Ehet pulykát a csirkehúsra allergiás kutya?

Ehet pulykát a csirkehúsra allergiás kutya

Utoljára frissítve: 2023. August. 03

A csirkehús az egyik legközismertebb allergén, ami kellemetlen tüneteket okozhat az arra érzékeny kutyák számára. Nem véletlenül népszerűbbek egyre jobban a csirkementes kutyatápok.

A csirkeallergia előfordulása gyakoribb lehet bizonyos kutyafajtáknál, ezért esetükben érdemes lehet már az első tünetek megjelenésekor erre gyanakodni, és mielőbb meglátogatni az állatorvost.

Ételallergia gyanúja esetén célszerű megvonásos, más néven eliminációs diétába kezdeni, mely segíthet feltárni a panaszok forrását és kezelni a kutya tüneteit.

Amennyiben vélhetően a csirkehús felelős a kellemetlen tünetekért, az eliminációs diéta kezdeti szakaszában ajánlott kerülni az egyéb baromfihúsokat is, így a pulykát is. A kutya étrendjének és átmeneti diétájának kialakításában kérd az állatorvos segítségét!

A csirkehúsra allergiás kutya ehet pulykát?

A csirkehús allergia nem jár automatikusan azzal, hogy a kutya más baromfifélékre is allergiás lesz, vagy rosszul reagál a pulykahúsra. Ha ételintolerancia vagy allergia merül fel és eliminációs diétát javasol az állatorvos, akkor a diéta kezdetén kerülni kell a csirkehús mellett az egyéb baromfiszármazékokat, köztük a pulykahúst is.

  • A pulykás eledelek gyakran kis mennyiségben csirkét tartalmaznak, ami ugyanúgy kiválthatja a tüneteket, mintha csirkealapú kutyatáppal etetnénk a kedvencünket.
  • Csirkefehérje nyomokban jelen lehet a pulykaalapú tápokban is. A keresztszennyezés elkerülése érdekében szintén jobb döntés, ha teljesen más típusú fehérjével például hallal, vagy négylábú emlősök húsával etetjük az ebet.
  • Az eliminációs szakaszt követően – a provokációs szakaszban – az újabb fehérjék bevezetésekor érdemes kis mennyiségben próbálkozni a pulykahússal. Amennyiben a pulykahús nem okoz tünetet, akkor a későbbiekben természetesen fogyasztható a pulykás kutyaeledel is.
  • Az ételallergia típusa kutyánként eltérő lehet. Előfordulását nagyban befolyásolja az, hogy mennyire érzékeny a kutya immunrendszere, illetve találkozott-e már az emésztőrendszere korábban a pulykahússal.

A pulykahús nagyszerű fehérjeforrás, melyet akkor fogyaszthat a kutya, ha beigazolódik, hogy nem allergizálja az adott egyedet. Sok csirkeallergiában szenvedő eb gond nélkül ehet pulykás eledelt akkor, ha specifikusan a csirkére allergiás és a választott pulykás eledel igazoltan csirkementes.

Allergiás lehet a kutya a pulykára, de a csirkére nem?

Allergiás lehet a kutya a pulykára, de a csirkére nem.

A csirke- és pulykahús sok tekintetben eltér egymástól, ritka esetekben ugyan, de előfordulhat, hogy a kutya a pulykára allergiás, de a csirkére nem. A csirke sokkal gyakoribb összetevője az állateledeleknek, mint a pulyka, ezért utóbbira csak kis arányban reagálnak negatívan.

Az ételallergia előfordulhat többféle módon is. Sok kutya csak egyféle élelmiszerre érzékeny, ám sokuk egyszerre akár több összetevőre is produkálhat allergiás reakciót, vagy idővel újabb ételekre alakíthat ki intoleranciát.

A pulykahúst gyakran használják alternatív fehérjeforrásként több ételallergia esetén is, mert kevésbé allergizál. Azonban a pulykahús nem hipoallergén húsféle, így nem kizárható, hogy egyes kutyák érzékenyek rá.

Jóval gyakoribb az az eset, amikor a csirkére allergiás kutya, és mellette a pulykahúsos eledelekre is tüneteket produkál. Ez leginkább a keresztszennyezésnek tudható be.

Összességében elmondható, hogy az általános baromfiallergia, melyben a kutya mindenféle baromfihúsra allergiás, köztük a csirkére, a pulykára és a kacsára, meglehetősen ritka.

Az eliminációs diéta segíthet beazonosítani a konkrét allergént, így később kedvencünk egyedi igényeire szabható a táplálása, és kiválaszthatók a biztonságos fehérjeforrások, melyek helyettesíthetik a baromfihúst az étrendben.

2023. August 03.

További érdekességek

Hírlevél

    A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.