Mennyi májat ehet a kutya? | Útmutató a májjal való etetéshez

Mennyi májat ehet a kutya

Míg a macska tisztán húsevő, addig a kutya mindenevő állat. Így fontos, hogy a napi étkezése is sokrétű legyen, ahogy az is, hogy vitaminokban gazdag ételeket kapjon. A hússal szemben a májban nagyon sok az A vitamin, ami több szempontból is pozitívan befolyásolja a kutya egészségi állapotát, ezért tanácsos bizonyos időközönként etetni vele.

Mennyi májat ehet a kutya?

A máj vitaminokban és fehérjében gazdag étel, így nagyon jótékony hatással van a kutyák egészségi állapotára. Viszont ne ettesük májjal a kutyát korlátlan mennyiségben, maximum hetente háromszor, de bőven elég az egy vagy két alkalom is. Esetenként pedig az ideális mennyiség 30 gramm.

Emlékszem azokra az időkre, amikor még nem voltak kutyatátápok és különféle táplálkozási kiegészítők, melyek biztosították a kutya egészséges étkezését. Nem is volt olyan régen, a kutyák a 90’-as években még ételmaradékot és csontot ettek.

A nyers és sült máj pedig mindegy étrendkiegészítőként szolgált az étlapon, mivel sok tekintetben áldásos hatása a kutya szervezetére. Megfelelő mennyiségben nyersen és megsütve is adhatjuk az állatnak, de persze nem szabad túlzásba vinni. Semmiképpen ne legyen a napi etetés része, mert az különös módon, akár a máj károsodásához is vezethet.

Mi található meg a májban és miért hasznos a kutyák számára?

  • A-vitamin – Ez az antioxidáns támogatja a látást , valamint a szív, a vesék és a belső szervek egészséges működését is.
  • B-vitaminok – A B2 és B9 vitaminok alapvető szerepet játszanak a test sejtjeinek növekedésében és megfelelő működésében. Segíthetnek a fáradtság és a vérszegénység megelőzésében is.
  • Vas – A vas oxigént szállít a vérbe, szabályozza a testhőmérsékletet és támogatja az agy működését. A megfelelő vasbevitel javítja a kutya fizikumát és állóképességét.
  • Réz és cink – Ezek az ásványi anyagok segítenek az egészséges csontok és ízületek kialakításában.

Minden nap adhatunk májat a kutyának?

Nem szerencsés, hacsak nem nagyon kis adagokra lebontva és a többi étel közé keverve adjuk a kutyának.

Én nem javaslom, sokkal szerencsésebb, ha inkább ritkábban, de nagyobb mennyiségben kap a kutya májat, mert így jobban tudja hasznosítani a szervezete a benne lévő vitaminokat és ásványi anyagokat.

Az ajánlott adag hetente kétszer, maximum háromszor 30 gramm.

Ha mégis minden nap adunk a kutyának májat, akkor tegyük úgy, hogy az egyéb főtt ételek közé becsempészünk egy minimális adagot.

Ráadásul a fentiek a nagyobb testű kutyák esetében érvényesek. A kistestű ebeknél vagy még fejlődésben lévő kiskutyáknál semmiképpen se vigyük túlzásba a máj gyakori, akár minden napi etetését.  

Káros lehet, ha túl sok májat adunk a kutyának? 

Igen, mivel a májban nagyon magas az A vitamin tartalom, ha sokat adunk, akkor nem tud kiürülni a szervezetből és toxicitást okozhat, vagyis pontosan a kutya májára lesz rossz hatással.

De a máj mellett a csontok is károsodhatnak, az úgynevezett A-vitamin mérgezés ugyanis csontdeformációhoz, étvágytalansághoz és kóros soványsághoz vezethet.

Emellett a réz- és vas mennyisége is nagyon magas a májban, ami túladagolás esetén szintén kártékonyan hathat a szervezetre.

Persze megijedni azért nem kell, hiszen ami a májról elmondható, az gyakorlatilag minden táplálékra érvényes. Vagyis, semmit sem szabad túladagolni, mert akkor valamiből többlet keletkezik a szervezetben, ez pedig sosem jó.

Nyers vagy főtt májjal etessük a kutyát?

A túl sok nyers ételt semmiképpen sem szabad túlzásba vinni, kisebb mennyiségben azonban akár áldásos hatású is lehet, főleg, ha májról van szó.

A sütés és a főzés egyaránt hőkezelés, ami azt jelenti, hogy csökken az adott élelmiszer tápanyag és vitamin tartalma. A nyers májban jobban megőrződik az A vitamin mennyiség, de a fentiek okán, nyersen csak kisebb adagban adjuk a kutyának.

Kölyökkutya esetében pedig mellőzzük a nyers belsőségeket, mivel az állat emésztőrendszere még nem funkcionál tökéletesen, így a nyers máj – és egyéb nyers ételek is – hasfájáshoz, hányáshoz és hasmenéshez vezethetnek.

Összefoglalás

Mivel a máj nem tartozik a legdrágább húsok közé, ezért sokakban felmerül a kérdés, hogy mennyi májat ehet a kutya. A máj jó kiegészítő táplálék lehet a kutya étrendje során.

Nagyon jó dolog, ha étrendkiegészítőként hetente kétszer, maximum háromszor adunk nyers vagy főtt májat a kutyának, hiszen magas az A vitamin illetőleg ásványi anyag tartalma.

Ugyanakkor pontosan ebből kifolyólag nem szabad túlzásba vinni a kutya májjal való etetését, mivel az különféle egészségügyi problémákhoz vezethet.

March 14, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.