Miért nem szerencsés a kutyánkat maradékkal etetni?

Miért nem szerencsés a kutyánkat maradékkal etetni

Azt gondolom, senkinek nem ismeretlen a konyha asztalnál kunyeráló kutya. Mivel kedvencünk szinte végtelen mennyiséget tudna falni, természetesen a mi vacsoránkból is szívesen falatozna.

Bár ez sok gazdi számára nagyon aranyosnak tűnik, sajnos nem a legjobb szokás. Ideális esetben kölyökkortól fontos kutyánknak megtanítani, hogy amíg mi reggelizünk vagy vacsorázunk, kedvencünk a helyén várakozzon saját vacsorájára.

Sokszor ez a kísérlet azonban hamar kudarcba fullad, a kunyerálás pedig igen rossz szokássá válik, amiről csak igen nehezen lehet leszoktatni kutyánkat.

A maradékkal való etetés azonban hosszútávon egészségügyi problémákat okozhat kutyánk számára.

Ebben a cikkben minden információt megtalálhatsz arról, hogy miért nem jó ötlet, ha rendszeresen maradékkal etetjük a kutyánkat.

A maradékkal etetés veszélyei

Kezdjük talán azzal, hogy mik is valójában a konyhai maradékkal etetés veszélyei. Az alább megtalálható egészségügyi problémák ugyanis gyakori következményei a rendszeres ételmaradékkal történő etetésnek.

1. Tápérték problémák

Tápérték problémák.

Kutyád számára is kiemelten fontos a megfelelő makrotápanyagokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag étrend. Mindezt egy jó minőségű táp tökéletesen tudja biztosítani.

Ezzel szemben azonban saját ételmaradékunk sokszor nem tartalmazza a szükséges tápanyagokat kutyád számára. Rosszabb esetben pedig olyan tápanyagokból tartalmaznak nagyobb mennyiséget, melyek kimondottan károsak kutyádra nézve.

Erre a legjobb példa a túl sós ételek, melyeket többségünk előszeretettel fogyaszt. Kutyánk számára azonban károsak, kerülendők.

2. Fulladás veszély

Sok háztartásban megszokás, hogy a hús maradékot kutyánk számára félretesszük. És bár jó ötlet lehet, hogy a csontos részek rágásával lefoglaljuk kedvencünket, ez kimondottan veszélyes szokás.

Az állatorvosok többsége a csontok fogyasztásáról lebeszéli a gazdikat – különösen, ha vékonyabb, főtt csirkecsontról van szó. Ebben az esetben ugyanis kiemelten magas a fulladás veszélye. Ezt tehát mindenképp kerüljük!

Amennyiben egyszer-egyszer csontot szeretnénk adni kutyánk számára, érdemes a csonttal való etetésről írt útmutatónkat elolvasni, amiben minden fontos kérdést megválaszolunk.

3. Mérgezés és emésztési problémák

Mérgezés és emésztési problémák.

Felelős kutyatartóként fontos tudnunk, hogy mely ételek nem ajánlottak kutyánk számára. Ennél is fontosabb azonban a tiltólistás élelmiszerek ismerete.

Ezek közé tartoznak a különböző édesítők, a csokoládé, valamint olyan zöldségek és gyümölcsök, mint a paradicsom, a szőlő vagy a hagyma.

Ezek ugyanis komoly emésztési problémákat okozhatnak kutyádnak, és akár végzetes következményekkel járhatnak. Emiatt tehát a tiltólistás ételek minden gazdi számára kötelezően ismertek. Valamint, a kerülendő élelmiszerek ismerete is ugyanolyan fontos.

Itt találod azt az 50 tiltólistás ételt, melyek károsak kutyád egészségére.

4. Elhízás

Logikus veszélye a maradékkal etetésnek az elhízás is. Hiszen legtöbben nem egy teljes étkezést váltanak ki a nap során leeső falatokkal, hanem azon felül adják kedvencüknek. Mindez – amennyiben mindennapos szokássá válik – könnyen eredményezhet súlygyarapodást kutyádnál.

Egy nem megfelelően mozgatott kutya pedig könnyedén indulhat el az elhízás felé. Az elhízás kedvencünk esetében is számos nem kívánt egészségügyi problémát hozhat magával, legyen szó cukorbetegségről vagy szívproblémákról.

Az elhízás okairól itt írtunk.

5. Fog problémák

Fog problémák.

A fentiekhez képest kevésbé komolynak hangzó veszély a fog probléma, azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni.

A keményebb, ropogósabb falatok ugyanis könynedén tudnak kárt tenni kedvencünk fogaiban. Valószínűleg senki sem szeretne a vacsora közepén állatorvoshoz rohanni kutyája letört foga miatt.

Az apróbb balesetek kellemetlensége mellett pedig érdemes azt is észben tartani, hogy kutyánk számára a fogászati kezelések sokkal kellemetlenebbek. Hiszen ezek a kezelések és vizsgálatok sokkal ijesztőbbek lehetnek számukra.

Emiatt pedig sokszor bódításra vagy altatásra van szükség, amely további felesleges procedúra, stressz és veszély kedvenced számára.

6. Allergia

Végezetül érdemes a különböző allergiákra is kitérni, ugyanis kutyád emésztése és immunrendszere nem egyezik meg sajátoddal.

A mi étrendünkben alapvetőnek számító elemek ugyanis könnyen okozhatnak allergiás reakciót az eb számára. Ilyen tipikusan a csirke, a glutén, valamint a különböző tejtermékek is. Ezek fogyasztása kutyádnál bőrkiütést, viszketést, valamint emésztési problémákat is okozhat.

Utóbbi akár hányás, akár hasmenés formájában is jelentkezhet. Mivel minden allergént lehetetlen kiszűrnünk vacsoránkból, érdemes kerülni az ételmaradékkal való etetést.

Hogyan kerüljük el vagy szokjunk le a maradékkal etetésről?

Ha a felsorolt egészségügyi kockázatok és veszélyek téged is meggyőztek, ideje új szokásokat kialakítanod. Azonban nem mindig könnyű helyes alternatívákat találnunk.

A lenti ötletek segítenek majd az esetleges balesetek elkerülésében, és akár még egészségesebb szokások kipróbálásában is.

Megfelelő étrend kialakítása

Elsődlegesen, a megfelelő minőségű étrend kialakítása lesz szükséges. Fontos, hogy a makrotápanyagokat a helyes arányban tartalmazza, valamint, hogy a szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat is biztosítsa kutyád számára.

A leggyakoribb választás egy jó minőségű táp lehet, amely ideális arányban és mennyiségben tartalmaz minden szükséges elemet. Itt írtunk arról, hogy milyen a jó kutyatáp és milyen szempontok alapján ismerhetjük fel.

Fix etetési időbeosztás

Fix etetési időbeosztás.

Egy fix etetési beosztás kialakításával szintén elkerülhető a kunyerálás. A tapasztalt kutyatrénerek többsége a következő ajánlást szokta tenni.

Alapvetően a gazdiknak, azaz nekünk embereknek kell először elfogyasztanunk reggelinket, vacsoránkat. Ez idő alatt ideális esetben kutyánk a helyén várakozik, nem az asztalnál várja a leeső falatokat. Ezután kaphatja meg kedvenced is napi adagját, amely a kölyök- és időskort leszámítva az ő esetében egy reggeli és egy esti alkalmat jelent.

Kutyád hamar megtanulja majd a beosztást, és ezzel is a kunyerálás nélküli étkezést erősíted majd benne.

Egészséges jutalomfalatok

Amennyiben nehezen tudod megállni, hogy a két étkezésen kívül egy-egy falatot adj kutyádnak a nap folyamán, érdemes lehet egészséges és jó minőségű jutalomfalatokat beszerezni.

Bátran beszerezhetsz nagyobb kiszerelésben, hiszen ez a tréningek során is jól jön majd. Azonban fontos észben tartani, hogy ezeket sem feltétlenül saját vacsorád közben kell kiosztanod melletted ülő kutyusod részére.

Amennyiben a kettő elkülönítése nem megy annyira egyszerűen, érdemes rágójátékot beszerezni. Ezekkel könnyedén le tudod foglalni kutyádat arra az időre, amíg te elfogyasztod vacsorádat.

Házi készítésű étrend

Házi készítésű étrend.

Végezetül, jó alternatíva lehet saját maradékod helyett kutyádnak készített házi falatokat osztani. Mivel ma már egészen sok gazdi főz rendszeresen kedvencének, nem nehéz a szükséges információkat megtalálni hozzá.

Általánosságban valamilyen hús, zöldségek, valamint egészséges köretek keveréke lehet ideális. Itt fontos odafigyelni a tiltólistás ételekre, valamint a lehetésges allergénekre is.

Veszélyes ételek elzárása

Alapvető lenne a háztartásokban minden kutyára veszélyes ételt elzárni. Ez még abban az esetben is szükséges, ha kutyánk ritkán marad egyedül otthon, valamint ha ez idő alatt is jól viselkedik. Ugyanis nem tudhatod, hogy mikor kap kedvet egy kis felfedezéshez.

Emiatt tehát a csokoládékat, zöldségeket és gyümölcsöket, valamint egyéb kerülendő és tiltó listás élelmiszert a fenti szekrényekben elzárva tárolj. Ezzel elkerülheted, hogy kíváncsi kedvenced kiszagolja őket.

Összegzés

A fentiek alapján talán már te is látod, hogy konyhai maradékot adni kutyádnak nem a legjobb ötlet. Hiszen a gyakori következmények bizony komolyak lehetnek.

Az elhízás, a tartós tápérték hiány, valamint a gyakori emésztési problémák mind-mind kutyád életminőségét rontják.

A könyörgő tekintetnek ugyan nehéz ellenállni, mindig igyekezz kutyád egészségét szem előtt tartani. Számos alternatívát találhatsz magadnak, mellyel nem kell kutyád jutalmazását teljesen feladnod.

Egyszerűen cseréld le az egészségtelen falatokat kutyád számára ideális jutalomfalatokra vagy otthon összeállított étrendre.

Ezzel a megoldással te és kutyád is jól jártok majd!

January 13, 2023

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.