Meddig kell junior tápot adni a kutyának? Kiskutya etetése

Meddig kell junior tápot adni a kutyának

Utoljára frissítve: 2022. March. 26

Egy kölyökkutya örökbefogadásával izgalmas kalandra vállalkozol. Ahogyan egy gyermek nevelésének is meg vannak a maga szépséges és nehéz pillanatai, úgy a kiskutyák esetében is számos dologra komoly figyelmet kell fordítanod. Többek között az etetésre.

Rengeteg kérdés foglalkoztatja ilyenkor az újdonsült gazdikat. Hogyan kell etetni a kölyökkutyát? Milyen tápot érdemes adni? Meddig kell a kölykök számára kifejlesztett junior eledellel táplálni? A cikkből megtudhatod!

Kis kedvenced egészséges fejlődése érdekében már az első néhány hónapban is számít, milyen típusú kutyatápot választasz. Az anyatej elhagyása után éppannyira káros azonnal száraz eledellel kínálni kutyusodat, mint egy életen át tápanyagokban gazdag junior eledelt adni neki. Nézzük, mikor kell váltani életkor szerint a tápok között!

Meddig kölyök a kutya?

Bulldog kölyök kutya

Nehéz általánosságban beszélni arról, hogy mikor tekintünk egy kutyára már fiatal állatként és nem kölyökként. Ha mégis szeretnénk egy határszámot belőni, akkor az egy éves kor lehet a mérvadó.

Azonban a felnőtté válásban nagy szerepe van a kutya méretének. Míg az egészen apró kutyusok már 9 hónaposan felnőttnek számítanak, addig egyes óriás fajták, mint pl. a német dog, 2 éves korukban válnak „éretté”.

Igazán mókás fricskája a természetnek, hogy amíg a kölyök kinézetű törpefajták korán „vénülnek”, addig a pár hónaposan már felnőtt kutyaként kinéző nagytestű ebek még virgonc gyereknek számítanak. Így átlagolhatjuk meg a közepes termetű kutyák esetében az egy évet.

Közepes termetű kutyák fejlődése!

  • Az első 14 napban az újszülött kiskutyák élete nem túl izgalmas. Vakon keresgetik édesanyjuk emlőit, napjaikat egymáshoz kucorogva töltve szopnak. Ez a két hét a megerősödésről szól.
  • A harmadik hétre a kölykök szeme kinyílik, ezzel együtt az érdeklődésük a világ felé egyre nyilvánvalóbb. Még mindig anyjuk teje táplálja őket, de már egyre inkább szakadnak el a biztonságot jelentő alomból. A világ felfedezése csábítja őket.
  • A negyedik héttől egészen két hónapos korukig az apró tejfogak szemmel látható növekedésnek indulnak. Ekkor már be lehet vezetni az anyatej mellé a kölyöktápot, ám kellő odafigyeléssel adagolva. A második hónap végére jellemzően már az anyakutya is befejezi a kölykök táplálását.
  • A második, illetve a harmadik hónapra jellemző, hogy a kölyökkutyák új gazdához, új otthonba kerülnek, ezzel együtt teljesen elszakadnak az anyjuktól. Addigra már teljesen leválnak az anyatejről és kutyatápon élnek. Egészen a hatodik hónapig figyelhető meg, hogy a kölykök mindent megrágcsálnak, ami a mancsuk ügyébe kerül. A fogzást kísérő jelenség hasonló, mint a csecsemőknél, ilyenkor a rágással próbálják enyhíteni az új fogak okozta ínyfeszülést.
  • Fél éves korukig hullik ki a kölyökkutyák utolsó tejfoga és indul növekedésnek a végleges fogazat. A legtöbb kutya ekkora kinövi a rágcsálási kényszert, de ha kis kedvenced még erős vonzalmat érez a papucsaid és a szőnyegek iránt, akkor érdemes kutyatrénerhez fordulni, hogy leszokjon a bosszantó szokásáról!

Jól láthatod, hogy a kölyökkutya etetésének oroszlán része pontosan a harmadik hónaptól indul, ott, ahol ideális esetben hozzád kerül. Ha jobban érdekel meddig kölyök a kutya, akkor olvasd el az erről szóló cikket.

Nézzük, mit is kezdj egy izgő-mozgó, babafogú szőrpamaccsal, aki eddig az anyukájára volt utalva!

Muszáj beáztatnom a száraz kutyatápot kölyökkutyák számára?

Muszáj beáztatnom a száraz kutyatápot kölyökkutyák számára.

Négy hetes korukban a kiskutyák számára a növekedéshez már nem biztosít elegendő tápanyagot az anyatej. Ekkor kell megkezdeni a fokozatos szoktatást a kutyatápra.

A kiskutyát természetesen nem szabad egyből a „mélyvízbe dobni”, tehát semmiképpen ne adj neki teljesen száraz kutyatápot, még ha az kifejezetten kölyköknek készült! A kutyus gyomrát megterheli és a későbbiekben emésztési problémákhoz is vezethet, ha a teljesen folyékony anyatej után egyből kizárólag szilárd ételt kap. 

Ráadásul a gyenge, éppen kibújó tejfogaival sem képes elropogtatni a kemény kutyatápot. Emiatt átmenetet kell képezni az anyatej és a teljesen szilárd eledel között a langyos vízbe áztatott kutyatáp segítségével. Másik opció a nedves kutyatáp!

A puha, pépes állag segít a kiskutyának megszokni az újfajta táplálékot, könnyen rágható és emészthető. Ugyanakkor tarts itt is mértéket!

A szétáztatott étel még egy kutyus számára is gusztustalan lehet, nem beszélve a szagáról. Negyedóránál tovább semmiképpen se áztasd, különben ehetetlenné válik. Akkor voltál jó szakács, ha az étel állaga hasonlít a reggeli zabpelyhedre.

A tápot mindig meleg, de legalább langyos vízzel keverd el, hiszen gondolj bele, te se szereted a kihűlt húslevest!

Mikor ehet a kölyökkutya száraz kutyatápot víz nélkül?

Egy hónapos koruk után lassacskán csökkentheted a száraz eledelhez adagolt víz mennyiségét. Ebben az esetben is a fokozatosság elvét vezesd be, hogy kiskutyád kedve ne menjen el a gyomrának hirtelen nehézzé vált ételtől!

Két-három naponta csökkentheted a hozzáadott folyadék mennyiségét. Mire kibújik kis kedvenced összes tejfoga, addigra már vígan rágcsálni tudja a neki szánt kutyaeledelt.

Reggel, este? Hogyan adagoljuk a kutyatápot?

Az adagolás tekintetében sem mindegy, hogyan eteted kutyádat. Ahogyan a csecsemők is naponta többször esznek egy felnőtt emberhez képest, a kiskutyák fejlődését is az első évben naponta több adag táppal kell segíteni.

Az első hetekben az apró kölykök akár naponta tíz-tizenkét alkalommal is képesek szopni. Ahogy a tápra való átállást is fokozatosan kell meglépni, úgy a táplálás gyakoriságát sem szabad elkapkodni.

A fajtának megfelelően meghatározott napi mennyiséget kisebb adagokban érdemes szétporciózni és több étkezésként elosztani a nap folyamán.

Hat hónapos koráig három-négy alkalommal érdemes megetetni kis kedvencedet, míg fél éves kor felett már átállhatsz a reggeli és esti étkezésekre.

Mennyi tápot kell adni a kiskutyának?

Ahogyan a felnőtté válás ideje mérettől és fajtánként változhat, úgy a kutyatáp mennyisége és adagolása is ezeknek a függvényében történik.

Amennyiben tenyésztőtől vásároltad négylábú barátodat, érdemes vele konzultálnod! Segíthet neked a helyes étrend kialakításában, valamint a táplálék átállások ütemezésében is bátran támaszkodhatsz a tanácsára!

Amennyiben a korábbi kutyatulajdonos nem tud segíteni, és teljesen bizonytalan vagy a témával kapcsolatban, akkor nyugodtan fordulj állatorvoshoz! Egy szakember rávilágíthat, melyek a kutyusod igényeinek megfelelő eledelek, illetve megfelelő instrukciókkal láthat el.

A helyes táplálásban a kölyöktápok/junior kutyatápok csomagolásain feltüntetett etetési útmutató is nagy segítségedre lehet. Fontos azonban, hogy új kedvenced fajtájának, mozgási igényeinek és egészségi állapotának megfelelő tápot válassz!

Akkor lehetsz elégedet a választásoddal, hogyha kiskutyád energikus és játékos, bundája fényes és jól tápláltnak tűnik a rengeteg mozgás ellenére. Akkor sem kell megijedned, ha egy-két hétre kilátszik kis kedvenced bordája.

Ez teljesen normális az egymást követő, gyors növekedési periódusok miatt. Ha megfelelően táplálod kölyökkutyád, akkor el fognak tűnni a kiálló csontok. Ha azonban tartósan fennmarad az állapot, érdemes állatorvoshoz fordulni kutyád egészségének felmérése, illetve a helyes táplálás beállítása érdekében.

Mikor kell átállni a junior kutyatápról felnőtt tápra?

Mikor kell átállni a junior kutyatápról felnőtt tápra?

Ahogy korábban szó volt a cikkben róla, az átállást körülbelül 9-12 hónapos korban ejtheted meg, nagyjából akkor, amikor a kutyusod elérte felnőtt testsúlyának 85-90%-át.

Természetesen ennél a pontnál se legyen olyan, hogy a kutyád első szülinapjára beállítasz egy 10 kilós felnőtt kutyatáppal, a kölyökeledelt pedig elajándékozod! A fokozatosság ebben az esetben is mérvadó.

A kiskutyát az újdonsághoz legkönnyebben a régi és az új étel keverésével tudod hozzászoktatni. Kevert táp időszak nem ölel fel túl hosszú időintervallumot, legfeljebb két hétig tart. Ahogyan a kölyöktáp-víz arányát változtattad, úgy lehet a régi és az új eledel arányát is módosítani.

Először a kölyköknek szánt étel legyen a domináns, majd szép fokozatosan a felnőtt táp vegye át a vezető szerepet a kutyatálban.

Már kifejlett kedvenced számára se hanyagold el későbbiekben a minőségi, személyes igényeinek megfelelő eledelt.

Felnőtt kutya ehet kölyöktápot? Milyen esetekben van ennek értelme?

A kutyák csontozata, izomzata az első egy évben rendkívüli sebességgel fejlődik, formálódik. Emiatt szervezetük tápanyag és fehérje igénye jócskán meghaladja felnőtt társaikét.

A hirtelen növekedés miatt a kölyköknek kifejlesztett junior tápok magasabb kalóriatartalommal rendelkeznek, valamint a csontfejlődés támogatása érdekében gazdagabb kalciumban és nyomelemekben. Ezek mellett számtalan vitaminnal dúsítják az apró falatokat.

A kifejlett kutyák tápjai jóval kevesebbet tartalmaznak az előbb említett elemekből, hiszen az izomzat és a csontváz eléri végleges méretét, a test nem növekszik tovább. Ha kölyöktáppal etetnéd tovább felnőtt kutyádat a számára meghatározott napi adaggal, akkor könnyen elhízhat. Érzékenyebb fajták allergiában, esetleg gyomorproblémákban szenvednének a „túladagolástól”.

Gondolj bele, gyerekként ugyanazt a tál paprikás csirkét könnyebben lemozogtad a fiatal szervezet gyors anyagcseréje miatt, mint túl a harmincas-negyvenes éveiden! Ezt tartsd észben, amikor kedvenced étrendjét összeállítod!

Kivételek

A szakemberek ritkán javasolják a kölyökeledelt a felnőtt kutyák részére, leginkább az elhízás elkerülése végett. Minden fejlődési időszakra megvan a speciálisan kifejlesztett táp.

Azonban akadhat olyan kutyabetegség vagy műtét utáni lábadozás, amikor célszerűbb a fehérjedúsabb junior tápot adni kedvencednek, hogy gyorsabban visszanyerje az erejét. Utcára kirakott, lesoványodott kutyák rehabilitációja során is átmenetileg jó megoldás a kölykök számára kifejlesztett eledel, hiszen fehérje tartalmuknak köszönhetően hamarabb visszanyerhetik egészséges súlyukat.

Sérült ínyű vagy fogazatú kutyák könnyebben el tudják rágni a puha falatkákat, amíg a helyreállító műtétre sor kerül. De nagyon fontos, hogy saját szakálladra ne variálj a kutyatápok között, amíg nem konzultáltál egy állatorvossal!

Összegzés

A helyes táplálás és a fokozatosság elvének betartásával már az első évben megalapozhatod négylábú barátod kiegyensúlyozott életét. Fontos odafigyelni, hogy mikor állsz át a junior kutyatápról a felnőtt kutyaeledelekre.

Az étrend megfelelő beállításával és folyamatos odafigyeléssel elkerülhetők az ízületi problémák, az ételallergiák vagy az emésztési bajok kialakulása.

Így járulhatsz hozzá kutyád egészséges, aktív és hosszú felnőttkorához, amelyet mindketten élvezni fogtok.

2022. March 26.

További érdekességek

Hírlevél

    A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.