BARF étrend, a tudatos etetési módszer kutyáknak

Barf tál és kutya

A BARF az angol Biologically Appropriate Raw Feeding, magyarul a biológiailag helyes nyersetetési módszer rövidítése. Külföldön már évtizedek óta töretlen népszerűségnek örvend a nyersetetés, de itthon is egyre többen ismerkednek meg ezzel az etetési móddal.

Táplálj, ne csak etess

A friss, nyers ételek egészségesebbek, mint a feldolgozottak, ezt mindenki tudja. Mégis a kutyáknak a rengetegféle feldolgozási, hőkezelési eljáráson átesett, vitaminokkal visszapótolt, száraztápokat ajánlják és reklámozzák.

A nyersetetés épp az, amire a neve is utal: Nyers hús, nyers csont, nyers belsőségek és nyers zöldségek, gyümölcsök a megfelelő arányban.

A nyersetetés nem egy újkeletű úri huncutság

A kutyák ragadozók. A fogazatuk, a nagyon erős gyomorsav, a rövid emésztőrendszerük, és az emésztésük mind ezt támasztják alá. A kutyák emésztése és emésztőrendszere megegyezik a farkasokéval, így a nyers húsból, prédából származó tápanyagokat tudják a legjobban megemészteni.

A civilizációs betegségek, mint a daganatos megbetegedések, a cukorbetegség, az elhízás és az ezekből fakadó egyéb kórképek, ízületi betegségek és az allergiák sajnos egyre több kutyát és macskát érintenek. Ezek társállataink körében is gyakran a helytelen életmódra, a helytelen tápanyagbevitelre, a feldolgozott ételek fogyasztására vezethetőek vissza.

A BARF előnyei

BARF előnyei

A helyes táplálás adta előnyöket a BARF-ra váltó gazdik már néhány hét után megtapasztalják. Számtalan előnye közül a legfontosabbak:

 • Egészséges emésztés: A természetes táplálékot jobban emésztik a kutyák. A friss összetevők hozzájárulnak az egészséges bélrendszer kialakulásához, az egészséges bélflóra fenntartásához.
 • Erős immunrendszer: Az erős immunrendszer alapja a jó emésztés és a felszívódás. A BARF-os kutyák gazdái gyakran számolnak be arról, hogy állatorvoshoz csak a kötelező védőoltások alkalmával kell ellátogatni.
 • Jobb szájhigiénia: A nyers húsok, csontok fogyasztása tisztítja a fogakat, helyreállítja az optimális ph-t a szájüregben ezáltal csökkenhet a lepedék, a fogkő kialakulása és a kellemetlen szájszag is gyakran megszűnik a nyersetetéssel.
 • Több energia, jobb izomtónus: A BARF segíthet a helyes testsúly elérésében. Az energiaszint megnő, az izmok állapota javul.

Ezeken kívül fontos kiemelni, hogy a BARF étrendet tökéletesen a saját kutyánk igényeire alakíthatjuk, így a neki legmegfelelőbb étel összeállításával megelőzhetők az allergiák, intoleranciák is.

Bizonyos kutyafajták nem nyersezhetnek?

Ez egy tévhit, amit néha szakemberektől is hallani. A legkisebb kutyától a legnagyobbakig, az összesnek az emésztőrendszere és az emésztése ugyanolyan, tehát ez alaptalan. Minden kutyafajta lehet BARF-os, bármilyen életkorban.

Vágj bele a nyersetetésbe, 3 egyszerű lépésben!

Barf tál
 1. Számold ki! A BARF kalkulátor a kutyád testsúlyának megadásával segít összeállítani a kutyusod nyers menüjét. Ide kattints!
 2. Vásárold meg a hozzávalókat, kezdésnek a csirke és a nyúlhús a leggyakrabban ajánlott húsfajta (Ha nem fagyasztva vetted, akkor fagyaszd minimum 2 hétig mielőtt a kutyádnak adod.)
 3. Készíts napi adagokat fagyasztózacskóban vagy műanyagdobozokban.

Az átállás…

A kutyák emésztőrendszere a nyers húsok emésztésére lett kitalálva. Egyik napról a másikra történhet az átállás, tehát megkapja az utolsó adag tápot és a következő étkezésnél már mehet a nyers. Keverni a tápot és a nyerset egy étkezésen belül semmiképp nem ajánlott (később sem).

Tévhitek a nyersetetéssel kapcsolatban

 • A kutyák megvadulnak a nyers hústól: A kutyák nem az étrendjüktől vadulnak meg. Az agresszív viselkedés általában szocializációs hiányosságokra vezethetőek vissza.
 • A csontok szilánkosan törnek, nem szabad etetni: A főtt, sült csontok a hőkezelés során elveszítik kollagén tartalmukat és nehezebben emészthetőek. Ez a két tényező teszi veszélyessé a csontszilánkokat. A nyers csont magas kollagén tartalma, a jó emészthetőség és az erős gyomorsav miatt nem okoz ilyen problémát (de ha mégis tartasz tőle, válassz darált csontoshúsokat).
 • A nyersetetés veszélyes, szalmonellát okoz: Megfelelő higiénia és megbízható forrásból beszerzett húsok esetében nem veszélyesebb, mint bármilyen nyers húst otthoni körülmények között elkészíteni. A kutyák ételének előkészítéséhez ajánlott külön, csak erre a célra használt vágódeszkát, műanyagdobozokat használni és a kutyatálakat is minden étkezés után azonnal el kell mosogatni.

Kisállat-dietetikusként jószívvel ajánlom minden gazdinak, hogy próbálja ki a BARF etetést, ami egy óriási lépés az egészséges életmód irányába, számos betegség megelőzhető, az allergiák karbantarthatóak, a kutyusok pedig egyszerűen imádják.

Ajándékozd meg a kutyusod egészséggel, próbáld ki a BARF kalkulátort és győződj meg a nyersetetés előnyeiről.

2023. June 16.

További érdekességek

Hírlevél

  A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.