátékot, amit rágcsálhat.

A kézharapdálás kialakulásában (illetve meg nem szűnésében) az is szerepet játhat, hogy héhány gazdi egyszerűen csak „hibásan” játszik a kölyökkutyával. Ahelyett, hogy kutyajátékot, kötelet vagy más eszközt használna az állattal való játék során, a saját karját és kezét lengeti az újdonsült kedvenc előtt.

A fogékony időszakban cseperedő kölyök pedig onnantól kezdve úgy fog tekinteni gazdája kezére, mint egy nagyon izgalmas játékforrásra.

Magától leszokhat-e a kutya a kézrágcsálásról?

A kutya vérmérsékletétől, illetve szocializációjától függ, hogy magától leszokik-e a rágcsálásról. Megfigyelések szerint azok a kutyák, akiket nem választottak el túl korán az alomtól, illetve rendszeres időközönként játszanak fiatalabb korban más kutyákkal, hamarabb leszoknak a kézharapdálásról.

A kutyák ugyanis megtanítják egymásnak a határokat. A játék hevességében elcsattanó egy-egy erősebb harapás nem marad megtorlatlanul. A sértett fél hangos vonyítással jelzi a harapó társának, hogy fájdalmat okozott neki, egy percre félre is vonul a játékból, hogy megnyugtassa magát.

A harapós kutya ezt érzékeli, „szégyelli magát”, képes mérlegelni, hogyha szeretné folytatni a játékot, akkor visszább kell venni a harapás erősségéből. Észre se veszed ezeket a fajta apró kutyakommunikációkat, de az ebek egymást tanítják meg arra, hogyan kell megfelelően viselkedni a rögtönzött falkában.

Más a helyzet olyan kiskedvencek esetében, ahol nincs lehetőség kutyaközösségbe menni. Ott bizony a gazdának kell odafigyelni, hogy a bosszantó rágcsálásról lenevelje a kutyust, mielőtt felnőtté cseperedik. Hiszen onnantól már nehezebb dolga lesz.

Mi a különbség a játékos és az agresszív kézharapdálás között?

Mi a különbség a játékos és az agresszív kézharapdálás között.

A rágcsálás számodra megszokott lehet kiskutyádtól, azonban mások számára félelmet kelthet. Gondolj csak bele, milyen érzéseket válthat ki, amikor a szomszédod vagy a barátaid belépnek az ajtón, hirtelen megjelenik egy kutya és elkezd a kezükért kapkodni!

Egy idegen számára, aki nem ismeri az állatot, egy ilyen kutyareakció félelmetes lehet. Nem beszélve arról, hogyha a kiskedvenced megcsinálja ezt egy felnőttel, akkor a gyerekeket sem kerüli el. Márpedig egy gyerek számára egy idegen kutya mindig félelmetesebb, főleg, ha felé kap.

Ezért is nagyon fontos, hogy kölyökkorban összeszoktassuk a kutyát a gyerekekkel.

De ha új háziállat érkezik hozzád, ráadásul egy éves kor után, akkor biztos neked is ijesztő lehet, ha egyből ráveti magát a kezedre. Aggodalomra azonban semmi ok, ugyanis markáns eltérések vannak a kedves és a harcias kézharapdálás között.

Nézzük meg, milyen alapvető különbségek vannak agresszív és játékos rágcsálás között!

Játékos rágcsálás

A játékos rágcsálás egyik legjellemzőbb tulajdonsága, hogy a kutya teste és pofájának mimikája laza, fesztelenség jellemzi. Farkát a rágcsálás közben csóválja, szemei szelídséget vagy boldog izgatottságot tükröznek. (A különböző farokcsóválások jelentéséről itt olvashatsz bővebben.)

A mozdulatok szelídek, a rágás tempója lassú és óvatos. A harapás nem erős, nem okoz fájdalmat, inkább csipkedésekre emlékeztet. Megfelelő módszerrel könnyen leszoktatható róla kedvenced.

Agresszív harapás

Az agresszív viselkedés jóval feltűnőbb és ijesztőbb a játékos kézharapdáláshoz képest. A kutya teste nyílként megfeszül, esetenként megfigyelhető a támadóállás.

A fogak és az íny kivillan a vicsorgás miatt. Ilyenkor „vérben forog” az állat szeme, zavarodottságot tükröz. A harapás gyors és kemény, a fogak mélyen a bőrbe mélyednek és fájdalmat okoznak.

Az agresszív viselkedés fokozott türelemmel kezelendő és már az elején ajánlom szakember segítségét kérni, hogy a kutyádat leszoktasd róla.

Hogyan szoktassam le a kutyámat a kézrágásról?

Hogyan szoktassam le a kutyámat a kézrágásról

Ahogy korábban írtam róla, hogyha kiskedvencedet hamar elszakították az alomtól vagy nem került kutyaközösségbe, akkor Neked kell megtanítanod, hogyan szokjon le a kézharapdálásról.

Előre leszögezném, hogy a durva kiabálás, az állat megütése vagy leszidása nem megoldás! Nagyjából olyan, mintha a gyerekedet azért büntetnéd meg, mert odamegy hozzád és azt kéri, játssz vele. Csakis türelemmel, megértéssel és következetesen lehet leszoktatni a kutyust a rágcsálásról.

De nézzük, milyen módszerek segíthetnek!

Alomtárs

Lényegében kutyád életében helyettesítened kell a falkatagokat, akikkel a játékszabályokat megtanulják.

  1. Amikor kutyád izgatottan rád veti magát és elkezdi harapdálni a kezedet, akkor, ahogyan alomtársai is tették korábban, hangosan jajdulj fel és távolodj el tőle néhány méterre nagyjából fél percig.
  2. Óvatosan menj vissza hozzá, kezdj el vele játszani, és ha újra szájába veszi a kezedet, akkor ismételd meg a fentieket!
  3. A lényeg, hogy folyamatosan játssz kiskedvenceddel és csak akkor adj ki magadból hangot, valamint távolodj el, ha elkapja a kezedet! Ha oda megy hozzád és érdeklődve megszagolja vagy megnyalja a tenyeredet, dicsérd meg!
  4. Ha a kiabálásra esetleg rá se hederít, akkor a távolságtartás mértékét kell növelni. Minden egyes újabb rágcsálást követően dugd el a kezedet a hátad mögé, majd távolodj el tőle! Ha folyamatosan követ és keresi a kezed, akkor menj be a házba vagy egy másik szobába és csukd rá az ajtót!
  5. Egy fél perc múlva térj vissza kutyusodhoz és buzdítsd arra, hogy folytassátok a játékot! Ha újra neki fog a harapdálásnak, ismételd meg a fenti lépéseket!

Bár hosszadalmasnak tűnhet a módszer, de a kutyád így fogja megérteni, hogy a játék közben neked nem esik jól a rágcsálás.

Kedvenc játék

A másik módszer, hogy a kezedről átszoktatod egy kedvenc játékára. Amikor kutyád érdeklődést mutat a kezed iránt, ne kapd el, csak tartsd ernyedten, mint, aki észre sem veszi, hogy ott lenne!

Közben a másik kezeddel vedd elő kutyád kedvenc játékát és rázd meg előtte vagy csipogtasd meg, ha hangot ad ki! A hirtelen mozdulatokra és az éles hangokra kiskedvenced fel fog figyelni és nem fogja érdekelni az „élettelen” kezed.

Ha többször eljátszod ezt a módszert, kutyád már eleve a játékkal a szájában fog érkezni hozzád, hogy játszál vele.

Keserű vagy savanyú íz

Kevésbé kedvelt leszoktatási módszer a kutyáknál, de hasonló hatékonysággal bír, mint a korábbi eljárások.

Kend be a kezedet citromlével vagy grépfrút levével és hagyd, hogy kiskedvenced lenyalja róla, amikor nekilát a harapdálásnak!

Vélhetően egyből elmegy a kedve a további csipkelődéstől. Fontos, hogy csak a kutya egészségére ártalmatlan anyagokat használj a kezeden, tehát kerüld a vegyszereket, illetve az állatok számára káros gyümölcsök és ételek leveit!

Összegzés

Természetesen, ha téged nem zavar a kutyusod apró csipkedése, akkor nem szükséges leszoktatnod a kézrágcsálásról.

Azonban, ha élénk társasági életet élsz és megfordul nálad jó pár vendég, akkor érdemes megfontolni a leszoktatást, hogy ne okozzon kellemetlenséget vagy félreértést másoknál.

A legjobb azonban, ha kiskedvenced fiatalon elviszed kutyaközösségekbe, ahol magától megtanulja a korlátait és még jól is érzi magát.

May 15, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.