Ehet csirkemájat a csirkefehérjére allergiás kutya?

Ehet csirkemájat a csirkefehérjére allergiás kutya

Utoljára frissítve: 2023. September. 03

Az emberekhez hasonlóan, a kutyák is allergiásak és érzékenyek lehetnek bizonyos élelmiszerekre. Az eleségallergiát az okozza, hogy a kutya szervezete nem ismeri fel a szervezetébe kerülő fehérjéket és a teste védekezni kezd az irritáló alkotóelem ellen.

Ennek következtében mérsékelt és súlyos tüneteket tapasztalhat – köztük bőrproblémákat és emésztőrendszeri panaszokat – amennyiben újra elfogyasztja a reakciót kiváltó élelmiszereket.

A kutyák körében a csirkefehérje az egyik leggyakoribb allergizáló élelmiszer, mely nemcsak a csirkehúsban, hanem a csirke egyéb testrészeiben is fellelhető. A csirkementes kutyatáp megoldást kínálhat a csirkeallergiában szenvedő kutyák számára.

Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy más baromfifélék milyen mértékben allergizálnak? Ha szeretnéd, megtudni, hogy ehet-e pulykát a csirkére allergiás kutya, olvasd el erről szóló bejegyzésünket is!

A csirkehúsra allergiás kutya ehet csirkemájat?

A csirkehúsra allergiás kutya csirkamájjal való etetése nem javasolt. Bizonyított eleségallergia esetén a csirkemáj sem lehet táplálási opció, hiszen az is tartalmaz csirkefehérjét, ami szintén allergiás reakciót válthat ki. Tanulmányok szerint a csirkére allergiás kutyák körülbelül 40%-a épp úgy reagál a csirkemájra, mintha csirkehússal etetnénk őket.

A csirke az egyik legelterjedtebb összetevője a kutyaeledeleknek, hiszen nagyon ízletes, kiváló proteinforrás, széles körben elérhető és más húsokkal összevetve viszonylag olcsónak mondható. A csirkehús állateledelekben való elterjedése az egyik oka annak, hogy egyre több eb érzékenyen reagál erre az értékes élelmiszerre.

A csirkefehérje megtalálható a jutalomfalatokban, a csirkével ízesített rágcsálnivalókban, de még akár a kutyafogkrémben is. Ennek okán nagyon körültekintően kell megválasztanunk minden ételt, amivel a kutyánkat kínáljuk.

Csirkeallergia diagnózis esetén a legjobb, amit tehetünk, ha kedvencünktől megvonunk minden csirkeszármazékot és garantáltan csirkementes kutyatápra alapozzuk az etetését. Belsőségek esetén, így a csirkemáj tekintetében is minden esetben a kutya egyedi igényeihez kell igazítanunk a táplálást.

A diagnosztikai szakaszban, amikor megvonjuk a csirkehúst a kutyától – annak reményében, hogy jelentősen javul az állapota, ezáltal igazolást nyer az ételallergiára vonatkozó feltételezés – feltétlenül kerüljük a csirkemájat, a csirkezsírt és minden olyan élelmiszert, mely akár nyomokban is csirkeszármazékokat, baromfiféléket tartalmazhat.

Mikor adhatunk csirkemájat a kutyának?

  • A csirkeallergiás kutyák jelentős része nem képes megbirkózni a csirkemájjal sem, ezért a provokációs szakaszra kell tartogatni a csirkemáj visszavezetését és figyelni kell a kutya reakcióját.
  • Amennyiben a csirkemáj nem vált ki allergiás reakciót, akkor a diétát követően, kis mennyiségben az étrend része lehet.
  • A csirkemáj rendkívül tápanyagdús, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag táplálék, amely mértékkel fogyasztva nagyon jó hatással lehet a kutya egészségére. Allergia esetén azonban a jótékony hatások háttérbe szorulnak, sokkal inkább a kellemetlen tünetek kerülnek előtérbe, ami szenvedést okozhat a kedvencünknek.
  • Ételérzékenység esetén előfordulhat, hogy kisebb mennyiség még jól tolerálható az ebek számára, de nem érdemes a kutya egészségét és jó közérzetét kockáztatni.
  • Csirkeallergiás kutyák esetében teljes mértékben iktassuk ki a csirkemájat és a csirkemájat tartalmazó kutyatápokat az eb étrendjéből, különösen akkor, ha a kutya tüneteket is produkál.
  • A csirkemájat lehetőleg helyettesítsük más állatok májával. Próbálkozzunk borjúmájjal, marhamájjal vagy akár sertésmájjal. Ezzel elkerülhetjük az allergiás reakciót és biztosíthassuk azokat az előnyöket, melyek a máj fogyasztásával járnak.
2023. September 03.

További érdekességek

Hírlevél

    A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.