Mit és mennyit igyon a kutya? A kutya vízigénye A-Z-ig

Mit és mennyit igyon a kutya A kutya vízigénye A-Z-ig

Biztos minden kutyatartóban felmerült már az a kérdés, hogy mennyit igyon a kutya. Egyáltalán mit tehetünk akkor, ha kutyánk túl keveset vagy éppen túl sokat iszik? Tudj meg minden hasznos információt, amit a kutya folyadékbeviteléről tudni kell!

A víz a test egészséges, élő sejtjeinek fő alkotóeleme. Víz nélkül kutyád szervezete nem tud megfelelően működni és kellő folyadékbevitel nélkül a kutya kiszárad.

A kiszáradás általában 1-2 nap vízelhagyás esetén következik be. Minél kisebb az eb, annál hamarabb jelentkezhetnek a dehidratáltság tünetei. A kiszáradás legfontosabb megelőzési módja, ha mindig friss és tiszta vizet biztosítunk négylábú barátainknak. A túlzott folyadékbevitel szintén aggodalomra adhat okot, hiszen több orvosi kezelést igénylő betegség elsődleges tünete is lehet.

Derítsd ki, hogy mennyi vízre van szüksége a kedvencednek és mit tehetsz akkor, ha túl keveset vagy túl sokat iszik.

Mit ihat a kutya?

Mit nem ihat a kutya?

Mennyit igyon a kutya?

Mennyi ideig bírja ki a kutya víz nélkül?

Ivás után mennyivel kell pisilnie a kutyának?

A dehidratáltság jelei a kutyákon

Sokat iszik a kutya! Mennyi vízfogyasztás túl sok a kutyának?

Mit tegyünk, ha nem iszik a kutya?

Nem iszik a kutya műtét után

Mit ihat a kutya?

Mit ihat a kutya?

A válasz rendkívül egyszerű: VIZET!

A legjobb módja annak, hogy a kutya egészséges és hidratált maradjon, ha mindig friss és tiszta vizet biztosítunk neki. A hangsúly a víz tisztaságán van, ezért az itatót mindig tisztán kell tartani, és rendszeresen el kell mosogatni a vizestálat.

 • Az algás vagy szennyezett itató problémát okozhat, mert a vízben sokféle baktérium megtelepedhet és elszaporodhat különösen nyáron.
 • Ne hagyjuk, hogy az itató nyálkás, homokos vagy étellel szennyezett legyen.
 • A tiszta víz minden évszakban elengedhetetlen, nyáron törekedjünk arra, hogy rendszeresen cseréljük hűs vízre az itató felmelegedett tartalmát, télen pedig a megfagyott víz helyett adjunk mindig újat.
 • Kiemelt veszélyt jelentenek a pocsolyák és az álló vizek, melyekben a Giardia-fertőzés kiváltásáért felelős kórokozók telepednek meg.
 • Kisebb mennyiségben, vízzel hígítva időnként feldobhatjuk az itatótál tartalmát más italokkal, különösen, ha a kutya valamiért nem hajlandó inni, de normál esetben mindig ragaszkodjunk a hétköznapi vízhez.
 • Legyen mindig az elsődleges folyadékforrás az emberi fogyasztásra is alkalmas víz.

Egyes esetekben (betegség, dehidratáltság, nem iszik a kutya) kiegészíthetjük az eb folyadékbevitelét más italokkal is. Erről itt olvashatsz bővebben.

Mit nem ihat a kutya?

Mit nem ihat a kutya?

A tiltólista a veszélyes italokról jóval hosszabb. Nagyon fontos, hogy tudatában legyél a különböző kockázatoknak, melyeket az emberi fogyasztásra szánt italok jelentenek kedvenceink számára.

A következőkben felsoroljuk azokat az italokat, amiket messzire el kell kerülnie az ebnek.

Kávé és tea

Mindkét népszerű reggeli ital koffeint tartalmaz, ami könnyen mérgezést válthat ki az ebeknél.

A kutyák testtömege néhány kivételtől eltekintve alacsonyabb az emberekénél, ezért nekik már jóval kisebb mennyiségű ital is koffeinmérgezést válthat ki.

Gyümölcslevek

Gyümölcslevek.

A dobozos gyümölcslevek többsége hozzáadott cukrot vagy más édesítőt, illetve mesterséges aromákat és színezékeket tartalmaz, amik szintén komoly veszélyt jelentenek a kutyára. A bolti gyümölcsleveket feltétlenül tartsuk távol az ebektől.

Amennyiben mindenképpen szeretnénk gyümölcslével kínálni egy négylábút, válasszunk frissen préselt gyümölcsleveket, például almát vagy narancsot, de szigorúan csak kis mennyiségben, bőséges mennyiségű vízzel felhígítva adagoljuk.

Azok a gyümölcsök, amik egyébként is toxikusak a kutyára nézve, préselt formában is mindenképpen kerülendők. A szőlő például vesebetegséget okoz, míg a paradicsom remegést és szívritmuszavart válthat ki.

A veszélyes gyümölcsök helyett a forró nyári melegben feldobhatjuk a kutya koktélját néhány szem hűtött málnával, áfonyával, vagy felkockázott, kimagozott dinnyével. Pár falat gyümölcs elég lehet ahhoz, hogy megízesítse a kutya vizét.

(Itt találsz meg mindet arról, hogy mit ehet a kutya, a zöldség és gyümölcsöktől kezdve a fűszerekig.)

Tej

Kézenfekvő lehet azt gondolni, hogy a kutyák más emlősökhöz hasonlóan szeretik a tejet. Valójában viszont a legtöbb kutya felnőtt korára laktózérzékennyé válhat.

Testük nehezen emészti meg a laktózt, azaz a tejcukrot és ennek következtében a tejtermékek fogyasztása hányáshoz vagy hasmenéshez vezethet.

Pár csepp tej valószínűleg nem okoz azonnali tünetet, de jobb nem kísérteni a sorsot. A laktóz nem csak a kiváltott hasmenés miatt jelenthet gondot, hanem emésztőrendszeri gyulladást is okozhat, amit nem feltétlenül veszünk észre.

Limonádé

Limonádé.

A limonádéban található citromsav gyomorrontást válthat ki az ebeknél. Magas cukortartalma szintén egészségkárosító hatású rövid- és hosszútávon egyaránt, hiszen a kutyák vércukorszintje könnyebben a magasba szökik.

Kerüld a citromot és a citromos vizet is, ha jót akarsz a kedvencednek.

Üdítők

A szénsavas és szénsavmentes üdítők rengeteg cukrot, édesítőt és mesterséges anyagot tartalmaznak, némelyik még koffeinben is bővelkedik.

Fontos megjegyezni, hogy a cukormentes, alternatív édesítőket többsége hasonló inzulinválaszt vált ki a kutyák hasnyálmirigyéből, mint a répacukor, így legalább annyira károsak is.

Bizonyos édesítők, mint a xilit, vagy közismert nevén a nyírfacukor erősen toxikus hatású az állatokra nézve. Összességében a bolti palackos vagy dobozos üdítők összetevői veszélyes kombinációt jelentenek a kutya testi épségére nézve.

Alkohol

Alkohol.

Alkohol semmilyen formában nem adható a házi kedvenceknek, mivel rendkívül mérgező rájuk nézve.

Az alkoholos italok hányást, hasmenést, csökkent mozgáskoordinációt, remegést, a központi idegrendszer zavarát, depressziót, illetve nehézlégzést okozhatnak. Súlyos esetekben pedig akár kómához és halálhoz is vezethetnek.

Soha ne tegyél kivételt, és mindig tartsd távol a kutyától a poharad, ha alkoholt fogyasztasz. Hasonló gondot okozhat a szójaszósz, illetve a túlérett, erjedésnek induló gyümölcsök is, melyek szintén alkoholt tartalmazhatnak.

Mennyit igyon a kutya?

Mennyit igyon a kutya?

Számos módja van annak, hogy megbecsüld, mennyi vizet igényel a kutyád. Az elsődleges út, hogy az eb testtömegéhez igazítod a szükséges vízmennyiséget.

Általában elmondható, hogy testsúly-kilogrammonként 40-50 ml vízfelvétel szükséges minden nap. Egy 10 kg-os kutya esetében ez összesen napi 500 ml vizet jelent. Az eb vízfogyasztását nagyban befolyásolja az alaptápláléka és a kutya általános étrendje.

Azok a kutyák, akik nyers étrenden vannak, vagy főtt ételeket fogyasztanak, és rendszeresen fogyasztanak friss zöldséget és gyümölcsöt, alacsonyabb vízigénnyel bírnak.

Milyen tényezők vannak hatással arra, hogy mennyit igyon a kutya?

 • A száraztápon tartott kutyák rendszerint több vizet vesznek fel, hiszen a táp nedvességtartalma elhanyagolható és összetételéből adódóan sok vizet képes felvenni.
 • Étrendváltás esetén megfigyelhető, hogy megváltoznak a kutyák ivási szokásai is, ami teljesen érthető.
 • Száraztápról főtt ételre történő váltáskor akár felére is csökkenhet a vízfelvétel, de ez nem ad okot az aggodalomra.
 • A kinti hőmérséklettől és a kutya testmozgásának mértékétől függően is változhat a kutya vízigénye.
 • Az aktív mozgással járó szomjúság vagy a nagy hőség okozta zihálás szintén fokozott folyadékbevitelt eredményez.

A kutya vízfogyasztását nem szükséges korlátozni, csak akkor, ha túlfogyasztás lép fel, és az állatorvos javasolja a limitált folyadékbevitelt.

A javasolt vízmennyiséget nem szükséges kimérni, mert a kutyák a víz egy részét kifröcskölik vagy elpancsolják ivás közben, csupán iránymutatásként szolgál, ahhoz, hogy tudd, mennyi folyadékra van szüksége egy nap.

Mennyi ideig bírja ki a kutya víz nélkül?

Mennyi ideig bírja ki a kutya víz nélkül?

A kutyáról való gondoskodás szerves része az állat etetése és itatása. Általában sok szó esik a különféle etetési módokról, a tápanyagok arányáról és a nélkülözhetetlen ásványi anyagok és vitaminok beviteléről.

Hatalmas a választékkal találkozunk az üzletek polcain a különböző száraz- és nedves tápokból, illetve a táplálék-kiegészítőkből, azonban a vízfogyasztásról kevesebbet hallunk. A prioritás mégis a vízfogyasztásban rejlik, mert élelem nélkül egy állat akár hetekig is bírja, míg víz nélkül maximum 3 napig.

Egy kistestű kutya esetében 2 napig tartó vízhiány is súlyos kiszáradást okozhat. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a helyes táplálás mellett a megfelelő folyadékbevitelre is ügyeljünk. Ritkán fordulhat elő, hogy a kutya egyáltalán nem iszik, jellemzően gond esetén az evést is mellőzi.

A táplálék és a víz elutasításának mentális és egészségügyi okai is lehetnek. Mentális gondra utal, ha a kutya valamitől retteg, nem érzi magát biztonságban és emiatt nem vesz magához sem ételt sem italt.

A különböző sérülések, betegségek és a műtétek fizikai okot szolgálnak a kutya koplalására. Amennyiben azt tapasztalod, hogy a kutyát legalább 1 napja nem ivott, próbáld őt megitatni, akár fecskendőből is, hogy megelőzd az eb kiszáradását. Levertség esetén haladéktalanul keresd fel az állatorvost!

Ivás után mennyivel kell pisilnie a kutyának?

Vízfogyasztás követően érthető, hogy a kutyát hívja a természet.

De vajon mennyi időd van ivás után odaérni valahová a kutyáddal anélkül, hogy kellemetlen szituációba keverednél?

Mennyi ideig képes visszatartani a vizeletét?

Milyen gyakran szükséges őt levinned egy egészségügyi sétára, ha lakásban tartod?

A kutya vizelettartási képessége függ a korától, az egészségügyi állapotától és persze az elfogyasztott víz mennyiségétől is. Átlagosan egy kutyának naponta legalább 3-5 alkalommal kell lehetőséget biztosítani arra, hogy könnyítsen magán.

Felnőtt kutyák esetében maximum 6-8 óra telhet el két egészségügyi szünet között, de természetesen jobb, ha ennél gyakrabban viszed őt le. Ne feledd, hogy a túl gyakori vagy túl sokáig húzódó vizelet visszatartás megnövelheti a különféle húgyhólyag és vesegondok, valamint a húgyúti fertőzések kockázatát.

A kölyökkutyák és az idősebb kutyák jóval gyakrabban igénylik a “fürdőszobai” kitérőket. Evés vagy ivás után a kölykök rendszerint 15 percen belül szoktak üríteni.

Az időskorú kutyáknak is meggyűlhet a gondja a vizelet visszatartásával, ők maximum 4-6 órán át képesek jegelni a folyó ügyeiket.

Bizonyos betegségek esetén a kutyáknak még ennél is gyakrabban be kell iktatniuk egy egészségügyi szünetet, ezért ha idős kutyád van, gondoskodj arról, hogy valaki mindig levigye őt, ha neked nincs rá lehetőséged.

A vizelési ingert a kor mellett befolyásolja a kutya fajtája, termete és az általános egészségügyi állapota. A nagytestű kutyáknak nagyobb valószínűséggel okoz gondot sokáig visszatartani, de egy kistestű kutya kisebb hólyagja is problémát jelenthet, ha egyszerre túl sok vizet vesz magához.

A túlsúly szintén okot adhat a visszatérő vizelési ingerre, de a kapott gyógyszerek, illetve a cukorbetegség is kiválthat a szokottnál gyakoribb pisilést.

Az üritési inger visszatartásáról itt olvashatsz bővebben.

A dehidratáltság jelei a kutyákon

A dehidratáltság jelei a kutyákon.

Vízfogyasztás hiányában kiszáradás léphet fel a kutyánál, ami akár a létfontosságú szervek leállását is eredményezheti.

Ha úgy véled, hogy a kutyád nem fogyaszt kellő mennyiségű vizet, vagy azt tapasztalod, hogy hosszú ideje nem ivott, vizsgáld meg őt alaposan.

Miből lehet megállapítani, hogy a kutyánk ki van száradva?

A legjobb, amit tehetsz, hogy többféleképpen is ellenőrzöd a dehidratáltságra utaló jelek meglétét az eben, hogy meggyőződj róla, valóban a kevés folyadékbevitel okozza a bajt.

 • Az első ilyen módszer, ha a kutya nyakánál, a vállöv felett kissé meghúzod a hátul található bőrt és megfigyeled, hogy azonnal visszarendeződik-e a bőr a normális állapotába. Dehidratáltság esetén a bőr nem ugrik vissza azonnal a szokott helyére, hanem lassan húzódik vissza, vagy akár egy ideig úgy is marad. A kevésbé rugalmas bőr a dehidratáltság egyik szembetűnő jele.
 • A második módszer az, ha ellenőrzöd a kutya ínyét. Az egészséges íny rózsaszín árnyalatú. Finoman nyisd ki a kutya száját, és nyomd meg az ujjaddal az íny bőrét addig, amíg elfehéredik. Figyeld meg, hogyan vált vissza rózsaszínbe a kutya ínye. Ha azonnal helyreáll a színe, akkor nincs gond, viszont ha a nyálkahártya sokáig fehér marad, és lassan színeződik át rózsaszínbe, az a dehidratáltság egyik biztos jele.
 • További árulkodó jel lehet, ha a kutya étvágya csökken, letargikus, kevesebbet vizel és a vizelet vöröses vagy sötét színű, esetleg túl kellemetlen szagú.
 • Az orr és a száj szárazsága, a beesett szemek szintén kiszáradásra utalhatnak.

A dehidráltság tüneteit észlelve fordulj az állatorvoshoz és kérj segítséget. A gyógyszerek mellett különböző trükkökkel Te magad is hozzájárulhatsz a kutya folyadékbevitelének növeléséhez.

Sokat iszik a kutya! Mennyi vízfogyasztás túl sok a kutyának?

Sokat iszik a kutya! Mennyi vízfogyasztás túl sok a kutyának.

Létezik olyan eset, hogy a kutya jóval többet iszik a kelleténél?

A dehidratáltság ellentéte, amikor túl sok vizet vesz magához a kutya. A túlfogyasztásnak ugyanúgy megvannak a maga veszélyei és más betegségekre is utalhat.

A fokozott vízfogyasztásnak szintén lehetnek mentális és fizikai okai is. Egy korosabb, demens kutyánál megfigyelhető, hogy sokkal több vizet vesz magához, mint fiatalabb társai.

A túl sok víz elfogyasztásának hátterében állhat még veseprobléma vagy cukorbetegség és sok olyan egyéb betegséget jelezhet, ami mindenképpen orvosi kivizsgálást igényel.

Megemelt vízfelvételt követően ne engedd futkározni a kutyát, mert a víz az ételhez hasonlóan bélcsavarodást eredményezhet, ami tovább tetézheti a bajt. Látványosan megemelkedett és mással nem magyarázható vízfogyasztás esetén látogass el az állatorvoshoz és kérd a kutya alapos kivizsgálását vérvétellel és hasi ultrahanggal. 

Mi a vízmérgezés?

Nagyon fontos, hogy elkerüljük a kutya kiszáradását, ugyanakkor a túlzott folyadékbevitel hiperhidrációt, vagy más néven vízmérgezést idézhet elő. A hirtelen jelentkező állapot akár végzetes kimenetelű is lehet.

Amikor a szervezet túl sok víz terheli, az a sejteken kívüli nátriumszintet drasztikusan csökkenti. A szervezet igyekszik újra egyensúlyt teremteni a testben, ezért a vérben lévő alacsony nátriumszintet úgy próbálja kompenzálni, hogy a felesleges vizet a sejtek belsejébe vezeti.

A művelet célja, hogy a sejtközi folyadék csökkentésével újra normalizálódhat a vér nátriumkoncentrációja. A hátulütő az, hogy a felesleges vizet a tárolásra alkalmas szervek, például a máj mellett olyan létfontosságú szervek sejtjei vehetik fel, mint az agy, aminek a koponyacsontozat miatt nincs lehetősége tovább tágulni.

Túlzott folyadékbevitel a kutyáknál

Túlzott folyadékbevitel a kutyáknál.

Ahogy az embereknél, úgy a kutyáknál is halálos lehet, ha hirtelen túl sok vizet nyelnek le. Elsősorban úszás vagy vízi sportok során ihat túl sok vizet a kutya, de egy hétköznapi locsolócső is hozzájárulhat ahhoz, hogy a kutya túlzásba vigye az ivást.

A kistestű kutyák számára méretükből adódóan nagyobb kockázatot jelent a féktelen folyadékbevitel, hiszen a szervezetüknek nehezebb az apró szerveik felé átszivárogtatni a felesleges nedvességet.

Fokozott veszélyben vannak a vízi sportokat űző, kevés zsírtartalékkal rendelkező, energikus kutyák, akik kevésbé mutatják a rosszullét tüneteit az magas teljesíteni akarásuk miatt.

Meglepő módon a vízimunkára tenyésztett kutyák, például a Labradorok vagy az Új-fundlandiak körében kevésbé jellemző a hiperhidráció, mivel ők kevésbé kavarják fel a vizet úszás közben és ösztönösen csukva tartják a szájukat a vízben.

Milyen jelei vannak, ha túl sokat iszik a kutya

 • A vízmérgezés elsődleges tünete a letargia, a puffadás, a hányás és a nyáladzás.
 • Vízmérgezés esetén megfigyelhető továbbá a mozgáskoordináció csökkenése, a botladozás és a nyugtalanság.
 • A szemek jól láthatóan ragyogóvá válnak és a pupilla is kitágul, az íny pedig a dehidratáltsághoz hasonlóan sápadttá válik.
 • Az agyi nyomás növekedésével folyamatos pusztulásnak indulnak az agysejtek, mely a kutya légzési nehézségeihez vezet.
 • Ezt követően görcsrohamok alakulhatnak ki és beállhat a kóma állapota.

Hogyan kezelhető a vízmérgezés kutyáknál?

A vízmérgezés elsődleges kiváltó oka a túlzott vízfogyasztás nyomán kialakuló nátriumhiány. A legfontosabb lépés az állapot kezelésében ezért a létfontosságú ásványi anyag utánpótlása.

Az elektrolitok pótlása után következhet az agyi nyomás csökkentő gyógyszerek beadása, valamint a vízhajtók alkalmazása, melyek elősegítik a víz természetes úton történő kiürülését. Kevésbé súlyos esetekben a kutya rövid ideig tántoroghat, amíg a szervezet magától helyre nem állítja a saját folyadékháztartását.

Súlyos esetekben, amikor sokkal több folyadékot nyelt, mint amit képes feldolgozni, és az agy oly mértékben megduzzad, hogy az már agykárosodáshoz vezet, a kutya elpusztulhat, vagy végleg el kell altatni.

Amennyiben vízmérgezés gyanúja áll fenn, haladéktalanul keresd fel az állatorvost vagy vidd sürgősségi állatklinikára az ebet.

A kivizsgálás részét képezi a vér nátriumszintjének tesztelése is, ám ha túl sok idő telik el a vízmérgezés és a vizsgálat között, akár fals eredmény is születhet, mert az állat szervezete időközben stabilizálja a saját értékeit a már kialakult sejtkárosodás ellenére is.

Hogyan előzzük meg a kutya vízmérgezését

Hogyan előzzük meg a kutya vízmérgezését.

A súlyos és visszafordíthatatlan vízmérgezés elkerülése érdekében a legtöbb, amit tehetsz, az hogy vízközelben folyamatosan felügyeled a kutyát.

Tartsd őt szemmel, és ha azt tapasztalod, hogy túl sokat fröcsköli a vizet, esetleg nyitott szájjal úszik, akkor tarts gyakori pihenőket és ne engedd, hogy túl hosszú ideig tartózkodjon a vízben.

Szivacsos szerkezetű és gömb alakú játékok helyett, válassz inkább lapos és szilárd játékokat, amik nem szívják magukba a vizet és nem akadályozzák a kutyát abban, hogy becsukja a száját úszás közben.

Figyelj a kutya biztonságára otthon is, ne hagyd felügyeletlenül a kerti locsolócsövet játék vagy öntözés közben sem.

Mit tegyünk, ha nem iszik a kutya?

A víz nélkülözhetetlen a szervek megfelelő működéséhez, nélküle számos testfunkció csökkenhet vagy akár le is állhat. Kiszáradás és tartós vízhiány esetén a szervek károsodhatnak, és ennek következtében leállhat a máj- és veseműködés is, ami a kutya elpusztulásához vezet.

Általában az egészséges kutyák elegendő vizet fogyasztanak, ám bizonyos betegségek, sérülések vagy helyzetek kiválthatják a folyadékbevitel csökkenését, illetve elmaradását.

Kifejezetten magas kockázati tényezőt jelent, ha a kutya vesebetegségben vagy anyagcserezavarban, például cukorbetegségben szenved, illetve rákos.

A vemhes vagy szoptató nőstényeknek magasabb vízigényük van, ezért könnyebben kiszáradhatnak kellő mennyiségű vízbevitel nélkül. Esetükben különös figyelmet érdemel a vízfogyasztás nyomonkövetése.

Nem iszik a kutya műtét után

Nem iszik a kutya műtét után.

Amennyiben valamilyen betegség vagy nemrégiben történt műtét miatt a kutyád nehezebben mozog vagy erőtlen és ennek következtében kevesebb vizet fogyaszt a lábadozás során, az alábbi módokon is ivásra bírhatod.

 1. Húsalaplével, csontlevessel vagy pár szem gyümölccsel felturbózhatod a tiszta vizet, hogy ízletesebb, és ezáltal vonzóbb italt kínálhass a kutyának.
 2. Csökkent folyadékbevitel esetén jól jöhet, ha a száraztápot egy időre elhagyva, nedves tápra vagy főtt ételre váltod a napi menüt. A konzerves kutyatápok magasabb koncentrációban tartalmaznak vizet, így már étkezés során is részben pótolható az eb szervezetének vízigénye.
 3. A főtt ételeket, a húst és a zöldségeket kínáld a főzőlével együtt, hogy még több nedvességhez juthasson a kutya.
 4. Mindemelett fontos az is, hogy mindig álljon friss víz a kutya rendelkezésére a közelben, ha evés után mégis megszomjazna.
 5. Az eb itatóját rendszeresen tisztítani kell a szennyeződésektől, homoktól, ételmaradékoktól és algától, mert ezek nemcsak a víz minőségére vannak hatással, hanem a kutya egészségére is.
 6. Megoldást nyújthatnak a kutyák számára fejlesztett automata vízadagolók vagy szökőkutak, melyek folyamatosan friss, szűrt vizet biztosítanak az ebeknek. A praktikus kis vízköpőkből csobogó víz szimpatikus lehet azon ebek számára is, akik nem szeretnek tálból inni.
 7. Különösen a nyári melegben a jégkockákkal dúsított víz szintén nyerő lehet, amikor a kutya érthető okokból nem lelkesedik annyira a meleg vízért.

Ha továbbra sem akar inni

Dehidratáltság esetén vagy azt megelőzendő, ha a kutya egyáltalán nem hajlandó inni az addig bevetett trükkök ellenére sem, akkor egy fecskendővel is bejuttathatod a szájába a folyadékot.

A legegyszerűbb módja, ha finoman és határozottan kinyitod a kutya száját, bevezeted a vízzel teli fecskendőt, és lassan a szájába fecskendezd a folyadékot.

A kutyák automatikusan, reflexszerűen le fogják nyelni a vizet. A műveletet ismételd meg kisebb szünetekkel, a lehető legtöbbször, hogy biztosítsd a test számára éltető folyadékot.

Összegzés

A kutyák egészségének egyik legfontosabb alappillére, hogy megfelelő mennyiségű vízhez jussanak a nap folyamán, és az elsődleges folyadékforrásuk a víz legyen.

Ügyelj arra, hogy az itatójuk mindig tiszta és friss vízzel teli legyen, hogy az év bármely szakában hűs vízhez juthassanak.

Nem árt tisztában lennünk vele, hogy mennyit igyon a kutya. Ez testsúly-kilogrammonként 50 ml-t jelent. Persze a kutyák vízigényét befolyásolja az egészségi állapotuk, a méretük, de még az étrendjük is.

Bizonyos betegségek, illetve az állandó száraztáp-fogyasztás és az erős aktivitás emelkedett vízfelvételhez vezethet. Gondoskodj a kutya igényeinek megfelelő folyadékbevitelről és helyezz ki több itatót a környezetében, hogy bármikor ihasson, ha megszomjazik.

A túl kevés víz dehidratáltsághoz vezethet, a megemelkedett vízfelvétel betegségre utalhat, a hirtelen elfogyasztott, nagy mennyiségű folyadék vízmérgezést válthat ki.

Kövesd figyelemmel a különböző tüneteket, az ivás gyakoriságát és a vizelet minőségét, hogy időben felfigyelhess a baljós jelekre.

A kutya egészségének és az otthon tisztaságának megőrzése érdekében biztosíts lehetőséget arra, hogy a kutya rendszeresen egészségügyi sétát tehessen, és ne kelljen túl sokáig visszatartania a vizeletét.

Amennyiben bármilyen rendellenességet tapasztalsz a kutya ivási szokásaiban, letargikusnak, gyengének vagy tántorgónak, illetve zavartnak látod, feltétlenül fordulj azonnal állatorvoshoz további kivizsgálásért, hogy megelőzhesd a komolyabb bajt.

July 22, 2022

További érdekességek

Hírlevél

A hírlevélre való feliratkozással elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot.