Miért sír a kutya, ha elmegyünk otthonról? [Itt a megoldás!]

Miért sír a kutya, ha elmegyünk otthonról

Neked is panaszkodtak már a szomszédok, hogy a kutyád egész nap sír és nyüszít, amikor senki sincs otthon? Lehet, hogy épp Te vagy a szomszéd, aki naphosszat hallgatja a panaszkodó szomszéd kutyát? Ideje elgondolkodnod azon, hogy mit lehetne tenni annak érdekében, hogy abbamaradjon a nyafogás.

Miért sír a kutya, ha elmegyünk otthonról?

Számos oka lehet annak, hogy kutyád sírni kezd akkor, amikor elmész otthonról. A lehetséges indokok között szerepel a szeparációs szorongás, az éhség, az unalom, a félelem és persze az is kiválthatja, hogy akaratodon kívül ösztönözted őt erre a magatartásra.

Élet a falkán kívül

Bizonyára te is tudod, hogy a kutyák rendkívül intelligens és érző lények, akik nagyon ragaszkodnak a falkájukhoz. Nem véletlenül tartják őket az ember leghűségesebb barátjának. A kutyák elképzelhetetlennek tartják az életet a falkán kívül és töretlen csodálattal tekintenek gazdájukra.

Ösztöneik erős szociális kapcsolatokra motiválják őket fajtársaikkal és embertársaikkal egyaránt. Ahhoz, hogy mentálisan egészségesek és boldogok lehessenek, szükségük van a folyamatos interakcióra és kapcsolódásra a falka tagjaival.

Egyedüllét

A kutyáknak fontos a falka egysége. Szomorú kiskutya.

Abban az esetben, ha a falkavezér, vagyis a gazda kilép a képből néhány órára, eluralkodhat rajtuk a félelem és a szorongás. Az egyedüllét számukra nem természetes állapot, így sok kutya nehezen birkózik meg a magánnyal.

Ez az állapot ártalmas lehet a kutya lelki és fizikai állapotára is, és a gazdákat is aggodalomra készteti. A kutyák szerencsére taníthatók az egyedüllétre és arra is, hogy elfoglalják magukat, amikor nincs senki körülöttük.

5 ok, hogy miért sírnak a (kis)kutyák, ha egyedül maradnak otthon

A kutyák több módon képesek kifejezni érzelmeiket, de legjellemzőbb, hogy hangot adnak a véleményüknek. Farokcsóválással nem mennének sokra a zárt ajtók mögött, ezért ahogyan a gyerekek is, sírással próbálják tudtodra adni a nemtetszésüket és csalódottságukat a távozásoddal kapcsolatban.

A kiskutyáknál minél hamarabb érdemes elkezdeni a kutyatréninget, hogy gyorsan szocializálódjanak, illetve ne hisztizzenek, ha egyedül maradnak.

Ha szeretnél megbizonyosodni arról, hogy kutyád miként viselkedik, amíg távol vagy, érdeklődj a szomszédoknál, vagy szerelj fel egy kamerát, amin láthatod, mivel tölti az idejét.

Olvasd el cikkünket és derítsd ki, milyen körülmények válthatják ki a kutyádnál a kitartó sírást, és tudd meg, mit tehetsz ellene!

1. Szeparációs szorongással küzd

Az órákon át tartó sírást okozhatja szeparációs szorongás, mely annyit tesz, hogy a kutyád nem szereti, ha egyedül hagyod, és ezt sírással igyekszik a tudtodra adni.

Valószínűleg ez állhat a viselkedés hátterében, ha először akkor kezdett el sírni, amikor hosszabb időre maradtál távol, vagy ha mindig feszültté válik, amikor elmész otthonról.

Kölyökkutyák esetében gyakran előfordul a szeparációs szorongás, hiszen elválasztják őket az anyjuktól és a megszokott alomtól. A kis kutyáknak hiányzik a családjuk, és ha még az újdonsült gazdája is olajra lép, nem marad más lehetőségük, csak a szívbemarkoló sírdogálás.

Szerencsére módszerünkkel könnyen kezelhető a szeparációs szorongás.

2. Éhes

A sírást okozhatja szimplán éhség is, főleg akkor, ha nem tanult meg várni az etetésre. Ha mindig akkor adsz neki enni, amikor hazaérsz, akkor már napközben hangos panaszkodásba kezdhet, hogy hamarabb kapjon enni.

A vacsoraidő ettől még nem jön el hamarabb, de egy próbát azért megér! Erre a problémára megoldás lehet, ha közvetlenül indulás előtt adsz neki enni, hogy csökkentsd az éhség kialakulásának valószínűségét.

Jó döntés lehet, ha két részletben kapja meg az eb a napi adagját, így elkerülhető a túltáplálás és az elhízás. Emellett persze, az is fontos, hogy indulás előtt kiengedd a kutyát, hogy elvégezhesse a dolgát, különben szintén siránkozásra kell számítanod.

3. Unatkozik

Unatkozó kutya egyedül maradt otthon.

Nem minden kutya képes lefoglalni magát a távollétedben. Egyszerűen csak nem tudják, mihez kezdjenek magukkal nélküled. Ha indulás előtt nem szoktad gyakorlással lefárasztani a kutyádat, akkor ideje kipróbálnod ezt a trükköt.

Kezdjétek a reggelt játékkal és feladatokkal, hogy a kutya megkapja a szervezetének szükséges mozgást és foglalkozást. Arról, hogy mennyi mozgásra van szüksége egy kiskutyának, itt találsz bővebb infót. Ha sikerül valamennyire kimerítened, akkor jó eséllyel pihenéssel, vagy akár alvással is töltheti azt az időt, amíg nem vagy vele.

Bizonyos kutyáknál beválhat az is, ha bekapcsolva hagyod neki a tv-t vagy rádiót, hiszen azt a legtöbb kutya szereti.

4. Fél

A félelmet okozhatja bármilyen külső zaj, vagy akár a szomszéd háziállatai is. Ha gyakran félelem jeleit tapasztalod a kutyádon, próbáld meg kideríteni, hogy mi lehet a félelem forrása.

A legjobb, ha megszünteted a kiváltó okot, ha erre nincs mód, akkor pedig hozzá kell szoktatnod a zajokhoz. Választhatsz egy új helyet számára, amit biztonságosabbnak érezhet, amikor magára marad.

Gondoskodj a kényelmes és kellemes hőmérsékletet biztosító fekhelyről is, hogy szívesen töltse ott unalmas óráit.

5. Tanult viselkedés

Ha bármikor jutalom, simogatás vagy játék követte a sírdogálását, akkor az eb már levonhatta azt a következtetést, hogy a sírásért különös figyelem és extra jutalmak járnak.

Bizonyára gyakorlott gazdaként tudod, hogy a kutya szinte mindent tőled és a reakcióidból tanul. Képes felfedezni az összefüggéseket és tudja, hogy a különböző tetteket jutalom vagy büntetés követi.

Ha bármikor jutalom, simogatás vagy játék követte a sírdogálását, akkor az eb már levonhatta azt a következtetést, hogy a sírásért különös figyelem és extra jutalmak járnak. Következésképpen gyakran fogja elővenni a nyafogás eszközét annak érdekében, hogy minél több figyelemben és ajándékban részesüljön.

Jó módszer lehet a viselkedés visszafordítására, ha ezentúl csak olyankor jutalmazod, amikor sírás nélkül kibír néhány egyedül töltött órát.

Mitől tartanak a kutyák, amikor egyedül maradnak otthon?

A kutyák minden tekintetben függnek a gazdáiktól és ezt pontosan tudják. Tőled kapják az élelmet és a vizet, te biztosítod számukra a kijárást, veled együtt mennek sétálni, veled játszhatnak és te gondoskodsz minden szükségletükről.

Amikor kilépsz az ajtón, nem tudják, vajon milyen hosszú időre mész és hogy visszatérsz-e valaha egyáltalán. Épp ezért, hasznos lehet, ha indulás előtt játszol velük, ennivalót és vizet készítesz ki nekik, valamint a közelükben hagyod kedvenc játékaikat.

Ha felkészíted őt az egyedüllétre és gondoskodsz a fizikai szükségleteikről, akkor sokkal nagyobb valószínűséggel maradnak nyugodtak társaság hiányában is.

Hogyan tanítsuk meg a síros kutyát a magány elviselésére?

Nyugodt kutya alszik

A kölyökkutyákat senki sem hagyja egyedül szívesen, hiszen szeretnénk megóvni őket minden bajtól és rossz élménytől. Azonban nevelő célzattal mégis szükséges őket időnként egyedül hagyni.

Trenírozás az egyedüllétre

Fejlődésük korai szakaszában a kölykök még nyitottak a világra, az új helyzetekre és persze az új szabályok elsajátítására.

  • Gyakorlásként először hagyd egyedül az ebet néhány percre.
  • Ha nyugodtan vár, akkor visszatérhetsz hozzá és megdicsérheted, viszont ha sírásba kezd, akkor maradj távol kicsit tovább.
  • A gyakorlatot ismételd meg többször úgy, hogy egyre hosszabb ideig hagyod magára.

Ha időszakosan távol is maradsz, a kutyád így megtanulhatja azt is, hogy időnként egyedül kell töltenie az időt, ugyanakkor számíthat rá, hogy visszatérsz.

Beszélj hozzá

Az állatorvosi rendelő egyik visszatérő vendége elmondása alapján mindig közli a négylábú lakótársával, hogy hova megy, és mikor jön haza. „Boltba megyek, hamarosan jövök!”

Majd hazaérkezéskor a bevásárlótáskából elővesz egy jutalomfalatot vagy egy egész zsák kutyaeledelt, így a kutya talán azt gondolja, hogy az egész bevásárlás és távollét az ő érdekében történt. Mókásan hangzik, de biztosan te is tapasztaltad már, hogy bizonyos szavakat felismernek a kutyák.

Ha bővíted az ember-kutya szótárban szereplő szavak listáját, az segíthet elfogadóbbá tenni a kutyádat a távozásoddal kapcsolatban. Ez a trükk másik négylábúnál is beválik! Csak gyakorlás és idő kérdése.

Összegzés

Amikor biztosan tudod, hogy a kutya folyton sír miután elmentél otthonról, akkor fogadd meg tanácsainkat és vesd be trükkjeinket, melyekkel elérheted, hogy leszokjon a panaszkodó viselkedésről.

Ne feledd, a sírás nem csak a te füleidet sérti, hanem a kutyákra is rossz hatással van az egyedüllét. Ha nem érnél célt a fenti módszerekkel, akkor ajánljuk, hogy fordulj szakemberhez, például kutyakiképzőhöz és bízd profikra a kutyád megnevelését.

Abban az esetben pedig, amikor előre láthatóan hosszabb időre utazol el, és nincs lehetőséged magaddal vinni az ebet, gondoskodj róla, hogy társaságban tölthesse a napjait.

Ha nincs kire bíznod kedvencedet, foglalj neki szállást egy kutyapanzióban, ahol gondoskodnak róla és elegendő figyelemben részesül.

March 29, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.