Túl magas a 40%-os fehérjebevitel a kutyáknak?

Túl magas a 40%-os fehérjebevitel a kutyáknak

Utoljára frissítve: 2023. September. 21

A megfelelő mennyiségben fogyasztott fehérje segít az izmok felépítésében, regenerálásban, a szövetek növekedésében és fenntartásában és alapvető élettani funkciók mozgatórugójaként játszik szerepet, ezért a magas fehérjetartalmú kutyatáp előnyös lehet.

Gyors áttekintés

 • A túl magas fehérjebevitel nem fokozza a fehérje szervezetre gyakorolt jótékony hatását.
 • Amennyiben a kutyák túl sok proteint fogyasztanak, fennáll annak a veszélye, hogy más tápanyagokból a szükségesnél kevesebbhez jutnak, így felborulhat a tápanyagegyensúly.
 • A házi kedvencként tartott egészséges felnőtt kutyák számára 18-29%-os fehérjebevitel elegendő.

Manapság egyre többször találkozhatunk az állatkereskedések polcain, különböző minőségű, magas fehérjetartalmú kutyatápokkal. Az ízléses csomagolások, és a rajtuk található rengeteg információ miatt nehéz kiválasztani a megfelelő kutyatápot.

A magas fehérjetartalmú kutyaeledel jobb a kutyák számára?

Káros lehet a túlzott fehérjebevitel?

Cikkünkből kiderül!

Hogyan határozható meg az optimális fehérjebevitel?

A jóból is megárt a sok? A túl sok fehérje negatív hatásai

A magas fehérjetartalmú kutyatápok jobbak?

Mi számít magas fehérjebevitelnek?

Hogyan határozható meg az optimális fehérjebevitel?

A táplálékkal elfogyasztott fehérjemennyiség optimális arányát befolyásolja a kutya súlya, életkora, aktivitási szintje és egészségi állapota. Tudható, hogy a fehérjeigényt elsősorban a fehérjéket alkotó aminosavak mennyisége határozza meg. Ez alapján elmondható, hogy a kifejlett kutyák minimum 18% fehérjearányú eledelt igényelnek.

A fejlődésben lévő ebek szükséglete ennél magasabb, számukra minimum 22,5% fehérjetartalmú étrend tekinthető elfogadottnak.

A minimális fehérjearányt számos további tényező módosíthatja. Amennyiben a kutya például az anyagcserét, máj- és vesefunkciókat érintő betegségben szenved, megsérült, vemhes, szoptat, vagy kiemelten magas az aktivitása, munkakutyaként tevékenykedik, túlsúlyos, alultáplált, nagytestű, esetleg alacsony az aktivitása, akkor a táplálék fehérjetartalmát ezen szempontok figyelembevételével módosítani szükséges.

Ökölszabályként elmondható, hogy az egészséges kutyák alapvető fehérjeigénye a testsúlyuk alapján meghatározható. Testsúlykilogrammonként 2 g fehérjével számolhatunk, így egy 10 kilós ebnek naponta 20 grammnak megfelelő fehérjét kell elfogyasztania.

A fehérjehiány elkerüléséhez felnőtt kutyák számára 100 kalóriánként 4,5 gramm protein, míg vemhes és szoptató kutyáknak 5,63 gramm fogyasztása javasolt.

A jóból is megárt a sok? A túl sok fehérje negatív hatásai

Kiskutya magas fehérjebevitelen van.

A megfelelő arányú és mennyiségű fehérje kellő mennyiségű aminosavval látja el a kutyát ahhoz, hogy bundája, bőre, izomzata egészséges legyen, illetve kielégítő szintet érjen el a hormonháztartása, működjenek a szervei és erős legyen az immunrendszere.

 • A fehérjefogyasztás indokolatlan megemelése időszakos és hosszú távú hatással jár, különösen akkor, ha a fehérjebevitel jóval meghaladja a kutya mérete és aktivitása, egészsége által megkívánt maximumot.
 • Túlzott fehérjebevitel esetén megnövekszik az emésztetlen fehérjék aránya a vastagbélben, ahol a bélmikrobák megkezdik a lebontását. A bél mikrobiom egyensúlya ennek hatására felborulhat és megváltozhat a kutya anyagcseréje.
 • Megemelkedhet a széklet pH-szintje, ami a fehérjebontó enzimek aktivitását növeli és egyúttal több káros, baktériumok által termelt méreganyag jelenlétét eredményezi, ugyanakkor a rostokat és rezisztens keményítőket bontó baktériumok munkáját hátráltatja.
 • A túl sok fehérje csökkentheti a gyulladásgátló vegyületek arányát a vérben és a vizeletben, ami rossz hatással van a kutya egyes betegségeire.
 • A magas fehérjebevitel negatív hatással lehet a kutya veséire is, hiszen a vizeletben, vérben és a székletben is a veseelégtelenséggel összefüggésbe hozható metabolitok szintje megnövekedhet.

A magas fehérjetartalmú kutyatápok jobbak?

A magas fehérjetartalmú kutyatápok bizonyos esetekben előnyösek a kutyák számára. Általánoságban azonban elmondható, hogy a kutya szükségletein felül bevitt fehérje nem hasznosul. Egyszerűen távozik a vizelettel, mert a kutya nem képes a fehérjét raktározni a szervezetében ezért a proteinbevitel megemelése nem indokolt.

Ha huzamosabb ideig nagyon magas fehérjearányú táplálékkal, körülbelül 35% feletti eledellel etetjük a kutyát, akkor az energiaigény fedezésén felüli fehérje zsírként raktározódhat el, ami elhízáshoz vezethet.

Mi számít magas fehérjebevitelnek?

A kutya fehérjeigényét az egyedi szükségleteihez kell igazítani, minden adag többletfehérje mellőzhető.

 • A legtöbb prémium kategóriás eledel körülbelül 22-30% nyersfehérjét tartalmaz.
 • A magas fehérjetartalmúként jelölt tápokban (munkakutyák számára készülő eledelekben) a nyersfehérje aránya maximum 30-37% közötti.
 • A 35-37% feletti fehérjearányú étrend már túl magasnak tekinthető még a szánhúzó vagy mentőkutyák számára is.

Az átlagos, házi kedvencként tartott, és aktív felnőtt kutya megelégszik és tökéletesen boldogul 18-29% közötti fehérjével. Ennél több proteint nem indokolt adni neki. A 37% feletti, akár 40% fehérjearány teljesen indokolatlan, akár ártalmas is lehet a kutya egészségére.

Összegzés

A fehérje nélkülözhetetlen összetevője a kutyák étrendjének. A szükséges fehérjearányt a kutya mérete, életkora, súlya, aktivitása és egészsége határozza meg.

Az ideális fehérjebevitel átlagosan 18-29% közé tehető a legkisebb kutyától a legnagyobbig, az ennél magasabb fehérjearány csak munkakutyáknál lehet indokolt, ám a fehérje aránya a táplálékban nem haladhatja meg a 37%-ot.

A szervezetben nem hasznosuló táplálékkal bevitt többletfehérje távozhat a vizelettel, zsírként raktározódhat, illetve hosszú távon káros lehet a kutya szervezetére.

2023. July 19.

További érdekességek

Hírlevél

  A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.