Miért vonyít a kutya álmában? | Mit tehetünk rémálmok ellen

Miért vonyít a kutya álmában

A kutyusok szerencsésebb helyzetben vannak, mint az emberek többsége, hiszen ők átlagosan tíz perc alatt képesek elaludni. Ugyanúgy megvannak náluk is azok az alvási ciklusok, mint nálunk embereknél. Van tehát REM és NON-REM mélyalvásos fázis is, de vajon miről álmodik!? És miért vonyít a kutya álmában?

A kérdés régóta foglalkoztatja a tudósokat, most pedig egy kicsit mi is utána néztünk a dolognak. 

Miért vonyít a kutya álmában?

A kutyák, ahogy mi is, szoktak álmodni, álmaik azonban kevésbé összetettek és kreatívak, mint az embereké. Gyakran ismétlik kedvenc tevékenységüket, például futnak vagy játszanak álmukban. Ha a kutya vonyít éjszaka, akkor valószínűleg rémálma van, ezek azonban nem kreált szörnyképek, mint náluk, hanem csupán egy traumatikus élmény jut ilyenkor az eszükbe.

Ha van kutyád, akkor valószínűleg már te is láttad, hogy olykor a mancsait intenzíven mozgatja, csóválja a farkát vagy éppen olyan, mintha futna. Ilyenkor az eb álmodik és egy olyan tevékenységet végez, amit nappal, ébren is szokott.

Ez egy teljesen normális dolog, azonban, ha a kutya alvás közben vonyít vagy éppen ugat, akkor valami rossz jutott az eszébe. A kutyáknak ugyanis van hosszútávú memóriája és ilyenkor valami kellemetlenre emlékeznek vissza.

Molly kölyökkori traumája

Miért vonyít a kutya éjjel? : Személyes tapasztalatomat tudom felhozni.

Mollyt a kutyánkat örökbe fogadtuk, ő egy ideig rendszeresen vonyított álmában, és azt is lehetett tudni, hogy miért: kölyök korában bántalmazták, ilyenkor erre emlékezett. Párszor felébresztettem de olyankor mindig zaklatott és ingerült volt.

Ettől nem kell megijedni, nem ránk haragszik a kedvencünk, de akárcsak az embereknek a kutyusoknak is kell egy kis idő, amig az álomból visszazökkennek a valóságba.

A hirtelen való felébresztés azonban nem jó dolog, mert tovább traumatizálhatja a kutyát, és akár haraphat is. Ha pedig gyerek is van a családban, akkor neki semmiképpen se hagyjuk, hogy ilyenkor ő ébressze fel az ebet.

Általában a kutya alvásáról

A kutyáknak, mint minden élőlénynek szükségük van pihenésre, azaz alvásra. Persze ez változhat mérettől, kortól, sőt fajtától is, de a minimum, amit egy ebnek aludnia kell az egészséges élethez az 12-14 óra.

Akárcsak az embereknél a gyerekek, a kölyökkutyák is többet alszanak, nekik akár 18-20 óra is lehet a napi alvásigényük. Normális esetben körülbelül 10 perc alatt elalszanak és a REM szakaszba kerülnek a kedvenceink, ami a teljes alvás 25-30%-át teszi ki nagyjából.

Ilyenkor láthatod a gyors szemmozgást, sírást, lábbal való kalimpálást, nyöszörgést, vonyítást, stb. Ezt követi a NON-REM szakasz, vagyis a mélyalvás, ilyenkor a fentiek már nem figyelhetőek meg.

Miről álmodik a kutya?

Gyakorlatilag bármiről, ami megtörtént vele. A tudósok szerint azonban ezekből az eseményekből nem tud önálló történetet összerakni képzeletében, mint mi emberek. A kedvencünk tehát álmában kvázi folytatja a nappal vagy a korábban megélt eseményeket.

Ebből adódóan a kutyák álma még fajtafüggő is. Egy Labrador például nagyobb valószínűséggel álmodik arról, hogy egy teniszlabda után rohan, mint egy csivava. Egy Magyar Vizsla pedig inkább fog kacsavadászatról álmodozni éjszaka, mint mondjuk egy Máltai selyemkutya.

Ha már itt tartunk, a kutatók szerint, a kis és nagy testű ebek alvási szokásai között is van különbség. Pontosabban a kis méretű kutyusok gyakrabban álmodnak, de rövidebben, míg a nagyobb testűek ritkábban, de hosszabban.

Zárójelben jegyezzük meg, hogy a macskák is álmodnak, de ők ragadozók lévén mindig vadászatról.

Felkeltsem a kutyámat, ha rémálma van? Ha igen, hogyan?

Ahogy már említettük, nem igazán jó ötlet, sokan pedig azon a véleményen vannak, hogy határozottan tilos az ebeket felébreszteni, ha rémálmuk van. Persze ezt olykor nehéz megállni, hiszen a gazdi úgy értelmezi a dolgot, hogy a kutyus szenved, amit természetesen nem jó látni.

Ugyanakkor a hirtelen ébresztés után a kutya nem fogja tudni, hogy hol van és ilyenkor akár haraphat is, mert kvázi az álmát folytatja. Ez kor és fajtafüggő, de számos eset tanúsítja, hogy történt már baleset abból, hogy hirtelen ébresztették fel a kutyát.

Ha elhúzódik a nyüsszögés, vonítás, vagyis, ha hosszabb ideig van benne a kutya a rémálomban, akkor mindig fokozatosan ébresszük fel. Ez történhet úgy, hogy a nevén szólongatjuk, bekapcsoljuk a tévét, felhangosítjuk a zenét, mindegy, a lényeg, hogy kerüljük a közvetlen érintkezést a kutyával.

Amennyiben pedig nem folyamatos a rémálom, ha rövid ideig tapasztaljuk csak a tüneteket, akkor hagyjuk tovább aludni a kutyát.

Mi a teendő, ha rendszeresen van rémálma a kutyának?

Azoknál a kutyusoknál, akiket kölyök korukban sok trauma ért gyakorta fordul elő rendszeres rémálom. Ennek oka lehet a rossz tartás, az indokolatlan fenyítés, verés, stresszes környezet és több egyéb dolog is.

Fekhely

Ilyenkor a legtöbb amit tehetsz, hogy napközben és az alváshoz is nyugodt körülményeket teremtesz a kutyának. Az utóbbi lehet puha, kényelmes fekhely, bekészítheted a kedvenc játékait, vagy egy plüss állatot, de akárcsak az emberekre, a kellemes zene is megnyugtatóan hathat a kutyákra.

Mostanában a megfelelő fekhelyet különösen szokták hangsúlyozni, arra hivatkozva, hogy a kutyák hosszú évezredekig földön aludtak és ők maguk alakították ki a helyüket. Ennek jegyében már számtalan kutyamatrac kapható, persze meglehetősen borsos áron.

Számomra ez kissé marketingszagú és felesleges dolog, bőven elegendőnek tartom úgy kialakítani plédekkel, pokrócokkal a kutya helyét, hogy aztán ő maga rendezhesse el kényelmesen a vackát. Persze nem akarok lebeszélni senkit a kutyamatracról, ha sehogy nem akar jól aludni a kutya, ez is biztosan megér egy próbát.

Rendszeres testmozgás és megfelelő etetés

Ettől azonban fontosabb, pontosabban szólva nélkülözhetetlen a rendszeres testmozgás biztosítása, illetőleg a megfelelő etetés. Ezek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy éjszaka békésen aludjon a kutya.

Stresszmentes környezet

A harmadik tényező, amit szintén nem lehet eléggé hangsúlyozni, az a stresszmentes környezet. A munkakutyák például, melyeket őrző-védő feladatokra használnak, vagy a rendőrkutyák jellemzően sokkal rosszabb alvók, mint az átlagos házikutyusok.

Ha normális életvitel mellett hosszabb távon is nyugtalanul alszik a kutya, akkor mindenképpen fordulj orvoshoz. A dolgot nem szabad félvállról venni, hiszen a kutyáknak ugyanolyan fontos a rendszeres, pihentető alvás, mint nekünk embereknek.

Ha hosszabb távon nem tudják normálisan kipihenni magukat, azaz egészségük rovására is mehet.

Összegzés

A kutyák hasonlóképpen álmodnak, mint az emberek, de nekik nem kreált, kreatív álmaik vannak, hanem megtörtént eseményeket élnek újra alvás közben.

Ebből adódóan azért vonyít a kutya álmában, mert nekik is vannak rémálmaik, ha valami rosszra emlékeznek vissza. Ilyenkor ne hirtelen, hanem fokozatosan ébresszük fel a kedvencünket.

Ha a rossz álmok rendszeresek próbáljunk minél nyugodtabb környezetet teremteni számukra nappal és éjszaka is. Ha ez sem segít, forduljunk orvoshoz, mert a kutyáknak is szükségük van a pihentető alvásra.

March 27, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.