Mit csinál a kutya, ha szellemet lát?

Mit csinál a kutya, ha szellemet lát

Van, aki hisz a szellemekben és van, aki nem. Hogy kinek van igaza, nem hivatásunk eldönteni, ami viszont bizonyított tény, hogy a kutyák érzékei jóval kifinomultabbak, mint az embereké és olyan dolgokat is látnak, amit mi nem.

Olykor egy picit a jövőbe látnak és azt is érzékelik, ami számunkra láthatatlan.

Mit csinál a kutya, ha szellemet lát?

A legtöbb kutyatulajdonos megerősíti, hogy a kutyája néha minden ok nélkül elkezdi ugatni a semmit, vagy éppen halálra rémül a semmitől és összehúzza magát a sarokban. Ez a viselkedés több, mint gyanús, hiszen, ahol mi nem látunk semmit, ott egyáltalán nem biztos, hogy nincs is semmi.

A maga módján reagál rá, illetőleg fejezi ki magát. Ez a legtöbb esetben ugatásban nyilvánul meg, és abban, hogy egy konkrét pontra helyezi meredten a tekintetét, ahol te nem látsz semmit.

A viselkedése sokkal izgatottabb lesz, fel-alá futkározik, vonyít, nyüszít, egy szóval jelez. Hasonló, mint a vadászkutyák esetében, amikor szagot fognak, vagy mint az őrző-védő ebeknél, amikor valami szokatlant észlelnek. Ez az állapot a legtöbb esetben azonban még felfokozottabb, és látszólag ok nélküli.

Van rá magyarázat?

A kutyák olykor különös viselkedésére több családi példám is van. Nagypapámnak volt egy vizslája. Nem messze laktak a vasúttól, apám pedig vonattal járt iskolába. Ha elment a zakatoló szerelvény és Kaff izgatott lett, akkor biztosan lehetett tudni, hogy apám azon a vonaton ül.

Tévedhetetlenül megérezte mindig, ha közeledik, és legyen bármilyen jó a füle egy kutyának, a száguldó vonaton keresztül még ő se hallhatta meg, hogy rajta van a szeretett gazdája.

Egy másik, keverék kutya, ha elkezdett nyüsszögni, akkor három perc múlva valami miatt elpityeregte magát a nagymamám. Mindig megérezte, ha szomorú, ha úgy tetszik látott a jövőbe. Nagyon érzékeny kutya volt.

Ha bebújt a sarokba, akkor hamarosan megdörrent az ég, és igen, gyakran ugatta az üres sarkot is a szobában, ahol senki nem látott semmit.

Ettől mindig összeszorult a gyomrom, mert ilyenkor az egész kutya lényéből áradt a feszültség és biztosan tudtam, hogy van ott valami, még akkor is, ha az én szemem számára láthatatlan.

A személyes véleményem tehát határozottan az, hogy a kutyák azt is képesek látni, amit mi emberek nem. A kérdés, hogy hogyan? Nézzük, hogyan vélekedik erről a tudomány.

A kutyák látnak olyan dolgokat, amit mi emberek nem?

Ez egészen biztos, és itt nem csak a szellemekre kell gondolni. Sokszor hallani a hatodik érzék kifejezést, bizonyos emberek is rendelkeznek vele, a kutyáknál azonban ez az „alapfelszereltség” része. Tény, hogy a kutyák jobban látnak és hallanak, mint mi, akkor ugyan miért ne rendelkeznének plusz képességekkel is?

A tudományt jó ideje foglalkoztatja ez a kérdés, és sokan meg vannak győződve róla, hogy a kedvenceink igen is érzékelik azokat a dolgokat, melyeket mi paranormálisnak nevezünk. Vagyis jobb híján így definiálunk.

Szellem vagy sem?!

Több szempontból le vagyunk körözve

Gondoljunk csak bele, a kutyák szaglása akár tízezerszerese is lehet az emberének, négyszer olyan jól hallanak mint mi, és a szemük azokat a motorikus mozgásokat is érzékeli, melyeket a miénk nem. Akkor ugyan miért ne rendelkeznének olyan érzékekkel, melyekkel mi nem?

Az ember a teremtés koronájának tartja magát, de igazából, legalábbis a képességeinket illetően, csak a beszédre hivatkozhatunk, egyébként az emlősök leköröznek bennünket minden tekintetben. Azt gondoljuk, hogy csak mi vagyunk képesek a kommunikációra.

De miért?

Lehet az állatok is beszélgetnek, csupán mi nem értjük. A kutyák esetében pedig különösen igaz lehet ez, illetőleg az, hogy rendelkeznek egy plusz érzékkel.

Mondok egy meglepő dolgot. Az emberi beszéd azért alakult ki, mert a kutyák a szaglásukkal és a hallásukkal lehetővé tették, hogy ezekre az érzékekre nekünk kevésbé legyen szükségünk. Ezért az emberi agy úgy fejlődhetett, aminek a végeredménye az általuk ismert beszéd lett.

Nagyon régi együttélés a miénk, és a kutyák az érzékelés tekintetében nagyon is leköröznek bennünket. Említettem, hogy nagyszüleim kutyája előre látta, ha dörögni fog az ég, ha vihar közeledik.

A jövőbe látott ezért? Nem. Csak a kifinomultabb érzékelésének köszönhetően jóval előbb érezte meg ugyanazt a természeti jelenséget, mint én. De ezzel még nincs vége a dolognak, mivel a kutyák nem csak jobban érzékelik a dolgokat, de rendelkeznek azzal a bizonyos plusszal is.

Hatodik érzék

Szellem

Az ember öt érzékszerve a következő: látás, szaglás, ízlelés, tapintás és hallás. Mi ezekkel létezünk a világban. A kutyáknak ezzel szemben van egy hatodik is.

Nem bizonyított, de a tudomány képviselőinek a többsége egyetért azzal, hogy négylábú barátaink rendelkeznek egy plusz érzékkel, aminek a „bél” nevet adták. A kissé különös szót szintén különbözőféleképpen definiálják a tudomány képviselői.

Alapvetően kétféle álláspont van: az egyik szerint ez egy teljesen különböző érzékelés a miénktől, azaz az imént felsorolt ötből.

A másik szerint pedig a kifinomultabb látásból, hallásból és szaglásból tevődik össze.

Hogy melyik tudományos álláspontnak van igaza az a mi perspektívánkból most nem is olyan fontos, a lényeg, hogy van, és ezt nyugodtan definiálhatjuk hatodik érzékként is.

Lehetséges, hogy a kutyák látják a szellemeket?

Ez a kérdés nagyon sok kutyatartóban felvetődik. Mivel a mai napig nem bizonyított, hogy léteznek szellemek, így nehéz ezt megválaszolni. Kissé talán vicces, de úgy pontosabb, hogy ha léteznek szellemek, akkor a kutyák látják őket.

Aztán, hogy valójában szellemet látnak-e vagy mást, az megint vita tárgyát képezheti, maradjunk annyiban, hogy érzékelnek olyan energiákat, melyeket mi nem. Zárójelben jegyezzük meg, hogy ilyen a föld mágneses energiája is.

Engedj be egy kutyát egy üres házba, ahová majd először lefekszik, tedd oda az ágyad, hidd el, ott fogsz a legjobban aludni. A macskák pont ellenkezően működnek, ahol egy cicus nyugodtan pihen, ott neked nehezen jön majd álom a szemedre.

Tehát, amit mi szellemnek hívunk, az lehet csak egy számunkra definiálhatatlan energia, de a kutyánk látja, pontosabban érzékeli.

Mit csináljunk, ha a kutyánk feltehetően szellemet lát?

Kutya szellemet lát és rémült

Egy ilyen szituáció valószínűleg számodra félelmetesebb, mint a kutyád számára. Általában az eb lerendezi magában a dolgot, nem kell közbe avatkoznod.

Ha mégis nagyon nyugtalan lesz és ez az érzés nem akar szűnni, akkor viselkedj falkavezér módjára és nyugtasd meg a kutyádat. Simogasd meg, adjál neki a kedvenc csemegéjéből, esetleg vidd át egy másik helyiségbe.

A lényeg, hogy zökkentsd ki a számára kellemetlen helyzetből, a legtöbb esetben azonban maguktól lecsillapodnak a kutyák, ha valami különöset látnak.

Összefoglalás

Hogy vannak-e szellemek vagy nincsenek nem eldöntött tudományos tény, mindenki úgy gondolkodik erről, ahogy szeretne vagy ahogy gondolkodni mer.

Ezzel szemben a kutyák érzékelnek olyan dolgokat is, melyeket mi emberek nem, ezek pedig éppen lehetnek szellemek is.

Ha olyat tapasztalsz, hogy a kutyusod minden ok nélkül ugat egy üres helyet, esetleg megrémül valamitől, akkor könnyen lehet, hogy a kutya szellemet lát. Te, semmiképpen se ijedj meg, a legtöbb, amit tehetsz, hogy megpróbálod megnyugtatni.

March 25, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.