Mennyi rizst lehet adni a kutyának? | Rizzsel etetés A-Z-ig

Mennyi rizst lehet adni a kutyának

Sokan gondolják tévesen azt a kutyáról, hogy ragadozó, mondván, hogy az ősei, a farkasok is azok. Emiatt senki nem gondolná, hogy lehet rizst adni a kutyának.

A kutyát az ember idestova lassan 15 ezer éve háziasítja, míg a farkasok maradtak vadak. Bizony, a szőrős kis barátod – csakúgy, mint mi emberek – mindenevő és szüksége van más tápanyagforrásra is, mint a tiszta fehérje.

A kutyák ehetnek rizst?

A kutyák ehetnek rizst. A boltokban kapható nedves és száraz tápok fő összetevői között bizony ott figyel a rizs. A gyártók is tudják, hogy a rizs egy jófajta szénhidrát és rostforrás a kutyák számra, mert könnyen emészthető és lassan szívódik fel.

Egy egészséges kutyus étrendjében megtalálható a jó minőségű fehérje, a lassú felszívódású szénhidrát, az esszenciális zsírsavak és a rost is, megspékelve vitaminokkal és ásványi anyagokkal.

A rizs alapvető élelmiszer, ami elsősorban keményítőt tartalmaz, de megtalálható benne jóféle rost, többféle vitamin, nyomelem és ásványi anyag is, mint a magnézium, vas, B-vitaminok, D-vitamin.

Ebben a cikkben az alábbi sokak által feltett kérdésekre adok választ, hogy a kutya étrendjében van-e keresnivalója a rizsnek és, ha igen, milyen formában és mennyiségben – tarts velem!

Mennyi rizst ehet a kutya?

Mikor érdemes a kutyának rizst adni?

Mennyi rizst lehet adni a kutyának?

Melyik a legjobb rizs a kutyának?

Hogyan kell megfőzni a rizst a kutya számára?

Lehet minden nap lehet rizzsel etetni a kutyát?

Mennyi rizst ehet a kutya?

Abban a legtöbb állatorvos és dietetikus egyetért, hogy a kutyád akár minden nap kaphat egy kevés főtt rizst. Persze abban az esetben, ha amúgy a rizs mellett egyensúlyban van a fehérje, zsírok / olajak, rost bevitele is. A szakértők azt ajánlják, hogy a kutyád rizsfogyasztása soha ne haladja meg a napi táplálék kalóriaértékének 10%-át.

A gyakorlatban ez úgy néz ki például egy 15 kilós kutyánál, hogy az alap kalóriaigénye kb. 1040 – 1200 Kcal / nap, tehát ebből a főtt rizs maximum 100-120 Kcal / nap legyen.

Ha még sosem evett rizst a kutyád, akkor mindenképpen fokozatosan szoktasd hozzá úgy, hogy heti 3-4 alkalommal egy-egy kanálnyi főtt rizst keversz a nedves tápjához.

Bizonyos rizsfajták jó minőségű szénhidrát-forrásként tudnak funkcionálni egy kiegyensúlyozott étrendben. De azért ne felejtsd el, hogy a túl sok főtt rizs ragacsossá teheti a kutyád székletét, valamint túlságosan megemelheti a vércukrát. Továbbá a túl sok szénhidrát fogyasztása könnyen elhízáshoz és az abból fakadó egészségügyi problémákhoz vezethet.

Fontos, hogy amennyiben rendszeresen szeretnél rizst adni a kutyádnak, akkor csökkentett szénhidráttartalmú nedves és száraztápot vegyél mellé, ezzel elkerülheted, hogy az étrend eltolódjon a túlzott szénhidrát bevitel irányába.

Mikor érdemes a kutyának rizst adni?

A kutya rizst eszik hasmenés ellen

Sajnos minden kutya életében eljön az a pont, amikor napokig tartó hasmenéssel küzdhet. A kutya hasmenése lehet akut is. Ez legtöbbször az új kutyatáppal való etetésnél jön elő, de lehet mögöttes egészségügyi probléma is.

A főtt, fehér rizzsel való etetéssel könnyen emészthetőbbé tehetjük a kutya táplálékát. A fehér rizs felszívja a vizet a bélben, valamint bevonatot képez a belfalon, így elősegíti a normális székletképződést. Tökéletes megoldás, ha a kutyának hasmenése van.

Mennyi rizst lehet adni a kutyának?

Ezt csak azért írom le, hogy könnyebben ki tudd számolni a napi főtt rizs %-os mennyiségét. (A példában főtt fehér rizs szerepel).

Az alábbi képlet segítségével meg tudod határozni, hogy hány kalóriára van szüksége a kutyádnak egy nap és abból már ki tudod vonni a főtt rizs kalóriaértékét is.

A kutya napi energiaszükségletének (RDA) kiszámítása

Fontos, hogy ez a képlet egy átlagos kutyára értendő, aki nem rohangál egész nap és nem is vemhes.

2 kg alatti kutyák esetén:

70 x testtömeg (kg) = napi RDA (kalóriaszükséglet). A gyakorlatban pl. egy 0.5 kg-s kutyusnak tehát 35, egy 1 kg-s kutyának 70, míg egy 1.5 kg-s ebnek 105 kalóriára van szüksége egy nap.

A napi kalóriaszükséglet 10%-a származhat maximum főtt rizsből, ergo a fenti súlyú kutyákat figyelembe véve ez 3.5 Kcal (kb. 2.5 gramm), 7 Kcal (kb. 5 gramm), vagy 10 Kcal (kb. 8 gramm) lehet.

2 kg fölötti kutyák esetén:

(30 x testtömeg (kg) + 70) x 2= napi RDA (kalóriaszükséglet). A gyakorlatban pl. egy 5 kg-s kutyusnak 440, egy 15 kg-s kutyának 1040, egy 25 kg-s ebnek 1640 kalóriára van szüksége egy nap.

15 kg-s kutyánál: (30×15= 450)+70=520 x2 = 1040

A főtt rizsből származó kalóriaérték nem haladhatja meg a napi szükséglet 10%-át, ami az iménti súlyú kutyákat figyelembe véve tehát 44 Kcal (kb. 33 gramm), 104 Kcal (kb. 80 gramm), vagy 164 Kcal (kb. 125 gramm) lehet.

Minden rizs egyforma, de melyik a legjobb a kutyának?

Kutya fehér rizst eszik

Természetesen többféle rizs létezik a világon és ezek tápértéke is eltér egymástól – ezt gondolom, hogy Te is tudod.

Az alábbiakban felsorolom a 6, kutyáknak leginkább ajánlott rizsfajtát. Mindenképp fontosnak tartom megjegyezni, hogy amilyen sok jót tud adni a kutyádnak a moderált mennyiségben adott főtt rizs, annyi kárt is okozhat az, ha túltolod.

Mindig tartsd észben a 10%-os szabályt, valamint vedd figyelembe, hogy a különféle rizsfajták más-más kalóriaértékkel és tápanyag összetétellel bírnak. Következésképpen eltérő mennyiségben kell adagolni.

Fehér rizs

A fehér rizs könnyen emészthető, jó szénhidrát-forrás, habár igen csekély a tápértéke, mivel már nem tartalmazza a rizs értékes vitaminjait, nyomelemeit és kevés benne a rost is. Ezt a fajta rizst érdemes adni a kutyának, ha fáj a gyomra, vagy, ha emésztési problémája van.

A fehér rizs főleg olyan tápok fő összetevője, amelyek „sensitive” címkével vannak ellátva, hiszen ez a fajta rizs segíti az emésztést, kíméli a gyomrot és beleket. Ettől függetlenül nem éppen ideális választás egy egészséges kutya esetében. Csekély tápértéke van és leginkább csak extra kalóriát (és szénhidrátot) jelent.

A fehér főtt rizs tápértéke 100 grammra levetítve:

130 Kcal, 2.4 gramm fehérje, 0.3 gramm zsír, 28.3 gramm szénhidrát, 0.3 gramm rost. Glikémiás indexe 64 (közepes-magas).

Barna rizs

A barna rizs jobb választás, mivel magasabb a tápanyag tartalma és így egészségesebb is.

A barna rizsszemen még rajta van a maghéj, amiben a fontos vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek találhatók. A kutyád szervezete számára több hasznos tápanyagot biztosít és emellett alacsonyabb a glikémiás indexe, mint a fehér rizsnek. Következésképpen lassabban szívódik fel és nem emeli meg hirtelen az inzulint sem.

A legtöbb bolti tápban a barna rizst használják a fentebb említett tápértéke miatt. Fontos azonban, hogy barna rizst ne adj olyan kutyusnak, akinek emésztési problémái vannak, mert csak tetézed a bajt.

A barna főtt rizs tápértéke 100 grammra levetítve:

112 Kcal, 2.3 gramm fehérje, 0.8 gramm zsír, 21 gramm szénhidrát, 1.8 gramm rost + vitaminok és ásványi anyagok. Glikémiás indexe 55 (közepes).

Basmati rizs

Basmati rizs

A Basmati rizs szintén nagyon jó választás, mivel attól függetlenül, hogy „fehér rizs”, nem egyszerű, hanem összetett szénhidrátokat tartalmaz, így egészséges és nem mellesleg az egyik legfinomabb rizsfajta.

A hasmenést is teljesen jól lehet kezelni basmati rizzsel, mert kifejezetten jótékony hatással van a bélbaktériumokra.

A basmati főtt rizs tápértéke 100 grammra levetítve:

147 Kcal, 4.1 gramm fehérje, 1.2 gramm zsír, 32.8 gramm szénhidrát, 3.3 gramm rost. Glikémiás indexe 58 (közepes).

Vörös rizs

Ez a fajta rizs egyre inkább kedvelt a kutyások körében, elsősorban az USA-ban, de feltétlenül javaslom, hogy próbáld ki, mert egy kis csoda a kutya számára!

Nagyon sok vitamint, nyomelemet, ásványi anyagot, fehérjét, rostot és lassú felszívódású szénhidrátot tartalmaz, valamint hatékonyan lehet kezelni vele emésztési problémákat is.

A vörös főtt rizs tápértéke 100 grammra levetítve:

109 Kcal, 2.3 gramm fehérje, 23 gramm szénhidrát, 1.8 gramm rost, 0.8 gramm zsír + vitaminok és ásványi anyagok. Glikémiás indexe 55 (közepes).

Vadrizs

Ha vásároltál már Prémium / Gourmet kutyatápot, akkor abban bizony vadrizs is volt, mivel ez az egyik leginkább értékes rizsfajta.

Nagyon jó rostforrás, egyben erőteljes antioxidáns és telis-tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, amelyek mind nagyon fontosak a kutyád számára. A vadrizs a csontokra és az emésztésre is igen jó hatással van. De ne ez legyen az elsődleges választás akkor, ha kutyusod emésztési problémával küzd, hiszen sok benne a rost, amit nehezebb megemészteni.

A főtt vadrizs tápértéke 100 grammra levetítve:

101 Kcal, 4 gramm fehérje, 0.3 gramm zsír, 19.5 gramm szénhidrát, 1.8 gramm rost + vitaminok és ásványi anyagok. Glikémiás indexe 57 (közepes).

Jázmin rizs

A jázmin rizs egy jellegzetesen hosszúszemű, virágos illatú fehér rizs, ami igen kedvelt mind az emberek, mind a kutyák körében.

A többi rizstől eltérően, a jázmin rizsnek magas a glikémiás indexe, így csak igen kis mennyiségben add a kutyádnak és ne minden nap, maximum heti 2-3 alkalommal.

A főtt jázmin rizs tápértéke 100 grammra levetítve:

103 Kcal, 2.1 gramm fehérje, 0 gramm zsír, 22.3 gramm szénhidrát, 0.3 gramm rost. Glikémiás indexe 96 (magas).

Hogyan kell megfőzni a rizst a kutya számára?

Itt hatványozottan érvényes a „kevesebb több” szabály. A kutyának szánt rizst szimplán vízben főzd meg és hanyagolj mindenféle fűszert, ízesítőt és sót. Miért? Mert a kutyád szervezete más, mint a Tiéd és nem tolerálja jól sem a fűszeres, sem a sós ételeket és nem is egészségesek ezek a számára.

A rizst mindig frissen főzd meg, soha ne adj a kutyádnak melegített, vagy másnapos rizst. A rizs egy olyan „jószág”, amin igen hamar elszaporodnak a veszélyes baktériumok, így csak frissen tanácsos megenni.

A rizst a dobozon megadott vízmennyiségben és ideig főzd, természetesen só, fűszerek, leveskocka, vaj, olaj nélkül. Amikor elkészült és kissé kihűlt, frissen keverd bele a nedves tápba és úgy add a kutyusodnak.

Lehet minden nap lehet rizzsel etetni a kutyát?

A főtt rizs igen értékes és hasznos a kutya számára, de csak akkor, ha a főtt rizs mellett kiegyensúlyozott arányban kap a kutya fehérjét, rostot, zsírt is.

Sosem szabad szénhidrát-hangsúlyos étrendet kialakítanod a kutyád számára, mivel az igen hamar elhízáshoz, valamint egyéb egészségügyi problémákhoz vezet.

Amennyiben a kutyád aktív életmódot folytat és minden nap jól kifárasztod, úgy akár napi szinten adhatsz neki főtt rizst a 10%-os szabály betartásával. Ha viszont kutyusod leginkább otthonülő fajta, azaz nem túl aktív, úgy ne adj neki minden nap rizst, csak heti 2-3 alkalommal.

Miért? A boltban kapható nedves és száraz tápokban eleve sok a szénhidrát és kalória. A rizs pedig szintén sok kalóriát és szénhidrátot tartalmaz, ebből következően pikk-pakk elhízhat a kutyád, ami senkinek nem jó, főleg neki nem.

Összegzés

Mint látod, a főtt rizs bizonyos körülmények között akár napi szinten adható a kutyádnak, de semmiképpen sem szabad túladagolnod, mert abból semmi jó nem sül ki.

A rizsre abszolút érvényes a „kevesebb több” szabály és megfelelő adagolás mellett jó kiegészítője lehet az egészséges étrendnek.

A lényeg, hogy mindig legyen egyensúlyban a fehérje, szénhidrát, rost, zsír aránya kedvenced napi étrendjében. Emellett biztosítsd számára a napi szintű fizikai-mentális aktivitást és akkor minden a legnagyobb rendben lesz.

Bízom benne, hogy sikerült átadnom pár hasznos információt, amelyeket be tudsz építeni a mindennapokba.

March 18, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.