A kutya csokit evett! [Mennyi csoki mérgező a kutyának?]

A kutya csokit evett! Mennyi csoki mérgező a kutyának

Mi az, amit az ember és a kutya is egyaránt szeret, de a kutyákra akár halálos fenyegetés is lehet? A válasz sokak kedvenc édessége, a csokoládé. De hogyan lehetséges az, ha a kutya csokit evett, akár kedvencünk vesztét is okozhatja?

Miért nem ehet csokit a kutya?

Teobromin, avagy mitől veszélyes a csokoládé a kutyáknak?

Milyen csokoládé veszélyes a kutyára nézve?

A méret a lényeg – Mennyi csoki mérgező a kutyának?

Milyen tüneteket okoz, ha a kutya csokit evett?

Mit kell tennem, ha észlelem a tüneteket?

Hogyan előzhető meg, hogy csokoládét egyen a kutya?

Miért nem ehet csokit a kutya?

A csokoládéban található teobromin és koffein az emberek számára még jótékony hatással is bírnak, de mérgező elegyet alkotnak egy kutya szervezetében. A velük járó tünetek súlyossága függ a kutya súlyától, illetve az elfogyasztott csokoládé mennyiségétől és fajtájától.

Nézzük meg, miért ilyen veszélyes, ha csokit evett a kutya és milyen tünetek esetén forduljunk állatorvoshoz!

Teobromin, avagy mitől veszélyes a csokoládé a kutyáknak?

Következzék első körben egy kis kémia!

A csokoládé egyik alkotóeleme a kakaónövény által termelt teobromin, vagyis más néven xanteóz. Hasonló élénkítő hatással bír, akár a koffein, de erősebb vízhajtó hatású.

A teobromin és a koffein számos jótékony hatásai mellett nem szabad elfelejteni, hogy mindkét anyag toxikus tulajdonságokkal is rendelkezik, bizonyos élőlényeknél kisebb mennyiség is halálos kimenetelű lehet.

Felezési idő

A teobromint és a koffeint együttesen metalxantinoknak hívjuk, amelyeket az emberi szervezet képes metabolizálni, vagyis hamar, könnyedén feldolgozni. Míg benned a metalxantinok felezési ideje átlag 2-3 óra, addig a kutya számára ez akár 18 óra is lehet!

Vagyis majdnem egy napig kering a kutyus véráramában a két vegyület és ontja magából a toxikus anyagokat, rombolva ezzel az idegrendszert és a belső szerveket.

Tehát, amíg neked több kilogramm csokoládét kellene elfogyasztanod, hogy a mérgezési tünetek jelentkezzenek, addig egy kistestű kutya számára 1-2 kocka is elég a komolyabb bajhoz!

Milyen csokoládé veszélyes a kutyára nézve?

Milyen csokoládé veszélyes a kutyára nézve.

A különböző csokifajták kutyákra gyakorolt veszélyességének mértéke függ a teobromin-tartalomtól, vagyis a kakaótartalomtól. Minél magasabb és koncentráltabb a kakaó egy csokoládéban, annál több mérgező vegyületet tartalmaz.

A fehér csoki is mérgező lehet?

Jogosan felmerülhet tehát a kérdés benned, hogy a fehércsokoládé ugyanolyan káros lehet-e a kutyád számára, mint az étcsokoládé? A válasz az, hogy nem. Egy kocka étcsokoládé metalxantin-tartalma sokkal magasabb, mint fehér társáé. Emiatt nyugodtabb lehetsz, ha kis kedvenced elcsente az utolsó kocka fehércsokit az asztalról, nem fogsz tüneteket észlelni rajta.

Azonban szándékosan sohasem szabad még fehércsokoládéval sem kínálni négylábú barátodat! Bár a toxikus metalxantinok szinte egyáltalán nincsenek jelen az édességben, magas cukortartalma és a benne található telített szírok miatt hosszútávon cukorbetegséghez, fogszuvasodáshoz, valamint elhízáshoz vezethet.

A méret a lényeg – Mennyi csoki mérgező a kutyának?

A méret a lényeg - Mennyi csoki mérgező a kutyának

Nagyobb testű kutya esetében nem kell pánikolnod, ha a kezedből leeső csokoládédarabot azonnal elkapta és lenyelte. Azonban, ha 5 kg-nál kisebb ölebed ráveti magát ugyanarra a darab csokoládéra, akkor azzal a lendülettel viheted is az állatorvoshoz.

Ugyanis nem mindegy, hogy egy bizonyos mennyiségű csokoládé metalxantinjai mekkora testben terjednek szét, vagyis milyen szinten tud koncentrálódni a méreg a szervezetben.

Nézzük végig, hogy az egyes csokoládéfajták mekkora mennyiségtől válhatnak veszélyessé! Az egyszerűbb összehasonlítás végett csokoládészeletekben (kb. 40 gramm) adjuk meg az arányokat.

 • Enyhe tünetek: a kutyát 24 óráig megfigyelés alatt kell tartani.
 • Intenzív tünetek: a kutya kora és egészségi állapota függvényében orvoshoz kell vinni.
 • Súlyos tünetek: sürgősen állatorvosi beavatkozásra van szükség, a mérgezés halálhoz is vezethet.

Tejcsokoládé

 • 5-10 kg közötti kutya (pl. bichon havanese):
  • Enyhe tünetek: 1 szelet
  • Intenzív tünetek: 2 szelet
  • Súlyos tünetek: 3 szelet
 • 10-25 kg közötti kutya (pl. labrador):
  • Enyhe tünetek: 2 szelet
  • Intenzív tünetek: 3 szelet
  • Súlyos tünetek: 6 szelet
 • 25 kg feletti kutya (pl. német dog):
  • Enyhe tünetek: 5 szelet
  • Intenzív tünetek: 6 szelet
  • Súlyos tünetek: 12 szelet

Étcsokoládé (50-70% kakaótartalommal)

 • 5-10 kg közötti kutya:
  • Intenzív tünetek: fél szelet
  • Súlyos tünetek: 1 szelet
 • 10-25 kg közötti kutya:
  • Enyhe tünetek: 1 szelet
  • Intenzív tünetek: 2 szelet
  • Súlyos tünetek: 3 szelet
 • 25 kg feletti kutya:
  • Enyhe tünetek: 2 szelet
  • Intenzív tünetek: 3 szelet
  • Súlyos tünetek: 5 szelet

Étcsokoládé (70% kakaótartalom felett)

 • 5-10 kg közötti kutya:
  • Intenzív tünetek: fél szelet
  • Súlyos tünetek: 1 szelet
 • 10-25 kg közötti kutya:
  • Enyhe tünetek: fél szelet
  • Intenzív tünetek: 1 szelet
  • Súlyos tünetek: 2 szelet
 • 25 kg feletti kutya:
  • Enyhe tünetek: 1 szelet
  • Intenzív tünetek: 2 szelet
  • Súlyos tünetek: 3 szelet

A fenti lista jól érzékelteti, hogy mind a csokoládé fajtája, mind a kutya testtömege számít, hogy milyen tünetekkel kell számolni, illetve mennyire sürgős állatorvosi beavatkozásra van szükség.

Milyen tüneteket okoz, ha a kutya csokit evett?

Milyen tüneteket okoz, ha a kutya csokit evett

A korábbi listában kitértem enyhe, intenzív és súlyos tünetekre, amelyeket kortól és egészségi állapottól függően minden kutya másképpen él meg.

Tehát fontos, hogy bár a cikkben „enyhe” jelzővel is illettem a tünetet, annak intenzitása életveszélyes is lehet a kutyádra. Ilyenkor fontos józan döntést hozni és nem kivárni, amíg a baj visszafordíthatatlanná fajul.

Amennyiben az alábbi tüneteket észleled, gyanakodj, hogy kutyád édesszájú volt!

Enyhe tünetek

Az enyhe tünetek közé lehet sorolni a hányást, a hasmenést, valamint a túlzott ivást. A teobromin vízelvonó tulajdonsága ilyenkor mutatkozik meg a legjobban, akár kiszáradáshoz is vezethet.

Fokozott figyelmet kell szentelni az állat számára, ugyanis, ha bármelyik tünet órákon keresztül tart és nem látszik a javulás, azonnal orvosi segítséget kell kérni.

Intenzív tünetek

Az intenzív tüneteket akár „koffeinhatásnak” is lehetne nevezni. Szokatlan túlmozgásra, pörgésre, zihálásra és indokolatlan fejrázásra lehetsz figyelmes. Az enyhe tünetek közül bármelyik társulhat melléjük.

Ilyenkor tanácsos szinte azonnal állatorvoshoz fordulni, különösen, ha idősebb, szívbeteg állatról van szó és 1-2 órán belül nem múlnak a tünetek.

Súlyos tünetek

Súlyos tünetek esetében nem kérdés az azonnali orvosi beavatkozás. A rendkívül magas metalxantin-szint miatt életveszélyes reakciók alakulhatnak ki, mint a szívritmus-zavar, a roham vagy az ájulás.

Jobb nem megvárnod ezeket a tüneteket, ha gyors kalkulációval kiszámoltad, hogy mekkora mennyiségű csokoládét evett meg a kutyád és az bőven a határérték felett jár, akkor irány az állatorvos!

Mit kell tennem, ha észlelem a tüneteket?

Enyhe tünetek esetében még nem kell fejvesztve rohanni az állatorvoshoz, különösen, ha alapvetően fiatal, egészséges kutyáról van szó. A megfigyelés mellett biztosítani kell folyamatosan a tiszta ivóvizet a kiszáradás elkerülése miatt. Megfelelő körültekintés mellett adhatunk aktív szenet a kutyának, mely segít csökkenteni a mérgezés súlyosságát.

Érdemes kutyatápot adni (nem nagyobb mennyiséget, mint, amit kapni szokott) kedvencednek, hogy a méreganyag felszívódhasson és lassítsa a szétterjedést a testben. Amennyiben kutyád állapota rosszabbá válik, esetleg fokozódnak a tünetek vagy újabbak társulnak mellé, akkor keresd fel a legközelebbi állatklinikát!

Intenzív és súlyos tünetek esetében már az azonnali állatorvosi beavatkozást javasolnám. Segítheted az orvos terápiás döntését, ha magaddal viszed az elfogyasztott csokoládé csomagolását. Az átvizsgálást követően dönthet az orvos hánytatásról, gyógyszeres kezelésről vagy gyomormosásról.

Semmiképpen ne próbáld meg otthon saját magad meghánytatni kis kedvencedet vagy emberi gyógyszerrel enyhíteni a tüneteken! Bízd szakemberre a baj orvoslását!

Hogyan előzhető meg, hogy csokoládét egyen a kutya?

Hogyan előzhető meg, hogy csokoládét egyen a kutya.

Mindig mondom, hogy a megelőzés sokkal könnyebb, mint a probléma beálltakor kapkodni. Természetesen balesetek mindig előfordulnak, de kellő körültekintéssel elkerülhető a tragédia.

Íme néhány tipp, hogy a kutyád ne kerüljön a csokoládé közelébe!

1. A csoki kerüljön mindig a bevásárlókosár aljára!

Ha kis zsivány házikedvenced van, és szereti elcsenni a csomagokat, amiket a bevásárlás során hazahozol, akkor inkább a zsömlét tedd legfelülre és a csokit legalulra!

2. Zárható szekrényben vagy felső polcon tárold a csokoládét!

A nyitva maradt kamra, vagy alsó polcokon elhelyezett ételek egyfajta felhívást jelentenek a kutyád számára egy „keringőre”.

Kerüld el a baleseteket és zárd be mindig az ajtót, vagy helyezd magasabb pontra az édességet! Megkönnyítheted az életedet, ha visszacsapó ajtókat használsz a szekrényeken, amelyek automatikusan behúzzák magukat.

3. Ne hagyd elől a maradékot!

A kutya torkos jószág és ahogyan egy csecsemő, ők sem tudnak különbséget tenni aközött, melyik étel jó vagy kevésbé hasznos nekik.

Ezért soha ne hagyj elől az asztalon bontott csokoládét, ahonnan kis barátod el tudja csenni!

4. Világosítsd fel a szomszédokat!

Teljesen bevett szokás nálam is, hogy a szomszédok kedveskednek a kutyámnak egy-egy sonkaszelettel. De, amikor kölyökkutyaként hozzám került, leültünk beszélni a szomszédokkal, hogy mit lehet adni neki és mit nem.

El kell fogadnod, hogy vannak, akiknek életükben nem volt házi kedvencük, így fogalmuk sincs, mivel lehet etetni őket. A szomszéd néni csupa jó indulatból kínálhatja meg a kutyádat csokoládéval, hiszen azt a „gyerekek is szeretik”.

Kulturáltan, normálisan meg kell beszélni a szomszédokkal, hogy miért veszélyes az édesség kis kedvenced számára és a jövőben ne kínálják vele!

5. Világosítsd fel a gyerekeket!

Ha gyerek van a házban, fokozottan figyelni kell, mit adnak a család háziállatának! Ugyanis itt is csupa jó indulat vezérelheti a gyerekeket, hogy a kutyust csokoládéval kínálják.

Ülj le csemetéiddel, és magyarázd el neki, hogy ami neki jó, attól a kutyus megbetegedhet és kórházba kerülhet. Garantáltan inkább megeszik a gyerekek a csokit!

6. Tanítsd meg a kutyádnak, hogy csak tőled fogadhat el ételt!

Ugyan lehetséges veszélyforrásként kizártad a gyerekeidet és a szomszédokat, az idegenek, akik nap, mint nap elsétálnak a házad előtt ugyanúgy nem tudhatják, hogy a csokoládé veszélyes a kutyákra.

Teljesen egyszerű példa, ha például iskolás gyerkőcök sétálnak hazafelé és kedvességből odaadják a megmaradt csokit a kutyádnak. Mivel a környéket nem tudod leoktatni az édesség veszélyeiről, megtaníthatod a kedvencedet, hogy másoktól ne fogadjon el nasit.

Ez egy nagyon hosszú folyamat, de ha a kutyád jelleme elég erős és idejekorán el kezdesz vele foglalkozni, akkor nem lehetetlen!

Természetesen a legbiztonságosabb mód, ha egyáltalán nem tartasz csokoládét otthon, de ilyen élvezetek megvonására senkit nem buzdítok!

Összegzés

A felelős állattartás szabályait betartva megelőzhető, hogy a kutya szájába csokoládé kerüljön. Amikor a kutya csokit evett és megtörténik a baj, nem létezik olyan, hogy túlféltés vagy túlaggódás!

Amennyiben nem vagy biztos benne, hogy mekkora mennyiségű csokoládét fogyasztott el házikedvenced, akkor nem szégyen egyből állatorvoshoz fordulni vele! Elképzelhető, hogy egy széntabletta vagy hashajtó segíteni tud a problémán, de lehet, hogy komolyabb terápiára is szükség van.

A lényeg, hogy ne vedd félvállról a kutyád csokievését, hiszen az ő esetében nem az elhízástól kell félteni! Ha pedig kedveskedni szeretnél neki valami különlegeséggel, akkor számtalan jutalomfalat között válogathatsz, amivel fel tudod dobni négylábú barátod napját, a csokoládét pedig meghagyhatod magadnak.

May 21, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.