Mennyi fehérje kell a kutyának? [Útmutató A-Z-ig]

Mennyi fehérje kell a kutyának - Útmutató A-Z-ig

A kutyák a „mindenevők” csoportjába tartoznak és képesek túlélni növényi és állati eredetű táplálékon, amennyiben az kiegyensúlyozott. Ahhoz viszont, hogy megfelelőképpen működjön szervezetük, szükségük van állati eredetű fehérjékre is. De mennyi fehérje kell a kutyának?

Ebben a cikkben annak járunk utána, hogy egészen pontosan mennyire fontos a megfelelő mennyiségű és minőségű protein a kutyáknak.

A nem megfelelő táplálás következményei

Mi a fehérje (protein) és mire jó?

Mennyi fehérje kell a kutyának?

Melyek a legkönnyebben emészthető fehérjék a kutya számára?

Melyek a legjobb állati és növényi eredetű fehérjeforrások a kutya számára?

Hány százalék fehérje kell legyen a kutyatápban?

Ehet-e túl sok fehérjét a kutya?

A fehérje túladagolás tünetei kutyáknál

Idős kutyának mennyi fehérjére van szüksége?

A nem megfelelő táplálás következményei

Egy állatorvos ismerősömmel beszélgettem és Ő azt mondta, hogy manapság sajnos egyre több olyan kutyát lát el, akik egyértelműen a nem megfelelő táplálás következtében betegedtek meg.

 • Túlsúly
 • Gyulladt, száraz, viszkető, hámló bőr
 • Fakó és megritkult bunda
 • Alacsony energiaszint
 • Gyenge immunrendszer

Ezek mind olyan tünetek, amelyek a kutya rossz táplálása miatt jelentkeznek!

Az iménti tüneteket mutató kutyák közel 90%-a – az állatorvos elmondása szerint – alacsony állati eredetű fehérjét tartalmazó, de magas gabona-alapú tápon volt tartva.

Ezért is fontos tudnunk, hogy milyen a jó kutyatáp! A színes és szép csomagolások mindenkit megtéveszthetnek, ráadásul a gyártók is ködösítenek az összetevők leírásánál. Ebben nyújt segítséget a DogX pontozási rendszere, mely segít osztályozni a kutyatápok minőségét. Olvasd el az ebben a témában írt útmutatónkat!

Mi a fehérje (protein) és mire jó?

A fehérje egy létfontosságú összetevő minden kutyatápban! Aminosavakból épül fel, amelyek alapvető fontosságúak a csontok, szövetek és izmok fejlődéséhez, növekedéséhez és regenerációjához, valamint az idegrendszer megfelelő működéséhez és a hormonháztartás egyensúlyban tartásához.

A fehérje származhat állati és növényi eredetű forrásokból. Viszont a magas minőségű állati fehérjék sokkal jobb aminosav-egyensúlyt biztosítanak a kutyák számára.

Egy kutyának 20-féle aminosavra van szüksége a normális életfunkciók fenntartásához. Ebből 10-félét képes önmaga előállítani. A másik 10-féle aminosavat külső forrásból (fehérjéből) szükséges bevinnie a szervezetébe, ezért sem mindegy, hogy milyen típusú fehérjét adsz a kutyádnak.

Mennyi fehérje kell a kutyának?

Mennyi fehérje kell a kutyának

Egy egészséges, ideális súlyban lévő felnőtt kutya számára a napi étrend 15-23%-át kell, hogy képezze a jó minőségű fehérje. Az ajánlott fehérjebevitel pedig 1 gramm / 0.5 kg ideális testsúly. Például egy 20 kg-os kutyának 40 gramm, egy 50 kg-s kutyának pedig 100 gramm a napi fehérjemennyiség.

Mi befolyásolja, hogy mennyi fehérjére van szüksége a kutyának?

Az, hogy egy kutyának pontosan mennyi fehérjére van szüksége, nagyban befolyásolja a kora, súlya, mérete, általános egészségi állapota és aktivitási szintje, valamint az élőhelye sem mellékes.

Befolyásoló tényező lehet még a kutya egyéni toleranciája a különböző fehérjékre, illetőleg egy meglévő ételallergia, vagy emésztőrendszeri probléma is döntő tényező.

Egy kölyökkutyának nyilván sokkal több, jó minőségű állati fehérjére van szüksége, mint egy felnőttnek, hiszen a fehérje kulcsszerepet játszik a fejlődésében.

Fontos kiemelni, hogy az elhízott kutya számára szükséges mennyiséget a kutya ideális súlyának megfelelően és ne az aktuális elhízott állapot szerint számoljuk! A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy, ha a kutyánk 38 kg-t nyom az ideális 30 kg helyett, akkor a fehérjebevitel kiszámolásához a 30 kg-t vegyük alapul.

A kutya napi fehérje szükséglete

Az alábbi táblázat egy általános iránymutatás az adott súlyú kutyák fehérjeszükségletéhez. A táblázatban szereplő adatok egy felnőtt, egészséges, normál aktivitású kutyára vonatkoznak. A kölyök, a vemhes, az idős / beteg kutya protein szükséglete eltérő.

Kutya testsúly (kg)Fehérjeszükséglet (gramm)
510
1020
1530
2040
2550
3060
3570
4080
4590
50100
A kutya fehérje szükséglete

Melyek a legkönnyebben emészthető fehérjék a kutya számára?

Legkönnyebben emészthető fehérjék a kutya számára

Alapból a kutya (és a macska is) húsevőnek számít (lásd farkas), de mivel az ember már évezredek óta háziasítja a kutyát, így az idők során az ebek emésztőrendszere hozzászokott a mindenevő életstílushoz.

Ez nem azt jelenti viszont, hogy a kutyának mindegy lenne az, hogy milyen forrásból szerzi meg a számára szükséges magas minőségű (esszenciális aminosavakat tartalmazó) proteint. Miért? Mert a kutya genetikája és anatómiája még mindig a húsevésre van kalibrálva. Így szervezete sokkal jobban képes hasznosítani az állati eredetű fehérjéket, mint a növényieket.

Nem mindegy persze, hogy az elérhető fehérjék közül melyik milyen szintű terhelést jelent a kutya emésztőrendszerére. Fontos, hogy az adott fehérjeforrás a magas minőség mellett könnyen emészthető is legyen.

Fehérje és fehérje közt óriási különbség lehet!

Attól tehát, hogy egy kutyatápra az van írva, hogy „magas fehérjetartalmú” még nem jelenti azt, hogy a benne lévő fehérjék könnyen emészthetők a kutya számára! Könnyen meglehet, hogy nagyrészt gabona-alapú fehérjéket tartalmaz, amelyeket a kutya nehezebben emészt meg, mint az állati eredetűeket.

Mindig nézd meg azt is a dobozon, hogy milyen forrásból származik a tápban lévő fehérje és, hogy milyen esszenciális aminosavakat tartalmaz.

A legkönnyebben emészthető fehérjék

 • Egész főtt tojás – amellett, hogy a kutyák számára a legkönnyebben emészthető fehérjeforrás, telis-tele van esszenciális aminosavakkal, vitaminokkal, ásványi anyagokkal, amelyek mind létfontosságúak a kutya számára.
 • Bárány – könnyen emészthető és a kutyák kifejezetten szeretik az ízét. Igen magas vitaminokban és esszenciális aminosavakban. 25.6 gramm fehérjét és emellett jófajta zsírokat tartalmaz.
 • Csirke – a bárányhoz hasonlóan magas aminosavakban és igen könnyen emészthető a kutya számára. 26 gramm fehérjét tartalmaz és gazdag magnéziumban, szelénben, káliumban és vasban is. A combokban és szárnyakban magas a zsírtartalom, míg a csirke melle sokkal soványabb és gazdagabb fehérjében.
 • Hal – a legtöbb hal igen magas fehérjetartalommal rendelkezik, habár fontos nézni azt is, hogy honnan származik és, hogy tartalmazhat-e esetleg nehézfémeket. A lazac igen gazdag esszenciális aminosavakban és vitaminokban, emellett könnyen emészthető a kutya számára. A legtöbb hal 20-29 gramm fehérjét tartalmaz.
 • Marha – igen jó választás súlynövelésre, regenerációra – roborálásra, felerősítésre, mivel 26.1 gramm fehérjét és rengeteg esszenciális aminosavat és antioxidáns glutathiont tartalmaz. Természetesen a fűvel táplált marhahús sokkal több aminosavat tartalmaz, mint a gabonával táplált.
 • Belsőségek (vese, szív, máj, vér) – igen jó fehérjeforrások lehetnek, amennyiben tudod, hogy biztos forrásból vannak. Amellett, hogy könnyen emészthetők a kutya számára, sok értékes tápanyagot és vitamint tartalmaznak.

Emészthetőség

Az „emészthetőség” az étrendben lévő tápanyagok relatív mennyiségét jelenti, amelyek az emésztés és felszívódás után a szervezet rendelkezésére állnak. 

Az emészthetőséget egy 1-100 pont közötti skálán szokták jelezni, ahol a 100 pont a legjobb, az 1 pedig értelemszerűen a legrosszabb emészthetőséget jelenti. Nézzük miként hasznosulnak és mennyire emészthetőek az alábbi élelmiszerek:

 • 100 – Főtt tojás
 • 92 – Marha
 • 90 – Belsőségek
 • 89 – Csirke
 • 80 – Sertés
 • 75 – Halak
 • 71 – Bárány

Melyek a legjobb állati és növényi eredetű fehérjeforrások a kutya számára?

Mivel a kutyák mindenevővé avanzsálódtak az évezredek során, így képesek megemészteni az állati és növényi eredetű fehérjéket is, habár az tény, hogy a magas minőségű állati fehérjékből sokkal több esszenciális aminosavat képesek hasznosítani.

Az alábbiakban nézzük meg a legjobb fehérjeforrásokat!

Állati eredetű fehérjeforrások

Főtt tojások.
 • főtt egész tojás
 • csirke / pulyka / kacsa / liba (a mellben van a legtöbb fehérje)
 • bárány / ürü
 • marha / borjú
 • halak (lazac, tonhal, pisztráng és egyéb mélytengeri halak szuper fehérjeforrások, csak figyelni kell, hogy tartalmaznak-e nehézfémeket, mint pl. a higany)
 • belsőségek (elsősorban a máj, vese, szív, gyomor és vér adható a kutya számára, mint fehérjeforrás)
 • vadhús (elsősorban őz, vaddisznó, szarvas, fácán, vadkacsa és mindenképpen szükséges főzni / párolni az esetleges paraziták miatt)
 • nyúl

Fontos megjegyezni, hogy a húsok esetében a nyers formájukban tartalmazzák a legtöbb fehérjét és a kutya számára jól hasznosítható esszenciális aminosavakat, vitaminokat, mikro- és makro tápanyagokat.

Ezek a főzés hatására nagymértékben csökkennek, de az is tény, hogy a nem biztonságos forrásból származó, vagy nem megfelelően kezelt nyers húsok komoly bajt is okozhatnak. Például parazitafertőzés, hányás, hasmenés, gyomorrontás, stb.

Növényi eredetű fehérjeforrások

Csicseriborsó
Csicseriborsó
 • csicseriborsó
 • mogyoróvaj (cukor nélkül!)
 • lencse
 • borsó (borsófehérje por)
 • zab
 • quinoa
 • rizs (rizsfehérje por)
 • lenmag

Habár manapság egyre jobban elterjedt a kutyatartók körében is a húsmentesség, arra kérlek Téged, hogy felelős gazdiként, semmiképp se szorítkozz kizárólag növényi alapú fehérjére, amikor a kutyád táplálásáról van szó!

Adj neki nyugodtan növényi fehérjéket is, de legyen meg az egyensúly az állati és növényi fehérjék között. Persze ne felejtsd el a zsírokat, szénhidrátokat és fontos vitaminokat, rostokat sem. A vegán kutyatápokat pedig egyszerűen nem tudjuk jó szívvel ajánlani.

Hány százalék fehérje kell legyen a kutyatápban?

A kutyák manapság már nem a húsevők kategóriájába tartoznak. Ennek tükrében a szervezetük igen jól alkalmazkodott ahhoz, hogy a húson kívül képesek legyenek megemészteni a keményítő tartalmú és egyéb zöldségeket, a gabonákat, gyümölcsöket is.

Egy kiegyensúlyozott étrendnek tartalmaznia kell elegendő mennyiségű szénhidrátot, rostot, fehérjét, zsírokat, valamint vitaminokat, ásványi anyagokat, mikro- és makro tápanyagokat is.

Ezt az egyensúlyt nem egyszerű megoldani abban az esetben, ha magunk főzünk a kutyánknak, de jó hír, hogy a kutyatápok piacán már rengeteg olyan jó minőségű eledelt kapni, amelyekben az imént felsoroltak tökéletes egyensúlyban vannak.

A jó minőségű, felnőtt kutyák részére kínált tápokban legalább 18-25% nyersfehérje tartalomnak kell lennie szárazanyag-alapon számítva. (Azaz, amennyi végül marad azt követően, hogy a húsból minden folyadékot eltávolítottak). Ez a szám a kölyökkutyáknak és vemhes kutyáknak szánt tápban legalább 23-30% kell, hogy legyen.

Itt ragadjuk meg a pillanatot, hogy felhívjuk a figyelmed a minőségre a mennyiség helyett!

Ehet-e túl sok fehérjét a kutya?

Ehet-e túl sok fehérjét a kutya

Mint ahogy a túl kevés, úgy a túl sok fehérje is többféle problémát okozhat a kutya szervezetében. A túl kevés fehérje hiánybetegségekhez, legyengült immunrendszerhez, gyenge csontokhoz és izomzathoz, fakó bundához vezet.

Egy egészséges kutya étrendjében megfelelő arányban kell, hogy szerepeljen a fehérje, a szénhidrát, a rost, a zsír, a vitaminok, nyomelemek és ásványi anyagok.

A túl sok fehérje ezzel szemben nagyon megnöveli a vér karbamid szintjét, ami extrém működésre készteti a veséket és végső soron maradandó károkat okozhat ebben a létfontosságú páros szervben.

Ezen kívül a túl sok fehérje hiperkalémiát (megemelkedett káliumszint a vérben) és savasodást okoz a kutya szervezetében. A savasodás miatt több, egyéb probléma is kialakulhat – ízületi gyulladás, emésztőrendszeri gyulladás, allergiák, tumorok, stb.

A fehérje túladagolás tünetei kutyáknál

A kutya számára feltétlenül érdemes megtartani az egyensúlyt a fehérje és más, fontos tápanyag között, mint a szénhidrát, a rost, a zsír.

A kutya szakszerű etetéséről írt útmutatónkból további hasznos tippet kaphatsz kedvenced táplálásához.

Amennyiben túltolod a fehérjét a kutyád étrendjében, annak több következménye is van a kellemetlentől a súlyosig.

Mennyi fehérje lehet túl sok a kutyának?

Az az étrend, amelynek több mint 35%-át a fehérje teszi ki, nem egészséges a kutya számára. Van pár jele annak, ha a kutyád túl sok fehérjét kap az étrendjében, bár ahhoz, hogy észrevedd ezeket a jeleket, oda kell figyelni.

A leggyakoribb tünetek

 • Érdemes a vizeletet rendszeresen ellenőrizni, mivel a kutya csak egy adott mennyiségű fehérjét képes feldolgozni, a többit a vizelettel kiüríti. Ha a pisinek kissé ammónia-szerű szaga van, akkor gyanakodjunk arra, hogy túltoltuk a fehérjét.
 • A kutyus széklete túlságosan felkeményedik a túlzott fehérjebevitel miatt.
 • A kutya hízni kezd, ha túl sok fehérjét kap, de nincs meg az elégetéséhez szükséges aktivitás.
 • Túl sok növényi eredetű fehérje puffadást okoz és kellemetlen szagú szellentést.
 • A túlzott fehérjebevitel a kutyáknál toxinok felhalmozódásához vezethet. Látható tünetei a bőrproblémák (szárazság, hámlás, gyulladás), a szőrproblémák (foltokban hullik, többször vedlik, mint a normális), lábrágás, kopasz foltok megjelenése.

A fehérje túladagolás tünetei a kutyáknál mindig azt jelzik, hogy az állat próbál megszabadulni a túlzott fehérjebevitel miatt felhalmozódott méreganyagoktól. Ha nem sikerül, mert folyamatos az utánpótlás, akkor súlyosabb allergia, vagy vesekárosodás, májkárosodás is kialakulhat.

A túl sok fehérje hasmenést okoz a kutyának?

Téves az az elképzelés, hogy a túlzott fehérjebevitel hasmenést okoz, mivel a fehérje keménnyé teszi a kutya székletét, ellenben a túl sok szénhidrát etetése lágy székletet és adott esetben hasmenést okozhat.

Amennyiben fehérjében gazdag étrenden tartod a kutyádat és hasmenése van, akkor az valószínűleg a tápban jelenlévő egyéb összetevőkre való allergiás reakciónak köszönhető.

Idős kutyának mennyi fehérjére van szüksége?

Idős kutyának mennyi fehérjére van szüksége

A kutya kora igen fontos tényező annak megállapításához, hogy mennyi fehérjére van szüksége az étrendjében.

Egy idős ebnek általánosságban véve több fehérjére van szüksége ahhoz, hogy fenntartsa az egészségesnek mondható állapotot – erős csontok, izmok, fogak és jól működő idegrendszer.

Az ajánlott nyersfehérje tartalom (szárazanyag alapon nézve) az idős kutyák számára 28-33% között mozog, de az ő esetükben kiemelten fontos az, hogy a bevitt fehérje magas százalékban hasznosuljon.

Ezt a legjobban főtt tojással, könnyen emészthető húsokkal lehet biztosítani. Ezeket feltétlenül szükséges kiegészíteni jó minőségű szénhidráttal, rosttal és zsírokkal, megspékelve egy jó adag vitaminnal és egyéb táplálékkiegészítővel.

Összegzés

A jó minőségű fehérje elengedhetetlen összetevője az egészséges kutya kiegyensúlyozott étrendjének, de ésszel kell adagolni ezt is, mint minden más tápanyagot.

Az, hogy mennyi fehérje kell a kutyának három fő tényezőtől függ: testsúly, kor, és egészségi állapot. Egy egészséges felnőtt kutyának napi fehérjeszükséglete testsúlykilogrammonként 2 gramm fehérje.

A Te feladatod, hogy a saját kutyád számára meghatározd a szükséges fehérje mennyiségét, hogy kedvenced sokáig egészséges, erős és életvidám lehessen.

May 6, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.