10+1 gyakori etetési hiba, amit minden gazdinak el kell kerülni

Gyakori etetési hibák, amit minden gazdinak el kell kerülni

Utoljára frissítve: 2023. June. 18

Játékos, szeretetreméltó és elrabolja a szívedet. Nem is csoda, hogy mindenből a legjobbat szeretnéd megadni kutyusodnak és az eledelekre ez különösképpen igaz. Újdonsült kutyatulajdonosként belefuthatsz néhány etetési hibába, amely elsőre talán nem számít jelentősnek, hosszú távon azonban befolyásolhatja kutyád egészségét.

A következő cikkben összeszedtünk 10 etetési hibát, amelyet érdemes elkerülnöd a hosszú, boldog, kutyás évek érdekében!

A leggyakoribb táplálási problémák

A leggyakrabban előforduló etetési hibák nem tűnnek “óriási” dolognak. Egy olcsóbb, univerzális kutyaeledel, egy asztalról leesett kiflicsücsök vagy egy helytelenül tárolt táp azonban komolyan megbolygathatja kiskutyusod emésztőrendszerét.

1. Nem megfelelő kutyatáp választása az életkorhoz, fajtához és az aktivitáshoz

Nem megfelelő kutyatáp választása az életkorhoz, fajtához és az aktivitáshoz.

Az első és legfontosabb dolog, hogy a kutyatápnak igazodnia kell az eb korához, aktivitásához és a fajtájához.

A kiskutyáknak jóval több fehérjére és kalóriára van szüksége a megfelelő növekedéshez, míg az idősebb kedvenceknek csökkentett kalóriatartalmú, ízületvédő összetevőkből álló táplálékra van igényük, hogy elkerülhetőek legyenek a drasztikus hízás és az ízületi problémák.

Fajtánként is eltér az igény. Míg egy kanapélakó kistestű kutyus kevesebb kalóriával is vígan el van, addig egy játékos vizslának jóval több tápanyagra, fehérjére és vitaminra van szüksége.

A fenti tényezők miatt feltétlenül kerülni kell az “univerzális” kutyaeledeleket, amelyek “bármely életkorban” alkalmazhatóak. Törekedj a kor és a fajtának leginkább megfelelő kutyatáp kiválasztására!

2. A gyanúsan olcsó kutyaeledel vásárlása

Nem szeretnénk elkeseríteni, de ahogy az emberi élelmiszerek világában is, a gyanúsan olcsó eledelek sosem tartalmaznak semmi “jót”. Olcsóságukat pont azzal tudják fenntartani a gyártók, hogy a minőségi, de drága összetevőket kispórolják belőlük és egyéb, kevésbé jó minőségű töltelékanyaggal pótolják.

Nincs probléma ezekkel az anyagokkal, ameddig a táp nagy részét az értékes tápanyagok adják. Ám sok melléktermékben nagy arányban előfordul szója, gabona és más allergizáló alapanyag.

Ha a pénztárcád mégis az olcsó kutyatápok felé húz, ellenőrizd a címkén az összetevők arányát és kizárólag olyat válassz, amely kiskedvenced igényeit kielégíti!

3. Túl sok kutyatáp vásárlása

Túl sok kutyatáp vásárlása.

Érthető és teljesen jogos, hogy nem szeretnél naponta friss kutyaeledelért szaladgálni a boltba és emiatt betárazol egy fél raklapnyit. Ám a halmozásnak is megvannak a maga veszélyei.

Egyrészt érdemes ellenőrizni, hogy tudod-e biztosítani a táp számára a gyártó által előírt hőmérsékletet (általában száraz, hűvös helyen kell tárolni), másrészt vizsgáld felül, mekkora ütemben fogyasztja kutyád az eledelt.

Törekedj akkora mennyiség vásárlására, amelyet a lejárat előtt elfogyaszt kiskedvenced! Azzal is számolnod kell, hogy a kutyus féltávnál ráun az eledelre és ha sámántáncot jársz körülötte, akkor sem eszi meg. Ilyen esetben a lejárati idő előtt még el tudod küldeni egy menhelyre a rajtad maradt tápot.

4. Kutyaeledel nem megfelelő tárolása

A kutyaeledel gyártók intelmeit érdemes figyelembe venni, hiszen a nem megfelelő tárolási körülmények miatt hamar tönkremehet a kutyatáp.

A legtöbb száraz kutyaeledel zacskója felbontást követően hermetikusan visszazárható, de ha ez nem adott, akkor is töltsd át egy zárható edénybe, hogy a bogarak és kártevők ne találhassanak rá, illetve ne száradjon teljesen meg a rágcsa! 

Konzerv kutyaeledel esetében, ha nem használod fel a teljes tartalmát, töltsd át zárható edénybe, hiszen a levegőt kapott konzervdoboz hamar elkezd oxidálódni! A nedves tápokat a felbontás után mindenképpen hűtőbe tárold, a száraz kutyaeledeleket pedig minimum szobahőmérsékleten!

5. A kutya túl- vagy aluletetése

A kutya túl- vagy aluletetése.

A kutya túl- vagy aluletetése kizárólag a gazdin múlik. Minden fajtának és kornak megvan a meghatározott mennyiségű táplálék szükséglete, a szervezet számára szükséges tápanyagigény, és ha ettől drasztikusan eltérsz bármely irányba, akkor elhízás vagy kóros soványság lesz az eredménye. 

Az elhízás következményeképpen ízületi problémák, cukorbetegség léphetnek fel kutyusodnál, míg a soványság esetében az alapvető vitaminok és ásványi anyagok hiánya miatt súlyos betegségek alakulhatnak ki.

A kutyatápok csomagolásain található etetési útmutató jó kiindulópont lehet, de ha nagyon bizonytalan lennél, akkor bátran keress fel egy állatorvost a kérdéseiddel!

6. Nem minden híres márka jó kutyaeledel

Egy csillogó-villogó marketingkampány hamar meggyőzheti a kevésbé tájékozott vevőket arról, hogy a drága márka eledelei a legmegfelelőbbek kiskedvencük számára. Pedig sajnos nem minden arany, ami fénylik és a közismert márkák nem mindig a megfelelő minőséget tudják biztosítani a kutyádnak.

Olykor a kevésbé neves, ám állatorvos szakértők által hitelesített kutyatáp sokkal jobban kielégíti az eb igényét, mint egy színes-szagos kutyaeledel. Mindig összetétel alapján válassz tápot és ne hagyd magadat becsapni a hangzatos szlogenekkel!

7. Jutalomfalat tápként történő adagolása

Jutalomfalat tápként történő adagolása.

Úgy kell elképzelni a kutyacsemegét a kutyák esetében, mint az embereknél a különböző rágcsákat, csokikat és chipseket.

A nasik nem képesek kiváltani egy teljes értékű táplálkozást és ugyanez igaz a jutalomfalatokra is. Képzeld el, ha egy ebéd helyett csak egy zacskó chipset rágcsálnál el? Egyrészt megfosztod a testedet az értékes tápanyagoktól, másrészt hatással lenne a súlyodra.

Amikor sok kutyacsemegét adsz kedvencednek, akkor az szinte egyenesen arányos az elhízással. A jutalomfalatot tartogasd az edzésekre, a teljes értékű eledel pedig mehet vacsorára!

8. Egyhangú étrend

Képzeld el, ha a hét minden napján borsófőzeléket kellene enned reggel, délben és este, mindenféle plus feltét nélkül. Borítékolom, hogy a hétvégére már a borsóra se tudnál ránézni! Ugyanez a helyzet kiskutyádnál is.

Az egysíkú, minden nap ismétlődő étrendre a kutyák is hamar ráunnak, ennek legjobb jele, ha már csak piszkálja az ételt vagy megvillantja a “már-megint-ez-a-vacsi” lehangolt kutyaszemeket.

Lepd meg kedvencedet némi változatossággal, akár saját készítésű házi koszttal, akár egy új eledel elkeverésével a régibe!

9. Kizárólag házi koszttal eteted

Kizárólag házi koszttal eteted.

A régi korokban teljesen evidens volt, hogy a ház körül élő kutyák megkapták az emberek maradékát. Azonban napjainkra (szerencsére) sokkal fejlettebb lett a kutyák táplálására vonatkozó iparág, így nem kell egy kutyának kizárólag csontokon élniük.

A házi koszttal történő etetés nem ördögtől való dolog, azonban kevésbé pontosan tudod vele kielégíteni kutyád tápanyagigényét.

Természetesen számtalan recept kering az interneten, amelyek segítségével a kutya korának és aktivitásának megfelelő étrendet tudsz összeállítani. Mi mégis úgy gondoljuk, hogy a szükséges tápanyagokat jó minőségű kutyaeledellel lehet legjobban biztosítani a kutyus számára, a házi koszt pedig maradjon az “ünnepnapokra”.

10. Hirtelen történő kutyatáp váltás

A fokozatosság a kutya táplálásában előtérbe kerül. Ha már látod a jeleket, hogy kiskedvenced egyre inkább ráun a meglévő kutyatápjára, akkor se lepd meg másnapra egy teljesen más eledellel.

Különösen kölyökkutyák és fiatal ebek esetében a hirtelen tápváltás megterhelheti a gyomrot és a bélrendszert, hasmenést, rosszabb esetben hányást okozva ezzel.

Nagyjából úgy képzeld el, mintha az eddigi húsos étrendedről hirtelen átváltanál vegán táplálkozásra. A tested első reakciója az idegen anyagra általában a hasmenés és ez mindaddig fennáll, amíg a szervezeted nem szokik hozzá.

Ha új márkát szeretnél bevezetni kutyusod étrendjébe, fokozatosan tedd meg és az új tápot egyre nagyobb mennyiségbe keverd bele a régibe!

+1. Emberi élelmiszerrel eteted

Emberi élelmiszerrel eteted.

Külön cikket készítettünk arról, hogy melyek azok az emberi élelmiszerek, amelyek kis mennyiségben még fogyaszthatóak a kutyusok számára, és melyek azok, amelyek nem kis túlzással halálos ítélet is lehet számukra.

Tehát a kölyökkutya tekintet nem elegendő indok arra, hogy az étkező asztalnál kiskedvenced kinézze a szádból a csokoládés muffint. Mielőtt bármi is “leesne az asztalról” alaposan nézz utána, mi az amit kutyád fogyaszthat és mi az amit nem!

Összegzés

A kutyaetetéssel kapcsolatos gyakori hibák kiküszöbölésének legnagyobb fegyvere a tájékozódás. Nyugodtan fordíts hátat a túlbuzgó kutyatáp reklámoknak vagy bíráld felül a rokon, a szomszéd vagy a kollégád etetési tippjeit!

Minden kutyus más, mindegyik négylábúnak más tápanyagokra van szüksége és a megfelelő étrend kiválasztása csupán rád, kiskutyádra és felmerülő kérdések esetén az állatorvosra tartozik!

2023. June 18.

További érdekességek

Hírlevél

    A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.