Csirkecsontot evett a kutya, mi a teendő? | 4 életmentő tipp

Csirkecsontot evett a kutya, mi a teendő 4 életmentő tipp

A kutya mindenevő és genetikailag évezredek óta kódolva van az állati hús és csontok elfogyasztására, így nem kell feltétlenül papért kiáltani, ha csontot evett a kedvencünk.

Ugyanakkor az aggodalom koránt sem alaptalan, hiszen az általunk fogyasztott sült- vagy főtt csirke, kacsa stb. csont könnyen reped, ami veszélyes is lehet.

Tehát egyrészt nem kell kétségbe esni, ha a kutya kikanalazta a kukából a maradék csirkelábat, de azért nem árt jobban odafigyelni rá a következő pár órában, esetleg napban.

A jogos aggodalomnak pedig az is mércéje, hogy mennyi csontot evett meg a kutya, mekkora a kedvencünk mérete, valamint, hogy voltak-e korábban bél és gyomorrendszeri problémái.

Egy nagy méretű, élete teljében lévő pásztorkutya esetében természetesen kevésbé kell kétségbe esni, ha megeszik pár csirkecsontot, mint ha ezt egy kicsi, esetleg már öreg tacskó követi el, akinél már amúgy is figyelni kell a táplálkozásra.

A csonttal való etetésről már írtunk egy korábbi cikkünkben, mely minden fontos kérdésre választ ad.

Mi lesz a kutyával, ha csirkecsontot evett?

Mi lesz a kutyával, ha csirkecsontot evett?

A legvalószínűbb, hogy semmi! A legtöbb kutyának normális a bélrendszere és megemészti az elfogyasztott csontot. Akkor történhet probléma, ha a kutya emésztőrendszerével probléma van, vagy, ha még túl kicsi az eb.

A csirkecsont evés fő veszélye az, hogy elzáródást okozhat a gyomor és bélrendszerben, vagy akár perforációhoz is vezethet.

Ezek előfordulhatnak a nyelőcsőtől kezdődően egészen a végbélig és bizonyos esetekben életveszélyes is lehet. Ritkábban a csontevés következménye lehet még a hasnyálmirigy gyulladása is.

Legfontosabb tünetek, mely problémát jelezhetnek

  • Hányás
  • Az evés vagy ivás elutasítása
  • A hasi fájdalom jelei, mint például a nyújtózkodás vagy görnyedt testhelyzetben való fekvés és ülés
  • Feszült vagy puffadt has
  • Köhögés
  • Széklet hiánya

Ha a kutyánál bármelyiket vagy akár egyszerre többet is tapasztalunk ezekből, akkor mindenképpen forduljunk állatorvoshoz.

Mit tehet a gazdi, ha csirkecsontot evett a kutya?

Ha észrevettük, hogy a kutya csirkecsontot evett, akkor a legfontosabb, hogy ne essünk pánikba, főleg addig, amíg az eb tünetmentesen viselkedik.

1. Ne vonjuk meg az ételt!

Ne vonjuk meg az ételt!

Sokan ebben az esetben úgy reagálnak, hogy nem adnak ételt a kutyának, de pont ez az, amit nem szabad csinálni.

Etessük a kutyát gyakrabban, mint korábban, de csak kis adag élelemmel. Lehetőleg nedvdús táplálékkal, mert ez támogatja az emésztés, és így a csonttal is hamarabb megbirkózik a kutya.

Másrészt az etetéssel kipárnázzuk a kutya gyomrát, ami véd az esetleges éles szilánkoktól.

2. Adjunk neki sok vizet!

A táplálék mellett lehetőség szerint adjunk minél több vizet a kutyának, egyrészt, hogy megelőzzük az esetleges kiszáradást, másrészt pedig ezzel is az emészt támogatjuk.

A kutya napi vízigényéről itt találsz hasznos információkat.

3. Ösztönözzük könnyed testmozgásra!

Ösztönözzük könnyed testmozgásra!

Túlzásba ne vigyük, de rövid sétákkal mindenképpen próbálkozhatunk, mivel a testmozgás szintén serkenti az emésztést.

A kutyafajták szerinti mozgásigényről itt írtunk.

4. Figyeljük a székletet!

Nagyon fontos, hogy tünetmentesség esetén is fokozottan figyeljük pár napig a kutya székletét, a hasmenés mellett a széklet hiánya, vagy minimális széklet is rossz jel, mert arra utalhat, hogy a bélrendszer valahol elzáródott.

Ebben az esetben is forduljunk állatorvoshoz.

Mit tegyünk a megelőzés érdekében?

Először is ne hagyjunk elő ételmaradékot, ha pedig a kutyánk hajlamos a kuka nyitogatására, akkor szereljük fel azt biztonsági zárral.

Ha vacsoravendégek érkeznek hozzánk, akkor hasonlóképpen figyeljünk rá, hogy ne kaphasson a kutya csontot. Például egy kedves baráttól az asztal alatt. Finoman mondjuk meg mindenkinek, hogy tilos a kutya etetése.

Amennyiben a kedvencünk hajlamos ásni, esetleg séta közben felkutatni olyan „táplálékot”, amit nem kéne elfogyasztania, akkor erre mindenképpen érdemes figyelnünk, hogy ne férhessenek hozzá csonthoz, vagy hasonlóan veszélyes táplálékhoz.

Összegzés

Nem kell pánikrohamot kapni, ha a kutya elrág egy csirkecsontot, de a következő pár órában és napban mindenképpen figyeljünk oda rá.

A kutyát tettenérés után etessük gyakran, kevés táplálékkal és adjunk neki sok vizet. Ha pedig bármilyen bélrendszeri probléma tüneteit mutatja az eb, mint a hasfájás vagy görcsös testtartás, akkor azonnal forduljunk állatorvoshoz.

2022. October 30.

További érdekességek

Hírlevél

    A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.