Miért szökik el a kutya? Megoldások a szökés megelőzésére

Miért szökik el a kutya Megoldások a szökés megelőzésére

Minden gazdi rémálma, ha hőn szeretett kutyája eltűnik – akár csak pár órára is! Talán már Veled is megesett, hogy négylábú cimborád úgy gondolta, kívül tágasabb és megpattant egy pár órás kalandtúrára a faluban. Aztán dolga végeztével – mintha mi sem történt volna – hazament.

A kutyák ösztönösen kíváncsi lények és, mint ilyen sajnos a kutya-biztosnak hitt kerítésen is megtalálják a rést, hogy szökhessenek, ha valami felkeltette az érdeklődésüket a kerítésen túl. Az is meglehet, hogy a kutyádat megijesztette valami / valaki és úgy érezte abban a pillanatban, hogy a futás szégyen ugyan, de hasznos alapon a menekülést választja.

Ha Téged is érdekel, hogy vajon miért szökik el a kutya egy adott szituációban, akkor tarts velem.

Miért szökik el a kutya?

10 ok miért akar megszökni a kutya

Milyen kutyafajták szöknek meg a leginkább?

Hogyan előzzük meg, hogy megszökjön a kutya?

Azért szökött el a kutyám, mert nem szeret?

Az elszökött kutya visszajön?

Hogyan találnak haza a kutyák?

Tudják a kutyák, hogy hol laknak?

Mi az a GPS-nyomkövető kutyák számára?

Miért szökik el a kutya?

A kutya szökéséhez számos tényező vezethet, melyek közül a leggyakoriabbak: félelem, szeparációs szorongás, párzási ösztön, vadász ösztön, unalom, ismeretlen vagy új környezet, más kutyák szaga, idegenek. A petárdák és tüzijátékok hatására a kutyák egy évre jutó szökéseinek 13,7%-a Szilveszterkor következik be.

10 ok miért akar megszökni a kutya

Miért akar megszökni a kutya

Nagyon sok oka lehet annak, hogy kutyád úgy dönt, szökni kíván, de azt már most elmondom, hogy semmiképpen nem azért teszi ezt, mert nem szeret!

Nyugi – a kutyád szeret, de a kíváncsiság, a félelem, vagy egyes hormonok hívó szava néha erősebb ennél. Ne hidd egy percre sem, hogy a kutyád végleg el akar szökni – erről szó sincs! Az alábbiakban nézzük meg a leggyakoribb okokat, hogy miért szöknek el a kutyák.

1. Félelem

Kutya fél a tüzijátéktól, ami az első számú ok, hogy miért szökik el a kutya.
Tüzijáték az első számú ok, hogy miért szökik el a kutya!

Csakúgy, mint mi emberek, a kutyák is félnek. Ha valami kiváltja bennük ezt az érzést, akkor az a dolog bekapcsolhatja az úgynevezett „harcolj, vagy menekülj” ösztönüket. Sok esetben a „menekülj” ösztön kapcsol be, főleg olyan kutyáknál, amelyek normális esetben nagyon békések és barátságosak.

Az alábbi esetekben kapcsolhat be a menekülő ösztön:

 • Tűzijáték (a kutyák szökésének leggyakoribb oka)
 • Vihar (villámlás és mennydörgés)
 • Nagy tömeg / Zajos tömeg
 • Puskalövés

A kutyákat rettenetesen meg tudja rémíteni bármilyen hangos zaj. Ez azért van, mert a kutyáknak nagyon fejlett, kifinomult és éles a hallásuk – képesek meghallani olyan hangokat, amelyek 15 – 50.000 közötti vibrációt keltenek másodpercenként. Összehasonlításképpen az ember csak olyan hangokat képes meghallani, amelyek 20 – 20.000 közötti vibrációt keltenek másodpercenként.

Amennyiben a kutyádat megrémíti valami, akkor nagy valószínűség szerint menekülni fog a zaj elől, akár a kertből ki az utcára, hogy aztán keressen egy számára biztosnak tűnő helyet, ahol meghúzhatja magát.

Ilyen esetben nem mindig egyszerű rátalálni, hacsak nincs a nyakörvében egy GPS nyomkövető. Figyelj a kutya finom jelzéseire, hogy tudd, amikor nem érzi komfortosan magát – ezzel akár meg is előzheted a szökést.

2. Szeparációs szorongás

Sajnos nagyon sok kutya, amelyik szeparációs szorongástól szenved, hajlamos a szökésre. Miért? A kutya nem bírja elviselni a hiányodat, így megpróbál utánad menni (szökni), hogy újra együtt lehessetek.

Nagyon fontos, hogy eleve úgy neveld a kutyádat, hogy ne alakulhasson ki nála ez a „betegség”. Jó esetben az ebben szenvedő eb „csak” megrág otthon ezt-azt, vagy egyéb módon lesz destruktív (bepiszkít).

Viszont súlyos esetben szökés lehet a vége és mivel igen erős érzelmek vezérlik, így igen nagy az esély arra, hogy szökés közben baja esik.

Ebben a cikkünkben írtunk a szeparációs szorongás gyors kezeléséről.

3. Territóriumát védi

Territóriumát védi

Ha a Te kutyád is állandóan ugat, ha egy járókelő elmegy a kerítés előtt, vagy bármiféle zajt hall, akkor nagyobb valószínűséggel fogja keresni a „rést a pajzson”, hogy kiszökhessen és jól ellássa a dolgát szerencsétlen járókelőnek.

Erről a szokásról már kölyökkorban neveld le. Egyrészt elég zavaró, amikor egész nap ugat, és a szomszédok miatt folyton csuklik anyukád, másrészt meg neki is komoly stressz. Azt hiszi, mindenki bántani akarja és a territóriumára szeretne bemenni.

Egy jól nevelt kutya csak akkor ugat, amikor valaki kinyitja a kaput! Nem akkor, amikor egy járókelő elmegy a kerítés előtt!

4. Párzási ösztön

Minden ivaros kutya, amelyik betöltötte a 6 hónapos kort, rendszeresen ki van téve a párzási hormonok tombolásának. Ha nem vagy óvatos, akkor bizony hamar abban a helyzetben találhatod magad, hogy szuka kutyád „extra ajándékcsomaggal” tér haza a szökésből.

Velünk ez konkrétan megtörtént, pedig azt hittük, hogy kis uszkár-bolognese keverék kutyánk számára a kerítés áthatolhatatlan – hát, nem volt az.

Margó ezért úgy döntött, hogy teret enged a természet hívó szavának és bizony elkujtorgott „herceget” keresni magának – megtalálta, és mi volt az eredmény? Nos, 5 db mini szeretetgombóc és egy szép kis számla a kerítésjavításról.

5. Vadászösztön

Vadászösztön

Ez mondjuk leginkább azokra a kutyákra érvényes, amelyek vadászatra lettek kitenyésztve. Ettől függetlenül effektíve bármely kutyából előtörhet az ősi vadászösztön.

Az erős vadászösztönnel rendelkező kutyák gyakrabban szöknek meg ősszel, amikor a vadak illata igen erőteljes. Ilyenkor érdemes erős kézzel fogni a kutyádat, ha erdőbe vagy parkba mentek sétálni. A kutya pillanatok alatt kiszakíthatja magát a kezedből és a vad (vagy annak illata) után eredhet. Te meg bottal ütheted a nyomát.

Miért szeretnek a kutyák vadászni? Nos, egyes fajtákat kifejezetten vadászatra tenyésztettek, mint pl. a Magyar Vizsla, a Beagle, Bloodhound, Tacskó, Foxi, Angol szetter, Pointer, Labrador Retriever. A többiek pedig szimplán jó mulatságnak tartják az egészet. Egészséges adrenalin-löketet kapnak a móka által, boldogság hormonok szabadulnak fel a szervezetükben, ami elégedettséggel tölti el őket.

6. Unalom

Egy igen gyakori oka a szökési kísérleteknek bizony az, hogy a kutya unatkozik és, mint ilyen, destruktívvá válik. Először csak megrág ezt-azt, majd egyéb módokon próbálja meg felhívni magára a figyelmedet, aztán megszökik.

Elsősorban az okosabb kutyák döntenek a szökés mellett, ha unatkoznak. Ők azok, akik a hiányodat más barátokkal próbálják meg pótolni (a szomszéd kutyával, egy mókussal, az utcában lakó gyerekekkel, stb.).  

Amennyiben nem kapják meg a számukra szükséges fizikai és mentális stimulációkat, sem a társaságodat (mert egész nap dolgozol), akkor azt máshol fogják keresni és a legapróbb rést is megtalálják a pajzson (értsd: kerítés), hogy kiszökjenek az új cimborákhoz.

7. Idegen / Ismeretlen környezet

Amikor új környékre költözöl a kutyáddal, akkor mindig légy óvatos. Bizonyosodj meg arról, hogy a kutya nem tud kiszökni, mert ilyen esetekben nagy a valószínűsége annak, hogy előbb-utóbb megpróbálja majd.

Ez azért történik, mert az új környezet a kutya számára ismeretlen és, mint ilyen félelmetes. Nagyon sok kutya szökik meg nyaralás közben – pont az előbb említett idegen környezet miatt.

Mindenképpen érdemes egy olyan nyakörvet adni a kutyára új környezetben (új ház, nyaralás), amiben GPS-követő van.

8. Egyedül érzi magát

A kutya egyedül érzi magát

Az addig teljesen rendben van, hogy Te szerencsésebb helyzetben vagy és kutyusod egész nap kint tud szaladgálni a kertben, amíg Te dolgozol, de ez nem jelenti azt, hogy akkor ezzel a kutyasétáltatás és mentális foglalkozások le is vannak tudva!

A kutya – mint már oly sokszor mondtam – falkaállat, következésképpen utál egyedül lenni és nem is tolerálja jól.

Tehát ha túl sokszor, vagy túl sokáig hagyod kutyádat egyedül a kertben, egy idő után ki fog szökni, mert szüksége van szociális kapcsolatokra – Veled, vagy mással!

9. Felkeltette valami az érdeklődését

Ez az egyik leggyakoribb oka annak, hogy miért szökik el a kutya a kerítésen kívülre. Ösztönös kíváncsiságától hajtva, ha az ebek meglátnak valami érdekeset, mókásat a kerítés másik oldalán, pikk-pakk kitalálja, hogyan tud kiszökni és megnézni magának közelebbről is azt a valamit.

Ha kedvenced amúgy is olyan típus, hogy ha séta közben meglát egy mókust, akkor pórázát a kezedből hirtelen kirántva a mókus után ered, szinte biztos, hogy a kerítésen kívülre is kiszökik, ha meglát egyet.

10. Új „barátja” lett

Nos igen, ez is előfordul.

Konkrét eset, ami a nővérem házánál történt, hogy kis bolognese szuka kutyusa „összehaverkodott” a másik házból időnként portyára induló hím törpeuszkárral a kerítésen keresztül. A barátságból több lett, így hát nővérem kutyusa megtalálta – tuti, az uszkár mondta neki, hogyan! 😀 – a kerítés gyenge pontját és kisurrant egy kis nászra.

A baj csak az volt, hogy „ajándékot” is hozott magával, ami ugyebár később derült ki – 5 darab kis cukorborsó szőrpamacs képében. Azóta ivartalanítva lett és a kerítés is szökés-biztos.

Milyen kutyafajták szöknek meg a leginkább?

A Husky gyakran megszökik.

Minden kutya képes és hajlamos a szökésre, ha megvan rá a „nyomós oka”, de léteznek olyan kutyafajták, amelyek kifejezetten szökős típusok.

A leginkább „szökős” fajta a Szibériai Husky, a Rat terrier és a Border Collie – ez a három fajta igen nehezen viseli a bezártságot és nagyon hajlamosak hirtelen ötlettől vezérelve kisurranni a kerítésen.

Ráadásul a Rat terrier igen profi az ásásban – lévén vadászkutya, amelyet sokszor megbabonáznak a kertben fel-fel tűnő mókusok, vagy netán egerek és nem hezitál utánuk menni.

Ha ilyen kutyát tervezel venni, akkor feltétlenül gondoskodj a szökés-biztos kertről és erős, hámmal ellátott pórázról, no meg a GPS-követős nyakörvről. Ezáltal jelentősen csökkentheted a szökés kockázatát.

Lássuk, hogy milyen fajtájú kutyák szöknek leginkább:

 • Ausztrál juhászkutya (átlagosan 1x tűnnek el havonta)
 • Border Collie (átlagosan 1.5x tűnnek el havonta)
 • Labrador Retriever (átlagosan 2.5x tűnnek el havonta)
 • Jack Russel Terrier (átlagosan 1.5x tűnnek el havonta)
 • Német Juhász (átlagosan 1.5x tűnnek el havonta)
 • Rat terrier (átlagosan 2x tűnnek el havonta)
 • Szibériai Husky (átlagosan 2.5x tűnnek el havonta)
 • Spánielek – Cocker, Angol Springer, King Cavalier (átlagosan 1x tűnnek el havonta)
 • Staddforshire Bull Terrier (átlagosan 1.4x tűnnek el havonta)
 • Treeing Walker Coonhound (átlagosan 1x tűnnek el havonta)

Hogyan előzzük meg, hogy megszökjön a kutya?

Hogyan előzzük meg, hogy megszökjön a kutya

Minden kutyának megvan a maga szökési stílusa, ha ezt lehet így mondani. Vannak az „ugrók”, akik a kert végéből vesznek egy szép repülő rajtot és hopp, a kerítést átugorva már élvezhetik is a szabadságot.

Aztán vannak a „mászók”, akik – néha hihetetlen kreativitással – megkeresik és megtalálják a kerítés mentén itt-ott elhelyezkedő köveket, ládákat, sövényeket, kapurácsot, vagy lényegében bármilyen tereptárgyat, amin felmászva a kerítés túloldalán találhatják magukat.

Meg kell említenem az „ásókat”, akik mesterei a kerítés alatti kúszógödrök ásásában.

Ott vannak a „rágók”, akik addig ügyeskednek, amíg megtalálják a kerítés leggyengébb pontját és szép csendben egy pont akkora részt rágnak ki belőle, amin átférnek és huss, már kint is vannak.

Vannak az „agyasok”, akik vannak annyira okosak, hogy egyszerűen kilesik, hogy hogyan kell kinyitni a kaput és kedvük szerint jönnek-mennek.

Aztán persze vannak a „carpe diem” stílusú kutyák is, akik minden egyes olyan alkalmat kihasználnak, amikor valamelyik kapu nyitva van és hirtelen kirohannak rajta világot látni.

És végül vannak a „szuperkutyák”, akik a fenti módszereket ötvözve oldják meg a ki- és néhol a bejutásukat is.

Van egy jó hírem: az összes típusú kutyát le tudod nevelni a szökésről egy nagyon egyszerű dologgal – a napi sétával és az elegendő mentális stimulációkkal, valamint az sem rossz, ha sikerül a kertet úgy kialakítanod, hogy ne akarjon megszökni.

A rendszeres séta lefárasztja kutyádat annyira, hogy nem fog sem unatkozni, se nem lesz fölös energiája, amit szökésre használhatna.

Kreatív megoldások a szökés megelőzésére

Kreatív megoldások a szökés megelőzésére

„Ugró” és „Mászó” bajnokok esetében:

 • Toldd meg a kerítést – még ha nem is tudod nagyon megmagasítani, mindenképpen érdemes hozzátoldani egy olyan szekciót, amely befelé dől, így az eltántorítja kutyádat a kiugrástól és kimászástól. Az is nagyon jó megoldás, ha a kerítésed tetejét úgy tudod megtoldani, hogy 2-3 méterenként beiktatsz egy fordított-L alakú póznát – a tetején befelé dől / hajlik -, amelyre drótkerítést húzol. Ez a megoldás tökéletesen működik mindkét típusú szökés ellen.
 • Számold föl az olyan tereptárgyakat a kerítés mellett, amelyekre fel tud mászni, mint szemeteskuka, nagyobb kövek, ládák, farakás, gyerekjátékok, stb.
 • Ültess sűrű, tövises sövényt közvetlenül a kerítés belső részéhez, mert ezen nem tud sem átugrani, sem átmászni.

“Ásó” bajnokok esetében:

 • Iktass be a kerítés aljába egy L-alakú toldást – az L alsó része befelé néz – erre húzz csirkehálót, vagy bármilyen dróthálót. Érdemes kicsit befedni földdel, hogy esztétikus legyen. Az ásó típusú kutyákat a földben lévő drótháló eltántorítja a további ásástól.
 • Ha van rá módod, öntsd ki betonnal a kerítés alapját és arra húzd föl a kerítést. Ha erre már nincs mód, akkor az is jó megoldás – bár kicsit macerás – ha a kerítés mentén kétoldalt fölásod a földet kb. 50 cm mélyen és kiöntöd betonnal a gödröt, majd száradás után befeded földdel.

“Territoriális” kutyák esetében

 • Érdemes sűrű és magas sövényt, tuját telepíteni a kerítés belső része mentén, hogy megakadályozd territoriális kutyád állandó ugatását és esetleg kerítésen át való kiharapását / szökését. Ha nem akarsz bajlódni a sövénnyel, tujával, akkor használhatsz bambusz, vagy nád paravánt – egy a lényeg: blokkold az utcafronti kilátást kutyád számára.

„Agyasok”, „Szuperkutyák”, „Carpe-diem” kutyák esetében:

 • Érdemes ezeket a kutyákat úgy tartani a kerten belül, hogy ne tudjanak rögtön a főkapun kiszökni akkor, ha valaki jön, vagy megy. Célszerű egy amolyan „dupla védelmi vonal” kialakítása, ami lehet egy nagyobb kerti kifutó kennel, vagy a kert egy bizonyos részén eszközölt extra kerítés.
 • A kaput ne csak becsukd, hanem zárd is be és a kulcsot tedd el – így ezek a kutyák hiába tudják, hogyan kell a kilincset lenyomni, nem jutnak ki.
 • Érd el, hogy ne akarjanak megszökni – alakíts ki számukra többféle játékot, mentális és fizikai kihívást biztosító eszközökkel.

A fenti megoldások nemcsak a megnevezett kutya-típusokra érvényesek persze, hanem az összes szökni próbáló kutya esetében. Fontos ezen kívül, hogy soha ne hagyd a kutyát egyedül sokáig. Tedd a kertet kedvenced szeretett helyévé, ahonnan nem akar megszökni.

Érdemes megfontolni, hogy betetetsz egy GPS-követőt a nyakörvbe, mert ha szökik, a GPS-nek köszönhetően pillanatokon belül megtalálhatod.

Soha ne büntesd meg, ha elcsavargott a kutya

Soha nem szabad büntetned a kutyádat, ha elszökött és Te megtalálod, vagy ő jön vissza! A büntetés ugyanis nem száműzi belőlük a szökni-vágyás ösztönét, valamint a büntetéstől való félelem eltántorítja őket attól, hogy hazajöjjenek.

Azt gondolom, hogy józan paraszti ésszel és szeretettel, törődéssel abszolút meg tudod előzni azt, hogy a kutyád elszökjön.

Azért szökött el a kutyám, mert nem szeret?

Két kutya kapu mögött

A legtöbb esetben, amikor egy kutya elszökik, annak nincs köze ahhoz, hogy Téged – mint gazdáját – nem szeret, hanem épp ellenkezőleg: azok a kutyák, amelyek szeparációs problémával küzdenek, pont azért szöknek el, hogy Téged megtaláljanak, mert nem bírják nélküled sokáig.

Ha egy kutya nem szeret Téged, annak biztosan megvan az oka, de ha Te rendesen ellátod, ápolod, szereted kutyusodat, biztos, hogy soha nem fog megszökni tőled CSAK azért, mert nem szeret.

Való igaz, hogy egy kutya el tud távolodni a gazdájától. Nagyrészt akkor következik be, ha állandóan egyedül van hagyva és nem kap szinte semennyi szeretetet, törődést, vagy netán bizonyos betegségek esetén, de akkor sem szökik meg.

A kutyák feltétlen szeretetet adnak gazdáiknak és sajnos néhányan ezt ki is használják – nem akarok most esetekről írni, de komolyan mondom, hogy néha kár, hogy a kutya akkor sem dönt a szökés mellett, ha gazdája rendszeresen össze-vissza veri – hiszen a kutya szereti.

Amikor egy kutya elszökik, azt okkal teszi. Általában az előbb felsoroltak miatt – és mint olyan, nagy valószínűség szerint nem szökik messzire és nagy eséllyel hazatalál.

Az elszökött kutya visszajön?

A szökött kutya visszajön
Van, aki nem talál haza

Egy felmérés szerint (ASPCA) habár a legtöbb kutyus képes hazatalálni bizonyos távolságokból, az elszökött kutyák 15%-a sajnos nem talál haza, vagy nem találják meg.

A legtöbb kutya, amelyik otthonról szökik el, nem megy távolabbra, mint 10 km, de ez függ a kutya méretétől, fajtájától, korától és általános egészségi állapotától is.

Általánosságban a kistestű kutyák (10 kg-ig) maximum 3-4 km-re távolodnak el a háztól, míg a nagyobb testűek 5-10 km-t tesznek meg. A legtöbb szökött kutyát a ház 5 km-es sugarában találják meg a gazdik / keresők.

Szinte mindegyik kutya haza tud találni maximum 10 km-ről, amennyiben az időjárás is kegyes és nem esik sűrű eső, ami elmossa a szagokat – a kutya ugyanis legtöbb esetben a saját szagmintája alapján talál vissza oda, ahonnan elszökött úgy, hogy visszaköveti azt.

Talán nem tudod, de a kutyád igen jó abban, hogy a megszokott környezetéről virtuális térképet készítsen az agyában, amelyet el is tárol és sokszor bizonyos eltárolt tereptárgyak beazonosítása révén jut haza a szagminta visszakövetése mellett.

Sajnos az elveszett kutyák egy része sohasem tér haza. Ennek több oka is van – túl messzire mentek és elvesztették a szagmintát, balesetet szenvedtek, valaki fölvette őket és még messzebbre vitte, menhelyre kerültek chip nélkül.

Jó hír viszont, hogy az elszökött kutyád megtalálásának esélyeit igen nagyban elősegítheted azzal, ha GPS-követővel és chippel látod el őt.

Hogyan találnak haza a kutyák?

Hogyan találnak haza a kutyák

Azt biztosan Te is tudod, hogy a kutyáknak negyvenszer több szag-receptora van, mint Neked. Következésképpen sokkal érzékenyebb a halványabb szagnyomokra is.

Szaglás, mely segít a hazatalálásban

Kutyafajtától függően nagyjából negyvenszer – egy milliószor jobb a szaglásuk, mint az embereké, mivel a kutyák az agyuk 1/3-át arra használják, hogy szagokat detektáljanak. Több állat – köztük a kutyák is – rendelkeznek egy úgynevezett Jacobson-szervvel, vagy más néven vomeronazális szervvel, amely a kutyák orrüregében található, a szájpadlás környékén.

Ki tudják szimatolni a gazdáik illatát?

Az ebek Jacobson szerv segítségével képes érzékelni a fajtársak által kibocsájtott kémiai jeleket (feromonokat). Ezek a feromonok nemcsak a fajtársak és a gazdi azonosítására szolgálnak.

Sok más fontos szerepük van, úgy mint:

 • Terület megjelölés
 • Kötődés kialakítása a testvérek és az anya kutya között
 • Párválasztás
 • Ön-nyugtatás
 • Félelem kifejezése
 • Biztonság- és boldogságérzet megteremtése

Biztosan észrevetted már, hogy a kutya hozzádörgöli fejét a kanapéhoz, asztalhoz, falhoz és néha hozzád is. Ennek az az oka, hogy boldogság keltő feromonokat helyez el ezeken a területeken, amelyekhez később hozzáérve megnyugszik és biztonságban érzi magát.

Tény, hogy ez a viselkedés sokkal láthatóbb és egyértelműbb a cicáknál, de a kutyáknál is észre lehet azért venni.

Feromonok nyomonkövetése

Azok a kutyák, akik elszöktek / elvesztek, általában úgy találnak haza, hogy „visszakövetik” a saját, vagy gazdáik lépteit.

A korábban az úton hagyott feromonok alapján könnyebben beazonosítják a saját, vagy a gazdi illatát és azt követve találnak haza.

Mentális térkép

Egy tanulmány szerint (WebMD) a kutyák kifejezetten jók az úgynevezett „mentális-térkép” készítésében. Miután igen jó memóriájuk van, a legtöbb esetben szinte pontosan be tudják magukat helyezni ebbe a térképbe, hogy hol és merre vannak éppen.

Ez a térkép-készítő képesség és a kiemelkedő szaglás segíti őket abban, hogy hazataláljanak – néha komolyabb távolságokról is.

Meddig nyomonkövethető a kutyáknak egy szagminta?

A Missing Pet Partnership egyesület 18 éves kutatása alapján egy szagminta – ideális körülmények között – nagyjából 3-4 hétig marad követhető a kutyák számára. Ez persze függ azért a kutya fajtájától is. Az ideális körülmény ebben az esetben a hűvösebb, nedves talaj és sűrű növényzet, szélcsend.

Városi körülmények között a szagminta követhetősége sajnos maximum 4 nap, miután a járdákon túl sok szag halmozódik föl és keveredik más szagokkal is. Természetesen egy komolyabb esőzés nagyon hamar el tudja mosni még az erős szagmintákat is. De jó hír, hogy egy kis zápor még nem teszi tönkre azokat, így a kutya által követhető marad.

Ezért is van az, hogy pl. a Budapest belvárosában elveszett kutya kisebb eséllyel talál haza, mint mondjuk egy vidéki településen elkószált eb.

Tudják a kutyák, hogy hol laknak?

Igen, tökéletesen tisztában vannak azzal, hogy hol laknak. Fentebb említettem, hogy a kutyák igen jók abban, hogy egy úgynevezett mentális térképet képezzenek az agyukban mindenről, ami körülveszi őket.

Emellett epizodikus memóriájuk van, hasonlóképpen az emberekéhez, bár nem olyan hosszú-távú, mint a miénk. Ezeknek a speciális képességeknek köszönhetően tudják, hogy merre van az otthon és néha még arra is emlékeznek, hogy korábban hol laktak.

Ez függ attól, hogy az adott helyen milyen élményeket éltek át, meddig laktak ott és mikor volt a költözés. Nagyjából 1-2 évig képesek emlékezni a korábbi lakhelyükre is.

Értelemszerűen képesek egy ideig emlékezni olyan helyekre, amelyeket többször meglátogattak – pl. parkok, állatorvos, tavak, stb.

Mi az a GPS-nyomkövető kutyák számára?

Malamut GPS nyakörvvel az erdőben.
Malamut GPS nyakörvvel

Ezzel a kis eszközzel folyamatosan nyomon tudod követni a kutyád mozgását a telefonodon, valamint figyelemmel tudod kísérni a napi aktivitását és akár be tudsz állítani virtuális kerítést is, ami egy olyan funkció, hogy értesítést küld a telefonodra, ha a kutyád átlépi az általad kijelölt határt.

Milyen nyomkövetőt hazsnáljunk?

Többféle gyártmány létezik, Rád bízom a számodra megfelelő kiválasztását, csupán iránymutatásként ajánlom, hogy milyen funkciók legyenek benne:

 • Világszintű helykövetés és aktivitás ellenőrzés.
 • Élő mód – helyzetjelentés 2-3 másodpercenként a telefonodra.
 • Virtuális kerítés funkció: értesítést kapsz, ha a kutyád elcsavarog az általad kijelölt területről.
 • A készülék legyen strapabíró és vízálló, amit a nyakörvre vagy hámra lehet erősíteni.
 • Magas akkumulátor üzemidő (minimum 3 nap).

Összegzés

Nem sok rémisztőbb érzés van annál, mint amikor a munkából hazaérve azt tapasztalod, hogy a kutyád eltűnt és fogalmad sincs, hogy merre indulj el. Tudom, mert átéltem – elég volt egyszer, hogy megtegyek minden szükséges (és extra) dolgot azért, hogy soha többé ne forduljon elő.

Most már tudod, hogy számtalan oka lehet annak, hogy miért szökik el a kutya. Nem azért csavarog el, mert már nem szeret, csupán ősi ösztönök vezérlik. Minden kutya vérében benne van a kalandvágy, de szerencsére nem mindegyik szökik el.

Ha Te képes vagy egy biztonságos és szerető otthont, egy erős és szökés-biztos kerítést, valamint elegendő fizikai és mentális stimulációt biztosítani a kutyádnak, nagyon kevés az esélye, hogy valaha is szökésre adja a fejét, de nem lehetetlen.

Erre az esetre jön jól az amúgy is kötelező chip és az ajánlott GPS-követő. Bízom benne, hogy sikerült pár hasznos információt átadnom Neked.

April 17, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.