Miért szaglásszák a kutyák egymás fenekét?

Miért szaglásszák a kutyák egymás fenekét

Felelős kutyatartóként alapvetően fontos kutyád minden igényét kielégíteni, megfelelően képezni és odafigyelni egészségére. Mindezek alapja pedig, hogy ismerd a kutyák viselkedését, szokásaikat és azoknak okait.

Mindez minden élethelyzetre és alapvető szokásra kiterjedő ismeretet igényel, hiszen ezekkel tudod a problémás helyzeteket elkerülni, valamint a problémás viselkedést megelőzni.

Vannak továbbá olyan dolgok is, amelyek nem alapvető fontosságúak, mégis foglalkoztatják a kutyatartókat. Ilyen kérdés többek között, hogy miért szaglásszák a kutyák egymás fenekét.

Biztosan te is számos séta alkalmával láttad már, hogy kutyád másik kutya hátsóját szimatolta ismerkedése jeleként. Gazdiként hasznos lehet tudni, hogy ennek a szokásnak mik az okai. Nézzük meg tehát együtt, hogy miért történik ez.

Kutyád szaglása

Kutyád szaglása

Ahhoz, hogy a jelenség okát megértsük, érdemes néhány alapvető információt tudnunk kutyánk szaglásáról. Ezt könnyedén letudhatnánk azzal, hogy kutyánknak jobb szaglása van az emberekéhez képest.

Azonban, hogy kicsit érzékletesebben fejezzük ki, nézzük meg számokban. Amíg nekünk embereknek 5 millió receptor található meg orrunkban, kutyánknak nagyjából 250-300 millió receptor segíti kifinomult szaglásukat.

Máris könnyebben megérthetjük az eltérést saját, valamint kutyánk szaglása között. Nem véletlen, hogy ezt használják az egyik legfontosabb tájékozódási és információ szerzési módszernek.

A szaglást itt érdemes összekapcsolni az információ feldolgozásával is. Bár ezt nagyon nehéz tudományosan mérni és pontos képet kapni, egyes becslések szerint kutyánk agykapacitásuk 30%-át a szaglószervi információk feldolgozására használják – szemben az emberek 5%-os értékével.

Így talán már érthető, hogy miért is kulcsfontosságú az információszerzés és ismerkedés során a szaglászás.

Miért fontos ez?

A fentiek után nézzük tehát, hogy miért is fontos a szaglás kutyánk számára. Elsődlegesen, ezen érzékszervük segíti őket leginkább a megfelelő tájékozódásban. Hiszen a szagok alapján sokkal könnyebben tudják felmérni az új útvonalakat és területeket, mint a látásuk segítségével.

Másodszor, fejlődni is a szaglászás segítségével tud tájékozódási képességük, ami minden kutya számára szükséges. A tájékozódáson felül természetesen nem csak az ismeretlen helyek, hanem az ismeretlen emberek és kutyák megismerése a szaglás segítségével a legegyszerűbb számukra.

Az emberek és a kutyák egyedi szagát megérezve ugyanis könnyedén el tudják dönteni, hogy találkoztak-e már korábban. Azonban nem ez az egyetlen hasznos információ, amelyet szaglászás során szereznek.

A kifinomult szaglásuk ugyanis segít különböző egészségügyi és étrendbeli információkat szerezni más kutyákról. Emberek esetén pedig könnyen kiszagolják az olyan érzelmeket, mint a félelem vagy szorongás.

Mindezek mellett természetesen fontos a szaglászás szórakoztató jellegét is kiemelni. Hiszen a hasznos információk mellett mindez örömet is ad kutyánknak.

Ennek leggyakoribb jele, a megszokott séta útvonalakon történő boldog szaglászás. Hiszen ezeken az ismert útvonalakon nincs sok új információ számukra, mégis kitartóan és élvezettel szaglásznak.

Miért szimatolják meg a kutyák egymás fenékét?

Miért szimatolják meg a kutyák egymás fenékét?

A teljesen érthető, hogy kutyánk a szaglászással szerzi meg a szükséges információt. Emberként azonban számunkra talán érthetetlen, hogy miért pont a fenék ennek az ismeretszerzésnek a kiinduló pontja.

Erre is megvan az egyszerű biológiai magyarázat.

  • Kutyánk egy ismeretlen kutya fenekénél az ő egyedi szagát tudja felismerni, amely számos információt ad számára. Ilyen információ többek között az idegen kutya neme, étrendje és egészsége, valamint még az érzelmi állapota is.
  • Tehát ahogyan mi egy ismeretlen ember testtartása és non-verbális üzenete alapján tájékozódunk, kutyánk hasonló módon a kutyák egyedi szaga alapján méri fel a helyzetet.
  • A szaglászás másik igazán hasznos funkciója továbbá, hogy ez segít kutyánk számára felismerni, hogy az adott kutyával találkozott-e már korábban.
  • Végezetül ez a kommunikációjuk része is, amely segít a kapcsolat kialakításában. A fenék szaglászása során előjöhet, hogy melyik kutya a dominánsabb vagy félénkebb, valamint, hogy mennyire érdeklődnek egymás iránt.

Mire érdemes figyelni?

Mire érdemes figyelni, ha a kutyánk más kutya fenekét szagolja.

Mindezen információ megléte nem elegendő, fontos azt is tudnunk, hogy ez hogyan befolyásolja kutyánk viselkedését. Felelős kutyatartóként ugyanis kutyánk minden mozdulatára oda kell figyelnünk, különösen, amikor más emberekkel és kutyákkal találkozik.

Nézzük tehát, hogy milyen kutya etikett szabályokat célszerű betartanunk, amikor kutyánk másik négylábú hátsóját szeretné szaglászni.

Alapvető szabály, hogy másik kutyához a gazdi engedélye nélkül nem engedjük oda kutyánkat. Legyen szó nem megfelelően szocializált, viselkedés problémás, vagy egyszerűen csak félős kutyáról, az állat gazdijának engedélye elengedhetetlen.

Mindezzel nem csak kellemetlen pillanatokat kerülünk el, hanem a kutyák közötti problémákat, esetleges agresszív viselkedést is megspóroljuk. A másik gazdival való kommunikáció tehát kulcsfontosságú.

Amennyiben a másik gazdi számára nem probléma kutyánk közeledése, óvatosan összeengedhetjük a kutyákat – azonban itt is fontos tudnunk saját kutyánk szokásait. Amennyiben bármilyen viselkedési problémája van, arra kiemelten oda kell figyelnünk.

Leggyakoribb probléma a domináns viselkedés, amely főleg idegen kutyákkal szemben tud megmutatkozni. Azonban hasonlóan problémás, ha valamelyik kutya nem megfelelően szocializált. Minden esetben figyeld tehát kutyád, valamint a másik kutya reakcióját.

Végezetül, mindenféle fent említett probléma nélkül is előfordulhat olyan, hogy a kutyák nem örülnek az ismerkedési szándéknak. Ezt is fontos észben tartani, és figyelni a kutyák reakcióját.

Meg lehet tanítani a kutyánknak a helyes közeledést?

Meg lehet tanítani a kutyánknak a helyes közeledést?

Ahogy minden egyéb szociális érintkezés esetében, az is tanítható és korrigálható kutyánk számára, hogy hogyan közelít idegen kutyákat a fenék szaglászása végett.

Itt természetesen nem arra gondolunk, hogy meg kell neki mutatni a helyes kivitelezést. Azonban vannak olyan kutyák, melyek túl nagy lendülettel, vagy dominánsan közelítenek ismeretlen kutyák fenekéhez.

Tehát ha már adódott problémád abból, hogy kutyád nem megfelelően próbált ismerkedni a fenék szaglászás során, akkor erre is érdemes odafigyelned. A legfontosabb, hogy mind a saját kutyád, mind pedig az ismeretlen kutyák kényelmesen érezzék magukat és ne érje őket negatív tapasztalat.

Miért nem szaglászik a kutyám más kutyákkal való találkozáskor?

Annak ellenére, hogy láthatóan számos hasznos és szórakoztató hatása van a szaglászásnak, mégis előfordulhat, hogy kutyánk időnként nem szaglászik sem a séta során, sem más kutyákkal való találkozáskor. Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy vajon ez rendben van-e így, valamint, hogy mi lehet az oka.

Alapvetően, ahogyan velünk emberekkel is, kutyánkkal is előfordulhat, hogy fáradtabb és kevesebb energiája van. Ilyenkor a séta során kevésbé aktív és érdeklődő, esetleg a labda látványa sem kelti fel az érdeklődését a szokásos módon. Ezzel nincs is semmi baj, hiszen nekik is lehet rosszabb napjuk.

Másik magyarázat az lehet, hogy az adott helyzetben, adott kutyával nem akar szocializálódni. Ez lehet egyszeri kedvbeli probléma, vagy esetleg nem érzi magát biztonságban a másik kutyával.

Gazdiként fontos kutyánk viselkedését kiismerni és értelmezni annak érdekében, hogy megfelelően reagáljunk rá. Ilyen esetekben nem szabad kutyánkat a neki nem tetsző helyzetbe kényszeríteni.

Végezetül, sokszor előfordul, hogy ismerős helyeken, emberekkel és kutyákkal találkozva nem mutat érdeklődést a szaglászás felé. Ennek egyszerű magyarázata, hogy az ismerős helyzetek már nem annyira érdekesek számára és ez rendben is van így.

Összegzés

A fenti ismeretek elsődlegesen a séták vagy kutyafuttatók során történő szociális helyzeteket segítenek megfelelően kezelni.

Hiszen nagyon fontos odafigyelni, hogy kutyád megfelelően kezdeményezzen ismerkedést idegen kutyákkal, amelyben a szaglászás alapvető szerepet játszik.

January 26, 2023

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.