Home Alone – mit csinál a kutya, ha nem vagy otthon?

Mit csinál a kutya ha nem vagy otthon

A kutya, csakúgy, mint az ember, társas lény, azzal a különbséggel, hogy ők jobban vágyják az ember társaságát, mint fajtársaikét. Az ember azonban manapság élete jelentős részét az otthonán kívül eső munkahelyeken tölti, ahová kevés esetben viheti magával legjobb barátját.

Ennek következtében a modern kutya napjai különböző hosszúságú szakaszait kénytelen egyedül tölteni (többkutyás háztartásban a többi négylábúval). Hogy milyen hatással van rá az emberétől távol töltött idő, hogyan tölti azt, és a gazda hogyan teheti mindezt elviselhetőbbé, kiderül, ha tovább olvasol.

Szeparációs szorongás, ha a gazdi nincs otthon

Szeparációs szorongás. Ezzel az összefoglaló névvel illetik azokat a negatív viselkedésformákat, melyeket a kutya az ember távollétében mutat. A modern kutyatartás egyik legfelkapottabb kifejezése.

És ahogy az a buzzword-ökkel lenni szokott, pontatlanul definiált, félreértésekre ad okot, így sok esetben csak ront a helyzeten, ahelyett, hogy iránytűként szolgálna.

A szeparációs problémák tipikus tünetei közé tartozik:

 • A kutya a gazda kilépésekor hangosan ugat, vonyít, nyüszít
 • Megpróbál a gazda után menni, átugrani a kerítésen, kaparja a bejárati ajtót
 • Maga alá ürít
 • Minden közelében lévő tárgyat elpusztít
 • Monomániásan köröz, fel-alá járkál
 • Magában is kárt tesz

A kutyák jelentős része érintett (egyes kutatások szerint 22, mások 57%-ot mértek. Ez szintén jól illusztrálja a téma képlékenységét még a tudományos világban is).

Mivel a szeparációs problémák nem ritkán odáig vezetnek, hogy a kutyatulajdonosok (szándékosan nem a gazda szót használtam) menhelyre adják az állatot, nagyon fontos, hogy tisztában légy dolog a természetével, és kezelésének lehetséges módjaival.

A szeparációs szorongás hatásos kezeléséről itt találsz bővebb információt.

Zárt ajtók mögött: Mit csinál a kutya, ha nem vagy otthon?

Minden kutya egyéniség, s ez nagyban befolyásolja az együtt töltött mindennapokat, a közben felmerülő helyzetekre adott reakciókat.

A genetika mellett a környezeti tényezőknek a szülőkre gyakorolt hatása (epigenetika), a táplálás és a nevelés a legfajsúlyosabb faktorok a boldogulásban.

GoPro követi mit csinál a kutya, miután elmentek otthonról

Mit csinálhat a kutyád, miután rázártad az ajtót:

 1. Vannak olyan blökik, akiknek fel sem tűnik, hogy elmész, vagy megjössz. Halálos nyugalommal veszik tudomásul mindkettőt. A közben eltelt időben pedig csak addig kelnek fel, hogy egyik alvóhelyükről átmásszanak a másikba. Ők vannak kevesebben.
 2. Vannak olyan kutyák, akik amint kiteszed a lábad keservesen nyüszíteni kezdenek, kaparják az ajtót, mindent megtesznek, hogy kijussanak rajta, aztán néhány perc elteltével megnyugszanak és békésen pihenve várnak haza.
 3. Megint mások azonban nem nyugszanak meg, és a kilépési pánik látványos pusztításba torkollik. Feszültségüket a bútorokon, a kert növényein esetlen a kerítésen vezetik le, stabilan megnövelve a családi költségvetés kiadási oldalát.
 4. Olyan kutyák is akadnak, akiket minden távozásod szinte traumatizál. Fel-alá járkálnak, nyáladzanak, remegnek, egy szóval rettenetes állapotba kerülnek. Megnyugvást számukra csak a jelenléted jelent.
 5. Egy speciális csoport a csendben szenvedő kutyáké. A legtöbb esetben gazdáiknak fel sem tűnik, hogy valami nincs rendben, mert semmilyen jelét nem mutatják problémának. Testi tüneteiket pedig sokszor valami egészen más egészségügyi gond jeleiként azonosítják.
 6. Egy másik kategóriába azok a kutyusok tartoznak, akik az első pontban szereplőkkel mutatnak hasonlóságot abban a tekintetben, hogy egyáltalán nem zaklatja fel őket, ha elmész otthonról. Cserébe viszont rohadtul nem szeretnek unatkozni. A végeredmény pedig ugyanaz, mint a harmadik pontban szereplő ebeknél. De legalább lelkileg rendben vannak.

Számos jelenleg folyó kutatás próbálja pontosan megállapítani, hogy min múlik, hogyan fog viselkedni a kutya a távollétedben. Ezek a kutatások azért is különlegesen fontosak, mert az okok pontos azonosítása nélkül csak általános, „univerzális” megoldásokban gondolkodhatunk, amik az esetek jelentős részében ma sem vezetnek eredményre.

Mítosz a szeparációs szorongás?

Kutya egyedül van otthon

A szeparációs problémák megoldására kínált módszerek a legtöbb esetben tehát pontosan azért nem működnek, mert figyelmen kívül hagyják a tényt, hogy a nem kívánt viselkedésnek számtalan teljesen különböző oka lehet. E miatt pedig nem lehet ezeket kollektíven a szeparációs szorongás pecsétjével illetni.

A pontos információk hiánya azonban nem akadályozta meg a „szakembereket” abban, hogy hibás elméletekre alapuló módszertanokkal rontsanak tovább a helyzeten.

Az utóbbi idők valódi tudományos erőfeszítéseinek köszönhetően többek között a következő tanokról bizonyosodott be, hogy tévesek:

 • A „túlkötődés”, a kutya elkényeztetése, a túlzott figyelem irányában a szeparációs problémák egyik legfontosabb oka (ez talán a legkártékonyabb elmélet mind közül).
 • A menhelyről örökbefogadott kutyák szinte kivétel nélkül küzdeni fognak a szeparációs problémákkal.
 • Az kölyökkorban, a gazda távollétében tanúsított nem kívánt viselkedésformákat az eb kinövi.
 • Elég alaposan lefárasztani a kutyát ahhoz, hogy ne alakuljon ki nála problematikus viselkedés.
 • Egycsapásra megoldódik a gond, ha a kutya kap egy négylábú társat.
 • Tiltással, büntetéssel eliminálhatók a szeparációs problémák.
 • Hatékony a kutya szobakennelbe zárása, mielőtt elmegyünk otthonról.
 • Hagyjunk otthon a kutyának interaktív játékokat, amivel le tudja kötni magát.

Tudomásul kell vennünk, hogy a szeparációs problémáknak nagyon sok oka lehet. Eleve a szeparációs szorongás elnevezés félrevezető, hisz maga a szorongás, a szorongásos viselkedés csak egy ezen lehetséges okok közül.

Ezen kívül a félelem, frusztráció vagy a pánik játszik még szerepet a kialakulásban. Ezeket képesnek kell lennünk megkülönböztetnünk és leválasztanunk egymásról, hogy esély legyen megtalálni a hatékony megoldást.

Ismétlődő minták

Ismétlődő minták

Nem mondok túl nagy újdonságot azzal, hogy a kutya rettentően okos jószág. Kitűnően felismer ismétlődő mintákat és köti azokat nagy hatékonysággal események bekövetkeztéhez.

Például hamar megtanulja, hogy ha a gazdi öltözködni kezd, kulccsal csörög, akkor pillanatok múlva távozik.

Ez az eseménysor kitűnően alkalmas arra, hogy a szeparációs problémákkal küzdő kutyában meggyújtsa a kanócot.

A terápia részeként sokszor javasolják azt, hogy ennek kivédésre finom falatokkal tömött játékot adjunk a kutyának, mielőtt elhagyjuk a lakást. Ez olyan erővel fogja meg a kutya figyelmét, hogy észre se veszi a gazdi készülődését s így nem eszkalálódik a félelem.

Ez jó eséllyel működni is fog. Az első két alkalommal. Harmadszorra a kutya már a jutifalis játékot fogja összekötni a gazdi távozásával, ami által egy amúgy nagyon hatékony képzési eszközt is sikeresen fogunk a rémület amulettjévé tenni.

Egy dolog tehát biztosan kijelenthető: a kutya nem hülye.

Néhány tipp arra, ha a kutyád szorongani kezd, mikor elmész otthonról

Szeparációs szorongás, kutya egyedül van otthon

Mielőtt rátérek néhány valóban hasznos tippre, előre kell bocsátanom, hogy SEMMI, amit itt fogsz olvasni, NEM helyettesíti a kutyád személyiségére szabott, a félelmeinek valós okait feltáró, SPECIALISTA által koordinált terápiát. Enélkül NEM fogsz tudni segíteni a kutyádon. Alkalmazásával viszont végleg megszüntethető a probléma.

Jöjjön tehát az a pár hasznos tanács:

 • A LEGFONTOSABB eleme a szeparációs problémák elkerülésének és/vagy megszűntetésének a feltétlen és kölcsönös bizalom közted és a kutyád között. Ezért is akkora kapufa azt javasolni, hogy ignoráljuk a kutyát, ha szerintünk túlzásba viszi a ragaszkodást. Ezzel pont azt érjük el, hogy sérül a bizalom, gyengül a kötelék, s így az alapja fog hiányozni a kutyád lelki jólétének.
 • Nagyon fokozatosan szoktasd a kutyád az egyedülléthez. Először csak lépj ki az ajtón, de ne csukd be és azonnal lépj is vissza. Ezt az elején akár naponta többször is csináld meg. Aztán csukd be az ajtót, de szintén gyere vissza azonnal. Aztán maradj kint 10 másodpercet, és így tovább. Ezzel feldolgozható módon adagolod a blökinek a távolléted bekövetkeztét, valamint a bizonyosságot, hogy mindig visszajössz.
 • Legyen a lakásban egy safe-place, egy nyugisarok, ami csak az övé, ahová örömmel vonulhat vissza, nem csak akkor, ha nem vagy otthon. Ezt a nyugihelyet kondicionálással alakíthatjuk ki, együtt a kutyával: ha ott van és nyugodtan fekszik, szigorúan ott (és nem magadhoz hívva) jutalmazd meg. Tedd oda egy kedvenc játékát, egy szagodat viselő ruhadarabot. Ez a folyamat előbb-utóbb létrehoz egy kapcsolót a kutya fejében, mely ott tartózkodva bekapcsol és „alvó üzemmódba” helyezi a kedvencedet. Ezt a helyet fogja akkor is keresni, ha valami felzaklatja, például, ha nem lát téged.
 • A távozásod megelőztét jelentő szertartásokat – öltözködés, kulcsok csörgése, matatás a zárban – naponta többször végezd el, anélkül, hogy egyszer is kimennél az ajtón. Ha a kutya nem reagál izgatottsággal ezekre, azonnal jutalmazd meg. Így elkerülheted, hogy a szertartások kiváltsák kutyádban a pánikot.

Összegzés

Amint látod, a szeparációs problémák egy meglehetősen összetett témakör, melynek megfelelő kezelése elsődleges fontosságú a kutyád jólétének szempontjából.

Még az otthonról dolgozók esetében is elő fog fordulni, hogy otthon kell hagyniuk a kutyát, ez elkerülhetetlen.

Ezért alapvető, hogy ha rendszeresen tüneteket mutat a kutya, akkor szakember segítségét igénybe véve találj megoldást a bajra.

A jó hír ugyanis az: megoldás minden esetben van.

March 24, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.