Jó ötlet a kutya előtt hagyni a tápot egész nap?

Jó ötlet a kutya előtt hagyni a tápot egész nap

Utoljára frissítve: 2023. June. 26

A kutya etetése jelentős hatással van hosszútávon az egészségére. A jó minőségű táplálék biztosítása mellett figyelmet kell szentelni a táplálás módjára és gyakoriságára. 

Az etetési rutin rendkívül fontos tényező, nem mindegy mikor és hogyan eteted a kedvencedet. Sokan szándékosan vagy feledékenységből kint hagyják az ételt a kutya etetőtáljában egész napra, ez azonban nem biztos, hogy jó ötlet.

Gyors áttekintés

Alapvetően elmondható, hogy nem ajánlott a kutya tápját egész nap elöl hagyni a táljában. A kint felejtett étel megromolhat, odavonzhatja a rágcsálókat, a rovarokat és a kártevőket, illetve fegyelmezetlenné teszi a kutyát. Ugyanúgy, ahogyan a saját ételmaradékodat is elcsomagolod, a kutyád elöl is el kell tenned a megmaradt tápot.

Miért nem jó ötlet egész nap kint hagyni a kutyaeledelt?

Miért nem jó ötlet egész nap kint hagyni a kutyaeledelt?

A kutyaeledel kint hagyása ellen több érvet is fel tudunk sorakoztatni, kezdve az élettani hatásoktól, a kutya egészségére vonatkozó és az otthonodra kifejtett hatásán át a kutya viselkedésére gyakorolt negatív szerepén át.

Túlevés és elhízás

Az étel kint hagyása, illetve az étel folyamatos elérhetősége nagy valószínűséggel a kutya elhízásához vezet. A folyamatos, vagy gyakori evés a legtöbb ebnél gondot okoz, sokuk nem tudja megállni a habzsolást, addig eszik, amíg ételt lát.

Bizonyos kutyfajták, például a szibériai husky, csak annyit eszik, amivel jóllakik, és ott hagyja a maradékot a tálban. A labrador ezzel szemben képes felfalni egy fél zsák szemes tápot, majd mintha mi sem történt volna, kinézi a szádból a csirkecombot.

Általánosságban, a kutyák többet esznek, mint amennyi tápanyagra valójában szükségük van, ezért jobb, ha pontosan megszabott mennyiséget adsz nekik enni.

Ha mégis hagynak a tálban pár falatot, akkor 15-20 perc elteltével távolítsd el a maradékot az etetőtálból. A kontrollálatlan evés jelensége vélhetően a háziasítás előtti időkre vezethető vissza, amikor nem volt biztos élelemforrás.

A táplálékhiány miatt alakulhatott ki az a szokás, hogy akkor esznek, amikor csak lehetőségük adódik rá, és annyit, amennyi beléjük fér. Amennyiben az egész napi adagot kiteszed neki reggel, jó eséllyel a nagy részét azonnal elfogyasztja, estére pedig éhes lesz.

A túlevés hamar elhízáshoz vezet, még azon kutyák esetében is, akik egyébként mozgékonyak, és aktív életvitelt folytatnak.

Higiéniai okok

A kutya etetőtáljának tisztasága kulcsfontosságú a kutya egészsége és az otthon tisztasága szempontjából. Az ételmaradék, legyen az kutyatáp vagy főtt étel a kártevők kedvence, odaszoknak az egerek, hangyák, legyek, darazsak és mindenféle élőlény, akiket nem látunk szívesen az otthonunk környékén.

Ideális esetben, a konyhában minden megbontott élelmiszer elcsomagolva, tároló dobozokban vagy fiókokban, illetve a hűtőben kap helyet, nincs ez másként a kutya ételével sem.

Ételmaradéknak nincs helye a kutya táljában, sőt minden nap el kell mosni a kutya etetőtálját. Mosogatás hiányában már néhány nap alatt elszaporodnak rajta a baktériumok, melyek veszélyt jelentenek, betegségekkel fertőzhetik meg a kedvencedet.

Ételféltés és agresszió kezelése

Azt sok gazdi tudja, hogy az agresszív viselkedés kutyák esetében legtöbbször vagy félelemből, vagy a saját terület, játék vagy esetleg ételféltéséből alakul ki.

Azon kutyák, akiket nem tanítunk meg enni, nem szoktatjuk le a birtokvédő ösztönről, agresszív viselkedést mutathatnak az étel körül. Az etetési rutin része az is, hogy a kutyát megtanítod, hogy az étel a falkavezéré, vagyis a gazdié, és csak akkor ehet, ha arra engedélyt kap, sőt evés közben is utasíthatod arra, hogy hagyjon fel az evéssel.

Egyes kutyafajták birtokvédő ösztöne annyira erős, hogy még akkor is felmordulnak, ha a pár szem maradék van a táljukban, valaki pedig elsétál az étel mellett. Minden szempontból az a legjobb, ha az evést szigorú időkeret közé szorítod, és nem hagyod, hogy az ételmaradék féltése provokálja a kutyát.

Egészséges emésztés

Minden kutyafajtának megvan a személyre szabott táplálkozási igénye. A mély mellkasú kutyák hajlamosak a felfúvódásra és a gyomorcsavarodásra, melynek legfőbb oka a gyors táplálkozás, a nagy mennyiségű étel elfogyasztása, valamint azt evést megelőző és azt követő testmozgás.

Azok a kutyák, akik egész nap ehetnek a kint hagyott ételből, meg is teszik. Nem lesz módod arra, hogy felügyeld őket, ezért akár életveszélyes helyzetbe is kerülhetnek amiatt, mert evés után futkároznak.

A kistestű, cukorbetegségre hajlamos ebek elött az első hetekben kint lehet hagyni a tápot, amíg megerősödnek, de néhány hét után át kell térni az időpontokhoz kötött etetésre.

Kutyák közötti problémák elkerülése

Amennyiben több kutya él háztartásodban, még fontosabb, hogy a megmaradt eledelt eltedd. Ebben az esetben ugyanis a felesleges étel a kutyák közötti konfliktus alapját képezheti.

Még az egymással jó kapcsolatban lévő kutyák között is feszültség keletkezhet amiatt, hogy ki fogyassza el a tálban lévő ételt. Ha agresszív viselkedésre nem is kerül a sor, könnyedén előfordulhat, hogy az egyik kutyád eleszi a másik elől a napi adagját, természetesen anélkül, hogy te észrevennéd.

A viaskodás elkerülése és az egyes egyedek helyes tápadagjának betartása érdekében, tedd ki az adott etetési alkalomra elegendő mennyiséget mindkét ebnek, majd az étkezés befejezése után vedd el tőlük az esetleges maradékot.

Meddig lehet elöl hagyni a kutya tápját?

Minden igyekezeted ellenére, előfordulhat a reggeli kapkodásban, a kutya orra előtt hagyod az etetőtálat, benne az ételmaradékkal. Délután hazaérkezve pedig a megszáradt, nyálas, kissé megcsócsált kutyakajával találod szembe magad.

Felmerülhet a kérdés, hogy melyik táptípus meddig fogyasztható, mikor kell kidobni, ha csomagolás nélkül szobahőmérsékleten, vagy kint az udvaron tároltad.

  • A konzerves, nedves eledelekkel szigorúbban kell bánni, mert ezek romlandóbbak. Maximum 4-6 órát hagyhatod kint, de ha nyári hőségben aszalódtak, vagy télen a padlófűtésen párologtak, akkor ne várj a kidobásukkal ennyi időt se.
  • Száraz tápok esetén kicsit jobb a helyzet, hiszen ez 12-24 óráig kint maradhat különösebb higiéniai és egészségügyi probléma nélkül. Természetesen, ha fél napot süti a nap, megtámadják a hangyák és a legyek, akkor ne sajnáld ennél hamarabb kidobni. Ne feledd, a száraz tápban is állati zsírok, szárított húsfélék találhatók, amiknek napfénytől elzárt, hűvös tárolódobozban a helyük.
  • Főtt ételek és nyers etetés esetén ennyi időd sincs, a legjobb, ha a maradékot azonnal eldobozolod a hűtőbe.

Mikor kell elvenned a kutya etetőtálját?

Mikor kell elvenned a kutya etetőtálját?

A fentiek ismeretében talán már te is látod, hogy nem jó ötlet egész nap elöl hagyni a kutya eledelét.  Az etetési rendszer, az ütemezett etetés bevezetése részeként érdemes az étkezésre 5-10 percet biztosítanod kutyád számára, de maximum 20 percet, majd ha láthatóan befejezte az evést, elvenni előle a maradékot.

Ha a kutya lassan eszik, sokáig ropogtat, nyammog az ételen, akkor várd meg, amíg befejezi, ne vedd el a tálat csak azért, mert lejárt az idő.

A legtöbb kutyának nem okoz különösebb kihívást 2-4 perc alatt befalni az ételt, de az sem egészséges, ha gyorsan eszik, érdemes habzsolásgátlóval lassítani az evést, hogy ne nyeljenek túl sok levegőt, és valóban megrágják az ételt.

Miért ajánlott etetési rendszert bevezetni?

Miért ajánlott etetési rendszert bevezetni?

Végezetül ejtsünk néhány szót az etetési rendszer bevezetésének hasznáról. A megfelelő etetési rendszer és az ahhoz való ragaszkodás segít elkerülni a túlevést és elhízást, valamint higiénikus és egészséges körülményeket teremt kutyád számára.

Az étkezés ütemezése, a napi rutin betartása jó hatással van a kutya viselkedésére, hozzájárul a neveléséhez és kiegyensúlyozottságához.

Türelem erősítése

Sok kutya számára a türelmes várakozás problémát okoz, ez pedig nagy kihívás lehet a gazdik számára. Az egyik legsikeresebb módja annak, hogy kutyád számára a türelmes várakozást megtanítsd, és a pozitív viselkedésként erősítsd, az etetés előtti gyakorlás.

Sokan az ’Ehetsz’ vagy a „Tied” paranccsal engedélyezik a kutya számára az evést, egészen addig nem ehet a kutya, várnia kell, amíg meg nem hallja az engedélyt jelentő vezényszót.

Az étel felszolgálása és a parancs elhangzása közti idő fokozatosan növelhető, ezzel türelemre és engedelmességre taníthatjuk a kutyát. A vezényszavas etetés segít leszoktatni a kutyát arról, hogy bármit felegyen a földről, vagy idegenektől ételt fogadjon el.

Az ütemezés jelentősége

Fontos kitérni a megszokott rendszer és az etetési szokások pozitív hatásaira. A napi rutin kialakítása, beleértve az étkezés idejét, a testmozgás és játék időpontját, valamint a kutya ápolását, segít abban, hogy a kutya biztonságérzete növekedjen.

A kutyák ilyen szempontból olyanok, mint a gyerekek. Igénylik a rutint, szeretik tudni, hogy mi történik velük a nap folyamán. Egy idő után az eb szervezete rááll arra, hogy mikor szokott enni kapni, és jelezni fog, ha eljött az etetés ideje.

Azok a kutyák, akiknek szervezett a napjuk, sokkal nyugodtabbak, kiegyensúlyozottabbak és jobb a közérzetük, hiszen tudják, hogy a gazdi figyel az igényeikre, és falkavezérként gondoskodik róluk.

Igen, a napi rutin a falkarend megtartásában is segít! Sőt, a kutya emésztését is rendszeressé teszi, sokkal kiszámíthatóbbá válik, hogy mikor kell kivinned, hogy könnyíthessen magán.

A táplálkozásban bekövetkező változás

Gazdiként felelősséggel tartozol a kedvencedért, amihez az egészégének megfigyelése is hozzá tartozik. Ha ütemezetten eteted a kutyádat, például minden nap reggel 7-kor és este 7-kor, megfigyelheted, hogy milyen az étvágya.

Az étvágytalanság, a táplálkozási szokások megváltozása rengeteg betegség tünete lehet. Ha kint hagyod az ételt, és nem követed, hogy a kutya mikor és mennyit eszik, elkerülheti a figyelmed, ha a szokottnál többet vagy kevesebbet eszik.

Lehet, hogy a kutya egész nap nem evett, csak éppen azelőtt habzsolta be az ételt, mielőtt hazaérkeztél, te pedig aggódva szemléled, mert nem nyúl a vacsorájához.

Összegzés

Látható, hogy a kutyák étkezési szokásai jelentősen befolyásolják a kutyák fizikai és mentális egészségét. A jól átgondolt ütemezés, az étkezés idejéhez való ragaszkodás, valamint a megmaradt étel elvétele hozzájárul a kutya vonalainak megőrzéséhez, a betegségek elkerüléséhez, valamint kiegyensúlyozottabbá teszi a kedvencedet.

Az etetés minden alkalommal lehetőséget teremt a kutya nevelésére és képzésére, türelemre taníthatod, az ételhez kötheted a tréninget, ezáltal sokkal engedelmesebb és fegyelmezettebb társat faraghatsz a kedvencedből.

Mindenképpen megéri etetési rutint kialakítani, és kontroll alatt tartani az elfogyasztható étel mennyiségét.

2023. June 26.

További érdekességek

Hírlevél

    A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.