A kutya etetése A-Z-ig | Útmutató a szakszerű tápláláshoz

A kutya etetése A-Z-ig Útmutató a szakszerű tápláláshoz

A kutya etetése igencsak vitatott kérdés az állattartók és állatorvosok körében. Az állat gondozásának ugyanakkor nélkülözhetetlen eleme. Az étel helyes megválasztása nagyon fontos, hiszen befolyással lehet az ebek általános egészségügyi állapotára, fejlődésére, emésztésére vagy a bőrük és bundájuk állapotára.

Különböző típusú és összetételű tápokat igényelnek az eltérő fajtájú, korosztályú és aktivitású kutyák. Kiemelkedő jelentőséggel bír, hogy a különböző faktorok figyelembe vételével alakítsuk ki és a körülmények változásával szükség esetén újratervezzük az étkeztetést.

A kutya szakszerű etetése hozzájárul ahhoz, hogy kedvencünk sokáig egészséges és vidám maradjon. Ebben a cikkünkben útmutatót adunk a kutyák etetéséhez, és minden fontos tudnivalót megválaszolunk.

Kölyökkutya etetése

6 hetes kutya etetése

8 hetes kutya etetése

Hogyan számoljuk ki mennyit egyen a kölyökkutya?

Mit ehet a kölyökkutya?

Felnőtt kutya etetése

Hányszor etessük a kutyát?

Mennyit egyen a kutya?

Mit adjunk enni a kutyának?

Idős kutya etetése

Hányszor adjunk enni az idős kutyának?

Mennyit és mit egyen az idős kutya?

Abbahagyja a kutya az evést, ha már jóllakott?

Túl lehet etetni a kutyákat?

Miért éhesek állandóan a kutyák?

Milyen veszélye van annak, ha a kutya túleszi magát?

Kölyökkutya etetése

Kölyökkutya etetése.

A kölyökkutyákat általában 8 hetes koruktól lehet elválasztani az anyjuktól és ilyenkor kerülnek új, szerető családba. Azonban az esetek többségében a kölykök nem tenyésztőtől vagy szaporítótól származnak, hanem hétköznapi családokban születnek.

A fejlődés első 4 hetében a kicsik kizárólag anyatejen élnek, ami maradéktalanul biztosítja számukra a növekedéshez szükséges tápanyagokat. Az első egy hónapban ezért inkább az anya helyes táplálására kell fókuszálnod, ha nálatok történt a születés csodája.

Az idő előrehaladtával azonban be kell szállnod a kiskutya táplálásába és ki kell egészítened az anyatejet kutyatáppal. Általában 4 hetes korban bújnak ki az első tejfogak és a fogzás 6 hónapos korig tart.

Az apró tejfogak még nem alkalmasak arra, hogy a szilárd tápot kellően felaprítsák és a kölyök emésztőrendszere sem képes megbirkózni a kemény falatokkal. Kezdésként ezért célszerű nedves táppal vagy vízben áztatott tápszemekkel próbálkozni.

6 hetes kutya etetése

6 hetes korban a kicsik még rendszeresen visszatérnek az anyjukhoz az éltető anyatejért és ez így van jól. Az anyatej a legjobb táplálék számukra, hiszen a tápanyagok mellett olyan antitesteket is tartalmaz, amelyek segítenek megóvni a kis rosszcsontokat a betegségektől.

 • Ha valamilyen oknál fogva az anya nem képes táplálni a kicsinyeket, akkor semmiképp se válasszunk tehéntejet a pótlására. Helyette keressük speciálisan kölyökkutyák számára készülő anyatejpótlókat és tápláljuk őket cumisüvegből.
 • Folyamatosan növekvő tejfogaik miatt a kicsik nem elégszenek meg a folyékony eledellel sokáig.
 • Fokozatosan fel kell készítenünk őket az anyatejről való leválásra. 2-3 hét elegendő lehet, hogy apránként áttérjünk a hagyományos etetésre.

Kezdetben ki lehet egészíteni az anyatejet tejpótlókkal kevert kutyatáppal, melyet az anyatejes etetés mellett napi 3-4 alkalommal lehet a kiskutyáknak adni. Idővel érdemes csökkenteni a tejpótló mennyiségét, hogy egyre nagyobb arányban fogyassza a kutya a kölyöktápot.

Ily módon a kutyus lépésről lépésre szokhat hozzá a szilárd ételekhez és elkerülhető a gyomorpanaszok kialakulása. A váltás időigényes, nem történhet egyik napról a másikra, mert a kutya emésztőrendszere ilyenkor átalakulóban van.

A megfelelő táplálék kiválasztásában segíthet az állatorvos, de kikérhetjük a fajtára szakosodott tenyésztő tanácsát is. Nagyon fontos, hogy jó minőségű fehérjékben, kalciumban és kalóriában gazdag táplálékot vezessünk be a korai időszakban, mely képes kellő energiával és a növekedéshez szükséges tápanyagokkal ellátni az ebet.

Mennyit eszik egy 6 hetes kutya?

Az egészen kicsi kölykök szinte egész nap alszanak és esznek, ezért teljesen normális, ha folyton enni szeretnének. Anyatejes táplálás mellett napi 3-4 alkalommal apró adagokkal egészíthetjük ki az anya által biztosított táplálást.

A boltban kapható tejpótlók és junior ételek pontos utasításokat tartalmaznak a kutya etetésére vonatkozóan.

8 hetes kutya etetése

8 hetes kutya etetése.

8 hetes korban a kölykök már teljesen elhagyják az anyatejet, és megkezdődik az az időszak, amikor kizárólag a gazdi táplálja őket.

Az elválasztás sosem könnyű a kicsiknek, de az új világ ingerei és a kíváncsiságuk hajtja őket a felfedezésre, ösztönei pedig segítnek abban, hogy új falkába rendeződve találja meg a helyét.

 • 8 hetes kortól a kutyának sem anyatejre sem anyatejpótlóra nincs szüksége, mostanra hozzá kell őt szoktatni a szilárd ételekhez. Szilárd étel alatt azokat a tápok értendők, amik az anyatejnél jóval nagyobb sűrűségűek. Kezdetben ez lehet konzerves vagy tasakos nedves eledel, illetve vízben áztatott szemes táp is.
 • Fontos, hogy kölykök számára készülő, apró szemű tápot válasszunk, mert a kis falatokat sokkal könnyebben tudja megrágni és megemészteni a kutya. A nagy szemű száraztápok még komoly kihívást jelentenek az apró tejfogaknak és az érzékeny emésztőrendszernek.
 • 8 hetes kölykök esetében a napi 3-4 étkezés elegendő, és egészen 6 hónapos korukig ez az etetési mód a mérvadó.

Nagyon fontos, hogy a kutya etetése a napi rutin részét képezze, és mindig azonos időben adjunk enni. Ezzel kialakítható a rendszeresség az életében és a bizalom a gazda felé, hogy mindig gondoskodni fog róla.

Mennyit eszik egy 8 hetes kutya?

A kölykök etetését a felnőttkori méretükhöz kell alakítani. A kiskutyák szükséges tápanyagfelvételét befolyásolja az aktivitásuk és az, hogy mekkorára fognak majd megnőni, mi a várható felnőttkori testtömegük.

Értelemszerűen egy kistestű kutyusnak kevesebb ételre van szüksége a növekedéshez, mint nagytestű társainak. A pontos mennyiség meghatározásában segíthetnek azok a táblázatok és etetési útmutatók, amikkel a kutyakaják zacskóján vagy dobozán találkozunk.

Mindig vegyük figyelembe ezeket az értékeket, és gondosan válasszuk ki az éppen aktuálisan kínálható mennyiséget. Jellemzően a napi adag teljes mennyisége olvasható le az útmutatókról, természetesen ezt a napi étkezések gyakorisága szerint osszuk le 3-4 adagra.

Bizonyos gyártók külön megkülönböztetik aktivitás szerint a mennyiségre adott javaslatot, ami nagyon hasznos lehet, ha a kutyánk egyedi igényeire szeretnénk szabni a mennyiséget. Az általunk készített főtt étel és nyers étel esetén valamivel nehezebb kalkulálni a mennyiséggel.

Hogyan számoljuk ki mennyit egyen a kölyökkutya?

Hogyan számoljuk ki mennyit egyen a kölyökkutya?

Ökölszabályként elmondható, hogy a kutya várható felnőttkori súlyának 3%-át kell adni mind a kölyköknek, mind a kifejlett egyedeknek. Hatalmas mennyiségnek tűnhet kölyökkorban, de higgyük el, hogy tényleg ilyen sokat kell enniük a fejlődésben lévő kölyköknek.

Várható felnőttkori súlyNapi etetési mennyiség
5 kg150 gr.
8 kg240 gr.
12 kg360 gr.
15 kg450 gr.
20 kg600 gr.
30 kg900 gr.
Kölyökkutya etetése táblázat

Alapvetően a gyerekekhez hasonlóan a kutyákra is jellemző, hogy egyszer híznak, máskor nyúlnak, ezért nem kell aggódni, ha esetleg néhány napig vagy egy hétig vékonynak vagy dundinak tűnik a kutya.

A napi 3-4 étkezés mellett jellemzően megkezdődik a kutyák tréningje is, ami szintén jutalomfalatok bevonásával történik, így két étkezés között általában nem szokott éhezni a kutya.

Mit ehet a kölyökkutya?

A kölyökkutyákra vonatkozó ajánlások hasonlatosak a felnőtt kutya táplálásához. Kezdetben azonban figyelembe kell venni a kutya életkori sajátosságait, és a fejlődéshez szükséges ásványi anyagok arányát.

A kiskutyák fogazata körülbelül 6 hónapos korukra cserélődik le tejfogakról csontfogakra, ezért eddig a korig nagyon kell vigyázni a kemény ételekkel, csontokkal, amik felsérthetik a kutya ínyét vagy emésztési gondokat okozhatnak.

Nagyon fontos, hogy a kiskutyák kifejezetten rájuk szabott és az életkoruknak megfelelő táplálásban részesüljenek. Ezért a junior jelzésű tápokat válasszuk az üzletek polcairól és semmiképpen ne helyettesítsük az eledelt felnőtt kutyáknak vagy macskáknak ajánlott tápokkal.

A kölyökkutyák a cicákkal ellentétben nem fogyaszthatnak tehéntejet, vagy tejbe áztatott ételeket, mert nehezen tudják azokat megemészteni. A tej tilalma felnőtt korban is él, ugyanis a legtöbb kutya felnőtt korára laktózérzékennyé válik és semmilyen tejtermék lebontására nem képes maradéktalanul.

Természetesen a tiltólista hosszú, hiszen a kutyák többféle emberi ételre is mérgezés tüneteivel reagálhatnak, ezeket minden életkorban messziről kerülni kell.

Alapos körültekintést igényel a táp kiválasztása, mert a tápanyagok aránya mellett nagyon nagy hangsúly van az összetétel forrásán, minőségén és a nélkülözhetetlen nyomelemek meglétén.

A kölykök fejlődéséhez elengedhetetlen a magas kalóriatartalom, izomzatuk növekedéséhez a tiszta fehérjék, csontjaik növekedéséhez és szilárdságukhoz pedig a gazdag kalcium és nyomelem-bevitel járul hozzá.

Felnőtt kutya etetése

Felnőtt kutya etetése.

A kutyák felnőttkora átlagosan 12 hónapos koruk körül köszönt be. Mire a kutya eléri az egy éves kort, megközelíti a kifejlett állat végleges testsúlyát.

Egyéves korban megkezdődhet a felnőtt kutyáknak készült tápokkal történő etetés. Átállásnál itt is nagy szerepet játszik a fokozatosság elve.

Szánjunk néhány hetet a felnőtt étrend bevezetésére, és vegyesen adjuk először a már megszokott kölyöktápot a felnőtteknek készülő falatokkal. Idővel teljesen el kell hagyni a junior tápokat, mert a kutya szervezetének már nincs szüksége ilyen magas koncentrációjú nyomelem és kalóriabevitelre.

Amennyiben száraztáp mellett tesszük le a voksunkat, nagyon figyeljük arra, hogy sokkal több vizet kell innia az ebnek. A száraztáp sajátossága, hogy képes felszívni a gyomorban található vizet és ott megduzzadhat, ezért nagyobb mennyiségű folyadékra van szüksége a nap folyamán.

Hányszor egyen a kutya naponta?

6 hónapos korig kell tartani a napi 3 étkezés rutinját, ezt követően a reggeli és a vacsora bőven elegendő. Felnőtt kutyáknak egyéves kortól a napi egyszeri étkezés javasolt, ám itt is adódnak kivételek. Idős kutyák esetében vissza lehet térni a napi kétszeri etetéshez.

A nagytestű kutyák felnőtt korban két részletben is kaphatják a menüt, hiszen hatalmas mennyiségről beszélünk, aminek az egyszerre történő elfogyasztása megterhelő lehet a kutya emésztőrendszerének.

A reggeli vagy esti étkezés beiktatása függ a kutya aktivitásától és a napi rutinjától. Ha például reggel adunk enni egy olyan kutyának, aki aktívan őrzi a házat és emiatt fel-alá szaladgál kerítés előtt elhaladó, munkába igyekvő járókelőkhöz, azzal a bélcsavarodást kockáztatjuk.

A kutya etetése után bekövetkező bélcsavarodás életveszélyes lehet

A kutya etetése után bekövetkező bélcsavarodás életveszélyes lehet.

Aranyszabály, hogy etetést követően a kutya nem végezhet mozgást, nem sportolhat, nem játszhat vagy hempereghet és nem ajánlott sétálni vinni. Legalább 2-3 óra pihenés szükséges ahhoz, hogy a kutya megeméssze az ételt.

A kutyák gyomra egy ponton rögzül, ezért mozgás közben a teli gyomor átfordulhat. Visszafordítani csak műtéti úton lehet, amire mindössze 5 órán át van lehetőség. Ha ennél hosszabb ideig van egyedül a kutya és nem vesszük észre a gyomorcsavarodás tüneteit, annak végzetes következménye is lehet.

Míg az emberek szeretik lemozogni a vacsorát, addig a kutyák számára egyenesen veszélyes, ha evés után mozgásba kezdenek, ezért séta után tartsunk egy kis pihenőt, és utána kapjon vacsorát az eb.

Az esti etetés szokása azért alakult ki, mert a házi koszton élő ebeknek estére gyűlt fel az a mennyiségű család által el nem fogyasztott maradék, amit a gazdák tálalhattak nekik, illetve este általában a kutyák is nyugovóra térnek a családdal együtt.

Bármelyik napszak mellett is döntesz, minden életkorban ragaszkodj az időpontok állandóságához. A kutya mindig azonos időben történő etetése neked is segít abban, hogy pontosan tudd, mennyit evett aznap. Ezáltal könnyebben megőrizhető a kutya egészséges testsúlya, valamint elkerülhetők az esetleges szobatisztasággal összefüggő balesetek.

Mennyit egyen a kutya?

Mennyit egyen a kutya?

A megfelelő minőségű táplálék segít fenntartani a kutya egészségét, de bármilyen jó is lehet a táp, ha túl sokat vagy túl keveset adunk belőle a kedvencünknek, akkor nem éri el a kívánt hatást.

A mennyiség mindenképpen nagyon fontos faktor az élelmezésnél, mert kialakulhatnak hiánybetegségek vagy súlygyarapodás és mindkét jelenség egészségügyi problémákhoz vezet.

Az adagok kialakítása és megtartása a kutya egyéni igényei szerint hozzájárul a megfelelő testsúly, aktivitás és egészség fenntartásához.

Házi koszt esetében a kifejlett testsúly 3%-ával kell kalkulálni, míg a kereskedelmi forgalomban kapható készételek és tápok esetén a csomagoláson található etetési útmutatók adnak támpontot a mennyiség kialakításában.

A csomagoláson látható javaslatok mindig a napi összmennyiségre vonatkoznak, ezért többszöri étkezés esetén az ajánlott mennyiséget többfelé elosztva kell biztosítani az ebnek.

A szükséges mennyiség a kutya korával és aktivitásának mértékének alakulásával változik. Nagyon fontos tudni, hogy minden kutyatáp más összetételű, ezért ragaszkodni kell az adott címkén látható utasításokhoz, és tápváltásnál nem szabad alapul venni a korábbi tápnál megszokott mennyiséget.

Mit adjunk enni a kutyának?

A kutya táplálásának számtalan módja van. A kutyák ehetnek kifejezetten számukra készített főtt ételeket, száraz tápokat, nedves tápokat, akár olcsó, akár prémium eledeleket és táplálhatjuk őket nyers koszttal is.

A nyers etetés áll legközelebb a kutya emésztőrendszeréhez, hiszen a kutyának ragadozó tápcsatornája van. Ugyanakkor a háziasítás következtében a kutya hozzászokott ahhoz, hogy az ember maradékát fogyassza, ezért mindenevő nem ragadozó.

Az emberi koszt több szénhidrátot tartalmaz, hiszen a húsfogyasztás mellett a növényi eredetű táplálékok nagyobb mértékben vannak jelen az étkezésben. (A rizzsel való etetésről itt írtunk.)

Manapság a kutyáknak már nem kell vadászniuk az élelemért, hiszen teljes mértékben a kutyatartók garantálják az ebek táplálását. Elődeik nagyrészt akkor fogyasztottak zöldségeket, amikor egy elejtett állat gyomrát annak félig megemésztett tartalmával együtt elfogyasztották.

A kutyatápok előnyei és hátrányai

A kutya etetése száraztáppal nagyon kényelmes megoldást jelent, hiszen csak egy mérőpohár szükséges az adagolásukhoz, és nem kell bajlódni az étel előállításával. Másfelől viszont alapos utánajárást igényel, hogy megtaláljuk a kedvencünk számára legideálisabb összetételű ételt.

A kutyatápok hátránya lehet, hogy kevés jó minőségű termék található a piacon, és nehéz megtalálni azokat, amelyeket nyugodt szívvel adhatunk a kutyának.

Jellemzően rendelkeznek az előírásoknak megfelelő fehérje-vitamin-szénhidrát aránnyal, de a tápban található fehérjeforrások és szénhidrátok nem minden esetben mondhatók egészségesnek, illetve szintetikus hozzáadott vitaminokat tartalmaznak.

Az iparilag gyártott kutyatápokkal szemben előnyt jelent a házi koszt vagy a nyers táplálás. Nem kell feltétlenül ezeknél sem a magunk által elkészített ételekre hagyatkozni, hiszen ma már léteznek olyan cégek, melyek komplett menüket szállítanak házhoz a kedvenceinknek.

A manufakturálisan készített, kiporciózott és lefagyasztott eledelek szintén jó megoldást nyújtanak arra az esetre, ha az időnk nem engedi a főzést, és szeretnénk házi koszttal ellátni a kutyát.

A barf vagy nyers étkeztetés szintén megoldható az erre szakosodott kiszállító cégek által, akik megbízható forrásból szállítanak fagyasztott húsokat, megfelelő arányú zöldséggel, csontokkal és belsőséggel kiegészítve a négylábúaknak.

A magunk által biztosított nyers étrendnél ügyeljünk arra, hogy tartalmazzon csontokat, belsőségeket 5% arányban és roncsolt zöldségeket is.

A szénhidrát aránya mindig vita tárgya, de a legfontosabb, hogy válasszunk egészséges és teljes értékű szénhidrátokat, és a búzalisztet lehetőleg kerüljük.

Idős kutya etetése

Idős kutya etetése.

A kor előrehaladásával a kutyák táplálási igényei is változnak. Az anyagcsere gyorsasága idővel csökken, és egyre több zsírt halmoz fel a kutya, hiszen kevesebb kalóriát képes elégetni, mint korábban, amikor sokkal aktívabban töltötte a napját.

A legfrissebb tanulmányok szerint körülbelül 20%-kal kevesebb kalóriára van szükségük a kutyáknak idős korban, hogy megőrizzék fiatalkori vonalaikat. Épp ezért hasznos lehet, ha az idősödő barátaink menüjébe kevesebb zsírt és kevesebb kalóriát iktatunk be.

Az aggastyán kutyáknál viszont gyakran megindul a fogyás a csökkent étvágy, a romló szaglás és ízérzékelés, valamint a gyengébb felszívódás következtében.

Számukra az étrend zsírtartalmának megemelése nyújthat segítséget az ideális testsúlyuk megőrzésében.

Hányszor adjunk enni az idős kutyának?

A kutya időskora eltérő időben köszönt be a kis- és nagytestű kutyáknál. A kistestű kutyákat 7-10 éves korban tekintjük szeniornak, míg a nagytestű kutyák akár már 6 évesen nyugdíjazhatók.

A kutya megszokott etetési rutinja, például a napi egy étkezés mindaddig tartható, amíg nem észlelünk változást a kutya testsúlyában. Idővel célszerű átállni a napi kétszeri étkezésre, és reggelivel, vacsorával kínálni az őszülő ebet.

Mennyit és mit egyen az idős kutya?

Mennyit és mit egyen az idős kutya?

Az idős kutyák táplálásánál elsődleges, hogy a kalória csökkentése mellett növeljük a fehérjebevitelt az izomtömeg megtartása érdekében.

Az izomszövetek redukálódásával csökkennek a kutya fehérjetartalékai, ami károsíthatja az immunrendszert és megnöveli a stressz és a fertőzések kialakulásának kockázatát.

A fehérjetartalékok kimerülése egyet jelent a szövetek regenerálásához és az energia metabolizmushoz nélkülözhetetlen aminosavak csökkenésével. Megelőzésképpen a fehérjebevitel növelése ajánlott, akár 50%-kal is.

Tippek az idős kutya táplálásához

 • A vörös húsokban, halakban és csirkében található vitaminhoz hasonlatos aminosavból előállított vegyület, az L-karnitin segítheti a zsír metabolizmusát, és ezáltal javíthatja az energiafelvételt.
 • Bizonyos tápanyagok, mint a kalcium, a glükozamin és a kondroitin segíthetik a mozgásszervek és az ízületek egészségének megőrzését. Az ásványi anyagok megtalálhatók egyes kutyatápokban vagy táplálék-kiegészítők formájában is hozzájuthatunk.
 • Az idős kutyák gyakran szenvedhetnek különféle betegségekben. A magas vérnyomással, szív- és veseproblémákkal küzdő kutyáknál nagyon fontos, hogy csökkentsük a nátriumbevitelét, mert nehezen képesek lebontani a sót.
 • Az ipari előállítású kutyatápok rendszerint a szükségesnél több nátriumot tartalmaznak, ezért ronthatják a beteg kutya állapotát.
 • A rostok növelése szintén jótékony hatással van az emésztési folyamatokra. De a cellulóz alapú rostok ronthatják bizonyos tápanyagok emészthetőségének mértékét, ezért remek megoldás lehet a főtt répa, amely könnyen emészthető és nem okoz puffadást.
 • Az ételek megválasztásánál fontos szempont a kutya fogazatának állapota. A hiányos vagy romló fogazat megnehezíti a kemény szemes tápok elropogtatását, ezért jobb, ha nedves tápot vagy főtt ételt kap az idős eb.
 • Fontos, hogy minden esetben könnyen emészthető ételeket adjunk a korosabb kutyának, hogy hatékonyan képes legyen felszívni az emésztőrendszere a nélkülözhetetlen tápanyagokat.

Abbahagyja a kutya az evést, ha már jóllakott?

A kutyákról köztudott, hogy általában addig esznek, amíg van előttük étel. Ez a tulajdonság azonban függ a kutya fajtájától és a habitusától is.

Vannak kutyák, akik képesek betegre enni magukat, addig falatoznak, amíg megfájdul a hasuk vagy hányni nem kezdenek. A többség azonban befejezi az evést, ha már jóllakott, ezért nem kell attól tartani, hogy halálra eszik magukat.

A kutyatápot mindig tartsuk elzárt helyen, ahol a kutya nem férhet hozzá. Ezzel elkerülhetjük, hogy a kutya titokban behabzsoljon egy fél zsák kutyatápot.

A falkasorrend megtartása miatt is jelentősége van annak, hogy az ételt mindig csak engedéllyel kezdje elfogyasztani a kutya.

Az ebnek tudnia kell, hogy az étel a gazdáé, és ő nem ehet kedvére belőle. Ételt soha ne hagyjuk elől. Ha a kutya nem fogyasztotta el az etetőtálja teljes tartalmát, vegyük el tőle, és a következő esedékes etetési időpontban adjunk neki újra enni.

Túl lehet etetni a kutyákat?

Túl lehet etetni a kutyákat?

A jóból is megárt a sok! – szól a közmondás. A kutyák imádnak enni, ezért nehezen utasítják vissza a finom falatokat.

Eszükben sincs diétába kezdeni, ezért a gazdának kell kontrollálni a kutya menüjének tartalmát és mennyiségét. A kutyák ezer közül is felismerik, ha éppen bontod a kedvenc nassolnivalódat és akár a kert végéből is hirtelen ott teremnek, ahol éppen enni készülsz.

A túlzott élelmiszerfogyasztásnak lehetnek mentális és fizikai okai is. Ha a kutyát nem éri elég inger, azon kaphatja magát, hogy unatkozik, ezért evés után még több falatért ácsingózik.

A stressz szintén növelheti az étvágyat úgy az ebeknél, ahogy az embereknél. Az ebek a napi adagjukat komolyan veszik, és ha valamiért diétára fogod őket, akkor bizony megpróbálják kikönyörögni majd a rendes adagjukat.

Sokan esnek abba a hibába, hogy túletetik a kutyát, nem számolják bele a jutalomfalatokat és a nasikat a napi étkezésbe, ezért könnyen megeshet, hogy emiatt elhízik a házi kedvencük. Boci szemek ide vagy oda, a kis éhenkórászok kuncsorgásának nem szabad bedőlnünk.

Miért éhesek állandóan a kutyák?

Miért éhesek állandóan a kutyák?

Bizonyára benned is megfogalmazódott már a kérdés, hogy miért éhes állandóan a kutyád? Rengeteg oka lehet annak, hogy egy eb minden tál ételnek úgy esik neki, mintha egy hétig nem evett volna.

Az egyik lehetséges magyarázat a kutyák génjeiben keresendő. Bizonyos fajták például a Labrador szinte kielégíthetetlen étvággyal rendelkeznek, mert a PMOC nevű gén, mely a „tele vagyok” üzenetet közvetítené, nem működik megfelelően egyes egyedekben.

A másik választ kereshetjük a régmúltban, amikor a kutyák ősei csak vadászat útján jutottak élelemhez és gyakran megesett, hogy napokig nem tudtak zsákmányt ejteni. Amikor viszont sikerült, akkor gyorsan befaltak mindent, amíg lehetőség volt rá. A modern ebeknek már nem kell vadászniuk, de az ösztön mégis velük maradt.

Az állandó éhség lehetséges okai

Fejsérülés vagy a bélrendszerben megtelepedő paraziták következtében károsodhat a központi idegrendszer azon területe, mely az éhségérzetért felelős.

A paraziták elszívják a szükséges tápanyagokat és még többre van szükségük a növekedéshez, ezért az agy érintett területeit is blokkolják.

Az állandó éhségérzet utalhat arra is, hogy a kutya nem kap megfelelő tápot. A hiányzó vitaminok, a rossz minőségű húskészítmények nem biztosítanak elegendő energiát és ásványi anyagot az ebeknek, ezért még többet szeretnének enni, hogy pótolják a tartalékaikat.

Éppen ezért nagyon fontos, hogy jól megválaszd, mivel táplálod a kedvencedet! Sok esetben egy egyszerű tápváltás vagy a bolti menü főtt ételre váltása is segíthet kielégíteni a kutya szervezetének igényeit.

Idősebb kutyáknál emésztőrendszeri problémák következtében elégtelen tápanyag-felszívódás is okozhatja a megnövekedett étvágyat.

Milyen veszélye van annak, ha a kutya túleszi magát?

Milyen veszélye van annak, ha a kutya túleszi magát? A túlsúly számos betegség kialakulásáért felelős.
A túlsúly számos betegség kialakulásáért felelős.

Az állandó túletetés különböző súlyosságú rövid és hosszú távú problémához vezethet. Ha alkalmanként túl sokat eszik a kutya annak a leginkább szembetűnő jele a hányás, hasmenés és a letargia lesz.

 • Általában a felesleg távozásával megoldódik a probléma, de ha a kutya felfúvódik, azonnal vidd őt állatorvoshoz. A puffadás súlyos emésztési rendellenesség, amit öklendezés, hányinger és kitágult gyomor jellemez.
 • A kemény hasfal, a szorongás és nyafogás, a sekély légzés, a gyenge pulzus, a görnyedt testtartás, a habzó száj és az ájulás mind árulkodó tünete a hirtelen fellépő betegségnek.
 • A gyomortágulat életveszélyes és azonnali beavatkozást igényel! A gázok felhalmozódásával megnövekszik a gyomor térfogata, ami akár el is zárhatja a kutya vérkeringését, illetve a gyomorszövet elhalásához vezethet.
 • Puffadás során bekövetkezhet a gyomorcsavarodás, és lezárul a nyelőcső és a vékonybél felé vezető út, így a folyamatosan termelődő gázok semmilyen irányba nem tudnak távozni a gyomorból. Ez az állapot néhány óra leforgása alatt a kutya halálához vezethet.
 • Rendszeres túlevés következtében túlsúly alakul ki, ami nemcsak a kutya mozgását nehezíti meg, hanem további szövődményekkel is jár.
 • A túlsúlyos kutyák nagyobb kockázattal válnak cukorbeteggé, kialakulhat magas vérnyomás, szívbetegség, máj- vagy légzési problémák.
 • Jobban fenyegeti őket az irritábilis bél szindróma, a rák, különböző bakteriális vagy vírusos fertőzések, valamint a túlsúly miatt károsodhatnak az ízületeik.

Rendkívül fontos, hogy a betegségek megelőzhetők a helyes táplálással a testsúly beállításával.

Összegzés

A kutyák gondozásának talán a legfontosabb eleme, hogy a gazdik helyesen táplálják őket. A kutya etetése során felhasznált élelmiszerek hatással vannak a szervezet működésére és így az állatok egészségügyi állapotára is.

Számos tényező befolyásolhatja azt, hogy milyen típusú és mennyiségű étkezésre van szüksége a kedvencednek a nap folyamán. Elsődleges, hogy a kiválasztott táp segítsen megtartani a kutya egészséges testsúlyát és hozzájáruljon a bőr, a szőrzet és a mozgásszervek egészségének biztosításához.

A mennyiség megállapításánál mérvadó a kutya aktivitása is. Egy rendszeresen túrázó, sportoló vagy munkakutyának az átlagosnál nagyobb az energiaigénye, azaz több élelem szükséges számukra, mint a lustálkodásra hajlamos társaiknak.

A táplálás rendszeressége, a mennyiség- és az összetételigény változik a különböző életszakaszokban. Ezért nem lehet ugyanúgy táplálni egy kölyköt, mint egy felnőtt vagy idős kutyát.

Keresd meg azt a táplálékot, ami kielégíti a kutyád személyre szabott igényeit és biztosítsd számára megfelelő mennyiségben, és azonos időközönként, hogy sokáig egészséges maradhasson, és teljes életet élhessen.

July 28, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.