Papírzsebkendőt evett a kutya – mit csináljak?

Papírzsebkendőt evett a kutya

Kutyásként biztosan előfordult már veled, hogy hazaérve azt tapasztaltad, havazott a lakásban, s a kutya magához képest meglehetősen visszafogottan üdvözöl. Aztán amikor a döbbenettől kicsorduló könnyeidet akartad letörölni, arcul sújtott a felismerés, hogy nincs mivel. Innen már csak egy lépés volt kitalálnod, hogy az bizony nem hó szerteszét a lakásban. Megint papírzsebkendőt evett a kutya!

Minden kutya más, de az bizonyossággal kijelenthető, hogy a legtöbb kutya előszeretettel pusztítja a papírzsebkendőt.

Ebben az cikkban megfejtjük a rejtély okát (okait?), számba vesszük a lehetséges következményeket és kapsz néhány tippet is arra, hogyan veheted elejét a kaszabolásnak. Lássunk hát neki!

Miért eszik a kutya papírzsebkendőt?

Ahogy minden másra is a kutyavilágban, erre a kérdésre is több válasz létezik. A motivációkat kutatva a következőkre bukkanunk:

Csak

Miért eszik a kutya papírzsebkednőt

A legkézenfekvőbb és legegyszerűbb oka a zsebkendő evésnek az, hogy megteheti. Van hozzáférése, van kedve, hát miért ne tenné?

Mivel rendkívül jól téphető, szaggatható, ezért a zsákmányszerző ösztönöket is önjutalmazó módon elégíti ki. És ha még éhes a jószág, elfogyasztani sem jelent neki túlzott nehézséget.

Tápanyaghiány

Könnyen elképzelhető, hogy a kutyád azért érez leküzdhetetlen vágyat arra, hogy megegye az összes papírzsebkendődet, mert valamilyen tápanyagdeficitben szenved.

Ez szokott az egyik oka lenni az ürülékevésnek is. Egy alapos laborvizsgálat segít kideríteni, miből van szüksége pótlásra, és így neked sem kell többé a ruháidba fújni az orrod.

Kíváncsiság

A kutya megy az orra után. Legyen tehát bármi azon a papír zsebkendőn – bármi! –, egészen biztosan fel fogja kelteni a kíváncsiságát.

Teljesen mindegy, midet törölted meg vele, vagy mihez ért hozzá, a rajta lévő szag és a széttéphetőség ténye szirénénekként fogja aprításra inspirálni a kutyádat.

Unatkozik

Tekintve, hogy nincs kezük, még malmozni se tudnak szegény kutyusok, ha épp semmi mással nincs lehetőségük lekötni fölösleges energiáikat. Cserébe viszont van szájuk, jó sok, ragadozásra tervezett foggal.

Nem is restek használni, ha unaloműzésről van szó. A papírzsebkendő cafatokra aprítása nagyszerű szórakozás a kutyának.

Nagyon sok rendelkezésére áll belőle, könnyen mozgatható, nem áll ellen. Minden adott a parádés időtöltéshez.

Stressz

Ismersz olyan embert, aki, ha ideges, a körmét rágja? S olyan kutyát, aki, ha ideges, mindent (is)?

Ha tele van a lakás fognyomokkal, el-eltűnnek bútorok, és állandóan fehér papírpelyhek borítják a padlót, akkor könnyen meglehet, hogy kutyádat meglehetősen nyomasztja valami.

A destruktív rágás sok esetben stressz tünet, ennek könnyen áldozatául eshet pár ezer papírzsebkendő is.

Pica

Az előző ponthoz tartozik ez a kevéssé ismert táplálkozási zavar. A betegség elnevezése a szarka latin nevéből ered (Pica pica).

A szarka olyan madár, ami jóformán mindent képes felfalni, ezért kapta ez a betegség ezt a nevet. A picában szenvedő ember vagy állat olyan dolgokat is megeszik, melyek számára fogyasztásra alkalmatlanok. Igen, például papír zsebkendőt is.

A betegség pontos okai nem ismertek, ezért kezelése sem könnyű, de nagyon fontos, hogy valamilyen módon megakadályozd, hogy hozzájusson a tápláléknak tekintett tárgyhoz/anyaghoz, hogy elkerüld a súlyos egészségügyi következményeket.

Jókedvű

Az előző pontok totális ellentéteként az is motiválhatja zsebkendő evésre a kutyádat, ha teljesen kiegyensúlyozott és jókedvű.

Puszta szórakozásból is tépheti a zsepik tonnáit, egyszerűen azért, mert az számára hatalmas móka.

Éhes

Ragozzam?

Árt-e a kutyának ha rendszeresen papírzsebkendőt eszik?

Kutya papírt eszik
Nyugi, csak kiolvasom a könyvet!

Az attól függ. Alapesetben pár darab papír zsebkendő elfogyasztásától az égvilágon semmi baja nem lesz. Az apró darabok átmennek a testén, sehol nem okozva fennakadást. Végbélhigiéniai szempontból akár még előnyös is lehet.

Na jó, csak vicceltem.

Ha azonban tucatjával tűnik el benne a zsebkendő, abból komoly bajok is lehetnek. Ezek közül az egyik legvalószínűbb a bélelzáródás.

Ilyenkor a bélrendszer valamelyik részében a felgyűlt zsebkendő darabok elzárják az utat, melynek következtében szövetelhalás is kialakulhat. Ha az elzáródást nem műtik meg időben, az az állat pusztulásához fog vezetni.

Szintén nem elhanyagolható faktor, hogy a zsebkendő tartalmaz-e valamilyen vegyi anyagot, illatanyagot, tisztítószert, alkoholt, vagy egyéb kemikáliákat. Ezek közül ugyanis számos toxikus a kutya számára és bizony a halálát is okozhatja.

Mik lehetnek a gyanús jelek, melyek arra utalnak, hogy a kutya túl sok papírzsebkendőt evett?

  • Ki/elmaradó székelés
  • Puffadás
  • Hányás
  • Fokozott vízfelvétel
  • Letargia
  • Fájdalmas hastájék

Ha a fentieket tapasztalod a zsebkendőkészleted drasztikus megcsappanásával párhuzamosan, akkor azonnal irány az állatorvos.

Hogyan szoktathatom le a kutyámat a zsebkendő evésről?

Hogyan szoktathatom le a kutyámat a zsebkendő evésről?

Az, hogy hogyan tudsz véget ennek a szokásának, természetesen attól függ, hogy mi váltja ki nála a késztetést.

Ne engedd hozzáférni

A legegyszerűbb megoldás, hogy elzárod előle a papír zsebkendőt, méghozzá úgy, hogy semmi szín alatt ne férhessen hozzá. (Sose becsüld alá egy kutya találékonyságát és eltökéltségét, ha meg akar szerezni valamit).

Ez egyébként érvényes minden olyan dologra is, melyet szeretnél távoltartani kedvenced álkapcsától. Nemcsak pénzt és idegeskedést, de egy esetlegesen horribilis összegű állatorvosi számlát is megspórolhatsz egy egyszerű kulcsráfordítással.

Elegendő testmozgás

Annak érvényessége sem korlátozódik pusztán a zsebkendők épségének megőrzésére, hogy egy fáradt kutya inkább alszik, mintsem rombolni kezdjen.

Ügyelj arra, hogy a kutyád minden nap megkapja magáét, már ami a testmozgást és a szellemi kihívásokat illeti. Ettől nemcsak kiegyensúlyozott és fitt lesz a kutya, de a károkozása is a nullához fog közelíteni.

Vizsgáltasd ki

A rendszeres orvosi kivizsgálások is sok fejfájástól óvhatnak meg, arról nem is beszélve, hogy mennyi időt spórolsz meg azzal, hogy nem magad próbálod meg kideríteni egy esetleges baj okát.

Fél évente egy laborvizsgálat nem csak a zsebkendőidet mentheti meg, de az idegeidet is kisimítva tarthatja. A kutya egészségéről már nem is beszélve.

Kutya nevelése

Vannak olyan nevelési technikák melyek segítségével hatékonyan szoktathatod le a zsebkendőevésről. Annak folyamatos és konzekvens jutalmazása, hogy érintetlenül hagyja a zsebkendőt, azt fogja elmélyíteni benne, hogy sokkal jobban megéri nem széttépni azt.

Ez a módszertani eljárás egyébként jó hatásfokkal használható bármi egyéb tárgy megmentésének érdekében.

Kutyaharapás szőrével

Ha a kutya papírzsebkendőt evett vesd be a fordított pszichológiát. Kontrollált körülmények között hagyod neki, hogy papírt tépjen, azzal irányítva tudod elvenni az élét a dolognak, olyannyira, hogy talán rá is un az egészre.

Minden háztartásban van olyan papíráru, mely amúgy is a szemétben végezné. Vond be ezeket játékba, hagyd, hogy ripityára szaggassa, ezáltal már lehet, hogy egy idő múlva nem is lesz olyan vonzó a tiltott gyümölcs.

Azonban ne hagyd neki, hogy lenyelje!

Mit ne csináljunk, ha a kutya papírzsebkendőt evett?

  • Ne ordíts vele, azzal nem oldasz meg semmit!
  • Amikor rajtakapod ne kergesd, mert azt fogja gondolni, hogy játszol vele!
  • Ne próbáld meg erőszakkal elszedni tőle a zsebkendőt. Azzal csak az értékét növeled a szemében!

Összegzés

Ahogy láthatod, még egy olyan furcsa szokásnak, mint a kutya papírzsebkendő evésének vagy üzemszerű széttépésének is van evilági magyarázata.

Miután azonosítottad az okot, nagy eséllyel a jelenséget is meg tudod szüntetni, s marad az unalmas kutyaszőr-porszívózás a milliónyi apró papírzsebkendő darab helyett.

March 24, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.