A kutya csokit evett! [Mennyi csoki mérgező a kutyának?]

A kutya csokit evett! Mennyi csoki mérgező a kutyának

Mi az, amit az ember és a kutya is egyaránt szívesen enne, de a kutyákra akár halálos fenyegetés is lehet? A válasz sokak kedvenc édessége, a csokoládé. De hogyan lehetséges az, ha a kutya csokit evett, akár kedvencünk vesztét is okozhatja?

Miért nem ehet csokit a kutya?

Teobromin, avagy mitől veszélyes a csokoládé a kutyáknak?

Milyen csokoládé veszélyes a kutyára nézve?

A méret a lényeg – Mennyi csoki mérgező a kutyának?

Milyen tüneteket okoz, ha a kutya csokit evett?

Mit kell tennem, ha észlelem a tüneteket?

Hogyan előzhető meg, hogy csokoládét egyen a kutya?

Miért nem ehet csokit a kutya?

A csokoládéban található teobromin a koffeinhez hasonló hatású vegyület, ami a kutya számára komoly szív-érrendszeri terhelést jelent, akárcsak a koffein. A velük járó tünetek súlyossága függ a kutya súlyától, illetve az elfogyasztott csokoládé mennyiségétől és minőségétől.

Nézzük meg, miért ilyen veszélyes, ha csokit evett a kutya és milyen tünetek esetén forduljunk állatorvoshoz!

Teobromin, avagy mitől veszélyes a csokoládé a kutyáknak?

Következzék első körben egy kis kémia!

A csokoládé egyik alkotóeleme a kakaónövény által termelt teobromin, vagyis más néven xanteóz. Hasonló élénkítő akár a koffein, fokozza az izomaktivítást, csak még erősebb vízhajtó hatással bír.

A teobromin és a koffein emberek számára nem veszélyes, de emellett nem szabad elfelejteni, hogy mindkét anyag toxikus tulajdonságokkal is rendelkezik, ami miatt bizonyos élőlényeknél kisebb mennyiség elfogyasztása is halálos kimenetelű lehet.

Felezési idő

A teobromint és a koffeint együttesen metalxantinoknak is hívjhatjuk, amelyeket az emberi szervezet viszonlag hamar képes metabolizálni (lebontani), vagyis hamar, könnyedén feldolgozni. Míg benned a metalxantinok felezési ideje átlagosan 2-3 óra, addig a kutya számára ez akár 18 óra is lehet! Ami azt jelenti, hogy ennyi idő alatt csökken felére a szervezetbe bekerült hatóanyag mennyisége!

Vagyis az elfogyasztott mennyiségtől függően akár napokig keringhet a kutyus véráramában a két vegyület és fejti ki hatását, terhelve ezzel az idegrendszert és más belső szerveket.

Tehát, amíg neked több kilogramm csokoládét kellene elfogyasztanod, hogy az tüneteket okozzon, addig egy kistestű kutya számára 1-2 kocka is elég a komolyabb bajhoz!

Milyen csokoládé veszélyes a kutyára nézve?

Milyen csokoládé veszélyes a kutyára nézve.

A különböző csokifajták kutyákra gyakorolt veszélyességének mértéke függ a teobromin-tartalomtól, vagyis a kakaótartalomtól. Minél magasabb és koncentráltabb a kakaótartalom egy csokoládéban, annál több teobromint tartalmaz.

A fehér csoki is mérgező lehet?

Jogosan felmerülhet tehát a kérdés benned, hogy a fehércsokoládé ugyanolyan káros lehet-e a kutyád számára, mint az étcsokoládé? A válasz az, hogy nem.

Egy kocka étcsokoládé metalxantin-tartalma sokkal magasabb, mint fehér társáé. A fehércsokoládéban tulajdonképpen nincsen kakaó csak zsíradék, így ez nem a teobromin és a koffein miatt lesz veszélyes, hanem a magasabb zsírtartalom terhelheti meg az emésztőrendszert, hasnyálmirigyet.

De mindenképpen nyugodtabb lehetsz, ha kis kedvenced elcsente az utolsó kocka fehércsokit az asztalról, nem fogsz tüneteket észlelni rajta.

Azonban szándékosan sohasem szabad még fehércsokoládéval sem kínálni négylábú barátodat! Bár a számára toxikus metalxantinok szinte egyáltalán nincsenek jelen az édességben, magas cukortartalma és a benne található telített zsírok miatt hosszútávon cukorbetegséghez, valamint elhízáshoz vezethet.

A méret a lényeg – Mennyi csoki mérgező a kutyának?

A méret a lényeg - Mennyi csoki mérgező a kutyának

Nagyobb testű kutya esetében nem kell pánikolnod, ha a kezedből leeső csokoládédarabot azonnal elkapta és lenyelte. Azonban, ha 5 kg-nál kisebb ölebed ráveti magát ugyanarra a darab csokoládéra, akkor azzal a lendülettel viheted is az állatorvoshoz.

Ugyanis nem mindegy, hogy egy bizonyos mennyiségű csokoládé metalxantinjai mekkora testben szívódnak fel, vagyis milyen mértékű/súlyosságú lesz a mérgezés.

Fontos!

Ha csak gyanú van rá, hogy a kutya csokoládét evett, azonnal fel kell venni a kapcsolatot az állatorvossal!

Enyhe tünetekből is bármikor kialakulhatnak komolyabbak és onnan egyre romlik az esélye a kutyusnak. Egyedi érzékenységtől és háttérbetegségektől is függhet, hogy kinél milyen tünetekkel szövődményekkel végződik a mérgezés.

A teobromin napokig képes keringeni a szervezetben az úgynevezett enterohepatikus körforgás miatt, ami azt jelenti, hogy a bélből újra és újra vissza tud szívódni a keringésbe bizonyos mennyiségű, ezzel elnyújtva a tüneteket.

Engem, ha rendelőben felhívnak azzal, hogy csoki evett a kutya, nem merem kockáztatni, hogy azt mondom, “csak nyugodtan figyelgessék otthon”, mert onnantól az az én felelősségem, ha baja lesz. Ilyen esetben azonnal berendelem őket, ha lehet csokipapírral együtt!

A teobromin felszívódása egyébként lassú (2-4 óra), tehát ha délután 4 kor eszik csokit a kutya és 6-8 fele kezedenek “enyhe” tünetei lenni, abból az éjszaka közepére még mindig lehet súlyos kiementelű mérgezés.

Csak tájékoztató jelleggel!

Nézzük végig, hogy az egyes csokoládéfajták mekkora mennyiségtől válhatnak veszélyessé! Az egyszerűbb összehasonlítás végett csokoládészeletekben (kb. 40 gramm) adjuk meg az arányokat.

Tejcsokoládé

 • 5-10 kg közötti kutya (pl. Bichon havanese):
  • Enyhe tünetek: 1 szelet
  • Intenzív tünetek: 2 szelet
  • Súlyos tünetek: 3 szelet
 • 10-25 kg közötti kutya (pl. Border collie):
  • Enyhe tünetek: 2 szelet
  • Intenzív tünetek: 3 szelet
  • Súlyos tünetek: 6 szelet
 • 25 kg feletti kutya (pl. Német dog):
  • Enyhe tünetek: 5 szelet
  • Intenzív tünetek: 6 szelet
  • Súlyos tünetek: 12 szelet

Étcsokoládé (50-70% kakaótartalommal)

 • 5-10 kg közötti kutya:
  • Intenzív tünetek: fél szelet
  • Súlyos tünetek: 1 szelet
 • 10-25 kg közötti kutya:
  • Enyhe tünetek: 1 szelet
  • Intenzív tünetek: 2 szelet
  • Súlyos tünetek: 3 szelet
 • 25 kg feletti kutya:
  • Enyhe tünetek: 2 szelet
  • Intenzív tünetek: 3 szelet
  • Súlyos tünetek: 5 szelet

Étcsokoládé (70% kakaótartalom felett)

 • 5-10 kg közötti kutya:
  • Intenzív tünetek: fél szelet
  • Súlyos tünetek: 1 szelet
 • 10-25 kg közötti kutya:
  • Enyhe tünetek: fél szelet
  • Intenzív tünetek: 1 szelet
  • Súlyos tünetek: 2 szelet
 • 25 kg feletti kutya:
  • Enyhe tünetek: 1 szelet
  • Intenzív tünetek: 2 szelet
  • Súlyos tünetek: 3 szelet

A fenti lista jól érzékelteti, hogy mind a csokoládé fajtája, mind a kutya testtömege számít, hogy milyen tünetekkel kell számolni, illetve mennyire sürgős állatorvosi beavatkozásra van szükség.

Milyen tüneteket okoz, ha a kutya csokit evett?

Milyen tüneteket okoz, ha a kutya csokit evett

A listában kitérek enyhe, intenzív és súlyos tünetekre, amelyeket kortól és egészségi állapottól függően minden kutya másképpen él meg.

Tehát fontos, hogy bár a cikkben „enyhébb” jelzővel is illettem a tünetet, annak intenzitása életveszélyes is lehet a kutyádra. Ilyenkor fontos józan döntést hozni és nem kivárni, amíg a baj visszafordíthatatlanná fajul.

Amennyiben az alábbi tüneteket észleled, gyanakodj, hogy kutyád édesszájú volt!

Enyhébb tünetek

Az enyhébb tünetek közé lehet sorolni a hányást, a hasmenést, valamint a fokozott szomjúságot. A teobromin vízhajtó tulajdonsága ilyenkor mutatkozik meg a legjobban, akár kiszáradáshoz is vezethet.

Fokozott figyelmet kell szentelni az állat számára, ugyanis, ha bármelyik tünet órákon keresztül tart és nem látszik a javulás, azonnal orvosi segítséget kell kérni.

Ezért enyhébb tünetek esetén is azt javaslom, hogy minden esetben kérjünk azonnali segítséget! Ne várjuk meg, amíg kis kedvencünk állapota csak este 9-10 óra körül kezd el romlani, miközben előtte egész délután csupán “nézegettük” otthon!

Intenzív tünetek

Az intenzív tüneteket akár „koffeinhatásnak” is lehetne nevezni. Szokatlan túlmozgásra, pörgésre, zihálásra és indokolatlan fejrázásra lehetsz figyelmes. Az enyhe tünetek közül bármelyik társulhat melléjük.

Ilyenkor tanácsos azonnal állatorvoshoz fordulni!

Súlyos tünetek

A rendkívül magas metalxantin-szint miatt életveszélyes reakciók alakulhatnak ki, mint a szívritmus-zavar, a görcsroham, az ájulás, eszméletvesztés vagy az elhullás.

Jobb nem megvárni ezeket a tüneteket, ha gyors kalkulációval kiszámoltad, hogy mekkora mennyiségű csokoládét evett meg a kutyád és az bőven a határérték felett jár, akkor irány az állatorvos!

Minden esetben azonnali állatorvosi ellátást kell kérni és érdemes előtte telefonálni, hogy már
felkészülten várják az állatot a rendelőben.

Mit kell tennem, ha észlelem a tüneteket?

Minden esetben állatorvosi segítséget kell kérni. A megfigyelés mellett biztosítani kell folyamatosan a tiszta ivóvizet a kiszáradás elkerülése miatt. Megfelelő körültekintés mellett adhatunk aktív szenet a kutyának, mely segít csökkenteni a mérgezés súlyosságát.

Nedves eledellel elkevert aktív szenet javasolt adni – melyet a kutya könnyebben elfogad –, hogy a szén megköthesse a méreganyagokat. Természetesen ez nem helyettesítheti az állatorvosi vizsgálatot.

NE várjunk az állatorvossal! Ha mérgezési gyanú van, azonnal segítséget kell kérni! Sajnos tapasztalat, hogy egy hányós- hasmenős betegséggel is képesek a végsőkig várni a gazdik, amikor már igazán nagy a baj. Borzalmas dolog egy mérgezésben haldokló állat mellett állni, úgy hogy tudod, hogy ha korábban jönnek akkor még lett volna esély….

Segítheted az orvos terápiás döntését, ha magaddal viszed az elfogyasztott csokoládé csomagolását. Az átvizsgálást követően dönthet az orvos hánytatásról, gyógyszeres kezelésről vagy gyomormosásról.

Semmiképpen ne próbáld meg otthon saját magad meghánytatni kis kedvencedet vagy emberi gyógyszerrel enyhíteni a tüneteken! Bízd szakemberre a baj orvoslását!

Hogyan előzhető meg, hogy csokoládét egyen a kutya?

Hogyan előzhető meg, hogy csokoládét egyen a kutya.

Mindig mondom, hogy a megelőzés sokkal könnyebb, mint a probléma beálltakor kapkodni. Természetesen balesetek mindig előfordulnak, de kellő körültekintéssel elkerülhető a tragédia.

Íme néhány tipp, hogy a kutyád ne kerüljön a csokoládé közelébe!

1. A csoki kerüljön mindig a bevásárlókosár aljára!

Ha kis zsivány házikedvenced van, és szereti elcsenni a csomagokat, amiket a bevásárlás során hazahozol, akkor inkább a zsömlét tedd legfelülre és a csokit legalulra!

2. Zárható szekrényben vagy felső polcon tárold a csokoládét!

A nyitva maradt kamra, vagy alsó polcokon elhelyezett ételek egyfajta felhívást jelentenek a kutyád számára egy „keringőre”.

Kerüld el a baleseteket és zárd be mindig az ajtót, vagy helyezd magasabb pontra az édességet! Megkönnyítheted az életedet, ha visszacsapó ajtókat használsz a szekrényeken, amelyek automatikusan behúzzák magukat.

3. Ne hagyd elől a maradékot!

A kutya torkos jószág és ahogyan egy csecsemő, ők sem tudnak különbséget tenni aközött, melyik étel jó vagy kevésbé káros nekik.

Ezért soha ne hagyj elől az asztalon bontott csokoládét, ahonnan kis barátod el tudja csenni!

4. Világosítsd fel a szomszédokat!

Teljesen bevett szokás nálam is, hogy a szomszédok kedveskednek a kutyámnak egy-egy sonkaszelettel. De, amikor kölyökkutyaként hozzám került, leültünk beszélni a szomszédokkal, hogy mit lehet adni neki és mit nem.

El kell fogadnod, hogy vannak, akiknek életükben nem volt házi kedvencük, így fogalmuk sincs, mivel lehet etetni őket. A szomszéd néni csupa jó indulatból kínálhatja meg a kutyádat csokoládéval, hiszen azt a „gyerekek is szeretik”.

Kulturáltan, normálisan meg kell beszélni a szomszédokkal, hogy miért veszélyes az édesség kis kedvenced számára és a jövőben ne kínálják vele!

5. Világosítsd fel a gyerekeket!

Ha gyerek van a házban, fokozottan figyelni kell, mit adnak a család háziállatának! Ugyanis itt is csupa jó indulat vezérelheti a gyerekeket, hogy a kutyust csokoládéval kínálják.

Ülj le csemetéiddel, és magyarázd el neki, hogy ami neki jó, attól a kutyus megbetegedhet és kórházba kerülhet. Garantáltan inkább megeszik a gyerekek a csokit!

6. Tanítsd meg a kutyádnak, hogy csak tőled fogadhat el ételt!

Ugyan lehetséges veszélyforrásként kizártad a gyerekeidet és a szomszédokat, az idegenek, akik nap, mint nap elsétálnak a házad előtt ugyanúgy nem tudhatják, hogy a csokoládé veszélyes a kutyákra.

Teljesen egyszerű példa, ha például iskolás gyerkőcök sétálnak hazafelé és kedvességből odaadják a megmaradt csokit a kutyádnak. Mivel a környéket nem tudod kiokítani az édesség veszélyeiről, megtaníthatod a kedvencedet, hogy másoktól ne fogadjon el ételt.

Ez egy nagyon hosszú folyamat, de ha a kutyád jelleme elég erős és idejekorán el kezdesz vele foglalkozni, akkor nem lehetetlen!

Természetesen a legbiztonságosabb mód, ha egyáltalán nem tartasz csokoládét otthon, de ilyen élvezetek megvonására senkit nem buzdítok!

Összegzés

A felelős állattartás szabályait betartva megelőzhető, hogy a kutya szájába csokoládé kerüljön. Amikor a kutya csokit evett és megtörténik a baj, nem létezik olyan, hogy túlféltés vagy túlaggódás!

Mindenképpen fordulj állatorvoshoz, amennyiben nem vagy biztos benne, hogy mekkora mennyiségű csokoládét fogyasztott el házikedvenced! Szakértő kezekben elképzelhető, hogy elegendő széntablettát adni vagy hashajtóval kombinálni, de sajnos lehet, hogy komolyabb terápiára is szükség lesz.

A lényeg, hogy ne vedd félvállról ha a kutyád csokit evett, hiszen az ő esetében nem az elhízástól kell félteni! Ha pedig kedveskedni szeretnél neki valami különlegeséggel, akkor számtalan jutalomfalat között válogathatsz, amivel fel tudod dobni négylábú barátod napját, a csokoládét pedig meghagyhatod magadnak.

May 21, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.