Vajon a kutya ehet macskatápot? (és fordítva)

kutya ehet macskatápot

Alapvetően kétféle okból képzelhető el, hogy a kutya macskatápot eszik: az egyik, hogy direkt adja neki a gazdája, a másik, hogy a komisz eb titokban rájár a cicus kosztjára.

Ez a legjobb családban is megesik és különösebb tragédiát nem jelent az egyszeri alkalom. Azonban, ha kutya és macskatartó is vagy, ne etesd a kutyádat is a cirmos kosztjával csupán azért, mert az volt éppen akciós a boltban, mert nem lesz jó vége.

A kutya ehet macskatápot?

Ha időnként fordul csak elő, akkor nem történik semmi tragédia, de ha rendszeresen macskatápot adunk a kutyának, abból komoly egészségügyi gondok származhatnak. A macskák étrendje ugyanis több fehérjét tartalmaz, ami hosszú távon árt a kutyának, mivel az ebek nem csupán hús-, de növényevők is.

Tehát, röviden: Nem, a kutya ne egyen macskakaját.

Nézzük meg mely kérdésekre kaphatsz választ ebben a cikkben.

Mit okozhat, ha a kutyánk rendszeresen macskatápot eszik?

Mi a különbség a kutya és a macskatáp között?

Kutyák, akiknek tilos a macskaeledel!

Miért eszik a kutya macskatápot?

A gazdi is hibás lehet abban, hogy a kutya macskakaját eszik?

Milyen gyakran ehet kutya macskatápot?

Milyen esetekben indokolt a macskatáp?

Mi történik, ha a macska kutyatápot eszik?

Hogyan kerüljük el, hogy a kutya megegye a macska kajáját és viszont?

Mit okozhat, ha a kutyánk rendszeresen macskatápot eszik?

Nem véletlen, hogy külön kategóriába sorolják a macska és kutyatápokat. Ha csak úgy fel lehetne cserélni őket, akkor valószínűleg az szerepelne a csomagoláson, hogy kutya és macskaeledel. De mint tudjuk, ez nem így van.

Van egy kedves ismerősöm, aki macskatenyésztéssel foglalkozik. Több díjnyertes cicust is felnevelt már, akik csak úgy kicsattannak az egészségtől a nekik adagolt táptól. A szőrük fényes és selymes, az izomzatuk pedig valóban irigylésre méltó.

A sok macska mellett azonban él egy uszkár is velük: Zelma. Zelma egy időben elkezdett nagyon rosszul festeni, az ő szőre egyre fakóbb lett és egyre kedvtelenebbé, unottabbá vált uszkár létére.

Aztán gyomorpanaszai adódtak, egyre gyakrabban jelentkezett nála hasmenés és hányás. Egy idő után elvitték orvoshoz és kiderült, hogy mindennek az oka a macskaeledel, amire bizony titokban rájárt a kutyus.

Olyannyira, hogy egy idő után a saját kosztja egyre kevésbé érdekelte. Zelma szerencsésen megúszta a dolgot, sok eb ettől azonban jóval rosszabbul jár.

A fehérjebomba hosszútávon nagyon leterheli a kutyus szervezetét, és ha hajlamos rá, akkor akár vese-, máj-, illetőleg hasnyálmirigy problémákhoz is vezethet.  

Mi a különbség a kutya és a macskatáp között?

Különbség kutya és macskatáp között

Ha valaki levesz a polcról egy kutya és egy macskakaját már az összetevőkből láthatja, hogy fontos különbség van a két termék között.

A kutyáknak és a macskáknak merőben mások az igényei a táplálkozást illetően, ennek pedig az oka nem más, mint a jó öreg evolúció. A macskák mindig is ragadozók voltak és azok is maradtak, így egyetlen táplálékuk a hús, a kutyákra azonban ez már nem igaz.

A kutya ugyanis, akár az ember, mindenevő. Persze nekik is szükségük van húsra, azaz fehérjére, de emellett sok minden másra is, ráadásul a két állat emésztési folyamata is eltérő.

A macskaeledel jóval fehérjedúsabb és zsírosabb, mint a kutyatáp, ráadásul a sótartalma is számottevőn több. Ezek pedig mind ártalmasak lehetnek a kutya egészségére, lévén a fehérje mellett egyebekre is szüksége van.

Ezeken túl a macskáknak 11 aminosavra van szükségük az egészséges élethez, míg a kutyáknak csak 10-re, a macskaeledelben taurin is van, ez pedig az ebek számára haszontalan.

Kutyák, akiknek tilos a macskaeledel!

A macskatáp különösen veszélyes az érzékenyebb gyomorral és belekkel rendelkező kutyák számára. Náluk gyakran hasmenéshez és hányáshoz vezethet a megterhelő macskakaja gyakori fogyasztása.

A vese- vagy májbetegségben szenvedő kutyákra pedig ez különösen igaz, mivel ők amúgy is csak kisebb mennyiségű fehérjét vihetnek be a szervezetükbe, hogy az megfelelően tudjon működni.

Az elhízott kutyák számára a zsírtartalom miatt nem szerencsés a macskaeledel. A hasnyálmirigy problémával küszködő ebeknél pedig különösen veszélyes a gazdag tápanyagtartalom.

Miért eszik a kutya macskatápot?

Mindenekelőtt azért, mert finom és imádják a hasukat is. Nemhiába szeretnek kunyerálni. A kutyák számára a macskaeledel olyan, mint az embereknek az édesség. Érthető, hogy szívesen rájárnak, ráadásul ők nem is tudják, hogy ennek következményei lehetnek.

A macskaeledel magasabb fehérje- és zsírtartalma miatt illatosabbá és így ízletesebbé válik a kutyus számára, gyakran pedig függővé is válhatnak tőle. Főleg, ha a gazdi nem figyel eléggé.

A kecsegtető ízvilág mellett ok lehet még a dominancia kimutatása is. A kutya egész egyszerűen meg akarja mutatni a macskának, hogy ki a főnök a háznál, ezért megeszi előle a kajáját. Főleg akkor jellemző ez, amikor a két állat között rivalizáció figyelhető meg a gazdi kegyeiért, de bármilyen egyéb okból is.

Persze történhet huncutkodásból, játékból is, attól függően, hogy milyen az eb személyisége. De alapvetően az ízekben keresendő az ok, hogy a kutya a macskakaja után ácsingózik.

A gazdi is hibás lehet abban, hogy a kutya macskakaját eszik

A kutyatartók közül bár a legtöbben imádják a kedvencünket, nem minden esetben vannak tisztában a kutyatartás minden szabályával, illetőleg megfelelő módjával. A legtöbben például kisgyermekként gondolnak a kedvencükre, ami sokszor ártó is lehet, lévén a kutya az kutya és nem ember.

Ha véletlenül kiderül, hogy a kutyus szereti a macskatápot, akkor könnyen rendszeressé válhat, hogy a gazdi direkt azt veszi neki, ilyen hibát te soha ne kövess el.

Ugyanakkor az áruházak akciói is csábítóak tudnak lenni. Ha egy macskatáp 40 százalékkal le van értékelve, hajlamosak vagyunk úgy gondolkodni, hogy jó lesz az a kutyának is.

De ez nem így van, fontos, hogy soha ne engedj a könnyű csábításnak, különben a kutyád sínyli meg.

Milyen gyakran ehet kutya macskatápot?

Milyen gyakran ehet kutya macskatápot

Ha szórványos esetekről van szó és a kutya egészséges, akkor nem történik tragédia, ha az eb időnként kap egy-egy macskakonzervet is. De heti rendszerességgel például már semmilyen esetben nem javasolt.

Persze, az alkalmak száma függ a kutya méretétől, fajtájától és korától is, egyáltalán az adott kutya szervezetétől.

Egy idősebb kutyának például, amelyiknek már gyengébb a szervezete alkalmanként sem szerencsés macskaeledelt adni, ahogy a kisebb méretű vagy gyengébb immunrendszerrel rendelkező kutyusoknak sem.

Amennyiben pedig a fent említett betegségben szenvedő kutyákról van szó, akkor mindenképpen vigyázzunk, hogy még alkalmanként se férjen hozzá a kedvencünk a macskák eledeléhez.

Milyen esetekben indokolt a macskatáp?

A fentiek fényében meglepő lehet, de vannak bizonyos esetek, amikor nem hátrányos, sőt nagyon is hasznos lehet időnként macskaeledelt adni a kutyáknak. Ilyenkor a macskakaja ugyanis úgy működik, mint valamiféle vitaminbomba vagy gyógyszer az emberek számára.

A macskatáp azonban csak akkor lehet szerencsés a kutya számára, ha valamilyen hiánytünetben vagy betegségben szenved.

A rák vagy egyéb súlyosabb betegség miatt keletkezett súlycsökkenés esetében például kifejezetten hasznos, ha időnként macskaeledelt adunk a beteg kedvencünknek. Izomsorvadás, általános gyengeség vagy túlhajszolás miatt is kifejezetten üdvözülendő lehet a kutyák számára egy fehérjebomba, amit a macskakoszt rejt magában.

A több kalória, és az erős nyersanyagtartalom ilyenkor határozottan pozitív hatású lehet. Valamint a finom ízvilág is támogathatja a kutyák felépülését, már csak azért is, mert nagyobb kedvel esznek.

Mi történik, ha a macska kutyatápot eszik?

Ez az eset ritkábba szokott előfordulni, de a helyzet hasonló, mint a kutyák esetében. Nem történik semmi baj, ha a cicusoknak kutyakaját adunk időnként, de rendszert ne csináljunk belőle, mert nem lesz jótékony hatással a szervezetükre.

Pontosan azért, mert a kutyakajában kevesebb a tápanyagtartalom és főleg a fehérje, amire a cicáknak szüksége van. Emellett a blökik számára összeállított ételekben jellemzően kevesebb A-vitamin és taurin van, mint amire a macskáknak szükségük lenne.

Ha a macska rendszeresen kutyakaját kap, akkor előbb-nem utóbb hiánytünetek jelentkeznek nála, kevésbé lesz fitt és egészséges.

Hogyan kerüljük el, hogy a kutya megegye a macska kajáját és viszont?

Hogyan kerüljük el, hogy a kutya megegye a macska kajáját és viszont

Az, hogy a kedvenceink ne járjanak át a másik kosztjára viszonylag könnyen kiküszöbölhető. Az egyik alapvető módszer, hogy más időpontban etetjük őket, de talán ettől is szerencsésebb, ha külön, egymástól elzárható helyiségben történik az etetés.

Ez utóbbi azért előnyös, mert így a probléma lehetősége sem alakulhat ki, és nem fognak vágyakozni a másik kajájára. Másik lehetőség a nevelés, főleg a kutyák esetében.

Fegyelmezéssel le tudjuk szoktatni az ebeket arról, hogy a másik vacsoráját dézsmálják meg, ami ha idomítási szakaszban vagyunk még előnyös is lehet, hiszen a nevelés egészére hathat pozitívan.

Összefoglalás

A parázs vitát tehát, ami arra irányul, hogy ehet-e a kutya macskatápot és fordítva, azzal zárhatjuk le, hogy igen, de nem minden mennyiségben.

Ha az állat nem szenved valamilyen egyéb betegségben, akkor nem lesznek káros következményei az egészségre, feltéve, ha szórványos esetekről beszélünk. Azonban, ha rendszeres a dolog és/vagy a kutya beteg, akkor sajnos súlyos problémák is kialakulhatnak.

Tudomásul kell venni, hogy a macska húsevő, míg a kutya mindenevő állat, így másmilyen jellegű és mennyiségű tápanyagokra van szükségük.

A macskák szervezete alapvetően több fehérjét és zsírosabb ételeket igényel, míg a kutyáknak összetettebb táplálékra van szükségük.

Próbáljuk tehát megakadályozni azt, hogy hozzáférjenek egymás étkéhez a kedvenceink. Főleg a kutya a macskáéhoz, hiszen az ebek hajlamosabbak rákapni a macskakajára, mint fordítva.

March 18, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.